GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Domell1
Posty: 17
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 13:46
Odbiornik: Opticum x110TS + moduł cam + smarthd + pakiet multi

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Domell1 » 30 stycznia 2015, o 12:17

zbidyl pisze:
Domell1 pisze:jeśli kogoś nadal interesuje działanie tego tunera to niech piszę (właśnie go podpinam pod sat)
w miarę możliwości będę odpisywał na pytania
pozdrawiam
Czy tuner nie przerywa odtwarzanego programu przy rozpoczęciu lub zakończeniu nagrywania.
Tworzy wspólną listę kanałów sat i naziemna
Potrafi samoczynnie po chwilowym zaniku zasilania wznowić rozpoczęte już nagrywanie.
Posiada proste tygodniowe programowanie nagrywania z EPG
Nagrywa 2 lub 3 programy równocześnie
1) zacznę od tego że tuner musiałem serwisować (nie załączał się) ale na pewno podczas oglądania (i załączonego nagrywania z EPG) przełącza na kanał nagrywany (przerywa oglądanie kanału )
2) nie potrafi samoczynnie wznowić nagrywania po przerwanym nagraniu (np jak padnie zasilanie)
3) 3 dniowe widziałem że ładuje EPG w 2 formach "gazety" lub "kafelkowej listy" tygodniową nie ładuje albo ładuje b.wolno przy nagrywaniu z EPG jest opcja powtórzenie i jak pamiętam można wybrać że za tydzień (nie testowałem)
4) nie nagrywa jednocześnie z dvb-t i dvb-s ale można nagrywać z dvb-t a oglądać dvb-s i na odwrót (jak dla mnie żadne pocieszenie)
5) można tworzyć ulubione lub wspólną listę kanałów FTA, kodowanych DVB-S i DVB-T można ją edytować tylko w tunerze i zapisać na pendrive

Awatar użytkownika
HieronimDWed
Posty: 5
Rejestracja: 23 stycznia 2015, o 12:14

OPTICUM HD X110 TS COMBO

Post autor: HieronimDWed » 30 stycznia 2015, o 12:56

Dobry wieczór.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Tomasz i będę Państwu służył wsparciem ze strony dystrybutora odbiornika Opticum X8 Combo czyli firmy Globo Multimedia producentem odbiornika jest Szczecińska firma YVO . Z góry przepraszam że nie będę mógł być obecny na forum codziennie choć będę się starał .
Zapraszam do zgłaszania uwag odnośnie odbiornika.
Zapewniam że wszystkie zostaną uważnie wysłuchane i w miarę mozliwości będziemy się starać jak najszybciej wprowadzać je w życie.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1712
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 30 stycznia 2015, o 14:41

Pytanie do Pana @HieronimDWed
Czy Pan jest z supportu firmy Globo Multimedia i będzie Pan odpowiadał na pytania odnośnie wszystkich produkowanych odbiorników przez firmę Globo, np. N2-3 oraz nowych np. Globo XS 65 COMBO http://satteam.pl/p657,tuner-globo-opti ... combo.html ?

YVO MEDIA SP Z O O SPÓŁKA KOMANDYTOWA - http://www.krs-online.com.pl/yvo-media- ... 56265.html

Co się z Wami dzieje, od 5 sierpnia na Facebooku https://www.facebook.com/GloboPolska kompletna cisza, dopiero 20 stycznia pojawił się wpis, tak samo na Waszym forum od 5 sierpnia nikt nie odpowiada na pytania, a od miesiąca całkowicie zostało zamknięte forum http://www.forumglobo.pl/. Tak samo nikt nie odpowiada na e-meil do: support@globo.com.pl .

CO SIĘ Z WASZĄ FIRMĄ DZIEJE ???

Kiedy w OPTICUM HD X110 TS zostanie wreszcie poprawione:

A. Komunikaty z modułu CP nie pozwalają na jednoczesne korzystanie z właśnie modułu i innej karty w czytniku, jeśli za dekodowanie ma odpowiadać karta, gdy moduł CP (i karta w nim) nie mają uprawnień do danego kanału. Znany tekst "tego kanału nie ma w Twoim abonamencie" i koniec oglądania.

B. Dołożenie "Nocne zbieranie EPG"

C. Tuner nie widzi .mp3

D. Poprawić EPG
Mam telewizję naziemną + polsat + stacje zagraniczne
EPG ładuje się dla pierwszej włączonej stacji i powiązanych z nią na podstawie wam znanego algorytmu. Po pewnym czasie jak przełączę na inną stację, np na naziemną. nie pojawia się NIC. To oczywiście bardzo wkurza.

..................................................................................
Pojawiło się nowe oprogramowanie do OPTICUM HD X110 TS

Software_Conax_X110TS_1.2.0_PL_SMART_HD+_2015_01_28
1.2.0 SMART HD+

- poprawiono dekodowanie kanałów o bardzo wysokim parametrze bitrate
- dodano zapisywanie informacji EPG do struktury nagrania

http://www.globo.com.pl/uploads/media_i ... iginal.zip

http://www.globo.com.pl/pl/p/hd-x110-ts

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: naziemna-ntrc » 30 stycznia 2015, o 19:24

@Krosnoludek
Nie wiem kim czy czym jest @HieronimDWed, ale na pewno nie jest "panem z Globo".

To jakiś bot albo spamer, bo jego posty to skopiowanie wpisy z SK, hdtv i innych.

A panowie administratory zamiast zrobić porządek z takimi użytkownikami (spamuje już piąty dzień), wolą cenzurować niczemu winne serwisy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1712
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 30 stycznia 2015, o 22:03

Napiszę do Globo, czy to jest ich człowiek, czy ktoś podszywający się.

edyt.
Wysłałem, zobaczymy co w poniedziałek odpiszą, poinformuję Was.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2379
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: JaroslawMroczkowski » 31 stycznia 2015, o 01:15

Faktycznie posty użytkownika HieronimDWed są kopiami wypowiedzi i z innych forów. Pan HieronimDWed właśnie "wyjechał na przymusowe wakacje".
Na przyszłość proszę zgłaszać takie posty do moderacji. Nie zawsze udaje nam się od razu wychwycić problemy, a zgłoszenie przyspieszy proces.

Domell1
Posty: 17
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 13:46
Odbiornik: Opticum x110TS + moduł cam + smarthd + pakiet multi

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Domell1 » 1 lutego 2015, o 21:50

soft 1.2.0 dużo wnosi i to nie tylko te wymienione przez globo newsy
1 rzecz można wreszcie jednocześnie nagrywać 2 programy na raz tzn z karty smarthd i dvb-t (jednocześnie) dodatkowo z dvb-t można z tego samego muxa nagrywać 2 programy jednocześnie sprawdzone działa
2 rzecz poprawiono zacinanie się kanałów HD zwłaszcza irytowało na TVN i TVN24 HD
3 rzecz która mi się NIE podoba niestety to usunięto status kanału (dlaczego nie wiem) a w nim podstawowe informacje jak siła i jakość kanału (pilot nie reaguje na przycisk status)
4 rzecz EPG się dużo szybciej ładuje na smarthd niż na dvb-t (dziwna sprawa wcześniejsze firmware działały na odwrót tzn dużo szybciej było EPG na dvb-t niż na dvb-s)
5 rzecz niestety ale mój dekoder i to nie wiem może przypadek że po aktualizacji co jakiś czas sie wyłącza i włącza i pokazuje KANAŁ ZAKODOWANY ponowne wyłączenie i włączenie pomaga

mam nadzieje że trochę nakreśliłem info o nowym sofcie bo w końcu ten tuner działa jak należy jeszcze gdyby GLOBO zaimplementowało opcje KODOWANIE/ODKOWANIE NAGRANIA kanału jak w innych tunerach na ALI 3606 było super

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1712
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 4 lutego 2015, o 22:16

Krosnoludek pisze:Napiszę do Globo, czy to jest ich człowiek, czy ktoś podszywający się.
Taką dostałem odpowiedź:
Witam,

Nie jest to nikt z pracowników Globo Multimedia. Wygląda na kogoś kto po prostu skopiował starego posta i wkleił go na nowo.



Best Regards / Pozdrawiam,

mpeterko
Posty: 1
Rejestracja: 12 lutego 2015, o 19:03
Odbiornik: OPTICUM HD X110 TS

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: mpeterko » 12 lutego 2015, o 19:14

Witam Zakupiłem ten tuner i przy próbie odblokowania kanałów NC+ wyskakuje błąd karty- Karta sprawna. Czy jest rozwiązanie tego problemu?

