GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1713
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 5 lutego 2013, o 11:41

GLOBO - OPTICUM HD X110 TS
Obrazek ObrazekObrazek
Obrazek

Jeden czytnik kart dostępu w systemie Conax.
Współpracuje z karta TNK.
Jedno gniazdo na moduł dostępu warunkowego.
Obsługa systemów SD/HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-T.
Obsługa systemów SD/HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-S, DVB-S2.
Wyjście video wysokiej rozdzielczości - HDMI.
Wyjście video standardowej rozdzielczości - SCART, RCA.
Jednoczesne wyjście obrazu na złączu HDMI i SCART.
Obsługiwane rozdzielczości video - 576p, 720p, 1080i, Full HD 1080p.
Wyświetlacz na panelu przednim - LED 4 cyfry.
Cyfrowe wyjście audio S/PDIF - coaxial.
Analogowe wyjście audio - RCA stereo.
Aktualizacja oprogramowania przez USB.
Wyjście 0/12V do podłaczenia zewnętrznych urządzeń.
Złącze USB w standardzie USB 2.0.
Niske zużycie prądu w trybie Stand-by - poniżej 1W.
Automatyczne wyłączeniedo Stand-by po 3 godzinach od ostatniego użycia, celem oszczędzania energii.
Obsługa systemów Unicable, DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 i USALS.
Elektroniczny przewodnik po programach - EPG (obsługuje polskie znaki).
Wielojęzyczne Menu, w tym polskie.
Time Shift (zatrzymywanie, przewijanie obrazu).
PVR Ready - możliwość nagrywania na zewnętrzny dysk USB.
Blokada rodzicielska na kanały i Menu.
Szybkie przełączanie pomiędzy kanałami.
Możliwość tworzenia własnych list programów.
Możliwość tworzenia własnych list kanałów ulubionych.
Sortowanie / grupowanie / wyszukiwanie kanałów.
Funkcje edycji kanałów: Usuń, Zablokuj, Pomiń, Przesuń, Zmień nazwę.
Obsługa napisów ekranowych - Teletext, DVB.
Obsługa Teletext.
Wbudowany dekoder Dolby Digital Plus (E-AC-3)(downmix do stereo).
Kolor obudowy - czarny.
Współpracuje z dyskiem USB OPTICUM.

Chipset ALI M3606

http://www.globo.com.pl/pl/p/hd-x110-ts
http://www.satteam.pl/download/OPTICUM- ... rev-01.pdf
cena ok. 260 zł.
http://satsklep.pl/pl/p/Receiver-Opticu ... Combo/1075
http://szjunuo.en.alibaba.com/product/5 ... X110p.html
Ostatnio zmieniony 28 czerwca 2015, o 22:00 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
irdeto
Posty: 122
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Instalacja antenowa: Okolice Lublińca
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Klepaczka,Jesenik-Pradziad

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: irdeto » 5 lutego 2013, o 22:36

Czyli chyba póki co najtańszy COMBO... :)
ALI 3606 to ARIVY , AMIKO STHD i UNI-BOX2.
Nic nie piszą o odtwarzaniu dvix.. Ale pewnie będzie ;)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1713
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 14 lutego 2013, o 17:19

Na forum Sat Kuriera tak piszą o tym tunerze:
pitter pisze:Moduł CAM CP działa, bo niby czemu miałby nie działać?
Nie wiem jak kombinacja np. moduł CP + karta TNK, trzeba by to kiedyś sprawdzić.
E-AC3 też działa, są wszystkie trzy ścieżki na TVP1 z DVB-T.

Tuner "pochodzi" od modelu X8 dedykowanemu NNK. Może o tym świadczyć fakt, że podczas edycji listy, po wywołaniu "pomocy" dostajemy info, że edycja kanałów 1 - 100 może być ograniczona... ja tam ograniczeń nie widzę. Chyba na szybko przerabiali soft pod nowy model.

Tuner ma wejście i wyjście dla DVB-T oraz wejście dla DVB-S2 bez przelotki! Głowica DVB-T chyba do najlepszych nie należy, były problemy z odbiorem, w prawdzie antena była niezbyt wyszukana ale "normalny tuner DVB-T" oraz "pospolita karta USB" jakoś większych problemów nie miały.

Jak wspomniałem, soft robiony "na kolanie".
1. Skanowanie pojedynczych transponderów jest nieżyciowe, po każdym skanowaniu wywala w tryb oglądania i kanał nr 1 na liście.
2. Jakiś babol, który nie pozwala na usunięcie nieaktualnych transponderów z listy satelity Astra 4, kasować kasuje ale zmian nie zapamiętuje.
3. Edycja listy kanałów - żenujące, brak wglądu na jakiekolwiek parametry kanału. Dodanie kanału "po PIDach" chyba niemożliwe.

Brak zegarka na czuwaniu.

Tuner działa ale ktoś musi się przyłożyć do oprogramowania.
http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php ... 82#p713282

Awatar użytkownika
irdeto
Posty: 122
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Instalacja antenowa: Okolice Lublińca
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Klepaczka,Jesenik-Pradziad

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: irdeto » 14 lutego 2013, o 17:42

Byle chłam sprzedać, teraz się liczy liczba sprzedanych sztuk chyba..
W dup.. mają użytkownika.
Jak to w Polsce choćby z przetargami, jak najtaniej a później się sypie.. :(

Ale i czasem przepłacać n ie warto :(

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1713
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 16 lipca 2013, o 21:03

Interesuje się tym tunerem ze względu na ładną dużą i czytelną grafikę, podobna do N2 DVB-T, ale potrzebny mi jest do niego soft, zmieniający czytnik w uniwersalny, pod C+.

Czy ktoś ma już ten tuner, jak się sprawuje, jest soft pod czytnik UCAS bo ja jakoś nie mogę znaleźć ???

Awatar użytkownika
Piotr.C
Posty: 40
Rejestracja: 23 maja 2009, o 10:57
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Piotr.C » 29 sierpnia 2013, o 11:49


Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2379
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: JaroslawMroczkowski » 30 sierpnia 2013, o 09:59

Do NC+ wybrali byśmy forum poświęcone telewizji satelitarnej.

Awatar użytkownika
Railroad
Posty: 240
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 08:16
Odbiornik: Sony Bravia KDL26ex320
Samsung UE43KU6072u.
Instalacja antenowa: Antena UHF Yagi
ANTENA SONUS TV MINI LOG 6-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec, Chodkiewicza

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Railroad » 22 września 2013, o 21:21

...
Ostatnio zmieniony 29 września 2013, o 11:54 przez Railroad, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1713
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 23 września 2013, o 13:40

Napisz do supportu: support@globo.com.pl o fabryczną wersję oprogramowania, to podeślą. Opisz im również wszystkie swoje spostrzeżenia odnośnie pracy odbiornika, co powinni poprawić. Myśmy w tunerze DVB-T N2 http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=5452 dużo rzeczy wywalczyli od supportu Globo.

Również jestem zainteresowany tym tunerem, mógłbyś napisać czy opisy programów z DVB-T zawierają całą jego treść tj. rok produkcji aktor itp. to czego brakowało w N2 (http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=169853#p169853 pkt. 2).
Jak poza tym ten tuner się sprawuje, jak jest z czułością głowicy ?. Rozumie, że na listach ulubionych kanały można dowolnie mieszać pomiędzy sat a DVB-T oraz dowolnie zmieniać ich kolejność?. Można prosić o parę zdjęć ?


Jest może do niego oprogramowanie z czytnikiem uniwersalnym? ja nigdzie takiego nie mogę znaleźć , mógłbyś się o to zapytać na forum Sat Kuriera ?, nie jestem tam zarejestrowany.

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: rusticalming » 23 września 2013, o 13:57

@Krasnoludek
Odnośnie oprogramowania MCAS na różne karty możesz zapomnieć. Soft jest pisany przez polskich inżynierów, więc nie ma mowy że sofie poradzą z multicasem, więc pozostają tylko karty Conax.

keram57
Posty: 12
Rejestracja: 13 października 2011, o 14:34

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: keram57 » 23 października 2013, o 03:22

A może software_conax_x110ts_1-1-3-universal_english-2013-07-12.original rozwiąże wiele problemów.... Wszystkiego nie próbowałem.
Na pewno nie ma w nim całego syfu z tefałenu, jest PVR na dysku NTFS, język PL, jakaś łatwo usuwalna lista kanałów.
http://www.sat-universe.com/showthread. ... 635&page=6
Softy ze strony PL to kompletna porażka. Wyraźnie "robione" pod tefałen i cyfrę. Kupiłem to "ustrojstwo", aby być niezależnym od tego całego szajsu.
Najnowszy soft PL z 29 lipca 2013 ver. 1.1.3, przy pracy timera woła o potwierdzenie zmiany kanału... absurd.
W sofie angielskim z dnia jw. ver. jw. jest tak samo, ale za to nie ma listy jakichkolwiek kanałów.
O innych "wynalazkach" w softach PL już była mowa...
Zwracam uwagę na to, iż obydwie wersje, pomimo różnicy czasowej, mają to samo oznaczenie 1.1.3 i się różnią...

Polecam zdecydowanie soft z 12 lipca 2013 ver.1.1.3. Póki co nie widzę jakiś błędów, charakterystycznych dla innych softów. Info na ten temat ze znanego forum sat jest wycinane... Czyżby to był "niezależny" soft?
Ostatnio zmieniony 26 października 2013, o 15:56 przez keram57, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1713
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 23 października 2013, o 11:50

keram57 - Opisz wszystkie swoje spostrzeżenia dotyczące pracy tego odbiornika, co ma zostać poprawione na oficjalnym forum Globo: http://www.forumglobo.pl/topic29.html ,chętnie odpowiadają na pytania.

Awatar użytkownika
Railroad
Posty: 240
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 08:16
Odbiornik: Sony Bravia KDL26ex320
Samsung UE43KU6072u.
Instalacja antenowa: Antena UHF Yagi
ANTENA SONUS TV MINI LOG 6-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec, Chodkiewicza

Re: Odp: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Railroad » 23 października 2013, o 12:32

Odpowiadają chętnie tylko obiecali nowy soft z poprawkami a do tej pory nie wyszedł.

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: naziemna-ntrc » 17 grudnia 2013, o 18:34

W końcu pojawiło się nowe oprogramowanie. Teraz tylko pozostaje wgrać nowe oprogramowanie i je przetestować.
http://www.opticum.com.pl/pl/p/hd-x110-ts
Bezpośredni link do oprogramowania:
http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1713
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 23 lutego 2014, o 14:28

Pojawiło się nowe oprogramowanie:

Software_Conax_X110TS_1.1.8_PL SMART_HD+_2014-02-21
1.1.8 SMART HD + PL
- poprawiono algorytm wyliczający czas nagrania
- poprawiono algorytm pozwalający oglądać kanały z drugiego źródła sygnału podczas nagrywania
- dodano opcję zapisu bufora EPG na dysk USB (załadowywany po zainicjalizowaniu dysku)
- zmieniono kanał startowy na TVP1 HD 11449 H 27500
- zmieniono algorytm sprawdzania aktualności oferty (będzie sprawdzana przy wyłączaniu odbiornika do STANDBY)
http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip

oraz

Software_Conax_X110TS_1.1.8_UNIVERSAL_ENG_2014-02-21
1.1.8 UNIVERSAL:
- recordings time bug fixed
- switching to channels from another signal source during record fixed
-storing EPG buffer to HDD option added
http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip

Neosternik
Posty: 12
Rejestracja: 16 marca 2014, o 18:02
Odbiornik: W trakcie wyboru

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Neosternik » 28 marca 2014, o 18:46

Witam..
Jak sprawuje się ten tuner po aktualizacji??Są z nim jakieś problemy w normalnym użytkowaniu tv sat i DVB-T ??

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1713
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 8 kwietnia 2014, o 11:43

Pojawiło się nowe oprogramowanie:

Software_Conax_X110TS_1.1.9_PL SMART_HD+_2014-04-07
1.1.9 SMART HD+
- dodano opcję zachowania listy użytkownika przed skanem
- dodano opcję wyłączenia śledzenia oferty SMART HD+
- poprawiono algorytm rozpoczynania nagrania z innego źródła sygnału
http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip

http://www.opticum.com.pl/pl/p/hd-x110-ts

Domell1
Posty: 17
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 13:46
Odbiornik: Opticum x110TS + moduł cam + smarthd + pakiet multi

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Domell1 » 11 lipca 2014, o 12:55

jeśli kogoś nadal interesuje działanie tego tunera to niech piszę (właśnie go podpinam pod sat)
w miarę możliwości będę odpisywał na pytania
pozdrawiam

Pаtryk
Posty: 19
Rejestracja: 14 września 2012, o 12:16

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Pаtryk » 22 sierpnia 2014, o 17:41

Buu Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z tym tunerem, podłączyłem go 21-pinowym SCART-em do swojego starego CRT i się załamałem. Obraz jest rozmyty, ciemny, ma złe pozlewane ze sobą kolory - trochę tak jak z magnetowidu z tym, że posiada wyższą rozdzielczość. Wypróbowałem również inny 21-pinowy kabel SCART i również to samo :cry:

Niestety z tego co widzę w ustawieniach są tylko trybu YUV i RGB, natomiast brakuje YPbPr. Wcześniej miałem starego Fergusona FX 7600 UCI z 2007 roku i przyzwyczaiłem się do dobrego obrazu, niestety teraz będę musiał się przyzwyczaić do gorszego :(

Jeśli planujecie podłączyć ten tuner do starego CRT to zdecydowanie odradzam zakupu!

zbidyl
Posty: 4
Rejestracja: 3 listopada 2014, o 19:19
Odbiornik: BestBuy DVB-T Easy Home Twin
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: zbidyl » 18 listopada 2014, o 13:28

Domell1 pisze:jeśli kogoś nadal interesuje działanie tego tunera to niech piszę (właśnie go podpinam pod sat)
w miarę możliwości będę odpisywał na pytania
pozdrawiam
Czy tuner nie przerywa odtwarzanego programu przy rozpoczęciu lub zakończeniu nagrywania.
Tworzy wspólną listę kanałów sat i naziemna
Potrafi samoczynnie po chwilowym zaniku zasilania wznowić rozpoczęte już nagrywanie.
Posiada proste tygodniowe programowanie nagrywania z EPG
Nagrywa 2 lub 3 programy równocześnie

Odpowiedz