GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: mathome » 9 kwietnia 2013, o 17:48

Na stronie Opticum jest juz nowy soft do pobrania - 1.0.14.

pawel1991
Posty: 13
Rejestracja: 25 marca 2013, o 10:15

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: pawel1991 » 9 kwietnia 2013, o 18:05

Ktoś testował? Jakąś listę zmian można gdzieś? i czy aby napewno jest to wersja do HD T90:P n2:P

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 9 kwietnia 2013, o 21:04

Na stronie niema jeszcze modelu T90 N2, jest tylko STB N2 bez wyświetlacza. http://www.globo.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2
Piszcie do supportu Globo o dołożenie T90 N2. Ja bym nie wgrywał.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 9 kwietnia 2013, o 22:03

I bądź tu mądry... :D

HD T90 (http://www.opticum.com.pl/pl/p/hd-t90#)
ObrazekObrazek

STB (HD N1)(http://www.opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n1#)
ObrazekObrazek

Specyfikacja ta sama, obydwa oparte na ALI M3601, przy czym STB (HD N1) występuje z wyświetlaczem numerycznym lub z diodą na panelu przednim.


STB (HD N2)(http://www.opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2)
Obrazek

Ten zaś oparty na ALI M3801.

Po wyglądzie obudowy wynika, że STB (HD N2) to chyba nie to samo co HD T90.
Chyba, że... producent sprzedaje ten sam produkt w dwóch takich samych obudowach, różniących się tylko przednimi panelami :D

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 10 kwietnia 2013, o 00:00

Te dwa pierwsze co podałeś u góry, są na starym procesorze,
ten trzeci jest na nowym, ale nie posiada wyświetlacza (sprawdź: Dane techniczne > Display > Brak).

Piszcie do support@globo.com.pl aby dołożyli na stronę internetową Opticum HD T90 (HD N2) i do niego nowe oprogramowanie. Zgłaszajcie wszystkie zauważone błędy w oprogramowaniu, te zauważone przez @pawel1991 http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=163094#p163094 wysłał już ktoś do Globo ???

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 10 kwietnia 2013, o 09:16

Rzeczywiście, z danych technicznych wynika, że zarówno STB (HD N1) jak i STB (HD N2) nie posiadają wyświetlacza, ale co ciekawe np. STB (HD N1) pomimo, że w specyfikacji wyświetlacza nie posiada, to producent umieścił dla niego dwie wersje oprogramowania - z wyświetlaczem numerycznym lub z diodą na panelu przednim. A jak to jest z STB (HD N2), wierzyć specyfikacji czy załączonej fotce, na której wyświetlacz jest?

Tak jak wcześniej pisałem, wysłałem maila (6 kwietnia 2013 14:45 na support@globo.com.pl) z prośbą o "dołożenie" do HD T90 (N2) zegara w trybie "stand-by" i zmianę wyglądu, do dzisiaj brak odpowiedzi.

torx
Posty: 1
Rejestracja: 10 kwietnia 2013, o 17:46
Odbiornik: Opticum T90 N2

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: torx » 10 kwietnia 2013, o 17:48

Wgrałem do swojego dekodera oprogramowanie 1.0.14 dostępne na stronie Globo i wszystko działa tak jak należy.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 10 kwietnia 2013, o 19:23

No i otrzymałem odpowiedź z support@globo.com.pl.

Na propozycję zmiany umieszczenia zegara ("ściągnięcia" go do paska programu) :
support@globo.com.pl pisze:Nie jest prosto ani tanio stworzyć narzędzie do zamiany grafiki na polecenia zrozumiałe dla silnika graficznego tego procesora.

Design godziny (to jedna z ulubionych kontrolek naszego głównego grafika), był wymyślany w pocie czoła. Ciężko będzie przekonać szefostwo, że jest nieudany. Przeszedł tutaj atest, innych krytycznych głosów na jego temat nie było do tej pory nie było
A jeśli chodzi o zegar w trybie "stand-by" :
support@globo.com.pl pisze:Na temat wyświetlania godziny w trybie standby: niestety powodowałoby to ponadnormatywny pobóru mocy. Zasięgniemy opinii prawnej czy informacja i świadome potwierdzenie użytkownika wystarczy żeby spełnić wymagania ustawy, jeżeli okaże się że tak, a nasz CTO zaakceptuje takie rozwiązanie, wtedy będziemy mogli ewentualnie włączyć tą opcje.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 10 kwietnia 2013, o 22:11

pawel1991 pisze: Moje spostrzeżenia:
- Czasami ostro się gubi, tnie, reaguje po jakimś czasie. Trzeba optymalizować kod bo słabo jest.
- Nie wiem jak szybko wskoczyć do któregoś momentu w filmie z pendrive? Przewijanie nie zbyt komfortowe jest.
- 2 razy zdarzyło się że dekoder zgubił moje ustawienia i przywrócił swoje. Stało się to chyba po tym jak sam się wyłączył i włączyłem po szybkim czasie. Ale czy to jest przyczyną... Nie mam pojęcia bo też nie raz było ok.
- Mam lampkę świetlówkę i gdy ją włączę to dekoder się wyłącza, a gdy ja zgaszę i znowu zapale dekoder włączam:D tak jak z pilota. Nie wiem na czym po polega:)
Wysłałem Twoje spostrzeżenia do Globo oraz zapytanie o nowy soft, i taką oto dostałem odpowiedź:

Witamy,

Oprogramowanie do odbiorników N2 jest jedno. Będzie działać w T90 N2 oraz Decoder STB N2.

Większość z problemów opisanych poniżej w nowej wersji oprogramowania została rozwiązana.


Pozdrawiamy,

support@globo.com.pl

Zotti pisze:
support@globo.com.pl pisze:Nie jest prosto ani tanio stworzyć narzędzie do zamiany grafiki na polecenia zrozumiałe dla silnika graficznego tego procesora.

Design godziny (to jedna z ulubionych kontrolek naszego głównego grafika), był wymyślany w pocie czoła. Ciężko będzie przekonać szefostwo, że jest nieudany. Przeszedł tutaj atest, innych krytycznych głosów na jego temat nie było do tej pory nie było
Niema sprawy grafika jest bardzo ładna, jeśli jest przy tym tyle roboty to naprawdę niema co zmieniać, a zająć się innymi potrzebnymi rzeczami.
W sprawie zegarka w stand-by, inni tak mają, np. Ferguson w menu opcja włącz/wyłącz, mam nadzieję, że po konsultacji, szef CTO wyrazi zgodę.

Naprawdę, kontakt z supportem Globo jest świetny,

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 10 kwietnia 2013, o 22:54

Krosnoludek pisze: Wysłałem Twoje spostrzeżenia do Globo oraz zapytanie o nowy soft, i taką oto dostałem odpowiedź:

Witamy,

Oprogramowanie do odbiorników N2 jest jedno. Będzie działać w T90 N2 oraz Decoder STB N2.

Większość z problemów opisanych poniżej w nowej wersji oprogramowania została rozwiązana.


Pozdrawiamy,

support@globo.com.pl
Tak jak myślałem, ten sam produkt dwóch różnych obudowach :)
Wynika z tego, że STB(N2) wyświetlacz jednak posiada (przynajmniej tak wynika z fotki), mimo że w specyfikacji go brak.
Krosnoludek pisze:Niema sprawy grafika jest bardzo ładna, jeśli jest przy tym tyle roboty to naprawdę niema co zmieniać, a zająć się innymi potrzebnymi rzeczami.
Z tym zegarem na pasku programu, to nie jest takie moje "widzimisię" ;)
Znalazłem na YouTube taki oto filmik: http://www.youtube.com/watch?v=DyvC0xUXvMQ.
Zegar jest w ogóle niewidoczny na jasnym (białym/żółtym/błękitnym) obrazie, najlepiej go widać na czarnym tle lub podczas przełączania kanałów, zresztą sami zobaczcie.

Nie wiem kto pisał ten software, bo nie chce mi się wierzyć, że umieszczenie zegara i daty na ekranie było celowe.
Krosnoludek pisze:Naprawdę, kontakt z supportem Globo jest świetny,
Ciekawe, mi odpowiadali 3 dni, a Tobie od razu :)
Masz jakieś układy, czy jak? :P

PS.
Tak ich chwalisz, a ja jakoś nie mogę wysłać do nich kolejnego maila, wpisali mnie na czarną listę? :P
Ostatnio zmieniony 10 kwietnia 2013, o 23:51 przez Zotti, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 10 kwietnia 2013, o 23:32

@Zotti - tak mam :lol: jak to mówią szewc, a bez butów chodzi :lol:

Można w menu wyłączyć przeźroczystość grafiki ekranowej ?

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 10 kwietnia 2013, o 23:44

Jeżeli wierzyć instrukcji, to przeźroczystość OSD można ustawić w zakresie: Wył. - 40%
(http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.pdf - str. 26)

rafalax
Posty: 25
Rejestracja: 13 maja 2012, o 10:13
Odbiornik: Panasonic TX-L47E5E.
OPTICUM HD T90 (HD N2)
Instalacja antenowa: Wewnętrzna, pokojowa SONUS-TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wręczyca - odległość 30km

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: rafalax » 11 kwietnia 2013, o 12:32

Soft 1.0.14 wgrany i wszystko w porządku. Podłączyłem zwykły mały magnetyczny dysk twardy i pojawił się napis przeciążenie portu USB.
Potem podłączyłem zwyczajny pendrive 4 GB i wszystko pięknie śmiga, nagrywa, time shift działa, oczywiście tylko podczas nagrywania, to znaczy kiedy dysk jest używany.

pawel1991
Posty: 13
Rejestracja: 25 marca 2013, o 10:15

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: pawel1991 » 23 kwietnia 2013, o 20:10

jeszcze chyba coś zbugowane jest z kodekami audio w filmach z pendrive ponieważ przy niektórych działa dzwięk a w niektóych działa. kilka artefaktów graficznych tez sie znajdzie:/ ale z tymi filmami nie dobrze:( obraz idzie a dzwiek nie ma. kompinuje cały czas co moze być nie tak. i szkoda ze nie ma szybkiego przedchodzenia do danego miejsca w filmie. bo czesto sam sie wyłaczyć potrafi i trzeba przewijać niekiedy pod koniec...:/ to trzeba poprawić

edit: co do dzwieku trzeba mieć zaznaczone PCM. Z pcm/ dolby nie gra. :P

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 24 kwietnia 2013, o 10:49

Da się wyłączyć zegar na ekranie przy info? - skoro można go ustawić na wyświetlaczu, to powinna być taka opcja ;)

No i najważniejsza rzecz - czy jest możliwość powrotu do starszej wersji softu po wgraniu nowego?

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: macc » 1 maja 2013, o 11:02

Wgrałem soft 1.0.14 i wszystko w porządku http://www.opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: macc » 12 maja 2013, o 09:12

Brakuje w oprogramowaniu podczas włączania się tunera jakieś nakładki na początku informującej o nazwie tunera i firmie która go wyprodukowała.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 12 maja 2013, o 11:53

A moim zdaniem taki ekran startowy jest niepotrzebny, opóźniało by to tylko uruchomienie dekodera. Jest wiele innych rzeczy do poprawki, chociażby:
- skalowanie OSD - na niektórych telewizorach kineskopowych jest ono obcinane (zmiana rozdzielczości nie pomaga),
- dodanie opcji zaplanowanego przełączenia na inny kanał w EPG, obecnie też jest taka możliwość, po naciśnięciu REC jest "nagraj", ale żeby dekoder "przeskoczył" na dany program, ale go nie nagrał, musi być odłączony dysk USB - w EPG mogło być to podpięte pod klawisz np. FAV.

Tutaj podobnie jak jest z zaplanowanym nagraniem (np. 10 sekund przed) mogło by się pojawić okienko informujące o zaplanowanym przełączeniu, ale z opcją "exit", tak by można było zrezygnować z przeskoczenia na inny kanał, oglądając w danym momencie coś innego. Dobrze by było gdyby przy zaznaczaniu programu można było określić częstotliwość przełączenia: "jeden raz", "codziennie" lub "co tydzień".

- dodanie opcji zegara: "tylko wyświetlacz", "ekran + wyświetlacz", "stand-by: ON, OFF" (jeżeli szefostwo wyrazi zgodę ;) ),
- zmiana koloru czcionki z białej na czarną w nagłówkach np. zmiany rozdzielczości, na pomarańczowym tle tekst jest prawie niewidoczny.

Miło by było gdyby była również możliwość zmiany koloru tła OSD (jak to jest w poprzednim modelu) i koloru czcionki np. z białej na czarną.

torre24
Posty: 27
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 11:01
Odbiornik: Samsung LE37B650
Opticum HD T90 (N2)
Media Tech MT4167
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + wzmaciacz dopuszkowy LNA 177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: torre24 » 12 maja 2013, o 21:54

Koledzy jaki dokładnie format powinny mieć napisy do filmów DivX? Mam ich kilka i na żadnym napisy nie działają.

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: macc » 19 maja 2013, o 23:09

Przydałaby się aktualizacja softu.

Odpowiedz