FERGUSON ARIVA T650i

gotar
Posty: 26
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:10
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo, RWT DTV 441T HD, LV6TBOXHD
Instalacja antenowa: AT 45TLS + Johansson 6606 Profiler Lite 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: gotar » 26 marca 2013, o 09:03

Req pisze: Duza komplikacja jest rowniez dzielenie funkcji ze starym pilotem. Mianowicie glowna glosnosc jest sterowana bezposrednio na telewizorze albo starym pilocie. Pilot od arivy niestety tylko dodatkowo podglasnia zaleznie od tego jak glosnio jest standardowo ustawiona.
Rowniez problem widze w wylaczaniu tunera. W przypadku klikniecia wylaczenia na pilocie tunera obraz robi sie mrygajaco szary (jak kanal bez zasiegu). Takze dodatkowo musze wylaczac telewizor starym pilotem albo poprostu bezposrednio przyciskiem na telewizorze.
Zawsze tak jest. Tzn. co mądrzejszy telewizor w przypadku braku sygnału po chwili się wyłączy sam. Oczywiście wspomniany już CEC rozwiązuje ten problem, ale telewizory z nim raczej mają już wbudowane DVB-T, więc jest to raczej niszowe zastosowanie. Odnośnie głośności - ustaw na TV taką, aby nie było 'słychać' białego obrazu (burczenie - częsta przypadłość odbiorników kineskopowych) i po prostu jej nie dotykaj, używaj wyłącznie regulacji na dekoderze.
Req pisze: A tak.. i jeszcze jedno pytanie. Rozumiem ze to dekoder dvt-t, ale czy bedzie widzial kanaly z telewizji kablowej dvb-c? Planuje przejsc na upc, a posortowanie kanalow jest dla mnie istotne.
Zapomnij - zarówno o DVB-C jak i sortowaniu. Nawet gdybyś wymienił głowicę i oprogramowanie to pozostaje dostęp warunkowy. UPC ma swoje dekodery i nawet gdybyś miał technicznie kompatybilny, to nie dostaniesz modułu CAM.

guzolot
Posty: 11
Rejestracja: 28 listopada 2012, o 09:41
Odbiornik: ariva t650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: guzolot » 26 marca 2013, o 10:06

Witam.
Czy ten tuner komuś działa dobrze z hubem USB? (dysk + wifi)
Już 2 hub-y przetestowałem z wynikiem negatywnym.
Urządzenie albo się restartuje kilka razy, albo wiesza, albo działa lecz nie widzi dysku.

Normalnie kicha taka, że szok.

Myślałem, że tak jak w innych dekoderach podepnę hub-a i po kłopocie.

Zaznaczam, że oba hub'y aktywne z zasilaczem impulsowym 3A. Soft najnowszy - czyli B4.

Pozdrawiam
Andrzej

pakerps
Posty: 7
Rejestracja: 19 marca 2013, o 23:01
Odbiornik: Ariva 650i

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: pakerps » 26 marca 2013, o 11:37

Ja również mam problemy z hubem USB i niestety tuner wykrywa tylko jedno urządzenie wpięte do HUBA (mówię z hubem z własnym zasilaniem) wiec albo dysk albo WiFI wiec użycie huba jest bezsensowne bo nie ma z niego pożytku.
guzolot pisze:Witam.
Czy ten tuner komuś działa dobrze z hubem USB? (dysk + wifi)
Już 2 hub-y przetestowałem z wynikiem negatywnym.
Urządzenie albo się restartuje kilka razy, albo wiesza, albo działa lecz nie widzi dysku.

Normalnie kicha taka, że szok.

Myślałem, że tak jak w innych dekoderach podepnę hub-a i po kłopocie.

Zaznaczam, że oba hub'y aktywne z zasilaczem impulsowym 3A. Soft najnowszy - czyli B4.

Pozdrawiam
Andrzej
-- połączono

W you tube nie działa zmiana jakości odtwarzanych filmów(wszystko leci po 360P), brakuje mi również braku informacji użytkownika który jest autorem filmu , w ogóle te aplikacje wszystkie są całkowicie niedorobione :/

pawelname
Posty: 1
Rejestracja: 26 marca 2013, o 17:39
Odbiornik: Ferguson T650i

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: pawelname » 26 marca 2013, o 17:50

