GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

ane
Posty: 12
Rejestracja: 1 czerwca 2013, o 17:04

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: ane » 23 czerwca 2013, o 21:01

Pojawila sie nowa wersja Tunera Opticum STB HD N3


http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=5670

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 23 czerwca 2013, o 21:13

ane pisze:http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=5670
Cechy produktu:
Chipset ALI 3801
No i znowu zrobili zamieszanie, identyczne opakowanie jak N2, pilot i obudowa, więc czym on się niby różni od N2?
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2013, o 21:17 przez Zotti, łącznie zmieniany 1 raz.

Artrix
Posty: 2
Rejestracja: 31 maja 2013, o 18:21
Odbiornik: Opticum HD N2 (T90)
Instalacja antenowa: Brak ;)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Brak ;)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Artrix » 23 czerwca 2013, o 21:16

Co do aktualizacji z moich obserwacji zauważyłem dodanie kilku rozdzielczości, w końcu zapamiętuje ustawioną prze zemnie godzinę i więcej języków do wybory, ale nadal w odtwarzaczu ciągle jest nie przetłumaczone Repeat co ciekawe tuner jest polskiej produkcji :D

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Omber27 » 23 czerwca 2013, o 21:56

Zotti pisze:
ane pisze:http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=5670
Cechy produktu:
Chipset ALI 3801
No i znowu zrobili zamieszanie, identyczne opakowanie jak N2, pilot i obudowa, więc czym on się niby różni od N2?

Nie do końca taka sama obudowa.
Napis DEKODER STB jest w lewym górnym rogu (N2 ma ten napis w pośrodku prawej strony) i doszło logo DVB-T :D

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1792
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 23 czerwca 2013, o 22:11

Błędy wysłane przeze mnie do supportu Globo:
OPTICUM Dekoder STB (HD N2)
błędy krytyczne do natychmiastowej poprawy:

1. Zawieszanie się planszy ze szczegółowym opisem niemożna jej niczym usunąć, tylko wtyczka z kontaktu, wiem jak to wywołać.
Na danym kanale obojętnie jakim np. TVN włączamy telegazetę, i po chwili z powrotem ją wyłączamy, następnie przyciskiem INFO na pilocie włączamy szczegółowy opis programu, i tej planszy już nie da się niczym wyłączyć tylko wtyczka z kontaktu. Potwierdzone na trzech różnych odbiornikach także na T90 N2.

2. Problemy z wywołaniem Telegazety, czasami brak jej na każdym kanale, czy to TVP1 ,TVP2 , Polsat, TVN itp., tu wystarczy tylko wyłączyć tuner pilotem do stand-by i zaraz z powrotem go włączyć i txt jest dostępny już wszędzie. Też to wygląda, jakby coś się zawiesiło.

3. Obcina część szczegółowego opisu z EPG u góry, jak klasyfikacja audycji, reżyser, aktor, rok produkcji, kraj produkcji itp. niema tego w ogóle. Na Wiwie oraz tv LG na danej audycji jest, a na Opticumie tego brak. Kategorycznie musi to zostać poprawione !!!

4. Po zmianie w dniu 17 czerwca kanału MUX-1 z Suchej Góry z 42 na k.52, jest problem z odbiorem Słowackiego DVB-T na kanałach 49 i 54, ale tylko na tunerze Opticum N-2. Jak włączę ręcznie kanał 49 czy też 54 sygnał na ułamek sekundy wskoczy i zaraz znika i pojawia się brak sygnału, lub jest bardzo słaby i rzadko kiedy wczyta kanały. Na tunerze Wiwa HD-90 i telewizorze LG wszystko działa poprawnie, tak jak przed zmianą kanałów.
Dodam, że przed zmianą, również i Opticum poprawnie odbierał k. 49 i 54 ze Słowacji. Kanał 40 nadal działa poprawnie, tak jak wcześniej.

Co jest przyczyną zanikania sygnału w Opticumie, słaba selektywność głowicy ???, da to się programowo poprawić???

To są najpilniejsze do poprawy błędy




Mniej ważne błędy do poprawki:

A. Błędnie podany kanał w liście nadajników > Podkarpacie > Rzeszów Sucha Góra, MUX-2 ma wartość błędną 794 MHz, a powinien mieć 562 MHz. http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_S4C

B. Na telewizorach 4:3 delikatne przycinanie po bokach banneru informacyjnego, z lewej strony znaczek graficzny info jest przycięty w połowie, i obcina napisy od, z prawej minimalnie przycina. Jeśli jest to możliwe, proszę odrobinę ścisnąć boki, lecz nie pomniejszać z wysokości, bo że względu na duży banner informacyjny kupiłem dla rodziny kilka tych tunerów, są zadowoleni z dużego z oddali czytelnego banneru informacyjnego, a nie takiego malutkiego jak w innych tunerach na proc. MSTAR, że nic nie idzie przeczytać.

C. Moglibyście dołożyć możliwość zapisu EPG na pamięci przenośnej, tak aby za każdym razem tuner nie musiał wczytywać od nowa każdego muxa, tak jak to rozwiązano w X8 cyt.
"Funkcja nocnego zbierania danych EPG

Do Laboratorium Opticum dodana została funkcja nocnego zbierania informacji elektronicznego przewodnika po kanałach. Codziennie o godzinie 3:50 nad ranem odbiornik włączy się w celu pobrania informacji EPG. Będzie on włączony przez 15 minut, po zakończeniu operacji pobrane dane zostaną zapisane na dysku podłączonym do odbiornika. Dzięki temu codziennie, najświeższe dane będą dostępne zaraz po włączeniu odbiornika."


D. LCN – do korekty, złą wersję TVP Info zapisuje na pozycji nr 3, zamiast TVP Info Rzeszów z MUX-3, zapisuje TVP Info Kraków z MUX-1. Nadajnik Rzeszów Sucha Góra.

E. Zegar w stand-by z możliwością włączenia/wyłączenia w menu.
Co poprawiono z tego w nowym sofcie v. 1.1.2
1. - Błąd nadal istnieje, widać że coś robiono przy tym, nie zawiesza się już za każdym razem, ale nadal często trzeba sięgać do wtyczki - DO DALSZEJ POPRAWKI !!!
2. - Naprawiono
3. - Nie naprawiono
4. - Ten błąd wyszedł dopiero w zeszłym tygodniu

A. - Poprawiono MUX-2, natomiast doszedł jeszcze do poprawienia MUX-1 (zmieniono 17 czerwca)
B. - Nie naprawiono
C. - Brak (ta funkcja może zostać dodana, będzie w przyszłości)
D. - Ten błąd dopiero zgłoszę
E. - Nadal brak

Nie popisali się zbytnio tym softem, tyle jeszcze zostało do naprawienia.

Ciekawie co zmieniono w odbiorniku N3 w stosunku do N2, może wydajność prądowa portu USB jest większa ???

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: macc » 23 czerwca 2013, o 22:39

Mam n2 i ostatnio kupiłem n3(kupując jako n2). Zauważyłem podłączając tuner pod tą samą antenę,że tuner n3 ma znacznie czulszą głowicę.Lepiej odbiera słabszy sygnał,ale może jest to tylko moje spostrzeżenie.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 24 czerwca 2013, o 01:21

Omber27 pisze: Nie do końca taka sama obudowa.
Napis DEKODER STB jest w lewym górnym rogu (N2 ma ten napis w pośrodku prawej strony) i doszło logo DVB-T :D
jest inna płyta główna co widac po rozmieszczeniu gniazd oraz kablu zasilajacym,ciekawe czy to zmiany kosmetyczne czy rzeczywiscie poprawili wydajnosc prądową, niech ktos to przetestuje i napisze

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 24 czerwca 2013, o 02:55

wracając do testów N2 ,
przede wszystkim byłem zaskoczony czułoscią tunera- jestona bardzo zblizona do URZ0083 ktory dotychczas przynajniej jak dla mnie był niedoscignionym wzorem jesli chodzi o czułosc głowicy. Wskaznik sygnału sięgnał poczatkowo 95% , zatem w ramach testów zbiłem sygnał tłumikiem regulowanym -20db ale poza nizszym wskazaniem nie zrobiło to na tunerku żadnego wrażenia-obraz był bez zarzutu, dołozyłem zatem kolejny tłumik koło -5db obniżając bardzej sygnał i dopiero ponizej 30% siły sygnału zaczeło się coś kaszanić na obrazie . Ogólnie tuner bardzo dobrze przemyslany i majacy sporo mozliwosci, ale posiadajacy jak na razie jeszcze sporo błedów w v1.1.2 na ktorej się skupię .

Najwazniejsze błedy to :

1. Brak znaczników nagrywanych w danej chwili programów, nie ma ich ani w głównym EPG ani w podrecznym dostepnym pod przyciskiem OK. Nawet przeskakujac po kanałach na pasku info na nagrywanym kanale komplenie nie ma zadnej informacji ze ten kanał się nagrywa.

2.Zepsuto w tym sofcie okienko wyłączenia nagrywania jednego z dwóch nagrywanych kanałów, jest ono nie czytelne i wyglada tak Obrazek lub Obrazek

a poniżej tak jak to mniej wiecej powinno wyglądac i tak własnie było na fabrycznym sofcie 1.0.10 Obrazek

3. Brak jakiejkolwiek informacji o nagrywaniu po wcisnieciu przycisku wyłączenia. Jesli w trakcie nagrywania ktoś (choćby nieświadomie) bedzie chciał wyłączyć tuner pilotem to po prostu odbiornik wyłączy się bez zadnego ostrzeżenia i mamy po nagraniu...

4. Nadal brak szczegółowych informacji o programie ( o tym już sporo było pisane)
5. Brak sygnału na wyjsciu antenowym (przelotka) w stand-by. W tej sytuacji nie bardzo rozumiem do czego ono ma słuzyć ??

Teraz rzeczy mniej istotne choc dla niektórych mogą być rownie ważne:

6. Brak zegara w stand-by (o tym tez było sporo ale chyba za mało skoro nadal tego nie zrobili)
7. Brak ustawień nagrywania cyklicznego - codzienne i cotygodniowe (tak jak jest to w innych tunerach na Ali 3801
8. Brak regulacji ostrosći w ustawieniach obrazu-cyferki sie zmieniają ale nic sie nie dzieje na ekranie
9.Nie przyjemny trzask na wyjsciu audio (mini jack) po wyłaczeniu tunera do stand-by.
10.Pomysł z umieszczeniem zegara w osd u gory jest co najmniej kiepski,
Obrazek
przy nieco jasniejszym tle niż na fotce jest on praktycznie nie czytelny. O wiele lepiej wyglądało to kiedy był przypiety do paska na dole (tak jak było to juz pokazane we wczesniejsych postach)

Trzeba pisać do nich zeby te rzeczy poprawili , im wiecej osób tym wieksza szansa ze się tym na poważnie zajmą

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 24 czerwca 2013, o 09:24

Omber27 pisze: Nie do końca taka sama obudowa.
Napis DEKODER STB jest w lewym górnym rogu (N2 ma ten napis w pośrodku prawej strony) i doszło logo DVB-T :D
Nie wiem o jakim dekoderze mówisz, w każdym bądź razie HD T90 N2 (przynajmniej mój ;) ) wygląda tak:

Obrazek
dr146 pisze: jest inna płyta główna co widac po rozmieszczeniu gniazd oraz kablu zasilajacym,ciekawe czy to zmiany kosmetyczne czy rzeczywiscie poprawili wydajnosc prądową, niech ktos to przetestuje i napisze
No właśnie, nie wiadomo komu wierzyć...
Trzy z czterech podanych przez ane sklepów (ane nie podał/a źródła drugiej fotki) pokazują ten dekoder z napisem Dekoder STB w prawym górnym rogu:

Obrazek

zaś dipol jako jedyny pokazuje zupełnie coś innego (jak dla mnie jest to najbardziej wiarygodne zdjęcie - zmiana softu w moim N2 na najnowszy spowodowała m.in. zmianę na wyświetlaczu z "- - - - " na "S t r t"):

Obrazek
Obrazek

Jak widać na drugiej fotce (o)budowa jest ta sama jak w N2 (różnica to inne napisy na panelu przednim), ale skoro macc już kupił, to lepiej niech on rozwieje wątpliwości i napisze, która z nich jest prawdziwa (przód i tył) ;)
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2013, o 17:23 przez Zotti, łącznie zmieniany 1 raz.

ane
Posty: 12
Rejestracja: 1 czerwca 2013, o 17:04

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: ane » 24 czerwca 2013, o 16:46

Tak wygląda oryginał N3 tył , jak widać kabel zasilający jest na środku
Obrazek

źródło allegro :)

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Sting » 24 czerwca 2013, o 18:25

Wersja STB N3 wygląda dokładnie tak jak na 2 zdjęciu w poście powyżej kolegi zotti (napis Dekoder STB w prawym górnym rogu) z tą tylko różnicą że wyświetlacz wygląda tak jak na zdjęciu numer 3 (z dipola) w tym samym poście. Tył jest taki jak w poście powyżej kolegi ane. Główna różnica N3 w stosunku do N2 to szerokość. N3 - 155mm, N2 - 180mm. (Wiem bo mam N3, a widziałem też N2 i N1).

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Omber27 » 24 czerwca 2013, o 20:24

@Zotti mój Opticum STB HD N2 wygląda inaczej niż twój. Dokładnie tak:
Obrazek
Na pewno mam N2 gdyż taką informację mam nie tylko na opakowaniu ale też na naklejce w spodniej części tunera.

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: macc » 24 czerwca 2013, o 22:01

Przeczytałem to co piszecie i obejrzałem te zdjęcia i już sam nie wiem co mam. Chyba sam producent w tym się gubi co sprzedaje.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 24 czerwca 2013, o 22:33

oglądałem dzis w sklepie N3 i wyglada jak na fotkach od @ane. Scart jest z brzegu, kabel zasilający w środku. Dodatkowo jak już ktoś wcześniej napisał różnią sie wymiarami , N2 ma 18cm a N3 15.5cm , ze nie wspomnę o naklejce na spodzie ktora chyba jednoznacznie mówi ktora to wersja wiec nie rozumiem watpliwości co po niektórych osob. Jesli chodzi o pudełko to ten N3 ma w kodzie kreskowym 621 na końcu a N2 ma inny, ale nie wiem czy tym się można kierować bo to tylko pudełko i nie koniecznie musi odzwierciedlać to co jest w srodku. Czekamy nadal az ktoś sie zlituje i napisze w końcu jakie sa miedzy nimi roznice poza wygladem i rozmiarem i w czym N3 jest lepszy?
Ostatnio zmieniony 1 lipca 2013, o 12:36 przez dr146, łącznie zmieniany 1 raz.

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Sting » 25 czerwca 2013, o 00:47

Mam info od producenta że poza szerokością i wyglądem przedniego panela to N3=N2. Nawet soft jest ten sam do obydwu.

marcuss42
Posty: 1
Rejestracja: 25 czerwca 2013, o 18:40
Odbiornik: Opticum HD N2
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem, 6m npt.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin, Trzeciewiec

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: marcuss42 » 25 czerwca 2013, o 19:14

Na wstępie witam wszystkich na forum, a teraz do rzeczy. Posiadam ten tunerek w wersji N2, w opcjach menu-ustawienia systemu, jest opcja aktualizacji oprogramowania OTA, ale po jej włączeniu nic się nie dzieje. Czy to tylko taki pic.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 25 czerwca 2013, o 20:16


dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 27 czerwca 2013, o 00:41

znalazłem dość poważnego buga w sofcie 1.1.2 (nie wiem jak było na wcześniejszych), po zaprogramowaniu nagrania w timerze (obojętnie czy ręcznie czy przez epg) kiedy wchodzimy by go edytować np. zmienić godzine to w momencie kiedy kończymy zmiany wciskając "zapisz" tuner restartuje się a wpis ktory zmieniliśmy jest oczywiście tak jak był wcześniej , praktycznie nie da sie wykonać żadnych zmian w zaprogramowanym nagraniu. Dla pewności proszę uzytkowników N2 i N3 o sprawdzenie czy też macie tak samo ??

Pisownia!
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2013, o 09:22 przez dr146, łącznie zmieniany 1 raz.

Vilus
Posty: 6
Rejestracja: 27 czerwca 2013, o 07:11
Odbiornik: Opticum T90 HD N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rusinowo

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Vilus » 27 czerwca 2013, o 07:26

Na początku wypada się przywitać, więc witam.

Koledzy poruszali problem z zawieszaniem się dekodera, u mnie dekoder się nie zawiesza na planszy ale czasami, kiedy wciskam "INFO" - od tak sobie po prostu się restartuje. Soft najnowszy - wczoraj pobrany i zaktualizowany. Problem pojawiał się wcześniej.
Denerwuje mnie brak zegara w stand-by i brak możliwości odtwarzania plików mts nagranych na innym dekoderze.
Do tego notorycznie nie wczytują się dane z EPG, przy przełączaniu kanałów często oglądam "Brak danych".

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: rusticalming » 27 czerwca 2013, o 15:49

@Vilus

Spróbuj zmienić rozszerzenie pliku z mts na ts. Powinno pomóc.

Odpowiedz