CABLETECH URZ0195

meybach
Posty: 17
Rejestracja: 29 maja 2012, o 12:06
Odbiornik: LG 42LM660S
Instalacja antenowa: siatka, naziemna cyfrowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn / PKiN

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: meybach » 27 września 2013, o 11:00

biprotek pisze:To nie formatuj tylko napraw system plików komputerem np. w Windows. NTFS jest odporniejszy na uszkodzenia i tuner nie będzie dzielił plików na 4GB. Po naprawie systemu plików możesz dysk skonwertować bez utraty danych poleceniem

Kod: Zaznacz cały

convert litera_dysku: /fs: ntfs


ok, najpierw zrobię chkdsk, ale nie wiem jak naprawić system plików na tym dysku? :? , a na końcu zrobię convert

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: biprotek » 27 września 2013, o 13:13

No właśnie checkdiskiem ;-)

meybach
Posty: 17
Rejestracja: 29 maja 2012, o 12:06
Odbiornik: LG 42LM660S
Instalacja antenowa: siatka, naziemna cyfrowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn / PKiN

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: meybach » 27 września 2013, o 13:30

Ups... :oops: ten... tego... :mrgreen:

meybach
Posty: 17
Rejestracja: 29 maja 2012, o 12:06
Odbiornik: LG 42LM660S
Instalacja antenowa: siatka, naziemna cyfrowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn / PKiN

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: meybach » 27 września 2013, o 20:05

heh zrobiłem chkdsk, komp znalazł jakieś błędy, naprawił je i dysk znowu nagrywa! dzięki Panowie za rady! 8-)

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 725
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34
Odbiornik: Cabletech URZ0319
Synaps THD-2857
Instalacja antenowa: Anteny pokojowe i zewnętrzne: Biquad-y
Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżajsk/Giedlarowa

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: DVB-T(2) INQUIRING » 16 listopada 2013, o 18:51

Do dekodera DVB-T Cabletech URZ0195 dostępne są najnowsze oprogramowania(softy) w zależności od daty wyprodukowania dekodera.
Z fabryczną datą softów z 7 listopada 2013r.
Dostępne pod adresem:
http://www.cabletech.pl/pl/11295-tuner- ... -cabletech
lub
http://www.lechpol.eu/model/urz0195

dado00
Posty: 2
Rejestracja: 28 listopada 2013, o 21:04

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: dado00 » 28 listopada 2013, o 21:16

Witam
Posiadam URZ0195 już w sumie drugi :) pierwszy działał 3 godziny po czym wyskoczyło "Brak sygnału" i tyle oglądania.
Wymieniłem go na nowy i mam problem.
Nie wyświetla mi wszystkich programów.
W kablówce mam 67 cyfrowych programów.
Podczas przeszukiwania pasma znajduje wszystkie kanały.
Ale już na liście brakuje np tvn.
Wygląda to tak
...
1007 Polsat
1011 tv6
1012 tv4
...

Człowiek z serwisu Cabeltecha (lechpol) Stwierdził żeby wgrać nowy soft, ale to nie pomogło.
Dodam , że wcześniejszy dekoder który działał 3 godz wyświetlał tvn
Ma ktoś może jakieś pomysły.
Pozdrawiam

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: biprotek » 29 listopada 2013, o 13:56

Spróbuj przeszukać ręcznie kanał z tvn, może jest jakiś bug w kablówce (zdublowane id programu i tuner pominął jeden z nich)

dado00
Posty: 2
Rejestracja: 28 listopada 2013, o 21:04

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: dado00 » 29 listopada 2013, o 17:07

Ręczne szukanie nic nie daje.
Znajduje wszystkie programy ale nie wszystkie później wyświetla.
Jak skasuję listę kanałów i ręcznie przeskanuje częstotliwość 198,500 to znajduje wszystkie kanały.
Spróbuję zdobyć listę częstotliwości i ręcznie dodać kanały.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: biprotek » 3 stycznia 2014, o 11:15

Uwaga, tuner źle obsługuje pendrive GoodRam Piccolo 32GB, po włożeniu go w czasie pracy jest ok, ale po włączeniu zasilania z pendrivem w gnieździe nie rozpoznaje go - nie nadaje się do nagrywania z timerem. Cabletech/Lechpol - proszę coś z tym zrobić w firmwarze!!!
P.S. W URZ0086 ten pendrive działa prawidłowo.

P.S. Kingston DataTraveler Micro 32GB działa prawidłowo w Urz0195 i Urz0086 http://www.kingston.com/pl/usb/personal_business#dtmc

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: pivo » 30 kwietnia 2014, o 11:55

Mankamentem tego dekodera jest jego czułość. Na innych tunerach można było odbierać sygnał TV nawet jeśli jego moc wynosiła około 65% a czasem obraz był stabilny nawet przy momentalnych skokach do 50%. W wypadku tego dekodera minimalny próg mocy sygnału to ponad 70% co mnie rozczarowało. Jeśli moc sygnału wynosi około 70% są szanse na odbiór ale najczęściej będzie to sam dźwięk. Spodziewałem się czegoś lepszego po tym dekoderze. Na pewno zadowoli on tych którzy używają telewizora tylko do oglądania. Osoby mające większe wymagania mogą być niezadowolone.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: biprotek » 2 maja 2014, o 15:07

Czułość jest OK. Ten tuner pokazuje bzdurne wskazania poziomu/jakości sygnału - w praktyce poziom mieści się w przedziale 70-90 i jako taki nie nadaje się na użyteczną informację. Muszą to poprawić w firmwarze.
Np. telewizor pokazuje sygnał 30% a ten tuner 70, jak na TV jest 20% to już pikseloza i zaniki a tuner dalej 70 i to samo z obrazem co na TV. Jak TV pokazuje 100% to tuner 90.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 498
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: Tomciosz » 2 maja 2014, o 21:10

Tak, to prawda. A czy na wcześniejszym oprogramowaniu też tak było?

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: pivo » 5 maja 2014, o 17:58

Dla mnie te wskazania były zaskakujące, widziałem że na telewizorach z wbudowanym tunerem sygnał szedł w miarę płynnie nawet przy 55% siły. A tutaj minimum to ponad 70%. Wskazania na ekranie wprowadzają w błąd. Mam nadzieję że poprawią to w następnym w firmware.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: biprotek » 6 maja 2014, o 11:28

Na wcześniejszym firmwarze też źle pokazuje, tak samo zresztą na innych tunerach Cabletecha... Chińczyk kompletnie olał dostrojenie wskaźnika do wersji tunera na pokładzie i nie ma się co sugerować ani porównywać wskazań jako procentów poziomu sygnału tylko kręcić anteną na max wskazań.

qwerty343
Posty: 14
Rejestracja: 27 lutego 2013, o 16:17
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem 24dB, na wysokości 7m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: qwerty343 » 5 listopada 2016, o 20:16

Witam Wszystkich,
Moi rodzice posiadają tuner jak w temacie. Na tę chwilę nie można zaprogramować programów z kanału nr7, tak ręcznie jak i z automatu. Częstotliwość przypisana do tego kanału nie zgadza się, a ja nie umiem tego zmienić.
Czy też tak macie? Najprawdopodobniej jest to kwestia oprogramowania.
Niestety na stronie producenta nie znalazłem żadnego oprogramowania. Być może źle szukałem.
Poproszę o poradę i stosowne linki.
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 725
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34
Odbiornik: Cabletech URZ0319
Synaps THD-2857
Instalacja antenowa: Anteny pokojowe i zewnętrzne: Biquad-y
Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżajsk/Giedlarowa

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: DVB-T(2) INQUIRING » 5 listopada 2016, o 21:55

http://www.lechpol.eu/model/urz0195

Po lewej stronie wchodzisz na "Pliki" i później w "Inne pliki" masz dwie wersje oprogramowania. Przeczytaj uważnie.

Lechpol jest dystrybutorem produktów firmy Cabletech. Stąd oficjalne opisy i pliki do dekoderów na tej stronie(które niekiedy w przeszłości pojawiały się szybciej właśnie na stronie Lechpolu niż na Cabletecha).

qwerty343
Posty: 14
Rejestracja: 27 lutego 2013, o 16:17
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem 24dB, na wysokości 7m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: qwerty343 » 6 listopada 2016, o 19:16

Dzięki Kolego, ale nie wiem do końca czy softy z linków będą się nadawały.
Data ich produkcji pozwala mi sądzić że któryś z nich już wtedy wgrywałem w tamtym okresie.
Nie wiesz czasem jak sprawdzić datę softu wgranego do tunera (nie mam go w tej chwili pod ręką)?

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 725
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34
Odbiornik: Cabletech URZ0319
Synaps THD-2857
Instalacja antenowa: Anteny pokojowe i zewnętrzne: Biquad-y
Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżajsk/Giedlarowa

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: DVB-T(2) INQUIRING » 6 listopada 2016, o 20:17

1. Jak nie masz tunera pod ręką to daty obecnie wgranego softu nie sprawdzisz... Bo jak? A jak masz w to: w "Menu" dekodera wchodzisz w "Oprogramowanie" i dalej "Informacje o sofcie"(pisane z pamięci), łatwo to znaleźć.

Wydaje mi się, że to są jedyne i podstawowe oryginalne softy(takie jak wyszły z produkcji z fabryki), w sensie że nie było do tego tunera robionych kolejnych softów z np. poprawkami jak to miało miejsce w przypadku innych dekoderów. Te softy są bodajże z 13 listopada 2013 roku i z tego co wiem to jedyne jakie do niego są dostępne.

2. Właściwie to problem leży w tym, że na kanale 7, czyli częstotliwości na której szukasz MUX8 nie ma sygnału, a pozostałe MUXy odbierają? Jeżeli ani ręcznie, ani z automatu nie znajduje tam nic to najprawdopodobniej instalacja antenowa nie jest w stanie odebrać tego sygnału. Jakbyś mógł to daj screen w jaki sposób częstotliwość jest źle wyświetlana(myślę że to nie tu problem). TO SĄ MOJE DOMNIEMANIA.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 218
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: Bogoes » 6 listopada 2016, o 23:27

Kiedyś kolega miał podobny problem (na innym dekoderze, chyba Manta) i u niego okazało się, że miał wybrany inny kraj i częstotliwości zupełnie nie odpowiadały numerom kanałów, z tego co pamiętam były inne szerokości pasma (u nas VHF 7MHz, UHF 8MHz)... możesz spróbować zresetować do ustawień fabrycznych i wtedy przy stronie początkowej wybrać region/kraj Polskę...

qwerty343
Posty: 14
Rejestracja: 27 lutego 2013, o 16:17
Odbiornik: TV Samsung
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem 24dB, na wysokości 7m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0195

Postautor: qwerty343 » 7 listopada 2016, o 09:12

Dzięki wszystkim za pomoc :) Aktualizacja oprogramowania pomogła.
Powstały problem mógł być spowodowany wgraną złą wersją oprogramowania. Antena i region był ok.
Pozdrawiam,


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika