WIWA HD-90 MEMO (MC)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90 MEMO (MC)

Post autor: @GUTEK@ » 6 września 2015, o 10:28

Przy innym telewizorze dzieje się to samo?

halohalo
Posty: 1
Rejestracja: 20 października 2015, o 09:47
Odbiornik: wiwa hd 90
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

nic nie działa po wymianie anteny i instalacji

Post autor: halohalo » 20 października 2015, o 10:49

Witam

Mam od 3 lat dekoder wiwa hd 90, do tego miałem zamontowaną na balkonie zwykłą siatkową antenę. Wszystko do tej pory działało dobrze, tzn czasami było trochę zakłóceń albo któryś z mux-ów nie działał ale tłumaczyłem to sobie starością dotychczasowej anteny i tym, że już się sypała i całością "instalacji" i jej bylejakością, szczegolnie na łączach przejściówki okiennej...

I tak sobie wczoraj pomyślałem, skoro sygnał ze swojego balkonu łapię, kanały są to może jak wymienię antenę na nową, instalację skręci mi ktoś profesjonalnie w sklepie to wszystko będzie działać po prostu bardzo dobrze.

Okazuje się, że teraz nie działa nic

Tzn. zamontowałem nową antenę w tym samym miejscu, kierunku, podłączyłem do dekodera, włączam automatyczne szukanie kanałów i nie znajduje nic.....

Zacząłem od sprawdzenia instalacji antenowej - tzn. jeszcze raz ktoś mi sprawdził czy wszystkie druciki są dobrze poskręcane ale jest ok...

...stąd może ja coś przestroiłem przy tej zamianie anten i instalacji w samym dekoderze bo w sumie jek za pierwszym razem włączyłem telewizor to kanały od 1 do 24 były zapisane po staremu tylko nic sie nie wyświetlało...?

ponadto jak odłączam antenę z dekodera to cały proces wyszukiwania jest identyczny jak w przypadku podłączonej anteny.... tak jakby jej w ogóle nie widział... zresztą starą antenę, próbowałem na nowo podłączyć i z nią już teraz też nic się nie dzieje...

Da się przeprowadzić jakiś reset dekodera? Przestroiłem coś? Spaliłem?

Ps.
Dekoder od nowości nie był aktualizowany

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-90 MEMO (MC)

Post autor: Domel28 » 20 października 2015, o 18:50

Siatkę i tą nową Antenę masz ze wzmacniaczem (zasilaczem) czy bez?

DVB-TUs
Posty: 10
Rejestracja: 11 grudnia 2016, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gołogóra

Dekoder WIWA HD90 MC - resetuje pozycje kanałów, kiepski dźwięk

Post autor: DVB-TUs » 10 lutego 2019, o 13:36

Posiadam niedawno zakupiony dekoder WIWA HD90 MC w wersji z dwoma gniazdami USB - jedno z przodu, drugie z tyłu.

http://www.wiwa.info.pl/produkty/tunery ... -memo.html

Ciągle jest problem z kanałami - gdy wchodzę w menedżera kanałów i poprzestawiam sobie kanały miejscami tak jak chcę, np. Polsat na pozycji 5, TVN na pozycji 6, to po pewnym czasie (np. godzina lub wyłączenie i włączenie dekodera) kanały ustawiają się z powrotem tak jak były ustawione po wyszukaniu.

Kolejny problem to dźwięk przez HDMI - jest fatalnej jakości, tzn. jest taki jakby "za głośny" przy czym gdy zaczyna się dialog (np. lektor) to dźwięki tła (np. muzyka lub inne dźwięki) są tak jakby przyciszane a dźwięk lektora jest uwydatniany, a gdy nikt nic nie mówi to dźwięk tła z powrotem się podgłaśnia. Efekt końcowy tego jest taki że np. przy oglądaniu serialu cały czas głośno słychać sapanie i oddech aktorów, szelest powietrza, zgiełk uliczny i to tak głośno że jest to bardzo natarczywe. Wygląda to tak jakby dekoder sam regulował głośność przez cały czas. Ten sam efekt występuje podczas odtwarzania nagranego materiału na pendrive. Natomiast gdy ten sam nagrany na pendrive materiał odtworzę w komputerze to nie ma takiego efektu - dźwięk jest jednolity przy zachowaniu jednolitej głośności.

Co to może być? Czy da się to może jakoś ustawić? Czy zwrócić dekoder do sklepu czy może spróbować zaktualizować oprogramowanie a jeśli tak to skąd je wziąć? Na stronie WIWA nie mogę znaleźć.

