GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

aaaaa12-91
Posty: 3
Rejestracja: 5 lutego 2015, o 07:45

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: aaaaa12-91 » 18 lutego 2015, o 04:54

Mam takie dekodery 3szt i na wszystkich to samo. Wszystkie byłby popsute ?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 940
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: Domel28 » 18 lutego 2015, o 07:04

Ustaw automatyczne wyłączenie na WYŁĄCZONE i nic nie powinno się przestawiać.

memex
Posty: 1
Rejestracja: 25 lutego 2015, o 07:48

Przeciążenie USB

Post autor: memex » 25 lutego 2015, o 08:00

Witam!
Jestem posiadaczem tunera DVB-T GLOBO STB HD N2.
Zaraz po jego zakupie spróbowałem (z ciekawości) podłączyć do niego przenośny dysk magnetyczny USB, ale został wyświetlony komunikat, że złącze USB jest przeciążone, gdyż dysk wymaga do zasilania zbyt dużego prądu. Zacząłem więc używać zwykłego pendrive'a flash USB i wszystko jest niby ok. Pojawił się jednak jeden irytujący objaw. Mianowicie, gdy przełączam kanały - jeden po drugim, dość szybko, wtedy od przypadku do przypadku pojawia się komunikat o przeciążeniu złącza USB i konieczności odpięcia urządzenia (pendrive'a). Żeby było śmieszniej, komunikat wyświetla się nawet wtedy, gdy do złącza USB nie ma podłączonego żadnego urządzenia. Komunikat po chwili sam znika i wszystko wraca do normy. Pojawia się on praktycznie zawsze podczas szybkiego przełączania kanałów.
Ostatnio zaktualizowałem firmware tunera, i komunikaty pojawiają się jakby rzadziej, ale jednak pojawiają się. Co to może być? Czy w jakiś trwały sposób uszkodziłem złącze USB?

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: Sting » 28 lutego 2015, o 16:32

Spokojnie niczego nie uszkodziłeś. To co ci się wyświetla to całkowicie normalne we wszystkich tych tunerach w których było fabrycznie wgrane oprogramowanie w wersji 1.2.2 lub nowszej (w starszych modelach tego problemu nie było). Powodem tego jest to że przy bardzo szybkim przełączaniu kanałów, po pewnym czasie procek/pamięć nie wyrabia stąd ta chwilowa zwiecha i ten dziwny komunikat. Pozostaje tylko masowo pisać do supportu globo z prośbą o naprawienie tego buga w następnej wersji software.

plowiec
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2014, o 17:55
Odbiornik: OPTICUM DVB-T HD-N3
Instalacja antenowa: ant.-GLOBO AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha-Kozłowiec ,łapany z odbicia

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: plowiec » 4 marca 2015, o 09:21

Witam!
Ja miałem z kolei komunikaty o dużym obciążeniu głowicy gdy zmieniałem zasilanie anteny z 5-ęciu volt na wyłączone i odwrotnie, przy zmianach wzamcniacza ,przy wersjach softów od 1.2.2 do 1.3.2

A tak przy okazji mam pytanie do użytkowników tych modeli,-jakie macie parametry odbioru na różnych kanałach (siła,jakość),czy osiągacie wartości powyżej 70%-siły sygnału i czy występują częste zakłócenia odbioru i czy zmiana wersji softów miała kiedykolwiek wpływ na stabilność odbioru

Pozdrawiam!

eldokanawolno1
Posty: 1
Rejestracja: 5 kwietnia 2015, o 03:06

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: eldokanawolno1 » 5 kwietnia 2015, o 03:44

Witam, jestem posiadaczem Dekodera STB HD N3
HD N2-3 v.1
soft ver. 1.2.2
UNI_RETA_PVR

Przy nagrywaniu na zewnętrzną pamięć USB nie miałem do wyboru jakości video/audio, jedyne ustawienia to:
-Przesunięcie czasowe
-Skok przewijania
-Nie pokazuj okna szczegółów nagrywania

Zanim zaktualizuje soft w celu naprawienia(nie wiem czy to naprawi moje problemy) to chciałbym zapytać o kilka spraw...

Jeżeli nie można wybrać jakości/formatu wyjściowego nagrywanego obrazu to chciałbym zapytać, czy można to ''zastąpić'' np ustawieniem rozdzielczości (w ustawieniach obrazu i wyświetlania)na mniejszą(z 1080 na 720 ???)i czy będzie to miało wpływ na rozmiar nagranego pliku? Oczywiście zależy mi by wyjściowy plik z nagraniem zajmował jak najmniej miejsca, jeżeli powyższy zabieg miałby na to wpływ to jakie ustawienia zagwarantują mi największą wydajność pod tym względem?

Jeszcze jedno pytanie odnośnie systemu plików pamięci zewnętrznej; jak zdążyłem zauważyć, dekoder obsługuje/widzi fat32 i NTFS... mianowicie czy format plików ma jakiś wpływ na działanie/nagrywanie? jeśli tak to jaki/który będzie wydajniejszy dla wcześniej wspomnianych przeze mnie zagadnień? a może jeszcze lepszy okaże się inny system plików niżeli NTFS i fat32?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 940
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Domel28 » 15 czerwca 2015, o 17:21

_needspeed_ pisze: I jeszcze jedno. Wyświetlacz fizycznie posiada dwukropek po środku, dlaczego więc programiści nie dopisali linijki kodu aby ten dwukropek był wyświetlany przy wyświetlaniu godziny?
U mnie jest wyświetlany http://zapodaj.net/f81cf5edbe283.jpg.html

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1734
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 15 czerwca 2015, o 23:22

W jakiej wersji oprogramowania jest dwukropek na wyświetlaczu ?, w 1.2.9 brak. Czyżby w 1.3.2 dołożyli ?
Ja kilka krotnie zgłaszałem Globo brak tego dwukropka, więc fajnie że dołożyli.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 940
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Domel28 » 16 czerwca 2015, o 08:11

To nie oprogramowanie, już od dłuższego czasu nie aktualizuje i nie sprawdzam softów. Tuner jest po gwarancji więc sam dorobiłem dwukropek. 2 diody SMD wyciągnięte ze starego tel. kom., przyklejnoe w miejsce dwukropka i zasilane z zielonej diody sygnalizującej stan pracy, diodę usunąłem a zamiast niej świeci się dwukropek. Jedyny minus to taki, że świeci się zawsze po włączeniu tunera, nawet gdy zamiast zegara wyświetla się numer kanału, ale ja zawsze mam włączony zegarek.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1734
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 16 czerwca 2015, o 17:12

Takie rozwiązanie mnie nie interesuje.
Dowiedziałem się w Globo, że dwukropek ma się oficjalnie pojawić w nowej wersji oprogramowania, oraz zapis EPG na pamięci przenośnej, tak jak to jest w tunerze XS65 Combo.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 940
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Domel28 » 16 czerwca 2015, o 18:12

Ciekawe dlaczego nie było tego dwukropka od nowości? Nie przypominam sobie żebym gdzieś widział cyfrowy zegar bez tego. W każdym powinien być czy to stały czy migający.
P.S. Oprócz dwukropka są jeszcze kropki przy każdej z cyfr nie wiem w jakim celu?

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Odp: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD

Post autor: dr146 » 17 czerwca 2015, o 22:43

Krosnoludek pisze: Dowiedziałem się w Globo, że dwukropek ma się oficjalnie pojawić w nowej wersji oprogramowania, oraz zapis EPG na pamięci przenośnej, tak jak to jest w tunerze XS65 Combo.
?? zapis epg na USB jest już od dawna. Lepiej żeby poprawili kasowanie się timerów po braku zasilania, zgłaszałem im to już tyle razy i bez skutku. Chyba totalnie zlewaja maile

wojtas2077
Posty: 1
Rejestracja: 21 czerwca 2015, o 13:08
Odbiornik: OPTICUM HD N3

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: wojtas2077 » 21 czerwca 2015, o 13:13

Witam Was serdecznie. Takie pytanka może ktoś zna odpowiedzi.

Która strona Globo jest oficjalna:

http://globo-multimedia.com/pl/
http://www.globo.com.pl/pl

I czy ta firma jeszcze istnieje, bo na maile nie odpowiadają. Dodzwonić się nie można.

Skąd wzięliście soft 1.3.2. Na tych stronkach ostatni to 1.2.9. ??

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: mathome » 21 czerwca 2015, o 14:34

Na stronie:

http://www.globo.com.pl/pl

w prawym dolnym rogu masz opcję:

Pobierz najnowsze oprogramowanie
i tam jest dostępny do pobrania soft 1.3.2.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 21 czerwca 2015, o 21:17

Jest już nowy soft 1.3.3 ale jeszcze nie udostępniony publicznie, rozmawiałem w tym tyg. z Proserwisem w Gdańsku gdzie wmawiano mi telefonicznie że ten soft już jest dostępny ale jak zaprzeczyłem to potem pan sprawdził na stronie i zweryfikował swoje poglądy. Podobno ma być ten soft dostępny lada dzień a może i miesiąc.... Szczerze mówiąc to ten serwis jest mało kompetentny. Zgłaszałem kiedyś błąd polegający na kasowaniu się timerów po braku zasilania i gość twierdził że zawsze tak było i ze to normalne a to jest g***o prawda bo kiedyś był ten problem i to zostało poźniej poprawione i było ok - wszystkie timery zostawały po przerwie w zasilaniu, napewno ich samoistne kasowanie przy próbie synchronizacji daty nie powinno mieć miejsca (a był okres że taki problem występował) więc gadanie że tak ma być swiadczy o zbyt małej wiedzy na temat konstrukcji i zasady działania tego tunera.Miałem okazję się przekonać też po raz drugi na własnej skórze jakie są kompetencje tego serwisu . Kiedy wysłałem swój tuner na gwarancji do nich to tak go naprawiono ze nie zrobino nic , tzn zrobiono ale zupełnie nie to co trzeba (okazało się po rozbiórce tunera) więc nie wiem kogo oni tam zatrudniają może studentów jakichś na umowe-zlecenie. Skończyło się tym że sam sobie ten tuner musiałem naprawić bo stwierdziłem że mija się z celem po raz drugi czy trzeci go wysyłać. Reansumując wszelkie błędy trzeba zgłaszać bezposrednio do Globo tylko że oni zupełnie zlewają maile i nie odpowiadają na zgłoszenia i raczej mało poprawiają w softach a najczęściej to w kolejnym jeszcze zepsują coś co wcześniej działało dobrze. Drugi przykład to MP3 - kiedys działały , teraz nie działąją i nie będą bo nie ma w specyfikacji że ten tuner czyta MP3-tak mi wprost powiedzieli kiedyś przez telefon . Trzeba mimo wszystko zgłaszać błędy do Globo (a nie przez formularz do serwisu) może w końcu ktoś zareaguje jak bedzie więcej zgłoszeń- może zaczną poważnie traktować klientów a jak nie to trzeba będzie odpuścić tę firmę bo ich obiecanki (o pisanych softach na miejscu i szybkim reagowaniu na zgłaszane błędy) to co raz częściej tylko obietnice bez pokrycia

crk81
Posty: 1
Rejestracja: 14 lipca 2015, o 20:24

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: crk81 » 14 lipca 2015, o 20:33

dr146 pisze:Jest już nowy soft 1.3.3 ale jeszcze nie udostępniony publicznie, rozmawiałem w tym tyg. z Proserwisem w Gdańsku gdzie wmawiano mi telefonicznie że ten soft już jest dostępny ale jak zaprzeczyłem to potem pan sprawdził na stronie i zweryfikował swoje poglądy. Podobno ma być ten soft dostępny lada dzień a może i miesiąc....
...i stało się - jest do pobrania Software Decoder STB HD T90 N2-3 1.3.3PVR 2015-01-26
PL:
- poprawiono wybór języka EPG w zależności od wybranego w MENU
- dodano język słowacki
- dodano opcję trybu sortowania: prosty i zaawansowany
- dodano poprawkę dot. samoczynnej zmiany ustawień użytkownika
- dodano język chorwacki

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1734
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 14 lipca 2015, o 21:13

Krosnoludek pisze:Takie rozwiązanie mnie nie interesuje.
Dowiedziałem się w Globo, że dwukropek ma się oficjalnie pojawić w nowej wersji oprogramowania, oraz zapis EPG na pamięci przenośnej, tak jak to jest w tunerze XS65 Combo.
Pomimo obiecanego mi przez Globo: uruchomienia dwukropka oraz zapis EPG na pamięci przenośnej, w nowej wersji 1.3.3 ciągle tego brak. Widać, że jest to jakaś stara wersja 2015-01-26 tylko teraz dopiero opublikowana, więc może dlatego tych ww rzeczy jeszcze niema.
Także nie poprawiono, w liście nadajników>Podkarpacie>Rzeszów/Sucha Góra pominięto MUX-2 częst. 562MHz http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_S4C

2014-12-02 do support@globo.com.pl taką wysłałem listę:
1. Tuner nie widzi .mp3, w 1.2.5 OK

2. Nadal nie odtwarza plików .MTS nagranych na MSTAR MSD7818
Obrazek

3. Poprawić czytelność OSD wyświetlane po jedno i dwukrotnym naciśnięciu INFO. Szata graficzna z białymi literami na jasno-niebieskim tle wygląda ładnie, ale jest bardzo trudna do przeczytania.
Obrazek
Może tło niebieskie zamienić na ciemnoniebieskie ? ? ?

4. Nośnik sformatowany w NTFS aby nagrywał program w całości, nie dzieląc go na kawałki jak to jest obecnie.

5. W trybie włączonego zegara w stand-by, nadal brakuje na wyświetlaczu pomiędzy godziną a minutami wyświetlanego dwukropka, jest np. 1545 a powinno być 15:45

6. Ciągle nie dołożono jeszcze "Nocne zbieranie EPG" obiecanego mi jeszcze w czerwcu 2013 !

7. Wprowadzić wreszcie do sprzedaży pilot z podstawową obsługą telewizor: http://www.forumglobo.pl/topic138.html


8. W liście nadajników>Podkarpacie>Rzeszów/Sucha Góra pominięto MUX-2 częst. 562MHz http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_S4C

9.Poprawić, aby tuner nie kasował danych EPG:
-po włączeniu tunera na pasku info - BRAK DANYCH
-po oglądaniu nagrań i powrocie do tunera to samo - BRAK DANYCH (kasowane jest widoczne epg z wszystkich mux-ów)
-po zatrzymaniu kanału TV na timeshift i powrocie do oglądania na żywo to samo j/w - co widać kiedy wciskamy środkowy przycisk "OK" . Przy ustawieniu "styl listy kanałów- > oś czasu " widać od razu puste pola zamiast jak wcześniej było nazw aktualnie trwajacych programów
Nadal więc czekam na nową wersję oprogramowania, z wprowadzonymi ww poprawkami.

centurion
Posty: 10
Rejestracja: 8 lipca 2015, o 11:40
Odbiornik: Globo Opticum STB N3
Globo Opticum sx65
Instalacja antenowa: Instalacja blokowa(gniazdko)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łódz/EC

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2)

Post autor: centurion » 21 sierpnia 2015, o 12:32

Witam od kilku dni mam problem ze swoim dekoderem Opticum N3,chodzi o nagrywanie na poczatku nagrywania jest wszystko dobrze natomiast pózniej zaczynają sie krzaczki oraz przyspieszone odtwarzanie.Uniemożliwia to zupełnie oglądanie nagrań.Próbowałem róznych pendrivów ale na wszystkich jest to samo.Czy ktoś sie spotkał z taką sytuacją?Chyba oddam go do naprawy bo jest na gwarancji.

mietek
Posty: 1
Rejestracja: 23 września 2015, o 20:46
Odbiornik: OPTICUM Dekoder STB (HD N3)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódz

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: mietek » 23 września 2015, o 20:52

_needspeed_ pisze:Witam. U mnie dla odmiany po aktualizacji z 1.2.5 na 1.2.9 dekoder strasznie zwolnił przy przeskakiwaniu po kanałach i bardzo długo jest czarny obraz, dźwięk już jest a na obraz muszę chwilę czekać.. Czy jest możliwość obniżenia wersji softu czy można tym uszkodzić dekoder?

I jeszcze jedno. Wyświetlacz fizycznie posiada dwukropek po środku, dlaczego więc programiści nie dopisali linijki kodu aby ten dwukropek był wyświetlany przy wyświetlaniu godziny?
U mnie jest to samo. Wgrałem opr. ver 1.3.3 i strasznie muli przełączanie kanałów co jest strasznie denerwujące. Może coś źle ustawiłem w opcjach, a może poprostu wgrać starszą wersję 1.2.5?

Wgrałem 1.2.5 i jest narazie znośnie. Czekam na nowy soft który to poprawi.

Oktawian August
Posty: 18
Rejestracja: 8 sierpnia 2013, o 19:10
Odbiornik: Not Only TV LV5T Deluxe, Manta DVBT 010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Tatarska Góra Przemyśl

Re: GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Post autor: Oktawian August » 1 października 2015, o 14:19

Witam
Posiadam tuner Opticum STB N3 wersja oprogramowania 1.3.3.
Po podłączeniu pendrive do portu USB tunera wyskakuje informacja o tym, że urządzenie zostało podłączone jednak gdy próbuję wejść w Media Player lub coś nagrać wyskakuje informacja, że nie ma żadnego dysku podpiętego. Model pendrive to Kingston Data Travel G3 8 GB z wtykiem USB 3.0. Pendrive w systemie FAT32.
Dodam, że ten sam pendrive podłączony do starego tunera Manta dvb-t 010 działa bez problemów.
Jakie rozwiązać ten problem ?

Odpowiedz