ADB-100T USB (Od telewizji N)

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner USB od N i TNK - instalacja na PC

Post autor: janek 77 » 1 kwietnia 2012, o 16:32

Sterownik jest do tego żeby urządzenie działało. A nie że będzisz miał sygnał.
Ten sterownik działa.
przemek212121 pisze:to mówi że nie ma sygnału

Kto mówi?

jaki soft uzywasz?
Jak nie masz sygnału to popraw instalację antenową

Krzysztoferson
Posty: 11
Rejestracja: 22 sierpnia 2012, o 17:00

Re: Tuner USB od N i TNK - instalacja na PC

Post autor: Krzysztoferson » 22 sierpnia 2012, o 17:03

Witam.
Ja to zawsze muszę mieć pod górkę :/

Wykonałem wszystkie kroki (tak ja w necie można przeczytać). Zmieniłem nazwy w pliku sterownika pobranego od producenta i pierwsze uruchomienie w DVB-Dream i zero sygnału. Jest OK. Antena nie wpięta. :)

Wpinam antenę (siatkowa ze wzmacniaczem i separatorem - pozostałość po analogu) oczywiście BEZ WŁĄCZONEGO ZASILACZA!! Na początek, by czegoś nie zepsuć i ... ZONK. Wyskakuje mi komunikat, że "urządzenie nieznane". Wyciągnięcie i włożenie z powrotem (z wpiętą anteną lub bez - nic nie daje), reset też nic nie zmienia.
W managerze, śladu po urządzeniu nie ma (nic nie jest "z ostrzeżeniem"). Dopiero w sekcji "kontroler magistrali szeregowej..." jest jakieś nieznane urządzenie. Patrząc w jego szczegóły (by sprawdzić numery PID) jest tylko USB/UNKNOW

Nawet aktualizując sterownik tego "nieznanego urządzenia" instalacja nie przebiega poprawnie. Gdyż mam komunikat, że sterownik który już jest zainstalowany, jest już optymalny. W rezultacie nic się nie zmienia.

Co jest nie tak?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Tuner USB od N i TNK - instalacja na PC

Post autor: m@rtops » 22 sierpnia 2012, o 17:23

Krzysztoferson pisze: oczywiście BEZ WŁĄCZONEGO ZASILACZA!!
oczywiście ŹLE!!! :lol:
nie zasilony wzmacniacz działa jak "tłumik" (i to dobry ;) ) sygnału

Krzysztoferson
Posty: 11
Rejestracja: 22 sierpnia 2012, o 17:00

Re: Tuner USB od N i TNK - instalacja na PC

Post autor: Krzysztoferson » 26 sierpnia 2012, o 16:49

Uruchomiłem swój tuner USB od N na PC. Działa bardzo dobrze na starej antenie siatkowej.
Ma jedną wadę :( Aby system wykrył go, musi być włączony przy działającym systemie. Jeśli Dopiero co włączę PC, nie zostanie wykryty. Muszę go wyjąć i włożyć ponownie. :lol:
Bywa to uciążliwe kiedy np. programuję nagrywanie.

Czy ktoś może uporał się z tym "defektem" i wie jak ustawić (może coś jeszcze potrzeba zmodyfikować w sterowniku instalacyjnym) by nie trzeba go było wyjmować i wpinać ponownie?

Proszę o pomoc.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: Tuner USB od N i TNK - instalacja na PC

Post autor: KrzysztofD » 26 sierpnia 2012, o 22:05

Twój sprzęt aktualnie zasila porty USB przy wyłączonym komputerze (a także przy restarcie systemu) a ten tuner tego "nie lubi".
Zadziała prawidłowo, jeśli wyłączysz/włączysz naprawdę komputer, czyli nie będzie zasilania portów USB w czasie restartu czy też pozycji "power-off" - albo używać wyłącznika sieciowego w zasilaczu (niewygodne) albo przedefiniować zasilanie portów odpowiednią zworką na płycie głównej (przykładowa nazwa: +5VSB).
W przypadku laptopów często jest opcja w biosie np. porty USB do ładowania telefonów.

Krzysztoferson
Posty: 11
Rejestracja: 22 sierpnia 2012, o 17:00

Re: Tuner USB od N i TNK - instalacja na PC

Post autor: Krzysztoferson » 20 września 2012, o 08:02

KrzysztofD pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Znalazłem sposób ma moje problemy :D Może zabrzmi to bardzo nieprofesjonalnie, ale rozwiązaniem okazał się zwykły "zegar" kupiony za parę złotych:
Obrazek
Tutaj mogę ustawić włączenie na którą godzinę chcę, i ile razy na dobę potrzebuję, 4,6, 20 razy, i ustawiam przez jaki czas ma chodzić 30min, 45min, 1h
Jest to o tyle dobry sposób, że komp w czasie oczekiwania między nagraniami nie musi pracować, a włączenie w biosie można ustawić na jedną godzinę (przynajmniej u mnie). W takim układzie jak mam teraz, wystarczy uaktywnić opcję "włącz PC po utracie zasilania".
Czyli pracuje to na zasadzie:
1. Programator czasowy włącza zasilanie (z zapasem ~10 min wcześniej)
2. Komputer się uruchamia i poprawnie wczytuje DVB-T USB "N"
3. Program z harmonogramu uruchamia nagrywanie.
4. Program po skończonym nagraniu wyłącza PC.
5. Programator czasowy odcina zasilanie (z zapasem ~10 min później)

I taki cykl powtarzam ile chcę i ile potrzebuję. Bardzo dobrze spisuje się to przy systematycznych audycjach, jeśli ktoś chce nagrać, a nie ma go w domu.

Może komuś przydadzą się moje wskazówki.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner USB od N i TNK - instalacja na PC

Post autor: @GUTEK@ » 21 września 2012, o 06:56

To nie prościej było Ci kupić tani tuner do nagrywania. Przykładowo w Selgrosie jest promocna na Wiwę za 60zł, tyle że nie każdy ma kartę żeby tam wejść.
Prościej i o wiele mniej prądu ciągnie.

Marcin_
Posty: 14
Rejestracja: 28 maja 2011, o 20:35
Odbiornik: Ariva 252 combo

Problem ze sterownikami

Post autor: Marcin_ » 30 września 2012, o 09:54

Witam
Postanowiłem uruchomić tuner dvb-t usb n-ki na pc, lecz przy instalacji zmodyfikowanych sterowników pojawia się komunikat "wartość skrótu dla pliku jest nieobecna w określonym pliku wykazu. Prawdopodobnie plik został uszkodzony lub naruszony" Posiadam windows 8. Poradźcie jak obejść ten problem.

Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Problem ze sterownikami

Post autor: @GUTEK@ » 30 września 2012, o 12:12

Widocznie sterowniki nie są przystosowane pod ten system.

acerek
Posty: 2
Rejestracja: 30 marca 2013, o 18:06
Odbiornik: ADB 100T USB (GM 990)
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa-siatkowa zewzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły

stick ADB 100T USB

Post autor: acerek » 30 marca 2013, o 18:56

Czy jest ktoś moze co podłączył sticka ADB 100T USB DVB-T (ten od N-ki) pod tuner sat. Golden Media 990 na systemie Enigma2,albo czy ktoś może skopiować plugin z tunera N-ki i podesłać mi go w celu wypróbowania lub przerobienia go.

Awatar użytkownika
wallace
Posty: 31
Rejestracja: 10 lipca 2012, o 20:51
Odbiornik: VU+ UNO z HDD 1000GB + Black Pole 1.0,
Panasonic TX-P42ST60E
Instalacja antenowa: Antena LP Emme Esse 2x45UD, balkon 3-cie pietro bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wichów

Re: ADB-100T USB (Od telewizji N)

Post autor: wallace » 3 kwietnia 2013, o 06:33

Cześć,

ja używam tego tunera z VU+ UNO na linuksie - mam zainstalowany Black Pole 1.0.
Jednak nie instalowałem żadnego plugina - podłączyłem i po prostu działa. Sprawdzałem też wcześniej na Black Hole 1.7.6 - też działał bez problemu.
Może warto zainstalować jeden z w/w systemów?

acerek
Posty: 2
Rejestracja: 30 marca 2013, o 18:06
Odbiornik: ADB 100T USB (GM 990)
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa-siatkowa zewzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły

Re: ADB-100T USB (Od telewizji N)

Post autor: acerek » 3 kwietnia 2013, o 21:15

wallace ale Black Pole to image na VU+ UNO i raczej na GM 990 nie podejdzie,co prawda ma Enigme2 ale jest na innym procku (STI7111)A gdzie to image Blacole znajde-to kukne na nie.

grzesiekt19
Posty: 5
Rejestracja: 4 lutego 2016, o 23:26

Re: ADB-100T USB (Od telewizji N)

Post autor: grzesiekt19 » 23 maja 2017, o 19:57

Czy odbiera ktoś MUX8 na tym tunerze w dekoderze ADB5800s? Na innym ddekoderze(Ferguson Ariva t60) mam siłę 74% jakość 70% a na tym tunerze w ogóle nie wyszukuje kanałów. Wyszukiwanie automatyczne rozpoczyna się od 470Mhz kanał 21. Czy ten tuner obsługuje VHF?

Odpowiedz