Dodatkowo są inne problemy, instrukcja jest napisana w skrócie i nie można w niej znaleźć opisu wielu opcji. Np. nie jest napisane co daje włączenie/wyłączenie opcji "ciężkie słuchanie" (?) albo "Ad Service". Tłumaczenia w opcjach menu zawierają wiele błędów, niektóre brzmią jak przetłumaczone automatycznymi translatorami sprzed wielu lat.

Poprzedni dekoder który miałem (WIWA HD 158) miał swoje wady ale nie miał wad które ma ten dekoder. Miał normalny dźwięk i nie gubił ustawienia pozycji kanałów. Oczywiście miał oprogramowanie starego typu które chyba było jednym z najlepszych. Ten nowy ma już całkiem inne oprogramowanie co widać już po samym menu. Tony ulepszeń które tylko psują a nie ulepszają.

DVB-TUs
Posty: 10
Rejestracja: 11 grudnia 2016, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gołogóra

Re: WIWA HD-90 MEMO (MC)

Post autor: DVB-TUs » 10 lutego 2019, o 13:44

Czym się różni ta wersja dekodera od tej samej wersji dekodera (ta sama nazwa modelu) ale z dwoma gniazdami USB?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1850
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Dekoder WIWA HD90 MC - resetuje pozycje kanałów, kiepski dźwięk

Post autor: Krosnoludek » 12 lutego 2019, o 21:40

Wymień ten tuner na inny z DVB-T2 HEVC

eter
Posty: 651
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dekoder WIWA HD90 MC - resetuje pozycje kanałów, kiepski dźwięk

Post autor: eter » 13 lutego 2019, o 12:54

Ustaw dźwięk cyfrowy na RAW (nie będzie działać wówczas płynne wyciszanie z pilota tunera, ale może poprawi się dźwięk).
Wyłącz LCN i sortowanie po LCN w wyszukiwaniu kanałów.

DVB-TUs
Posty: 10
Rejestracja: 11 grudnia 2016, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gołogóra

Re: Dekoder WIWA HD90 MC - resetuje pozycje kanałów, kiepski dźwięk

Post autor: DVB-TUs » 14 lutego 2019, o 18:50

Krosnoludek pisze:Wymień ten tuner na inny z DVB-T2 HEVC
Jaki model byś polecił?
eter pisze:Ustaw dźwięk cyfrowy na RAW (nie będzie działać wówczas płynne wyciszanie z pilota tunera, ale może poprawi się dźwięk).
Wyłącz LCN i sortowanie po LCN w wyszukiwaniu kanałów.
Ustawiłem tak jak napisałeś ale nadal jest tak samo - dźwięk się tylko nieco ściszył ale nadal jest kiepski, słychać dźwięki tła, szuranie, szmery. Kanały tak samo, pomimo wyłączenia LCN, po wejściu w Menadżera kanałów i przestawieniu jakiegoś kanału na inne miejsce, po wyłączeniu dekodera i włączeniu kanał znowu wraca z powrotem tam gdzie był.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1850
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Dekoder WIWA HD90 MC - resetuje pozycje kanałów, kiepski dźwięk

Post autor: Krosnoludek » 14 lutego 2019, o 23:10

Ja ogólnie lubię coś z Wiwy (za pilot z obsługą tv), lub Skymaster (dawne Globo).
Wiwa niema nic z DVB-T2/HEVC, natomiast Skymaster ma i widzę, że w naszych sklepach pojawił się model Skymaster T90 HEVC http://skymaster.de/de/skymaster-t90-dvb-t2-receiver/ , http://satteam.pl/p1053,tuner-skymaster-t90-hevc.html
Ten tuner jest przeznaczony na Niemcy, dowiedz się przed ewentualnym zakupem czy ma PVR, najlepiej sobie zadzwoń: tel. 91 461 49 09. Kupując zwróć uwagę na dopisek HEVC !.
Są jeszcze innych firm, wybierz tylko coś z DVB-T2/HEVC , bo w okolicach 2022 roku przejdziemy na ten nowy format nadawania i tuner będziesz miał prawdopodobnie jak znalazł (o ile czegoś nie wykombinują).

DVB-TUs
Posty: 10
Rejestracja: 11 grudnia 2016, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gołogóra

Re: Dekoder WIWA HD90 MC - resetuje pozycje kanałów, kiepski dźwięk

Post autor: DVB-TUs » 12 listopada 2019, o 16:47

Był w reklamacji ale oczywiście wrócił z opinią sprawdzono dobry. Udało mi się jednak kupić WIWA HD 158 bo już nie miałem zdrowia do tamtego. Nie chce mi się i szkoda mi czasu na szukanie przyczyny.

Dobrycel
Posty: 221
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Dekoder WIWA HD90 MC - resetuje pozycje kanałów, kiepski dźwięk

Post autor: Dobrycel » 12 listopada 2019, o 19:58

Odpowiadasz na post z lutego w listopadzie. Super.
Ponaddto zarowno Firma Globo Wiwa jak i inne są nic nie warte. Nawet Ferguson.
Wszystkie kłamią nie dbaja o klienta, puszczają wadliwe softy i jak piłat umywają rece.
Poszukaj czegoś na linuxie z wsparciem netflixa lub smart tv. Moze kosztuje z 30 lub ciut wiecej, ale o wiele wiekszy fun i komfort w uzytkowaniu. Te dekodey do naziemnej z naszego rynku... Nadają sie do praśnięcia tym o sciane.
Poszukaj jeszcze w tym swoim pudełku, czy nie ma tak włączonej automatycznej listy kanałów.
Miałem Wiwe, Ferusona, Globo / Skymaster itp. Wszystko to szmelc dla mało wymagających. Klepane byle jak na szybko. Wsparcie techniczne nie pisze softów do tego tylko chyba Chińczycy.

DVB-TUs
Posty: 10
Rejestracja: 11 grudnia 2016, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gołogóra

Re: Dekoder WIWA HD90 MC - resetuje pozycje kanałów, kiepski dźwięk

Post autor: DVB-TUs » 12 listopada 2019, o 20:38

Tak to już jest w tym kraju. Badziewie się szerzy a o reklamacji tego można pomarzyć. Aczkolwiek ta WIWA HD 158 akurat mi się sprawdza bo już wcześniej miałem ten model a nie mam dużych wymagań bo teraz służy mi praktycznie tylko do nagrywania na dysk USB. Odbiera normalnie, nagrywa bez błędów w formacie .mts który można bez problemu przerzucić do kontenera .mkv bez straty jakości i odtwarzać na kompie. Widzi duże dyski USB, obsługa samego dekodera też w miarę prosta. Znam pewną osobę która też miała dekoder na praktycznie identycznym sofcie tylko że firmy BLOW i też była zadowolona. Oczywiście kupiłbym może nawet coś lepszego ale nie chce mi się kupować w ciemno, później się okaże że coś tam nie działa i znowu będę się z tym gimnastykował.

BeiZik
Posty: 6
Rejestracja: 18 lutego 2020, o 16:20
Miejscowość: Stolica
Odbiornik: WIWA HD-95 MEMO

Re: Dekoder WIWA HD90 MC - resetuje pozycje kanałów, kiepski dźwięk

Post autor: BeiZik » 9 marca 2020, o 11:10

DVB-TUs pisze:
10 lutego 2019, o 13:36
Dodatkowo są inne problemy, instrukcja jest napisana w skrócie i nie można w niej znaleźć opisu wielu opcji. Np. nie jest napisane co daje włączenie/wyłączenie opcji "ciężkie słuchanie" (?) albo "Ad Service". Tłumaczenia w opcjach menu zawierają wiele błędów, niektóre brzmią jak przetłumaczone automatycznymi translatorami sprzed wielu lat.
Napiszę odpowiedź, choć temat już trochę istnieje a autor zmienił urządzenie na inne - ale niech pozostanie dla potomnych bądź drążących temat obecnych użytkowników np. WiWa HD95MC, a może i nowszych tunerów, jeśli mają w menu te bądź podobne opcje.

Te pozycje w menu, które opisałeś, należą do kategorii ustawień dla osób niedowidzących i niedosłyszących. Niektóre kanały telewizyjne nadają specjalne napisy dialogowe lub/i komunikaty dźwiękowe dla takich osób.

W menu Wiwy są one nieopisane albo błędnie nazwane (przetłumaczone) a w instrukcji obsługi niewyjaśnione albo błędnie wyjaśniane. I tak:

* 'Ciężkie słuchanie' to bezpośrednie błędne tłumaczenie z angielskiego 'Hard hearing’, co oznacza po prostu 'Niedosłyszący' albo 'Słabosłyszący' - są to napisy komentarzy dla osób niedosłyszących wyświetlane dodatkowo na ekranie odbiornika TV.
[Dodatkowo w instrukcji obsługi Wiwy ta pozycja menu jest opisana jako 'maksymalna głośność - możliwość blokady najwyższej głośności dźwięku' - co nie ma sensu albo jest opisem innego menu innego urządzenia]
* 'AD Service' to 'Audio Description Service’, czyli 'Audiodeskrypcja' - to dźwiękowy, słowny opis wyświetlanych scen danej audycji\programu\filmu przeznaczony dla osób niedowidzących.
* 'AD Volume Offset' to 'Kompensacja głośności AD' - jak głośno ma być słyszany opis AD na tle normalnej ścieżki dźwiękowej programu\audycji telewizyjnej.

Oczywiście w/w funkcje działają tylko wtedy, kiedy dana audycja telewizyjna jest do tego przygotowana i nadaje te dodatkowe informacje.

Odpowiedz