Domell1
Posty: 17
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 13:46
Odbiornik: Opticum x110TS + moduł cam + smarthd + pakiet multi

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Domell1 » 13 lutego 2015, o 13:04

karta czasem nie parowana była oryginalnie z dekoderem lub modułem ?? rozumiem wkładasz w czytnik kart ??jeśli z dekoderem parowana to niestety nie będziesz odbierał na tym dekoderze (chyba że niebieską kartę masz po starej cyfrze to może jedynie ktoś pisał na forum iż że przepuszcza uprawnienia chodź do końca nie jestem o tym przekonany)
ewentualnie moduł z kartą włóż (nc+ mix oferuje karty z modułem a po miesiącu można przejść na abonament lub prepaid)
ja innej opcji poza modułem aby mieć pełną oferte nc+ na tym dekoderze nie słyszałem bo czytnik kart tutaj NIE jest UNIWERSALNY tylko jest conax

robek
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2015, o 14:52
Odbiornik: opticum x110ts combo+smarthd.

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: robek » 2 maja 2015, o 15:02

Witajcie,z tego co wiadomo na tym modelu mozna jednoczesnie nagrywac (nawet 2 prog.-ja tylko jeden) i ogladac inny kanal,ja mam z tym problem soft 1.2 i przy probie nagrywania jednego kanalu na inny nie moge sie przelaczyc aby ogladac,gdy chce nagrac przez zaplanowane nagranie a ogladam inny wraca mnie do nagrywanego w tym czasie programu i przelaczyc na inny tez sie nie da - jak to rozwiazac ? dodam ze mnie na sofcie 1.2 (nie wiem jak na innych softach bo dekoder swiezo kupiony i byl w serwisie bo tylko blue plansza byla po wlaczeniu) tez sie wylacza czasem i po wlaczeniu kanaly zakodowane - trzeba wylaczyc i ponownie wlaczyc.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, o 13:49 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o publikację zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Wymagamy tego Regulaminem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1712
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Krosnoludek » 28 czerwca 2015, o 21:58

Do tunera OPTICUM HD X110 TS oraz OPTICUM HD X110 TSE pojawiło się pierwsze jakieś oprogramowanie alternatywne: http://www.decoderhd.com/sat/globo/HDX110TS/ , czyżby z czytnikiem uniwersalnym ?

robek
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2015, o 14:52
Odbiornik: opticum x110ts combo+smarthd.

Re: GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: robek » 4 lipca 2015, o 18:01

Soft 1.2 jest zjeb..ny !

Domell1
Posty: 17
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 13:46
Odbiornik: Opticum x110TS + moduł cam + smarthd + pakiet multi

Re: GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Domell1 » 7 lipca 2015, o 15:43

robek pisze:Soft 1.2 jest zjeb..ny !
Niestety ale masz rację. DVB-T na tym sofcie raz dział raz nie, jak i wszystko inne m.in EPG, kanały DVB-S. Masakra jednym słowem :/

robek
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2015, o 14:52
Odbiornik: opticum x110ts combo+smarthd.

Re: GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: robek » 8 lipca 2015, o 14:31

Domell1 pisze:
robek pisze:Soft 1.2 jest zjeb..ny !
Niestety ale masz rację. DVB-T na tym sofcie raz dział raz nie, jak i wszystko inne m.in EPG, kanały DVB-S. Masakra jednym słowem :/
Niewiem jak z dvbt bo nie kozystam,wkurza to ze tuner na sofcie 1.2 po kilku godz. ogladania sam sie restartuje (na 1.1.8_UNIVERSAL_ENG tez) - niestety po restarcie kanaly zakododowane ,trzeba wylaczyc i ponownie wlaczyc (taka zabawa mnie nie interesuje)wiec najnowszy firmware dyskwalifikuje ten tuner , jak z 1.2 beda sprzedawane to gratuluje globo :mrgreen: ,dlatego wrocilem do softu 1.1.9 , szkoda ze tego nie da sie wgrac - Software_Patch_X110TS_X110TSE_1.4.0C_PVR_UNI_ENG_2015-05-04.rar.

Domell1
Posty: 17
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 13:46
Odbiornik: Opticum x110TS + moduł cam + smarthd + pakiet multi

Re: GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Domell1 » 9 lipca 2015, o 10:45

robek pisze:
Domell1 pisze:
robek pisze:Soft 1.2 jest zjeb..ny !
Niestety ale masz rację. DVB-T na tym sofcie raz dział raz nie, jak i wszystko inne m.in EPG, kanały DVB-S. Masakra jednym słowem :/
Niewiem jak z dvbt bo nie kozystam,wkurza to ze tuner na sofcie 1.2 po kilku godz. ogladania sam sie restartuje (na 1.1.8_UNIVERSAL_ENG tez) - niestety po restarcie kanaly zakododowane ,trzeba wylaczyc i ponownie wlaczyc (taka zabawa mnie nie interesuje)wiec najnowszy firmware dyskwalifikuje ten tuner , jak z 1.2 beda sprzedawane to gratuluje globo :mrgreen: ,dlatego wrocilem do softu 1.1.9 , szkoda ze tego nie da sie wgrac - Software_Patch_X110TS_X110TSE_1.4.0C_PVR_UNI_ENG_2015-05-04.rar.
U mnie się resetował na 1.2 (po 3h) ale po powrocie na 1.1.8 o dziwo działa cały czas (nic się nie zwiesza) i w końcu działa to jak na tuner sat przystało (i znów mi DVB-T działa). EPG się znów ładuje b.szybko, przełączanie kanałów również. Szkoda mi tylko możliwości nagrywani jednoczesnego DVB-S i DVB-T, tego mi brakuje w 1.1.8 ale do 1.2 już na pewno nie wrócę.

robek
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2015, o 14:52
Odbiornik: opticum x110ts combo+smarthd.

Re: GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: robek » 9 lipca 2015, o 17:52

Domel a ten Software_Patch_X110TS_X110TSE_1.4.0C_PVR_UNI_ENG_2015-05-04.rar. udalo ci sie wgrac ? mnie nie wchodzi (plik nie wlasciwy) a moze ten ci sie uda ? - Software_X110TS_X110TSE_temp_Tiles_to_Sabbat.rar.

Kod: Zaznacz cały

http://www.decoderhd.com/sat/globo/HDX110TS/

Domell1
Posty: 17
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 13:46
Odbiornik: Opticum x110TS + moduł cam + smarthd + pakiet multi

Re: GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: Domell1 » 9 lipca 2015, o 23:36

robek pisze:Domel a ten Software_Patch_X110TS_X110TSE_1.4.0C_PVR_UNI_ENG_2015-05-04.rar. udalo ci sie wgrac ? mnie nie wchodzi (plik nie wlasciwy) a moze ten ci sie uda ? - Software_X110TS_X110TSE_temp_Tiles_to_Sabbat.rar.

Kod: Zaznacz cały

http://www.decoderhd.com/sat/globo/HDX110TS/
Któryś z tych dwóch poszedł (2-a razy musiał się wgrywać). Menu toporne, zasięg pilota toporny, kanały dvb-t wogólę nic nie znajduję, kanały dvb-s raz znajduje raz są zakodowane. Wydaje mi się iż to jest do firmware z innej rewizji (nie naszej). Odradzam wgrywanie na własną rękę tracisz gwarancję. Mnie już gwarancja minęła więc że tak powiem mi nie zależało.

robek
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2015, o 14:52
Odbiornik: opticum x110ts combo+smarthd.

Re: GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: robek » 10 lipca 2015, o 13:50

Domell1 pisze:
robek pisze:Domel a ten Software_Patch_X110TS_X110TSE_1.4.0C_PVR_UNI_ENG_2015-05-04.rar. udalo ci sie wgrac ? mnie nie wchodzi (plik nie wlasciwy) a moze ten ci sie uda ? - Software_X110TS_X110TSE_temp_Tiles_to_Sabbat.rar.

Kod: Zaznacz cały

http://www.decoderhd.com/sat/globo/HDX110TS/
Któryś z tych dwóch poszedł (2-a razy musiał się wgrywać). Menu toporne, zasięg pilota toporny, kanały dvb-t wogólę nic nie znajduję, kanały dvb-s raz znajduje raz są zakodowane. Wydaje mi się iż to jest do firmware z innej rewizji (nie naszej). Odradzam wgrywanie na własną rękę tracisz gwarancję. Mnie już gwarancja minęła więc że tak powiem mi nie zależało.
Wlasnie mi sie udalo , pierwszy wgrac Sabbat pozniej S.UniEngPatch, i powiem ze nawet ok dziala ale niewiem jak wtyczki wgrac .

flieger
Posty: 1
Rejestracja: 22 sierpnia 2015, o 15:38
Odbiornik: Opticum X110TS
Instalacja antenowa: offset 80cm, 3 konwertery na "zezie"

Re: GLOBO - OPTICUM HD X110 TS (COMBO)

Post autor: flieger » 22 sierpnia 2015, o 15:44

Witam
Zaryzykowałem i przetestowałem te alternatywne softy i szczerze odradzam ich instalowanie:
Software_X110TS_X110TSE_temp_Tiles_to_Sabbat.rar - to jakaś wersja techniczna, a ten drugi ma starszą wersję interfejsu i EPG.
Ja używam i polecam wersji 1.1.9, bo wersja 1.2.0 - mam poważne problemy z EPG

Pozdrawiam

Odpowiedz