WIWA HD-80 EVO MEMO

Mikuu
Posty: 7
Rejestracja: 17 maja 2012, o 20:03
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca - Częstochowa

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Mikuu » 23 marca 2014, o 18:03

Witam,
odbieram na tym dekoderze wszystkie kanały z MUX 1 i 2 natomiast nie mam MUX 3. Jakości i siłę na 1i 2 MUXie pokazuje mi 100%/100% natomiast z 3 pokazuje jakość 0%, a siłę 100%. Nadajnik mam 5 km od domu, zbiera mi nawet z nadajników oddalonych o 70km z siłą i jakością też 100/100 natomiast MUXa 3 nie chce nigdzie załapać. Co może być przyczyną? Instalacja to zwykła antena siatkowa do przedniej telewizji analogowej, kabel oraz zasilacz.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Domel28 » 23 marca 2014, o 18:25

Problemem jest wzmacniacz w antenie i zasilacz. Należy płytkę wzmacniacza wymienić na symetryzator a Zasilacz na zwykły Wtyk antenowy typu F. Druga opcja to budowa właśniej anteny typu biquad http://www.felskowski.pl/2012/05/zbuduj ... t.html?m=1

Mikuu
Posty: 7
Rejestracja: 17 maja 2012, o 20:03
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca - Częstochowa

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Mikuu » 26 marca 2014, o 17:12

Wymieniłem wzmacniacz w antenie na symetryzator, odpiąłem zasilacz, wymieniłem kabel i mało to pomogło z MUX 1 i 2 mam silę 80-90% jakość podobna, natomiast z MUX 3 jakość góra 17%, a siła 30% i tnie kanały. Może jeszcze antenę wymienić? Ma on parę lat.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Domel28 » 26 marca 2014, o 17:30

Chyba zrobiłeś gdzieś jakiś błąd. Czy w miejsce starej wtyczki założyłeś zwykłą czy tylko nie podłączałeś Zasilacza a wtyk pozostał? Sprawdź czy nie ma gdzieś jakiegoś zwarcia opolotu kabla z żyłą środkową. Można też było wyczyścić styki w antenie tam gdzie się montuje płytkę. Przy tej odległości na prawidłowo wykonanej. instalacji pasywnej nie powinno być najmniejszych problemów.

Mikuu
Posty: 7
Rejestracja: 17 maja 2012, o 20:03
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca - Częstochowa

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Mikuu » 26 marca 2014, o 19:11

Zasilacz jest odpięty, kupiłem wtyczkę nawet specjalną do dekodera, ogólnie jest tak jak do dekodera satelitarnego zrobione. Oplot kabla nie dotyka nigdzie środkowej żyły. Antena jest stara może to w niej jeszcze tkwi problem, trochę tam było brudu ale wyczyściłem.
Zadziwia mnie to że do nadajnika mam 5km a muszę mieć antenę i to że z MUX 1 i 2 normalnie odbieram a MUX 3 nie chce złapać, tak samo tyłem łapie też 100%/100% Katowice w odległości 70km ode mnie i te MUXy nadają z mniejsza siła niż Wręczyca, a MUX 3 z Katowic nadaje z podwójną siłą i też nie mogę jego złapać. To jest dziwne :?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Domel28 » 26 marca 2014, o 22:48

Bardzo podobny problem viewtopic.php?p=189924#p189924 coś musi być nie tak z tym 41kanałem że Twoia wiwa nie może go przetrawić. Znowu ten SFN Wisła, Katowice, Częstochowa? Jeszcze nie spotkałem się żeby w takiej odległości mieć problemy z odbiorem.

Mikuu
Posty: 7
Rejestracja: 17 maja 2012, o 20:03
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca - Częstochowa

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Mikuu » 27 marca 2014, o 15:46

No właśnie chyba jest coś nie tak bo z Katowic, Wisły i Częstochowy nadaje na tym samym kanale 41 i dlatego to wariuje. A w tym wypadku nie pomogłaby antena kierunkowa?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Domel28 » 28 marca 2014, o 11:37

Tylko czy jest sens kupować jakąkolwiek antenę gdzie odbiór powinien być na byle czym. Może coś zmieni się po konserwacji bo będzie we Wręczycy jakoś na początku kwietnia.

xp33
Posty: 4
Rejestracja: 9 maja 2014, o 07:27
Odbiornik: Media-tech MT4171 i MT4168
Instalacja antenowa: czteroquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: brak

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: xp33 » 9 maja 2014, o 07:33

Jaki demodulator ma ten tuner (wersja Evo)? Czy jest on tak samo czuły jak na przykład HD-90 albo HD-80 NEW? Pytam się gdyż wskaźnik jakości mocno u mnie skacze i obraz często nie wygląda za dobrze.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Domel28 » 9 maja 2014, o 09:41

Najlepiej to podłubać coś przy antenie, aby wyeliminować te skoki jakości.

davis
Posty: 12
Rejestracja: 20 października 2012, o 20:02
Odbiornik: HD 128/ NotOnlyTV
Instalacja antenowa: Opticum AX-1000+WK-1/ Anprel Atriaa-MC-9102 Ceramic
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: davis » 26 października 2014, o 13:03

Ma ktoś może ten tuner podłaczony do TV poprzez HDMI? Bo u mnie po podłączeniu nie wyświetla nic, jakby nie było tunera. A jak podłacze SCART to wszystko jest ok.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Maniek99 » 26 października 2014, o 13:10

Może masz ustawioną za wysoką rozdziałkę, a TV nie obsługuje 1080?

davis
Posty: 12
Rejestracja: 20 października 2012, o 20:02
Odbiornik: HD 128/ NotOnlyTV
Instalacja antenowa: Opticum AX-1000+WK-1/ Anprel Atriaa-MC-9102 Ceramic
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: davis » 26 października 2014, o 20:50

Właśnie nie, telewizor obsługuje 1080p.
Chyba bedzie trzeba poszukac czegos nowego

michail6
Posty: 2
Rejestracja: 11 sierpnia 2015, o 20:06
Odbiornik: WIWA HD-80 EVO memo

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: michail6 » 11 sierpnia 2015, o 20:10

Czy za pomocą tego dekodera da się słuchać stacji radiowych DAB+? Ewentualnie tych analogowych? Mi wyszukuje 12 programów zdaje się analogowych i komunikat przy każdym, że jest kodowany/płatny.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Maniek99 » 11 sierpnia 2015, o 20:58

Ani analogowych, ani DAB, to co widzisz to pewnie kodowany pakiet Polsatu.

michail6
Posty: 2
Rejestracja: 11 sierpnia 2015, o 20:06
Odbiornik: WIWA HD-80 EVO memo

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: michail6 » 11 sierpnia 2015, o 22:34

A jak o się ma do informacji z instrukcji? "odbiór bezpłatnych programów radiowych (FTA) w zakresach: VHF (174-230 MHz) i UHF (470-862 MHz) w kanałach o szerokości 7MHz i 8 MHz."

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Domel28 » 11 sierpnia 2015, o 22:43

No właśnie darmowych a te są zakodowane w MUX 4 polsatu i dlatego nie odbierają na zwykłym tunerze. Np. na słowacji jest 12 niekodowanych stacji radiowych, w ramach DVB-T które można bez problemu odbierać na każdym tunerze.

eter
Posty: 556
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: eter » 12 sierpnia 2015, o 21:01

Poza tym polscy nadawcy chyba (może się mylę, to proszę o sprostowanie) nie planują nadawania bezpłatnych (FTA) stacji radiowych w DVB-T.
A tylko takie odbiera Wiwa.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: bogdanzieba » 6 listopada 2015, o 09:05

Witam rozumiem, że ten dekoder nie ma wyświetlacza i taka jest różnica z pozostałymi np. HD-90 czy HD-95?

Kelso
Posty: 10
Rejestracja: 10 lutego 2012, o 09:31

Re: WIWA HD-80 EVO MEMO

Postautor: Kelso » 2 lipca 2017, o 11:24

Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia ze współpracą tego tunera z przenośnym HDD o pojemności 1-2 TB na złączu USB 3.0? Występują jakieś problemy?


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika