WIWA HD-95 MEMO

MUX 1000
Posty: 135
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: MUX 1000 » 20 marca 2014, o 10:59

A gdzie można sciągnąć ten najnowszy soft 130422.491511.1
Bo ja mam hd95_130418.491511.1 z 18-04-2013
A tak w ogóle to na stronie wiwy jakoś nie kwapią się z zamieszczaniem nowego softu.

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: 90tomash » 20 marca 2014, o 11:25

skad wziac ten soft?

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 20 marca 2014, o 11:50

Jeśli się da, i ktoś powie mi jak, to zrzucę ze swojego dekodera i podzielę się. ;)

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rradek21 » 20 marca 2014, o 12:03

Jest w tym dziale wrzucony soft gdzieś w środku tematu, szukajcie.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 222
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Bogoes » 20 marca 2014, o 18:10

a dokładniej mówiąc na 18-tej stronie wątku... czy jak kto woli, link do softu był zapodany 24.08.2013roku :D

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: 90tomash » 22 marca 2014, o 08:37

dzięki ,wgrałem , faktycznie zmian nie widać.

kszul
Posty: 3
Rejestracja: 29 kwietnia 2014, o 21:37
Odbiornik: wiwa hd-95 memo
Nadajnik - obiekt nadawczy: azart

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: kszul » 29 kwietnia 2014, o 21:55

Witam,

Mój problem nie dotyczy bezpośrednio tunera a raczej pilota do niego.

Zaprogramowałem sobie dodatkowe przyciski do sterowaniem telewizorem (vol+, vol- i Power) i działają one poprawnie. Przycisk Power wyłącza tv jednak nie potrafi go włączyć.
Aby włączyć tv z oryginalnego pilota muszę przytrzymać chwilę przycisk Power (na aparacie fotograficznym widzę, że przez ten cały czas dioda świeci) natomiast jak próbuję zrobić to pilotem od tunera to akurat ten przycisk generuje tylko jeden "pik", nieważna jak długo by go przytrzymywać. Wszystkie inne "świecą" puki nie puści się przycisku.
Zaprogramowanie innego przycisku jako Power nie pomaga - przycisk zaprogramowany jako Power wysyła tylko jeden "pik".

Z pilota (oryginalnego) tv można włączyć również poprzez przytrzymanie przycisku z numerem kanału (1-9) tylko, że w taki sposób uruchamiam odpowiedni kanał ale z tv analogowej a nie złącza hdmi, na którym to jest tuner.

Mój tv to Panasonic TX-L32C10P.

Ma ktoś pomysł na obejście mojego problemu?

Krzysiek

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Maniek99 » 29 kwietnia 2014, o 22:57

Możesz spróbować dłużej przytrzymać ten przycisk podczas uczenia.
Jednak dziwne, że przez kamerę nie widać ciągłej transmisji (przy RC5 jest ciągła).
Jak nie pójdzie to widocznie jakieś ograniczenie w implementacji tego protokołu.

Sprawdź jeszcze czy klawisz 0, ewentualnie program UP/Down nie włącza czasem TV w trybie ostatnio używanego źródła.

kszul
Posty: 3
Rejestracja: 29 kwietnia 2014, o 21:37
Odbiornik: wiwa hd-95 memo
Nadajnik - obiekt nadawczy: azart

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: kszul » 30 kwietnia 2014, o 21:25

@Maniek99 dziękuję za pomysły.

Pierwszy okazał się właściwy: należało, podczas programowania, przytrzymać Power do końca rejestracji (aż dioda na pilocie memo przestała migać - coś ok. 2 sek.) i wszystko działa tak jak powinno.

Krzysiek

kszul
Posty: 3
Rejestracja: 29 kwietnia 2014, o 21:37
Odbiornik: wiwa hd-95 memo
Nadajnik - obiekt nadawczy: azart

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: kszul » 8 maja 2014, o 10:23

Jeszcze jedna sprawa (pewnie do @GUTKA):

Była by możliwość (i chęci) aby stworzyć soft z przypisaną pod przycisk OK akcją pauza/play dla odtwarzacza filmów z USB?

Miałem tak we wcześniejszym tunerze (nie wiem na jakim był chipsecie) a oryginalny przycisk jest mały i ukryty w gąszczu innych.

