FERGUSON ARIVA T650i

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 115
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: Krzysiek25 » 12 października 2015, o 19:00

już chyba nie będą wprowadzać nowych softów do T650i tak mi się zdaje bo jest już następca czyli T750i

Aquila
Posty: 3
Rejestracja: 20 października 2015, o 15:54

Wybór audio i napisów

Post autor: Aquila » 20 października 2015, o 16:05

Witajcie,

Mam dekoder Ariva T650i i dopiero teraz dowiedziałem się (raczej mało oglądam tv) że w dvbt można wybrać sobie w filmach oryginalną ścieżkę audio (np angielską) i włączyć napisy. I teraz moje pytania:

Jak rozpoznać, że dany film ma ścieżkę angielską? Do tej pory wszystkie jakie widziałem miały opcję albo pol albo jakieś aux czy org (myślałem, że "org" to oznaczenie "oryginalna") ale każda z tych opcji i tak niczego nie zmieniała. Co zatem oznaczają te skróty "aux", "org" i inne jeśli takie są? Jeśli będzie film z angielskim audio, to na liście pojawi się "ang"?

Jak też jest z tymi napisami? Na niektórych kanałach po naciśnięciu przycisku pojawia się "brak danych" - ok, rozumiem, że na tym kanale/na tym emitowanym programie napisów nie ma. Na większości kanałach pojawia się jednak okienko z napisami do wyboru - zazwyczaj "pol", "dla niesłyszących" (czy coś w tym stylu) i opcja "wyłączone". I teraz chodzi mi o to, że na wszystkich kanałach na jakich próbowałem - wybieranie jakiejkolwiek opcji niczego nie zmienia. Tylko na TVN na jakimś serialu faktycznie pojawiły się napisy (po kilku, kilkunastu sekundach). Jak to rozumieć? Napisy niby dostępne, ale ich nie ma? Błąd jakiś dekodera, czy po prostu opcja niby jest, ale nikt w tv nie przygotował tych napisów więc nie ma co się wyświetlać?

Dzięki z góry za pomoc.

Aquila
Posty: 3
Rejestracja: 20 października 2015, o 15:54

Re: Wybór audio i napisów

Post autor: Aquila » 21 października 2015, o 15:42

Ktokolwiek coś wie na ten temat?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2342
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Wybór audio i napisów

Post autor: JaroslawMroczkowski » 21 października 2015, o 20:56

Wszystko jest na forum. Wystarczy poszukać.

Jeśli nadawca nadaje programy z napisami to w sygnale jest obecna sygnalizacja umożliwiająca włączenie wyświetlania napisów w odbiorniku. Aktywacja tej opcji w odbiorniku powoduje, że jeśli audycja nadawana jest napisami to pojawią się one na ekranie.

W zależności do programu mogą być aktywne trzy ścieżki dźwiękowe: z lektorem, oryginalna i audiodeskrypcja. Jeśli audycja jest zrealizowana z kilkoma ścieżkami dźwiękowymi to można je przełączyć za pomocą pilota. Jeśli nie, to nadawcy z reguły nadają ten sam dźwięk na wszystkich ścieżkach, by uniknąć ciszy i nerwowego poszukiwania dźwięku przez mniej zorientowanych użytkowników.

Martens
Posty: 429
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Wybór audio i napisów

Post autor: Martens » 22 października 2015, o 22:28

Warto dodać, że od czerwca br. napisy na kanałach TVP (w MUX-3) wyświetlane są z błędami. Niestety pomimo udokumentowania problemu nie można doprosić się informacji czy usterka zostanie w końcu naprawiona. Widać nikt się tym nie przejmuje - ani TVP, ani Emitel. Nie należy zatem dziwić się, gdy podczas oglądania audycji z napisami (na kanałach TVP) któryś dialog zostanie pominięty (nie zostanie wyświetlony). Do czerwca br. wszystko było OK, ale trzeba było to zmienić. W kablu (DVB-C) oczywiście napisy na kanałach TVP cały czas wyświetlane są prawidłowo.

Aquila
Posty: 3
Rejestracja: 20 października 2015, o 15:54

Re: Wybór audio i napisów

Post autor: Aquila » 23 października 2015, o 11:02

Dzięki za odpowiedzi. Dziś dopiero po raz pierwszy (na Stopklatce) udało mi się trafić program na którym faktycznie można ustawić audio oryginalne. Niestety napisy nie chciały się wyświetlać :lol: No ale fajna inicjatywa.

revson
Posty: 33
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 13:10

Re: Wybór audio i napisów

Post autor: revson » 23 października 2015, o 13:24

Nawet jeśli jest oryginalna ścieżka dźwiękowa, to nie do każdego filmu nadawcy udostępniają napisy.
Też trzeba trafić.

globaloptic
Posty: 20
Rejestracja: 22 maja 2015, o 15:08
Odbiornik: ARIVA T650i

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: globaloptic » 26 października 2015, o 11:13

Wyzerowali liczbę pobrań softu na stronie Fergusona. Czyżby aktualizowali stare oprogramowanie?

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 115
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: Krzysiek25 » 26 października 2015, o 13:50

http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobie ... 51026.zip/
jest nowe oprogramowanie ale po wgraniu nowego oprogramowania do Ariva T650i T650i_V1.13B3_20151026.zip zniknęła opcja pamiętaj ostatni tryb i dodatkowe ścieżki audio na kanałach :(
a miało poprawić api YouPorn ale sknocili te oprogramowanie

Awatar użytkownika
jacek303
Posty: 31
Rejestracja: 8 czerwca 2015, o 21:22
Odbiornik: Ferguson Ariva 650i + TV "Diora" (OTVC 200)
Instalacja antenowa: Polkat ATZ-16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań (Śrem)

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: jacek303 » 26 października 2015, o 17:46

Mam już nowy soft (T650i_V1.13B3_20151026). Działa YouPorn. Nie ma funkcji MyIPTV ale to było trudno uruchomić i nie szkoda mi. Za to jest przegląd nadawanych filmów z opisami. Obraz jakby trochę lepszy ale może to tylko takie wrażenie. Oglądam na telewizorze kineskopowym.

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 115
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: Krzysiek25 » 26 października 2015, o 18:02

ma się pojawić poprawka softu to co popsuli
ma ktoś może do udostępnienia aktualizacje V1.13B2 z dnia 2015.07.09 plis

Awatar użytkownika
jacek303
Posty: 31
Rejestracja: 8 czerwca 2015, o 21:22
Odbiornik: Ferguson Ariva 650i + TV "Diora" (OTVC 200)
Instalacja antenowa: Polkat ATZ-16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań (Śrem)

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: jacek303 » 27 października 2015, o 13:47

Narzędzia ---> aktualizacja przez sieć ---> start i masz swoją wersję softu (V1.13B2). Jak tutaj pojawi się nowa to będzie już poprawiona.

globaloptic
Posty: 20
Rejestracja: 22 maja 2015, o 15:08
Odbiornik: ARIVA T650i

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: globaloptic » 29 października 2015, o 00:38

Nie mogę w żaden sposób ustawić DHCP na włączone, ilekroć go włączę, próbuję przejść do np Youtuba a tu: brak danych, więc wracam do ustawień a tam... DHCP wyłączone! :( . Wifi działa prawidłowo, łączy się z siecią. Przed aktualizacją nie miałem tego problemu. Wcześniej gdy wchodziłem w ustawienia sieci lokalnej to zawsze DHCP było włączone z automatu. Też tak macie?

Awatar użytkownika
jacek303
Posty: 31
Rejestracja: 8 czerwca 2015, o 21:22
Odbiornik: Ferguson Ariva 650i + TV "Diora" (OTVC 200)
Instalacja antenowa: Polkat ATZ-16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań (Śrem)

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: jacek303 » 29 października 2015, o 10:31

Włączyć DHCP można tylko przez funkcję "przywróć ustawienia fabryczne". Przy wyłączonym DHCP i niezmienionych ustawieniach internet nie działa.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Wybór audio i napisów

Post autor: belzebiusz » 4 listopada 2015, o 22:55

Piątek, godzina 20, TVN, Superkino - na pewno trafisz. :)
Jedyny wyjątek to film z dubbingiem, np. Harry Potter - wtedy będzie tylko dubbing na obu ścieżkach i brak napisów. ;)

gaceq
Posty: 4
Rejestracja: 19 listopada 2015, o 17:54

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: gaceq » 19 listopada 2015, o 18:02

Kupiłem małą wpinkę wifi fergusona, jednak na youtube mam problemy.
Włączam dziecku bajkę (po ok5min) pierwsza minie ok, przy drugiej, lub trzeciej nieraz się wiesza, i następna już błąd - nie znaleziono pliku lub błąd połączenia. Router wifi mam nad sobą na strychu (siłę sygnału pokazuje od 50 do 70%) czy to tego wina ? Myślę nad zakupem wifi z antenką czy to coś da ?

Awatar użytkownika
jacek303
Posty: 31
Rejestracja: 8 czerwca 2015, o 21:22
Odbiornik: Ferguson Ariva 650i + TV "Diora" (OTVC 200)
Instalacja antenowa: Polkat ATZ-16/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań (Śrem)

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: jacek303 » 19 listopada 2015, o 23:19

Zajrzyj do "Ustawienia sieci lokalnej" --> menadżer Wi-Fi --> twój router". Jest tam linijka z siłą sygnału twojego połączenia. Przerwy w transmisji to będzie efekt złego połączenia Wi-Fi. Słaba przepustowość łącza internetowego objawia się zatrzymywaniem się filmów na chwilę. Brak wyświetlania filmów i komunikaty "file not found" czy "connection failed" to problemy z ruchem internetowym między serwerami.

gaceq
Posty: 4
Rejestracja: 19 listopada 2015, o 17:54

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: gaceq » 20 listopada 2015, o 19:11

No właśnie tam skacze od 56 do 72 cały czas. Czyli słaby zasięg ?

Druga sprawa to co z przewijaniem filmów ? Udaje mi się przewinąć głos a obraz zostaje w normalnym czasie :/

Chrisst
Posty: 16
Rejestracja: 11 lutego 2014, o 13:04
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: Chrisst » 2 grudnia 2015, o 14:59

A ja mam takie pytanie:
Mam oryginalny soft w tunerze, nie aktualizowalem, po prostu dobrze chodzi wiec po co zmieniać.
Czy aktualny poprawił coś żeby można było przewijac film w odtwarzaczu do dowolnego miejsca? Tzn szybko wskoczyć do dowolnego momentu a bawić się przeskokiem?

peepe07
Posty: 11
Rejestracja: 14 listopada 2014, o 15:09
Odbiornik: Ariva t650i

Re: FERGUSON ARIVA T650i

Post autor: peepe07 » 9 grudnia 2015, o 14:16

wielka szkoda że nie ma MyIPTV w nowym sofcie, zatem wracam do starego:(

Odpowiedz