U mnie po aktualizacji do najnowszego oprogramowania V1.00B4 rozłącza co ok 3 minuty internet. pojawia się komunikat brak sieci i pomaga jedynie wyjęcie nadajnika W003 i ponowne jego włożenie. Próba ręcznego odłączenia sieci i ponownego uruchomienia w opcjach menu nie pomaga. Wróciłem z powrotem do V1.00B3 i problemu nie ma ale za każdym razem gdy wyłącze tuner i ponownie włącze muszę ręcznie łączyć się z siecią. W sofcie B4 ten problem został naprawiony. Tak samo z dyskiem USB Samsung 500GB jak podłącze przez USB to wykrywa go i po chwili rozłącza raz prawie cały film udało mi się obejrzeć (z pendrive 16GB nie ma problemu). Może wiecie co na to można poradzić.

guzolot
Posty: 11
Rejestracja: 28 listopada 2012, o 09:41
Odbiornik: ariva t650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: guzolot » 27 marca 2013, o 12:22

pawelname pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Może to problem z zasilaniem. U mnie nie ma takich problemów. Mówię o dysku.
Mam 250 GB Caviar Blue. Z wifi nie sprawdzałem.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: wiesiek0102 » 27 marca 2013, o 18:02

Witam
Zakupiłem tuner i podejrzewam, ze ma usterkę ...
Zarówno na nowym sofcie jak i na starym drga menu (OSD). Jak kliknę info dwa razy to mam informacje o filmie, okienko to drga. Najbardziej drganie jest widoczne jak dam ok i wyświetlę listę kanałów (pomarańczowa ramka bardzo drga). Nie jest to wina telewizora bo sprawdzałem na 2 telewizorach 28 cali oraz 20 cali. Obraz ustawiony na 576i czy tez p (drga na wszystkich ustawieniach). JAk jest u was ?

Nie moge sobie poradzić z listą kanałów a mianowicie z sortowaniem.
LCN właczony wyszukałem Polskie i Czeskie kanały. Polskie są po kolei za wyjątkiem kanału TVP2 HD, który dostał numerację 801. Czeskie kanały też mają numerację od 80x. Przeniosłem kanał TVP2 na pozycję 2 ale nadal ma numer 802. Wyszukiwałem automatycznie jak i ręcznie, ale wciąż tak samo ...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: @GUTEK@ » 27 marca 2013, o 18:50

No to wyłącz LCN jak chcesz sortować ręcznie.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: wiesiek0102 » 27 marca 2013, o 19:45

Problem rozwiązany. Reset do ustawień fabrycznych, sprawdziłem, czy jest wyłączony LCN, skanowanie ręczne i ręczne ustawianie kanałów :) Wszystko teraz ok. Ale kto mi powie co z tym drżącym menu ekranowym ?

GUTEK jesteś niezastąpiony :)

wieszti
Posty: 2
Rejestracja: 26 marca 2013, o 07:47
Odbiornik: Ariva T650i

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: wieszti » 28 marca 2013, o 07:40

Z tym drżeniem mam podobnie tzn. to nie jest to drżenie obrazu ale raczej migotanie OSD :/ niezbyt ładnie to wygląda. Z tego co zauważyłem to znika gdy ustawie np roz. 1080_25 lub 1080_30. Co ciekawe dekoder podłączony jest po scart do telewizora LG CRT więc nie wiem czy to normalne że wyświetla obraz w takiej rozdzielczości? W tej chwili mam ustawione wyjście RGB bo daje lepszy obraz i tam do wyboru jest tylko source, 480, 576 i też migocze OSD :/

Ralf1410
Posty: 15
Rejestracja: 18 stycznia 2013, o 23:09
Odbiornik: Ferguson Ariva T65/ Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Komin EC4, Łódź

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: Ralf1410 » 28 marca 2013, o 14:51

Witam
Wczoraj zostałem użytkownikiem Fergusona Arivy T650i (z oprogramowaniem v1.00B3), do tej pory używałem Arivy T65 (teraz dostali ją w spadku rodzice :D ).
Dekoder kupiłem na Allegro wraz z adapterem wifi Ferguson W03, podłączyłem go przez kabel scart do tv crt Sony Trinitron 21 cali. Sieć w domu mam puszczoną przez router TP-Link TL-WR1043ND.

Pierwszy problem to podłączenie do sieci domowej. W moim przypadku była to istna droga przez mękę. Musiałem kilka razy włączać i wyłączać urządzenie oraz wyciągać adapter wifi z USB, ale w końcu się udało. :) Wtedy coś mnie podkusiło,by zaktualizować oprogramowanie do v1.00B4 i cała zabawa od nowa :(. Na tym sofcie jest jednak ten problem, że co kilka minut sieć się rozłącza i wtedy pomaga jedynie wyjęcie i ponowne włożenie adaptera do usb. Wróciłem więc do starszego softu (v1.00B3), na którym ten problem mi nie występował (po raz trzeci zabawa w łączenie z wifi :x ).

Drugim problemem jest dla mnie Media Player. Chodzi konkretnie o pliki MKV z wbudowanymi napisami (mam kilka seriali z angielskimi napisami). Po pierwsze nie wiem czy da się ustawić, żeby napisy były automatycznie wczytywane (za każdym razem muszę je ręcznie włączyć przyciskiem sub na pilocie). Druga sprawa to brak możliwości dostosowania tych napisów, brak jest zmiany tła, wielkości, położenia. W Arivie T65 napisy były większe i zazwyczaj ustawiałem sobie szare tło do białych liter.

Trzeci problem to wyłączanie urządzenia. Za każdym razem pojawia się komunikat "Proszę czekać", co jest dla mnie irytujące, a samo wyłączenie trwa dla mnie dziwnie długo.

Moim zdaniem oprogramowanie do tego tunera wymaga jeszcze dużo poprawek.
Ostatnio zmieniony 29 marca 2013, o 11:46 przez Ralf1410, łącznie zmieniany 1 raz.

trichter
Posty: 9
Rejestracja: 11 marca 2013, o 20:27
Odbiornik: Ferguson T650i + wifi W03
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: trichter » 29 marca 2013, o 11:16

pawelname pisze:U mnie po aktualizacji do najnowszego oprogramowania V1.00B4 rozłącza co ok 3 minuty internet. pojawia się komunikat brak sieci i pomaga jedynie wyjęcie nadajnika W003 i ponowne jego włożenie. Próba ręcznego odłączenia sieci i ponownego uruchomienia w opcjach menu nie pomaga. Wróciłem z powrotem do V1.00B3 i problemu nie ma ale za każdym razem gdy wyłącze tuner i ponownie włącze muszę ręcznie łączyć się z siecią. W sofcie B4 ten problem został naprawiony. Tak samo z dyskiem USB Samsung 500GB jak podłącze przez USB to wykrywa go i po chwili rozłącza raz prawie cały film udało mi się obejrzeć (z pendrive 16GB nie ma problemu). Może wiecie co na to można poradzić.
Witam.Również wgrałem B4 i jeszcze szybciej wróciłem do poprzedniego B3.
PANOWIE Z FERGUSONA !!! Halo!!! Oprogramowanie B4 to pomyłka.Co chwilę rozłącza internet.

Chciałbym podzielić się z użytkownikami sposobem konfigurowania internetu w tym odbiorniku, który to jak to kiedyś już napisałem jest moim zdaniem mało przyjazny użytkownikowi:
wchodzimy w <ustawienia sieci lokalnej>
Mamy możliwość ustawienia DHCP na <wyłącz> lub <włącz> - w zależności od wyboru jest możliwa dalsza edycja parametrów lub nie.
Polecałbym rozpocząć w opcji DHCP włącz potem przejść do Menadżer WiFi podłączyć się do swojej sieci podając hasło i naciskając <Połącz>,następnie wrócić klawiszem Back do ustawień sieci lokalnej.
Poczekać aż przelecą komunikaty, że odbiornik się podłączył oraz, że przydzielono mu adres IP.
Potem radziłbym zmienić DHCP na <wyłącz>
i wpisać adresy DNS Prefered np. 8.8.8.8 a alternatywny DNS na 8.8.4.4
Potem obowiązkowo klawiszem <back> cofnąć się do poprzedniego menu
Następnie po ponownym wejściu w <ustawienia sieci lokalnej> dowiemy się czy zmiany w ustawieniach DNS-ów się zapamiętały (to jest jedyna znana mi metoda żeby tak się stało...)
Po zo ta zmiana ? Na dwóch różnych routerach odbiornik przy automatycznych ustawieniach niby łączył się, otrzymywał adres IP tylko nie był w stanie realnie połączyć się z żadnycm z serwisów internetowych...
Pozdrawiam, Wesołych Świąt i dobrego odbioru!
Ostatnio zmieniony 29 marca 2013, o 13:38 przez trichter, łącznie zmieniany 1 raz.

Ralf1410
Posty: 15
Rejestracja: 18 stycznia 2013, o 23:09
Odbiornik: Ferguson Ariva T65/ Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Komin EC4, Łódź

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: Ralf1410 » 29 marca 2013, o 12:22

PS Do mojego poprzedniego postu.

Po włączeniu dzisiaj dekodera próbowałem połączyć się przez wifi, adapter mam podłączony do usb, dekoder wykrył urządzenie (pojawił się komunikat po starcie dekodera) i tu klops scan sieci nie pokazuje mojej sieci domowej.

Panowie z Fergusona, kiedy wersja v1.00B5?

maciej
Posty: 1
Rejestracja: 29 marca 2013, o 19:45
Odbiornik: FERGUSON 650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: śrem

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: maciej » 29 marca 2013, o 20:00

Witam kolegów
Ja również zaktualizowałem soft do wersji B4 i wifi przestało działać rozłącza się co kilka minut niestety nie zachowałem wcześniejszej wersji softu i nie mam jak powrócić do B3
Napisałem do fergusona ale zero odp.
Jeżeli ktoś posiada wersję B3 będę wdzięczny za wysłanie mailowo lub wstawienie na
którykolwiek serwis hostingowy
z góry dziękuje
pozdrawiam
Maciek

radio
Posty: 40
Rejestracja: 15 lipca 2009, o 16:34

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: radio » 30 marca 2013, o 07:39

maciej pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
http://laki.dvhk.pl/download/files/laki ... va%20T650i
http://satedu.eev.pl/printview.php?t=95 ... 334c8c1226

Markos999
Posty: 3
Rejestracja: 2 kwietnia 2013, o 17:53
Odbiornik: Wiwa hd90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: Markos999 » 2 kwietnia 2013, o 18:13

Witam!
Czy próbował koś tego ferdka z nieoryginalnymi kartami wi-fi na Ralink Rt5370?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: m@rtops » 2 kwietnia 2013, o 19:05

Z informacji praktycznych - tuner zadziała nie tylko z kartami Wi-Fi Fergusona - sam testowałem z powodzeniem na karcie opartej o Ralink RT2070, wiec będzie działać nie tylko z rzadkim Rt5370 wciskanym przez Fergusona...
opis dekodera w/g kol.@Speakers_XP
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 3&start=40

Markos999
Posty: 3
Rejestracja: 2 kwietnia 2013, o 17:53
Odbiornik: Wiwa hd90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: Markos999 » 2 kwietnia 2013, o 22:15

Bardzo dziękuje.
Dwa razy ten wątek czytałem i lipa ze mnie, nie zauwarzyłem :oops:

andmacand
Posty: 28
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Ariva T650i
Instalacja antenowa: Antena siatkowa aktywna, na balkonie, 9 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: andmacand » 7 kwietnia 2013, o 07:54

Witam Fergusonowiczów :)
Mam T60, który chcę podarować teściom (nie że za karę, taki dobry uczynek :)
i kupić T650i i używać z telewizorem CRT (kineskopowy) przez SCART (tzw. Euro).

Pytanie:
1. Czy naprawdę mogę mieć ALBO PenDrive i nagrywać ALBO WiFi? To bez sensu. Jest jakieś rozwiązanie żeby mieć oba?
2. Czy ktoś używa usług z internetu przez SCART? Widać coś na ekranie? :)
3. Czy piszczy wam sprzęt? (oby nie :)
4. Na screenach widziałem że T650i ma jakby lepszy układ i bardziej rozbudowane opcje/menu niż T65. Rezygnując z WiFi, który tuner jest lepszy (T650i vs T65)?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojteks
Posty: 33
Rejestracja: 27 lipca 2010, o 14:50
Odbiornik: Ariva T650i
Instalacja antenowa: Pasywna pokojowa, 6km od RTCN
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: wojteks » 8 kwietnia 2013, o 07:56

Jaki format muszą mieć napisy, wiem że *.txt ale jest problem w przykładowych napisach przy przejściu z 99995 na następny napis 100068, napis 100068 i kolejne jest odtwarzany razem z napisami od początku filmu. Może zagmatwanie napisałem ale pewnie nie tylko mnie to dotyka.

Kod: Zaznacz cały

{99961}{99992}Co siŕ z tob╣ sta│o?
{99995}{100063}Teraz ci zale┐y?
{100068}{100119}Dobra.
{100123}{100178}Przepraszam.
{100181}{100243}
Ostatnio zmieniony 9 kwietnia 2013, o 08:25 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: m@rtops » 8 kwietnia 2013, o 14:45

spróbuj zmienić kodowanie na "ANSI" :D
---------------------------------------------------
Z radością donosimy, że odbiornik telewizji naziemnej Ferguson Ariva T650i, zdobył podczas tegorocznej edycji Media Expo aż dwa wyróżnienia: Złoty Medal MTP oraz statuetkę Cyfrowy Super Produkt 2013.
http://www.ferguson-digital.eu/pl/compo ... 1/432.html

Obrazek

Odpowiedz