WIWA HD-95 MEMO

paterb
Posty: 54
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: paterb » 19 lipca 2015, o 20:53

@Maniek99 faktycznie nie było to udostępniane publicznie ale znalazłem na meila jak chcesz przetestować podeślę na priva

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Maniek99 » 19 lipca 2015, o 20:58

I tak nie mam nic na 7801, więc nie sprawdzę.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 20 lipca 2015, o 18:58

Może nie zadziałaś na 7801 bo soft może mieć inne id, sprawdzane przy aktualizacji lub w ogóle inna jest struktura softu. Ale to trzeba by najpierw mieć jakiś soft z 7801 że przeanalizować.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: piotrek2802 » 9 sierpnia 2015, o 12:40

Coś się stało z moim tunerem Wiwa HD 95 MC. Ciągle świeci zielona dioda, a na ekranie tylko przeskakujące logo Wiwa i nie może zaskoczyć żaden program. Czy da się to jakoś naprawić bez wysyłania do serwisu ?
Nawet nie mogę zaktualizować oprogramowania bo menu tunera jest niedostępne.
Czy jeśli będzie naprawa w serwisie to czy opłaca się naprawiać ten tuner bo koszty naprawy + wysyłka może przewyższają cenę nowego tunera.
Pomóżcie co z tym mogę zrobić.

Pozdrawiam :-)

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Maniek99 » 9 sierpnia 2015, o 12:44

Serwis na miejscu bierze 30zł, nie wiem ile za przesyłkę.
Jak jesteś trochę elektronikowaty (złożenie programatora i lutowanie SMD) i skombinujesz nową kość flash, to da się naprawić.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: piotrek2802 » 9 sierpnia 2015, o 13:05

Kiedyś bawiłem się w lutowanie scalaków ale to przeszłość...
Jeśli taki serwis byłby w Krakowie to dałbym do naprawy i tyle, ale z kosztami wysyłki to będzie dużo drożej.
Może ktoś ma namiary na taki serwis Wiwy w Krakowie , to poproszę namiary na PW.

Z góry dziękuję.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Maniek99 » 9 sierpnia 2015, o 13:11

Serwis wiwy jest tylko jeden, ale popytaj po serwisach RTV, może mają te/pododbne kości na stanie i zrobią, ale pewnie nie od ręki.

mackmoon
Posty: 2
Rejestracja: 2 października 2015, o 11:47
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: Antena DVB-T 44/21-60 Tri Digit (bez wzmacniacza).
Montaż 2m nad ziemią.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: mackmoon » 2 października 2015, o 12:17

Witam,

Parę dni temu zakupiłem tuner HD95 MC.
Odtwarzanie plików multimedialnych bardzo dobre.
Mam podłączony dysk zewnętrzny USB 3.0 WD Elements 1TB - działa bez zastrzeżeń.
Nie działa za to klawisz pionowy CH+/CH- do zmiany kanałów. Przy naciśnięciu go na czerwono mruga biały klawisz Power ale tuner nie reaguje na zmianę kanału.
Otrzymałem na @ od Wiwy firmware co prawda do HD90 (hd90_7801.bin), który niby ma zlikwidować problem.
Przed wgraniem nowego firmware chciałbym zrobić kopię zapasową obecnego softu ale nie wiem jak to zrobić. Ktoś pomoże ?

MODEL: HD90/HD95
Wersja oprogramowania: 649052.140901
Wersja sprzętu: PCB30C

Nowe oprogramowanie zlikwidowało problem.

r2d2
Posty: 2
Rejestracja: 9 grudnia 2011, o 08:02
Odbiornik: lg lv570s
Nadajnik - obiekt nadawczy: święty krzyż

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: r2d2 » 1 listopada 2015, o 21:38

Witam, u mnie pojawił się inny problem. Od jakiegoś czasu przynajmniej raz w tygodniu musze na nowo ją programować, ponieważ po włączeniu pojawia się okno instalacyjne jak po formacie do ustawień fabrycznych.Nie jest to szczególnie uciążliwe ponieważ samo ustawianie i skanowanie trwa kilka minut ale trochę wkurzające.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: bogdanzieba » 5 listopada 2015, o 14:32

Witam możecie mi powiedzieć jakie jest najnowsze oprogramowanie do WIWA HD-95 MEMO?
Dzięki z góry.

zeluskrakow
Posty: 2
Rejestracja: 21 lutego 2016, o 02:14

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: zeluskrakow » 21 lutego 2016, o 02:23

Witam, wie ktoś może gdzie poza oczywiście serwisem ścianę soft do wiwa HD 90 memo pcb30c chip 7801 new. Nie sądziłem kupując ze ktoś robi nowe takie rzeczy i od Gutka pobrałem soft nie zauważyłem chip 7818 ech. Da rade w ogóle uratować tuner? Dzięki za pomoc :oops:

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Maniek99 » 21 lutego 2016, o 13:59

Serwis powinien podesłać plik z flashem.
Ale jak tunek leży, to takim plikiem chyba nic nie zrobisz, bo pewnie jest spakowany.
Trzeba by skopiować programatorem z jakiegoś działającego.

Serwis pewnie to zrobi w podobnej cenie co pogwarancyjna wymiana flasha.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 21 lutego 2016, o 14:32

Maniek99 pisze:Serwis pewnie to zrobi w podobnej cenie co pogwarancyjna wymiana flasha.
Jeśli się przyzna, że wgrał zły soft.

zeluskrakow
Posty: 2
Rejestracja: 21 lutego 2016, o 02:14

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: zeluskrakow » 22 lutego 2016, o 16:24

Wiec tak serwis wiwa szybko zadziałał dostałem od nich soft hd90_7801.bin
zrobiłem jak w postach wyżej pen FAT 32
ten sam plik pod trzema nazwami plus czwarty plik jw z oryginalnym serwisowym nazewnictwem. Jednak to nie pomogło możliwe ze przez zły soft tuner nie zaskakuje skopaly się pewnie podstawowe pliki. Szkoda ze nie ma sposobu bez programatora zainicjować jakimś twardym resetem aktualizacji pamięci Flash. Do wszystkich i do @gutka w razie zainteresowania mogę soft od wiwy gdzieś wysłać

wilczur
Posty: 16
Rejestracja: 6 października 2011, o 15:44
Odbiornik: HD-95 Memo
Instalacja antenowa: siatkowa skierowana na ostrołękę

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: wilczur » 28 lutego 2016, o 12:33

I na moją wiwę przyszła pora..
Przez ostatni miesiąc przy włączaniu trzeba było czekać ok 5min żeby się uruchomiła, migała sobie logiem aż w końcu startowała i pracowała poprawnie do wyłączenia. Potem zabawa od nowa.

2 dni temu padła całkowicie, zielona dioda i koniec.
Tymczasowe rozwiązanie jakie zastosowałem to zwyczajnie podgrzałem pamięć flash 25q32fvsig i dekoder ożył, narazie działa poprawnie choć nieuniknione jest że będę musiał tego flasha przelutować na nowego ale to nie problem, flashe ogólnodostępne w zakupie więc będzie dobrze :)

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 28 lutego 2016, o 16:01

Daj na niego jakiś radiatorek i jest szansa, że luty nie puszczą ponownie.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Maniek99 » 28 lutego 2016, o 18:14

To nie luty puszczają, tylko jakaś wada w strukturze.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 28 lutego 2016, o 21:13

Nawet jesli jest to wada w strukturze, to powstaje wskutek podwyższonej temperatury. W serwisie po wymianie flasha standardowo dają na niego radiator. Więc nie zaszkodzi, a może pomóc.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 29 lutego 2016, o 17:41

ak6 pisze:W serwisie po wymianie flasha standardowo dają na niego radiator. Więc nie zaszkodzi, a może pomóc.
Masz zdjęcie? Bo nie uwierze do puki nie zobacze, przecież tam się nie ma co grzać nawet.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 29 lutego 2016, o 19:33

Taki tekst padł przy mnie w serwisie Wiwy.
Gościu, który przyjmował na serwis kolejną hd95, zaglądał jej przez otwory wentylacyjne. Na moje pytanie, co może zobaczyć przez te otworki, odpowiedział mi właśnie, że wszystkie, które były na wymianie flasha mają założony radiator, który jest dobrze widoczny.

Odpowiedz