Krzysiek

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: bogdanzieba » 15 lipca 2014, o 10:07

Witam czy nadal najnowsze oprogramowanie dla tego modelu to:

Data: 22-04-2013 09:59:35
Wersja: 130422.491511.1

MUX 1000
Posty: 135
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: MUX 1000 » 19 lipca 2014, o 18:24

Tak,też to mam.Nic nowszego nie znalazłem.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: bogdanzieba » 19 lipca 2014, o 23:00

I jak się sprawuje na tym sofcie?

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rradek21 » 19 lipca 2014, o 23:26

Normalnie, nie ma różnic między starszym a tym aktualnym.

lamcpp
Posty: 14
Rejestracja: 22 listopada 2011, o 00:23

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: lamcpp » 1 października 2014, o 12:10

Mam również problem z sortowaniem kanałów.
Dodatkowo pojawiają mi się poziome paski na telewizorze - tak jakby zakłócenia (już bardzo często) podczas oglądania, tak że nic nie da się obejrzeć i nie wiem czy to wina tunera czy telewizora.
Chciałbym wysłać go na reklamację, ale zgubiłem paragon. Jako że tuner był kupowany na znanym serwisie aukcyjnym na A... i płatność poprzez PayU, czy ktoś wie czy to wystarczy (czyli potwierdzenie zakupu aukcji + wydruk przelewu z PayU) aby reklamować Wiwe?

tkm
Posty: 13
Rejestracja: 7 stycznia 2013, o 08:12

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: tkm » 1 października 2014, o 15:35

Jeżeli nie wystarczy serwisowi Wiwy to musi wystarczyć sprzedawcy

tbfvrs
Posty: 9
Rejestracja: 15 października 2012, o 15:26
Odbiornik: WIWA HD-90 NEW!

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: tbfvrs » 21 października 2014, o 18:28

Hej
Mógłbym prosić parę propozycji na pewno działających z HD-95 dysków 2,5"..

kabe
Posty: 2
Rejestracja: 27 października 2014, o 19:00
Odbiornik: WIWA HD95 MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: kabe » 27 października 2014, o 19:11

Dziś mój dekoder HD95 MC wrócił z serwisu (Trafiła mu się chyba częsta przypadłość z uszkodzoną pamięcią flash, objawiająca się częstymi restartami podczas uruchamiania. Czasami uruchamiał się za pierwszy razem, czasem za 5, a czasem za 30-stym... losowo). Serwis od ręki wymienił w nim pamięć flash oraz wgrał nowe oprogramowanie: 131011.491511.1
Pozdrawiam
kabe

infokurs
Posty: 2
Rejestracja: 3 listopada 2014, o 13:08
Odbiornik: WIWA HD95 MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: infokurs » 3 listopada 2014, o 13:55

Cześć. Mam dwa pytanka.

Jedno, to czy ktoś dysponuje najnowszym softem i mógł by go tutaj zapodać?

Drugie, to coś mnie ostatnio dekoder w jajo robi i nie wiem co jest grane.
Najpierw pojawił mi się dziwny efekt Halo i kolory oszalały. Taki kolisty efekt jak by ktoś na środku ekranu przystawił magnes. W centrum obraz jest w miarę ok, ale już poza centrum mam odbarwienie - przykład na foto.
Jak by tego było mało, aktualizacja softu do 130422 nie pomogła a dodatkowo skrzywił się obraz (lewa strona węższa od prawej, co widać po pasku informacyjnym w drugiej części załączonego foto). Ktoś wie co może być grane?

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: eter » 3 listopada 2014, o 16:22

To nie tuner tylko TV ci robi "halo".
Musisz wyłączyć go wyłącznikiem sieciowym na TV, nie pilotem. Zadziała cewka rozmagnesowująca na kineskopie.
W ogóle to wygląda jakby cały zespół cewek sterujących na kineskopie ci się przesunął (brak wypoziomowania obrazu).
Nie przenosiłeś TV w inne miejsce?
Lekkie przesunięcie obrazu w prawo występuje przy podlączeniu tunera do TV pełnym przewodem EURO (SCART) i ustawieniu w tunerze sygnału RGB.

Odpowiedz