WIWA HD-95 MEMO

Marchisio
Posty: 11
Rejestracja: 13 listopada 2012, o 21:06

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: Marchisio » 10 marca 2015, o 10:15

Witam, mam mały problem. Po wyłączeniu tunera, za jakiś czas on sam się włącza. Miał ktoś podobnie? Co w tej sytuacji powinienem zrobić? Aktualizacja, ustawienia fabryczne?

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: ak6 » 10 marca 2015, o 10:19

Nie spotkałem się z takim zachowaniem.
Może jest gdzieś w ustawieniach opcja wybudzania.
Zacząłbym od ustawień fabrycznych.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 937
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: Domel28 » 10 marca 2015, o 10:54

Spotkałem się z czymś takim, w moim przypadku przywrócenie ustawień fabrycznych załatwiło sprawę raz na zawsze.

codemener
Posty: 1
Rejestracja: 15 marca 2015, o 11:49
Odbiornik: Wiwa HD-95

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: codemener » 15 marca 2015, o 11:54

Cześć. Potrzebuję pomocy z w.w. tunerem. Mam nowe urządzenie i łączę się do monitora, który nie obsługuje HD. Robię to przez przelotkę HDMI->VGA.

Prośba do użytkowników tego tunera. Jaką kombinację muszę wcisnąć na pilocie, żeby zmieniać rozdzielczość (muszę ustawić inną niż auto).

Przykładowo: MENU -> 2x Prawo -> 2x Dół -> Lewo/Prawo (zmiana rozdzielczości) -> OK (zastosowanie)

Muszę zrobić to po omacku więc potrzebuję rozpiski. Dzięki

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: ak6 » 15 marca 2015, o 11:59

Zmiana rozdzielczości:
MENU --> raz w prawo --> dwa razy w dół --> zmiana rozdzielczości w prawo lub w lewo do skutku.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: Maniek99 » 15 marca 2015, o 13:11

Zielony klawisz zmienia rozdzielczość.

Nie chce mi się wczytywać w specyfikację HDMI, ale jeżeli to taka zwykła przelotka bez elektroniki, to chyba nie zadziała.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: ak6 » 15 marca 2015, o 13:13

Maniek99 pisze:nie cytuj posta pod postem ustem

Ano nie powinna.

tapril
Posty: 1
Rejestracja: 20 marca 2015, o 07:31
Odbiornik: wiwa hd 95mc

Nie działające klawisze pilota Ch+/-

Postautor: tapril » 20 marca 2015, o 07:56

Witam wszystkich,

Wczoraj odebrałem i podłączyłem świeżo kupioną Wiwe HD-95 MC.

Wszystko działa poprawnie włącznie z programowaniem pilota, jednak klawisze do przełączania kanałów Ch +/- (te pionowe pomiędzy klawiszami numerycznymi a przyciskiem INFO po prawej stronie pilota) są nieaktywne - tuner w ogóle nie reaguje !!!
Przełączanie kanałów +/- z pilota można wykonać jedynie przy pomocy klawiszy umieszczonych centralnie (te po bokach środkowego OK/LIST).

Czy wasze tunery też ta mają czy z moim tunerem/pilotem jest coś nie halo ???

Dzięki za pomoc i sugestie - pozdrawiam - Tapril

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95

Postautor: Maniek99 » 20 marca 2015, o 17:25

@tapril
Kółkiem też powinno się dać.
Sprawdź przez jakąś kamerę, czy pilot nadaje jak naciskasz te klawisze.

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: Ceberebek » 20 marca 2015, o 18:49

Marchisio pisze:Witam, mam mały problem. Po wyłączeniu tunera, za jakiś czas on sam się włącza. Miał ktoś podobnie? Co w tej sytuacji powinienem zrobić? Aktualizacja, ustawienia fabryczne?

Sprawdź w ustawieniach tunera czy nie masz włączonego przypadkiem budzika:
MENU / CZAS / BUDZIK / włączony/wyłączony - on może bruździć
SLEEP - służy do automatycznego wyłączenia się dekodera po określonym/ustawionym czasie - ale działa tylko jak jest oglądana telewizja.Przy oglądaniu materiału np. z pendriva funkcja nie działa :?: :cry:

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1865
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: Poland » 8 czerwca 2015, o 18:42

Mam pewne pytanie a mianowicie czy pilot z tego dekodera zadziała z telewizorem kineskopowym marki Samsung. Nie miałbym nic przeciwko gdyby po ewentualnym zakupie tego tunera wyłączany z pilota był nie tylko sprzęt ale i telewizor :)

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: ak6 » 8 czerwca 2015, o 20:10

Sprawdzałem z kineskopowym Sony i LG
Działał bez problemu.
Myśle, że i tym nie powinno być kłopotu.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1865
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: Poland » 9 czerwca 2015, o 08:05

Gdyby jednak działał to byłoby świetnie bo miałbym pilot zarówno do telewizora (obecnie wyłączam go poprzez znajdujący się na nim przycisk - pilot mi się zepsuł i gdzieś przepadł) jak i do tunera.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: ak6 » 9 czerwca 2015, o 08:27

A to zmienia nieco postać rzeczy. Nowego pilota możesz nauczyć niektórych funkcji tylko przy użyciu starego pilota. Więc stary też jest potrzebny. Przynajmniej na chwilę.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1865
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: Poland » 9 czerwca 2015, o 08:36

A nie da się użyć do tego celu przycisków znajdujących się przy telewizorze? Tam są podstawowe przyciski jak włączanie czy zmiana głośności czy kanałów.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: ak6 » 9 czerwca 2015, o 10:50

Nie. W uproszczeniu mówiąc pilot od Wiwy uczy sie sygnału od pilota starego. Wysyłasz sygnał z pilota starego, naciskając wybrany klawisz i w tym samym momencie odbierasz ten sygnał na pilocie od Wiwy. Piloty muszą się wzajemnie "widzieć"
Myśle, ze możesz do tego celu użyć pilota uniwersalnego, którego zaprogramujesz do swojego telewizora. Taki pilot możesz np od kogoś pożyczyć.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1865
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: Poland » 9 czerwca 2015, o 11:01

O ile pamiętam pilot z innego telewizora który mam w domu działał także na telewizorze pod DVB-T - muszę sprawdzić w domu czy dalej tak jest :)

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: ak6 » 9 czerwca 2015, o 11:49

Jeśli tak, to powinno wystarczyć. Generalnie do nauczenia pilota od Wiwy potrzebny jest pilot zdolny włączyć i wyłączyć telewizor. Chyba, że będziesz chciał dodać również inne funkcje pilota telewizorowego, wtedy potrzebny jest pilot, który te funkcje potrafi uruchomić w telewizorze.
Pilot Wiwy może przejąć do 4 wybranych funkcji pilota od telewizora.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1865
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: Poland » 9 czerwca 2015, o 17:44

Sprawdziłem i faktycznie pilot od mojego drugiego telewizora faktycznie współpracuje z odbiornikiem do którego chce podłączyć w ewentualności zakupiony sprzęt :)

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Postautor: ak6 » 9 czerwca 2015, o 17:46

No to próbuj. Powinno być wszystko ok.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika