CABLETECH URZ0195

gregor_ian1
Posty: 13
Rejestracja: 9 stycznia 2013, o 14:18
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena Dipol 44/21-69 Tri Digit + wzmacniacz LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec - 80km

CABLETECH URZ0195

Postautor: gregor_ian1 » 15 stycznia 2013, o 15:00

Czy użytkownicy CABLETECH'a URZ0195 mogą się podzielić swoimi opiniami na jego temat?
Wskazanie wad i zalet jak najbardziej pożądane :)
Czy ten model ma podobne problemy z przycinaniem się filmów z USB co jego poprzednik URZ0194???

michalb
Posty: 18
Rejestracja: 13 sierpnia 2012, o 19:04

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: michalb » 16 stycznia 2013, o 11:19

Ze strony cabletech.pl z produktów zniknęły modele URZ0194, URZ0195, URZ0083Q.
Czyli wszystkie z nowym procesorem ali 3801.
Ciekawe czy to aktualizacja danych czy moze wykryto jakieś wady fabryczne.

gregor_ian1
Posty: 13
Rejestracja: 9 stycznia 2013, o 14:18
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena Dipol 44/21-69 Tri Digit + wzmacniacz LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec - 80km

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: gregor_ian1 » 16 stycznia 2013, o 13:18

Ciekawa sprawa z tymi Cabletech'ami... sprawdziłem i faktycznie wskazane przez Ciebie produkty zostały usunięte z ich oferty... być może właśnie fakt przycinania się filmów przez procesor zadecydował. A mówiąc szczerze miałem chęć na na jeden z nich...

zinox
Posty: 130
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: zinox » 16 stycznia 2013, o 14:06

eee... spiskowa teoria - czemu są w dalszym ciągu na stronie lechpol.eu?
Jakis miesiąc temu nie dało sie pobrac softu do niektórych modeli :po kliknięciu na linke przerzucało na stronę główną cabletecha.Pewnie znów im się coś na stronie sypneło 8-)

gregor_ian1
Posty: 13
Rejestracja: 9 stycznia 2013, o 14:18
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena Dipol 44/21-69 Tri Digit + wzmacniacz LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec - 80km

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: gregor_ian1 » 17 stycznia 2013, o 12:23

Zionx ma racje. Już wszystko wróciło. Czy ktoś użytkuje 195???

michalb
Posty: 18
Rejestracja: 13 sierpnia 2012, o 19:04

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: michalb » 17 stycznia 2013, o 14:08

Ja posiadam urz0194.
Ogólnie jestem zadowolony.
Bez problemu odtwarza filmy o jakości FullHD. (wielkość pliku ok. 12GB)
Problemem jest natomiast rozjeżdżanie się obrazu i dźwięku w niektórych plikach.
Na kompie nie ma tego problemu.
I nie są to pliki o rozdzielczości hd.
Najczęściej mi to wystepuje przy plikach o rozdzielczości 720x400 (lub w tych okolicach).

gregor_ian1
Posty: 13
Rejestracja: 9 stycznia 2013, o 14:18
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena Dipol 44/21-69 Tri Digit + wzmacniacz LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec - 80km

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: gregor_ian1 » 17 stycznia 2013, o 14:39

A zwróciłeś może uwagę czy dotyczy to jakiegoś konkretnego rodzaju plików?

michalb
Posty: 18
Rejestracja: 13 sierpnia 2012, o 19:04

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: michalb » 17 stycznia 2013, o 14:45

pliki avi (prawdopodobnie kodek divx ale to jeszcze sprawdze jak wróce do domu).

Twojan
Posty: 13
Rejestracja: 12 września 2011, o 09:07
Odbiornik: signal hd-507; urz0083
urz0195

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: Twojan » 14 lutego 2013, o 22:04

Witam
Właśnie nabyłem ten dekoder, od jakiegoś czasu użytkuję urz0083. Mam pytanie do posiadaczy tego nowego modelu 195. Chodzi o sortowanie kanałów. Czy jest możliwość zmiany nr pod jakim zapisany jest dany program? Wiem jak poprzesuwać, ale programy pozostają z numerem takim jaki został nadany przy skanowaniu. W poprzednich modelach wraz ze zmianą kolejności zmieniał się numer. Jak to jest u Was?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 919
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Cabletech URZ0324 NOT LV6TBOXHD V.2
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: ASP-8 pol. V +LNA-169 - Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: Domel28 » 14 lutego 2013, o 22:43

Jeśli nie zmienia się numer programu podczas sortowania to zazwyczaj winny jest włączony LCN...

Awatar użytkownika
Felek
Posty: 47
Rejestracja: 24 czerwca 2011, o 13:37
Odbiornik: Strong STR8105 eco
Cabletech URZ0083
Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: Felek » 15 lutego 2013, o 09:50

Problem zmiany numeru programu przy ręcznym sortowaniu poruszałem już w wątku o Strong SRT8105 ECO. Najwyraźniej nowy soft w tunerach z ALI tak ma. Może to poprawią, jak się będzie naciskać.

Dodatkowo problem ten występuje w nowych Strongach Prima V, a w sprzedawanych wcześniej (ze wcześniejszą wersją firmware) go nie było.

Niestety wyłączenie LCN nie pomaga!

Awatar użytkownika
Felek
Posty: 47
Rejestracja: 24 czerwca 2011, o 13:37
Odbiornik: Strong STR8105 eco
Cabletech URZ0083
Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: Felek » 18 lutego 2013, o 10:43

Trochę się wyjaśniło. Menu jest słabo przetłumaczone na polski. Ustawienie LCN, które po polsku wydawało się wyłączone po angielsku okazało się, że jest ON. Po przełączeniu na OFF działa zmiana numeru kanału po zmianie jego miejsca na liście. Zostawiam menu po angielsku.

Twojan
Posty: 13
Rejestracja: 12 września 2011, o 09:07
Odbiornik: signal hd-507; urz0083
urz0195

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: Twojan » 18 lutego 2013, o 15:21

Felek pisze:Problem zmiany numeru programu przy ręcznym sortowaniu poruszałem już w wątku o Strong SRT8105 ECO. Najwyraźniej nowy soft w tunerach z ALI tak ma. Może to poprawią, jak się będzie naciskać.

Dodatkowo problem ten występuje w nowych Strongach Prima V, a w sprzedawanych wcześniej (ze wcześniejszą wersją firmware) go nie było.

Niestety wyłączenie LCN nie pomaga!


W moim przypadku pomogło, po przesunięciu programów nr przypisany od razu zmieniał się. Dzięki Domel28 za podpowiedź, już kiedyś ćwiczyłem to, ale skleroza ;) .

qwerty343
Posty: 14
Rejestracja: 27 lutego 2013, o 16:17
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem 24dB, na wysokości 7m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: qwerty343 » 1 marca 2013, o 08:56

Witam wszystkich,
Mam pytanko, kupiłem dla rodziców URZ0195 i próbuję go wstępnie rozgryźć.
Chodzi mi o format nagrywanych programów.
Na komputerze wyświetla mi się coś takiego : "test_write1.dvr", i nie daje rady odtworzyć.
Byłem przekonany, że nagrywany program zapisywany jest w formacie ts.
Próbowałem odtworzyć nagrania na telewizorze Samsunga, i też nie dało rady.
Nagrania były zapisane w folderze o nazwie ALDVRS2, ale pod innymi nazwami niż wyświetlał to komputer.
Np. (TS)2013-03-01.08.16.15-TVN-88
Ts świadczyłoby, że jest to chyba format ts. Reszty nazwy oprócz daty i nazwy kanału nie umiem rozszyfrować.
Możecie mi powiedzieć, dlaczego nie daje rady odtwarzać nagrań na innych sprzętach?
Ostatnio zmieniony 1 marca 2013, o 11:48 przez qwerty343, łącznie zmieniany 1 raz.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: biprotek » 1 marca 2013, o 10:07

tuner nagrywa trzy pliki w folderze o nazwie składającej się z daty-godziny-kanału, wewnątrz masz pliki 000.ts, 001.ts itd - to są właściwe pliki z nagraniem i dają się odtwarzać na tunerach z rodziny ALI, na TV lub komputerze np. w vlc

qwerty343
Posty: 14
Rejestracja: 27 lutego 2013, o 16:17
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem 24dB, na wysokości 7m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: qwerty343 » 1 marca 2013, o 11:47

Mój błąd, przepraszam.
Na komputerze pośród innych katalogów nie zauważyłem tego z nagraniami. A ten o nazwie test_write1.dvr jest plikiem testującym urządzenie przed nagraniem.
Na tę chwilę mogę odtworzyć nagrany film na komputerze, ale na telewizorze już nie. Ciekawe dlaczego?

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: biprotek » 1 marca 2013, o 12:46

Widocznie TV Samsunga nie potrafią odtwarzać surowych plików .ts.
Spróbuj mkvtoolnix przekopiowac plik .ts do formatu .mkv - powinno pomóc (przy okazji można przyciąć reklamy i usunąć nadmiar danych)

qwerty343
Posty: 14
Rejestracja: 27 lutego 2013, o 16:17
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem 24dB, na wysokości 7m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: qwerty343 » 1 marca 2013, o 13:11

Wystarczyło zapisać TSDoctor jeszcze raz do formatu ts, i tv zobaczył plik.
Ale cała zabawa polega na tym aby tej dodatkowej zabawy nie było :-)

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: biprotek » 1 marca 2013, o 14:13

Program za 29 Euro? Droższy niż tuner ;-), mkvtoolnix czy project x jest free

qwerty343
Posty: 14
Rejestracja: 27 lutego 2013, o 16:17
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem 24dB, na wysokości 7m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: qwerty343 » 8 marca 2013, o 17:55

Wracam ponownie z nagrywaniem poprzez tuner jak w temacie.
Ponieważ głównymi użytkownikami tego tunera są moi rodzice, jak tylko czasami coś przy nim grzebnę aby im coś zaprogramować.
No i w związku z tym mam pytanko, bo zauważyłem pewne mankamenty (może to moja wina z braku umiejętności obsługi).
Gdy zaprogramuję dekoder aby nagrał audycję np. od godz. 14,59 do powiedzmy 16,05, i tu jakaś głupia opcja, bo trzeba wpisać długość nagrywania, zamiast godziny o której nagrywanie ma być skończone. Wpisuję więc 01,06 godz. i wyłączam tuner.
Tuner załącza się o wybranej godzinie do nagrywania, nagrywa i nie wyłącza. Wyłączenie następuje kilka godzin później. Czy Wy też tak macie, czy to normalny objaw?
Innym mankamentem jest nagrywanie z EPG.
Programuję nagranie filmu AVATAR, ponad 3,5 godz. nagrywania, a dekoder nagrywa tylko 3 godz. 59 sek.
Podobnie jest z nagraniami równoległymi z tego samego MUXu.
Właśnie coś oglądałem w Tv, a tuner samoistnie nagrał 9 filmików jeden za drugim długości 1 min z TVP1HD (bo na takim kanale był akurat włączony).
Zauważyłem też, że dzieje się coś złego z wyświetlaniem obrazu telewizyjnego. Mimo b dobrej jakości sygnału obraz potrafi znikać na chwilkę, i jak się pokazuje pojawiają się poziome czerwone prążki.
Mam jeszcze pytanko, co oznacza w Menu/Ustawienia PVR: opcja Timeshift (On/Off) i Nagrywanie Timeshift (On/OFF)
Jak to u Was jest, jaką macie wersję oprogramowania? Na stronie CABLETECHa nic nie znalazłem.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika