ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: Poland » 9 czerwca 2015, o 07:51

Także i ja czekam na testy - chciałbym wiedzieć czy ma on dobre wyszukiwanie stacji oraz czy użytkownik Krosnoludek dobrze zrobił polecając mi ten odbiornik.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: ploomba » 9 czerwca 2015, o 11:14

Wieczorem conieco napiszę.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: Krosnoludek » 9 czerwca 2015, o 12:33

Poland pisze:Także i ja czekam na testy - chciałbym wiedzieć czy ma on dobre wyszukiwanie stacji oraz czy użytkownik Krosnoludek dobrze zrobił polecając mi ten odbiornik.
Generalnie, ja polecam tunery typu combo, skoro Kolega ma uraz do Globo, do tego dysponuje ograniczonym funduszem, więc na placu boju pozostał tylko Elcad w bardzo dobrej cenie jak za odbiornik typu combo. Dodatkowo tuner ma czytnik kart Conax, więc możesz w przyszłości dokupić kartę SMART HD+ i mieć jeszcze więcej kanałów.

Wprawdzie jest jeszcze jeden tuner typu combo w niskiej cenie jakim jest CABLETECH URZ0198 combo (na procesorze Mstar7819) http://www.ceneo.pl/26809463, lecz opinie ma nie najlepsze http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=5556.

Nie miałem w rączkach Elcada, więc poczekaj co napisze Kolega @ploomba, ale myślę, że będzie to dużo lepszy wybór niż Cabletech, z racji tego że tuner wyszedł spod ręki Pana Janusza Michniowskiego https://www.youtube.com/watch?v=LavvIOrz5EA .

Tu masz filmik z podobnym tunerem, ale kablowym: https://www.youtube.com/watch?v=F841Ypt-MHo

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2329
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: K63 » 9 czerwca 2015, o 12:37

Dzwoniłem do producenta przed rokiem, będąc zainteresowany zakupem tego dekodera, ale z czytnikiem uniwersalnym lub seca. Zapewniono mnie, że taki model jest w planach i pojawi się pod koniec roku (2014). Mamy czerwiec 2015 i ani widu, ani słychu. Nie mogąc się doczekać kupiłem combo Cryptobox-a.
Coś mi się wydaje że jest to wyprzedaż modelu, który nie spotkał się z większym zainteresowaniem - a szkoda, bo dekoder wygląda na całkiem fajny. W końcu firma wypuszczała sprzęt dla nc+ pod marką Technisat-a.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: ploomba » 9 czerwca 2015, o 23:00

W końcu coś napiszę. Tuner miałem w domu raptem dwa dni. Jakoś tak wychodzi, że co chwilę ktoś mnie prosi o zakup (poradę w zakupie) jakiegoś sprzętu elektronicznego. Tuner był kupowany dla starszej osoby, która do tej pory korzystała z Technisata i TNK. TNK już nie opłacana, więc trzeba było coś kupić FTA. Wybór padł na tuner combo dvb-t dvb-s2, co by starsza osoba mogła oglądać sobie dodatkowo Sląskie Szlagiery na TVS-ie :P .

Jako, że tuner powstał w moim rodzinnym mieście uderzyłem prosto do firmy. Kupiłem od ręki w siedzibie. Mogłem sobie wybrać pilota. O zakupie tunera od Elcadu zadecydowała przede wszystkim promocyjna cena (najtańszy tuner combo naziemno-satelitarny).

Co tu napisać. Tuner przez dwa dni działał dobrze. Ma plusy i minusy.
Odpalamy. Osobiście nie spodobał mi się od razu pomarańczowy kolor menu (rzecz gustu). No i właśnie, menu, belka opisowa programu... Według mnie czcionka jest mała. O ile na LCD coś widać, o tyle na CRT wydaje mi się, że Tytuły programów, opisy z EPG będą chyba zbyt małe.
Menu wygląda identycznie jak w tym filmiku od HD430 , który wrzucił Krosnoludek https://www.youtube.com/watch?v=F841Ypt-MHo
Zrobiłem kilka zdjęć słabej jakości :P ale widać co nieco
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Kolor menu, jak widać, zmieniłem na zielony (jest kilka do wyboru). Ogólnie powiem tak. Do menu ciężko mi się było przyzwyczaić. Być może wynika to z racji tego, że na codzień korzystam z Wiwy HD80. Menu jest chyba robione przez Polaków (Elcad), tak myślę. Nie wiem, na 100%. Jeśli ktoś się spotkał z takim menu w jakimś "chińczyku", to proszę o sprostowanie. Nie wiem jaki chipset siedzi w tym elcadzie.

Programowanie. Po jakiejś minucie wyłączyłem automatyczne skanowanie dvb-t, bo trwało to jakoś długo. Przeskanowałem ręcznie, działa, zapisało, OK. Odpalam TVP1 HD, Wchodzę do menu, i TVP1 ścina. Myślę co jest grane. Po czasie zajarzyłem dopiero, że miałem wyłączone zasilanie anteny (z tunera). Po włączeniu zasilania anteny objawy przycinania zniknęły :P
Programuje SAT, automatycznie, zapisało. Od razu napiszę, że jeden transponder (bodajże ten co jest na nim MjuzikTV trzeba dodać ręcznie - nieaktualne dane transpondera).

Listy kanałów. Stworzyłem ulubioną (dvb-t + sat). Kilka stacji radiowych zapisało się mi na liście telewizyjnej, więc też dodałem je do ulubionych. Inne stacje radiowe (polskie) zapisało na liście radiowej :P. Chciałem je dodać do ulubionych i... ZONK. W instrukcji pisze, że aby edytować listę radiową należy nacisnąć na pilocie przycisk TV...tylko, że ... na pilocie nie ma takiego przycisku. Edytowałem liste kanałów ręcznie na PC. Lista jest zapisana w formacie XML. Kilka stacji radiowych udało mi się w ten sposób dodać do ulubionych.

Nagrywanie. Przed rozpoczęciem nagrywania należy sformatować nośnik poprzez tuner. W ten sposób tworzy się jakaś "niewidzialna" dla PC partycja. Nagrania widać na tunerze, na PC nie.

Pilot. Ten co wybrałem działa średnio dobrze, ale trzeba celować nim poziomo w tuner. Pilot może być wyżej ale trzeba utrzymywać poziom. Nie wiem czemu. Jak pochylimy pilota to słabo łapie.

Jakość obrazu. Nie wiem czy to wina mojego przyzwyczajenia do Wiwy, ale przez pierwszy dzień nie mogłem się przywyczaić do obrazu. O ile na kanałach HD tego tak nie widać, o tyle na SD obraz wydawał się mi zbyt "przefiltrowany" i zbyt wyostrzony (a przez to np logo TVP Info wyglądało na lekko rozmyte) w stosunku do tego jaki mam na Wiwie. Z tego co wydedukowałem to efekt zastosowanych filtrów redukujących zakłócenia kompresji. Po dwóch dniach przywykłem do tego obrazu :P

Zmiana kanałów (przerzucanie). Na Wiwie mam tak, że jak przerzucam stacje strzałkami na pilocie, to moge "przeskoczyć" kilka stacji do przodu lub do tyłu natychmiastowo. Na Elcadzie przerzucając stacje strzałkami tuner wolno reaguje . Tzn, naiciśniemy np 5 razy strzałkę do przodu, to każda stacja się nam wczytuje po sekundzie - dla mnie to lekko irytujące. Dlatego jak chciałem przeskoczyć kilka stacji do przodu, to musiałem wchodzić na listę ulubionych i wybierałem stacje z listy. Na Wiwie dla porównania "przeskakując" strzałkami np z 2 na 8 tuner momentalnie/szybko ustawia się na 8.

Co jeszcze więcej, nie wiem. Tunera aż tak długo nie testowałem. Jak ktoś ma jakieś pytania to spróbuję odpowiedzieć (może się mi coś przypomni). Tuner, jak się go zaprogramuje, ułoży listy (co mi trochę zajęło) działa OK. Jak za 139 zł wybór bardzo dobry. Tańszego jak na razie nie znajdziemy. Oczywiście mógłby być lepszy, ale do zwykłego oglądania TV nadaje się jak najbardziej. Jeśli ktoś chce coś więcej (nagrywanie i oglądanie nagrań na PC to chyba odpada). Przynajmniej ja w ciągu tych dwóch dni nie wymyśliłem, jak przenieść nagrania z pamięci zewnętrznej na PC.

P. S.
Przypomniało mi się jeszcze coś. Jeśli chcemy zmienić ścieżkę dźwiękowa lub wyłączyć /wyłączyć napisy dvb, musimy zrobić to w menu. Nie ma opcji szybkiej zmiany dźwięku /napisów bezpośrednio z pilota.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: Krosnoludek » 10 czerwca 2015, o 23:28

Dziękuję za świetny opis tunera, chyba pierwszy w internecie.

Jeszcze jak jest z tymi nagraniami, czy kanały FTA + DVB-T można oglądać na komputerze a dekodowane przez kartę już nie (tak jest na proc. ALI), czy też wszystkie kanały łącznie z FTA i DVB-T są szyfrowane i niemożna nic odtworzyć z tego na kompie?.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: ploomba » 11 czerwca 2015, o 00:45

Czy nagrania są szyfrowane? Tego nie wiem. Po prostu to wygląda tak. Podpinasz zewnętrzny nośnik. Formatujesz go w menu tunera. Odpalasz nagrywanie np z Dvb-t. Nagrywa. Tuner widzi to nagranie na nośniku. PC widzi pusty nośnik - tzn pokazuje we właściwościach nieprawidłowa pojemność nośnika - tak jakby zniknęło nam np 3 gb z pendrive'a cztero gigowego. Czyli nagranie gdzieś na nośniku jest, tylko PC go nie widzi.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: Maniek99 » 11 czerwca 2015, o 17:32

Kiedyś przedstawiciel Elcadu wspominał że nagrania nie są szyfrowane, ale jeżeli rzeczywiście tuner tworzy jakieś porąbane systemy plików, to dali ciała.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: Krosnoludek » 2 września 2015, o 13:54

Kolejna obniżka ceny tego odbiornika combo, obecnie to tylko 99,00 zł
http://sklep.elcad.eu/pl/50-mega-promoc ... dvb-t.html

Ciekawie dlaczego tak schodzą z ceną w dół ? i dlaczego nie chcą go wysłać na testy do Sat Kuriera ?

dareksz73
Posty: 60
Rejestracja: 18 listopada 2010, o 14:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica Jarmuta

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: dareksz73 » 17 września 2015, o 09:50

Czy obsługuje DiSEqC 1.0, 1.1, Unicable oraz DiSEqC 1.2, USALS?

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Odp: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: dr146 » 19 września 2015, o 23:25

Krosnoludek pisze:Kolejna obniżka ceny tego odbiornika combo, obecnie to tylko 99,00 zł
http://sklep.elcad.eu/pl/50-mega-promoc ... dvb-t.html

Ciekawie dlaczego tak schodzą z ceną w dół ? i dlaczego nie chcą go wysłać na testy do Sat Kuriera ?
ja tam widzę cenę 105 +wysyłka = 125PLN a to już jest mniej atrakcyjnie. Pewnie chwyt marketingowy...

Damnus
Posty: 1
Rejestracja: 20 września 2015, o 13:41

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: Damnus » 20 września 2015, o 14:53

Część osób wejdzie jak zobaczy niższą cenę i co niektórzy kupią. Nie fair zagranie, ale dla nich liczy się tylko sprzedaż.

---------------------------------------------
Pozycjonowanie Katowice - http://www.forfront.pl
Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2016, o 22:54 przez Damnus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Odp: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: Krosnoludek » 23 września 2015, o 17:54

dr146 pisze:
Krosnoludek pisze:Kolejna obniżka ceny tego odbiornika combo, obecnie to tylko 99,00 zł
http://sklep.elcad.eu/pl/50-mega-promoc ... dvb-t.html

Ciekawie dlaczego tak schodzą z ceną w dół ? i dlaczego nie chcą go wysłać na testy do Sat Kuriera ?
ja tam widzę cenę 105 +wysyłka = 125PLN a to już jest mniej atrakcyjnie. Pewnie chwyt marketingowy...
Jak pisałem wtedy posta, to była cena 99 zł, na dzień dzisiejszy cena to 105,00 zł czyli podrożał aż o całe 6 zł.
Nadal uważam, że cena jak na odbiornik typu combo jest rewelacyjna, przecież sam tuner DVB-T kosztuje ok. 100 - 120 zł, a tu mamy do tego jeszcze odbiór kanałów z satelity oraz czytnik kart kodowych w systemie Conax.

Kto jest zainteresowany zakupem, szczegółowych informacji może dowiedzieć się pod adresem e-mail: szymon.kulec@elcad.eu

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Odp: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: dr146 » 23 września 2015, o 18:19

Powiem tak , gdyby tylko miał nagrywanie dwóch programów dvb-t jednocześnie ( i oglądanie trzeciego) tak jak to robią wszystkie tunery na Ali 3801 to brał bym go w ciemno nawet i za 150PLN

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: dr146 » 22 października 2015, o 12:39

ciekawa polityka marketingowa, cena już przestała być atrakcyjna- obecnie 124PLN i z każdym miesiącem wzrasta....

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: Krosnoludek » 22 października 2015, o 23:40

A na Allegro firma Elcad sprzedaje po 99,99 zł

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: dr146 » 25 października 2015, o 23:21

możesz podesłać linka do aukcji? Bo szukam i nie znajduję jakoś

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: ELCAD HD440 (COMBO DVB-S2/T)

Post autor: Krosnoludek » 28 października 2015, o 16:05

Tuner właśnie się ponownie pojawił na Allegro w cenie 99,99 zł
ODBIORNIK DEKODER DVB S2/T HD440 dla SPLITTERA ! - sprzedający: elcadtechnology

aallegroo.pl/odbiornik-dekoder-dvb-s2-t-hd440-dla-splittera-i5759572350.html (popraw początek)

Odpowiedz