GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N

Postautor: dr146 » 12 marca 2014, o 18:52

Zegar w stand-by jest tylko trzeba kilka razy probować bo na poczatku niechce wejść na czuwanie i po wyłączeniu ponownie się włacza (przynajmniej u mnie w N2 był z tym problem). Minus jest taki ze zegar włączany jest nie tylko w stand-by lecz na stałe wiec tuner nie wyswietli nam w czasie pracy numerów kanałów.
Z pozytywnych rzeczy :
- naprawiono kasowanie się timerow po braku zasilania
- naprawiono działanie mp3
innych zmian nie widzę.

Nadal nie można:
- nagrywać z timeshift
- przeskakiwać o kolejne dni w EPG w trybie gazetowym
-kasować plików, filmów avi, mp4,flv itd z poziomu tunera

grzesio251
Posty: 2
Rejestracja: 20 września 2013, o 10:43
Odbiornik: Ferguson Ariva t650 + Philips 32PFL7762 Philips 42PFL5008
Instalacja antenowa: Sowar Alfa7+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław Ślęża

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: grzesio251 » 29 marca 2014, o 19:17

Mam OPTICUM HD T90 (HD N2) soft 1.2.4.Przypadkowo włączyłem przycisk na pilocie audio. Wyświetla tam dźwięk Polski i Oryginalny [Dolby D] np.na kanale Tvn z multiplexu.Gdy przełączę ścieżkę dźwiękową na tą drugą to tuner się resetuje i wpada w pętle resetów. Nie pomaga wyłączenie z gniazdka elektrycznego. Gdy tak resetował udało mi przełączyć pilotem na inny kanał i tuner działa dobrze. Jak wrócę na poprzedni kanał to problem się powtarza. Musiałem podczas tych resetów wejść w menu z pilota i ustawić ustawienia fabryczne a potem tuner działa prawidłowo.Podłączenie z tv crt przez eurozłącze.Czy Wy też tak macie? :(

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 29 marca 2014, o 20:48

Tak, problem znany i zgłoszony do supportu-bedzie to poprawione w nastepnym sofcie. Jeśli ktoś przestawi audio to albo factory reset albo usunać z listy kanałów ten kanał na którym są restarty i przeskanować tylko ten jeden mux, w ten sposób ustawienia oraz lista kanałów pozostanie jak wczesniej

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Poland » 30 marca 2014, o 21:45

Ciekawe tylko kiedy wyjdzie nowy soft dla dekoderów wspomnianych w tym temacie oraz Opticum STB HD N1? Moim zdaniem śmiało mogliby jeszcze dodać szersze informacje techniczne dla każdego multipleksu w tym informacje o przepustowościach (mierzonych w Mbit/s) dla każdego kanału telewizyjnego.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1634
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Krosnoludek » 31 marca 2014, o 11:55

Pojawiła się nowa wersja oprogramowania v. 1.2.5:

Software Decoder STB HD T90 N2-3 1.2.5 2014-03-31
- poprawiono problem z dźwiękiem na kanałach MUX-u drugiego
- dodano opcję dzień+ (SKIP+) oraz dzień- (SKIP-) w EPG gazetowym
- podzielono Ustawienia skanowania na podstawowe (niewymagające ponownego skanowania) i zaawansowane
- przywrócono funkcjonalność wyświetlacza do stanu z wersji 1.2.2

http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Poland » 31 marca 2014, o 19:34

A jest dostępny software dla mojego dekodera czyli Opticuma STB HD N1 czy na razie tylko T90'tki mają nowy soft?

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: mathome » 31 marca 2014, o 20:14

Na razie oprogramowanie wydano tylko dla n2 i n3.

debiec90
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwietnia 2014, o 12:45
Odbiornik: Opticum HD T90

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: debiec90 » 9 kwietnia 2014, o 12:49

Witam Potrzebuję waszej pomocy ! Posiadam Dekoder OPTICUM HD T90 (HD N2) wczoraj w godzinach wieczornych oglądałem sobie TV i nagle zaczęło cyfrować dźwięk i nagle znikł poruszałem kablami i wróciło wszystko do normy po 10 min znów to samo wyłączyłem dekoder z gniazdka i poszedłem spać dziś rano ponownie chcę go podpiąć pod zasilanie a on nie daje znaku życia zawsze świeciła się czerwona lampka a dziś nic nie reaguje na pilot i na prąd zero odpowiedzi POMOCY !!

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 9 kwietnia 2014, o 13:24

ale co- mamy się za nim modlić żeby zaczał działać czy Ci go zdalnie naprawić? Chyba że oczekujesz pomocy psychologicznej ;) Jak padło całkiem to do serwisu wysyłaj i tyle

debiec90
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwietnia 2014, o 12:45
Odbiornik: Opticum HD T90

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: debiec90 » 9 kwietnia 2014, o 13:29

Oczekuje tylko informacji co się mogło stać może to jakaś pierdoła co mi da serwis chyba tyle że na 2 tyg zostanę bez telewizji wysyłałem już kiedyś do serwisu dekoder z Wiwy i czekałem 2 tyg odesłali mi i po niecałym tygodniu problem był ten sam -.-

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 9 kwietnia 2014, o 13:34

jak umarł całkiem to z pewnością nie pierdoła a w kazdym razie nic co byś mogł sam z ttym zrobić. Poodłaczaj wszystkie kable wtyczki, dyski na USB, podłącz jeszcze raz do sieci - a jak dalej cisza to niestety serwis Ci pozostaje

debiec90
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwietnia 2014, o 12:45
Odbiornik: Opticum HD T90

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: debiec90 » 9 kwietnia 2014, o 18:47

po odłączeniu wszystkiego i podpięciu pod samo zasilanie zaczęła się delikatnie świecić czerwona lampka poświeciła tak z 1min i zgasła

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: wiesiek0102 » 2 maja 2014, o 21:16

Opticum STB HD N3. Szybka i sprawna instalacja. Obraz naprawdę ładny.
Pierwsze co zrobiłem, to aktualizacja softu (był jakiś z 2013 r.)
Siła sygnału taka sama jak na innych dekoderach. Kolega wyzej, musiał trafić na feler.

Zastanawia mnie, dlaczego na opakowaniu pisze Certyfikowany Polski Producent, a na sprzęcie wyprodukowano w PRC (Chiny).

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2321
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: JaroslawMroczkowski » 2 maja 2014, o 23:58

Bo to taki polski produkt z Chin, jak praktycznie wszystkie STB na rynku ;) Dzięki temu mamy naprawdę niskie ceny w porównaniu z resztą Europy.

A napis, no cóż, chyba najlepiej obrazuje to skecz kabaretu Ani Mru Mru: http://www.youtube.com/watch?v=cRbnVNL5_xw i jak widać to naprawdę działa ;)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1634
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Krosnoludek » 3 maja 2014, o 16:04

Proponuję zapoznać się z artykułem "Jak powstaje polski dekoder DVB-T w firmie Globo?" który zamieściłem parę stron wstecz: viewtopic.php?p=171907#p171907

Nie jest to taki cały Chińczyk jak inne. Projektują tuner w Polsce, produkcja tego co u nas zaprojektowali w Chinach, składany do kupy w Polsce, kontrola jakości u nas, i najważniejsze Polscy programiści!, to tak w skrócie.

wooshaq
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2014, o 20:41

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: wooshaq » 13 maja 2014, o 20:45

Witam, mam nastepujeace pytanie, zalezy mi na wgraniu nowego softu do opticuma, tego ze screenow z pierwszej wiadomosci, niestety posiadam model STB HD T9 (tego z napisem w lewym dolnym rogu) do ktorego nie ma takiego softu do pobrania ze strony, czy jest jakis zmodowany soft ktory oferowalby nowe funkcjonalnosci i jednoczesnie dzialal na moim sprzecie?

edit/ Pisownia PL!

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1634
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Krosnoludek » 21 czerwca 2014, o 12:31

Pojawiła się nowa wersja oprogramowania 1.2.6
Software Decoder STB HD T90 N2-3 1.2.6 2014-06-20

1.2.6
- dodano opcję nagrywaj z Timeshift
- dodano monitor oferty DVB-T
- zmodyfikowano algorytm nagrywania (ustawiania timerów)
- zmodyfikowano komunikaty braku danych
- zmodyfikowano algorytm wyboru języka EPG

http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 129
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186/Xoro HRT 8300/
CryptoBox 652HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: wandosu » 24 czerwca 2014, o 18:55

Wszystko fajnie ,szkoda tylko że nie jest w wersji TWIN

jasani
Posty: 5
Rejestracja: 24 czerwca 2014, o 22:46

Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: jasani » 24 czerwca 2014, o 22:55

Witam,
A ja z kolei mam problem z samym wyszukiwanie programów. Posiadam kablówkę osiedlową gdzie część programów nadawana jest cyfrowo a część analogowo. W tym typie dekodera nie opcji wyszukiwania programów analogowych i cyfrowych. Jest tylko analogowo przez co nie mogę oglądać części programów bo po prostu ich nie wyszukuje. Macie może jakiś sposób aby z 58 zrobiło mi się 108 programów ( jak to mówią w mojej kablówce)? Robiłam skan kanałów chyba setki razy z różnymi opcjami i nic to nie pomaga.

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: rusticalming » 25 czerwca 2014, o 10:03

@jasani

To jest odbiornik cyfrowy, nie odbierzesz na nim sygnału analogowego.
W tym wypadku tylko TV z głowicą wyposażoną w modulator analogowy i cyfrowy.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika