GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 25 czerwca 2014, o 10:36

jasani pisze:Witam,
A ja z kolei mam problem z samym wyszukiwanie programów. Posiadam kablówkę osiedlową gdzie część programów nadawana jest cyfrowo a część analogowo. W tym typie dekodera nie opcji wyszukiwania programów analogowych i cyfrowych. Jest tylko analogowo przez co nie mogę oglądać części programów bo po prostu ich nie wyszukuje. Macie może jakiś sposób aby z 58 zrobiło mi się 108 programów ( jak to mówią w mojej kablówce)? Robiłam skan kanałów chyba setki razy z różnymi opcjami i nic to nie pomaga.

no i niestety nic nie pomoże bo posiadasz odbiornik cyfowy (a nie analogowy jak chyba przez pomyłkę napisałaś) jak zresztą sama jego nazwa wskazuje (przyp.DVB-T) . Jeśli Ci zalezy na analogu to musisz poszukac tunera który posiada również demodulator analogowy - czyli takie trochę dwa w jednym ;) Pytanie tylko czy jest sens i jak długo bedzie jeszcze ten analog po kablu

jasani
Posty: 5
Rejestracja: 24 czerwca 2014, o 22:46

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: jasani » 25 czerwca 2014, o 15:59

Problem jest właśnie w tym, że odbieram wszystkie programy nadawane analogowo a tych cyfrowych nie. W mojej kablówce twierdzą, że wystarczy po prostu kupić dekoder, tak też zrobiłam a problem jest nadal.
Ujmę to tak:
Nie posiadałam telewizora z DVBT, mogłam oglądać wszystkie programy, które oferowała mi kablówka w pakiecie. Ostatnio niestety część z tych programów nadawana jest cyfrowo i zniknęła mi połowa kanałów. Więc zakupiłam dekoder sądząc, że to rozwiąże problem. Jednak się myliłam ponieważ nadal tej samej części kanałów nie mogę wyszukać. W kablówce twierdzą, że to wina dekodera ponieważ powinnam mieć w nim opcję wyszukiwania cyfrowo i analogowo. Jednak takiej opcji chyba nie ma.

tkm
Posty: 13
Rejestracja: 7 stycznia 2013, o 08:12

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: tkm » 25 czerwca 2014, o 16:15

Porównaj częstotliwości na których nadawane są kanały kablowe z tymi które jest w stanie odebrać tuner

jasani
Posty: 5
Rejestracja: 24 czerwca 2014, o 22:46

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: jasani » 25 czerwca 2014, o 18:36

Dzięki za odpowiedź, porównałam częstotliwości i jak najbardziej tuner je odbiera.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N

Postautor: dr146 » 25 czerwca 2014, o 19:18

Słuchaj żaden tuner cyfrowy nie odbierze Ci programów nadawanych analogowo, ktoś Cię chyba wprowadza w błąd. Jeśli chcesz odbierać wszystko musisz mieć tuner analogowo-cyfrowy -a masz tylko cyfrowy. Moja rada jest taka,jeśli chcesz odbierać wszystko to musisz albo kupić inny tuner lub po prostu ustaw sobie kanały analogowe na telewizorze a cyfrowe DVBT w opticum przez scart i AV - wadą rozwiązania jest to że trzeba będzie przełaczać i korzystać z dwóch pilotów lub jednego uniwersalnego który obsłuży i telewizor i tuner

jasani
Posty: 5
Rejestracja: 24 czerwca 2014, o 22:46

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: jasani » 25 czerwca 2014, o 19:43

Myślę, że nadal się nie rozumiemy. Ja mimo posiadanego dekodera nie mogę odbierać niektórych kanałów z kablówki, które nadawane są cyfrowo. Przy włączeniu bezpośrednio kabla antenowego do telewizora (pomijając dekoder) wtedy mam wszystkie programy analogowe (wyłapuje nawet te, których nie widać przy dekoderze). Natomiast jeśli podłączam kabel przez tuner to nadal nie widać tych kanałów, które są nadawane cyfrowo. A przecież właśnie o to chodziło, taka jest rola dekodera chyba...

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N

Postautor: dr146 » 25 czerwca 2014, o 20:26

Nie wiem co tam masz za kanały oraz co i jak u Ciebie nadaje tv kablowa . Zasadniczo to jest przecież tuner do naziemnej tv cyfrowej a nie do kablówki.Kablówka rządzi się swoimi prawami więc parametry przesłanego sygnału zależą tylko od nich a nie od nadawcy jak jest w przypadku NTC. Sprawdź u kogoś lub u siebie na zwykłej antenie czy odbiera wszystkie lokalne kanały DVBT. Jeśli tak to znaczy że z tunerem jest wszystko ok i robi to do czego został stworzony. Proponuję zwrócić się do operatora sieci i niech Ci podadzą dokładnie jaki dekoder należy kupić żeby wszystko odbierał. Jedno jest pewne,analogowych kanałów nie odbierzesz na tym tunerze o którym rozmawiamy. Mam nadzieję że teraz się rozumiemy

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N

Postautor: kb997 » 25 czerwca 2014, o 21:33

Kablówka „nadaje" najczęściej w DVB-C a Twój dekoder jest do DVB-T. Czyli tak jakby mówić po koreańsku do Chińczyka. Niby podobni ale języki tak różne jak polski i węgierski. Tyle z obrazowych wyjaśnień.

jasani
Posty: 5
Rejestracja: 24 czerwca 2014, o 22:46

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: jasani » 25 czerwca 2014, o 22:46

Heh no teraz już wszystko wiem, dzięki za obrazowe wyjaśnienia :)

plowiec
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2014, o 17:55
Odbiornik: OPTICUM DVB-T HD-N3
Instalacja antenowa: ant.-GLOBO AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha-Kozłowiec ,łapany z odbicia

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: plowiec » 17 lipca 2014, o 12:36

Tuner i parametry odbioru jak w profilu, i pytanie do użytkowników -czy normalnym jest by sygnał i jakość spadały do zera,gdy przy ręcznym wyszukiwaniu w/g kanałów pokazuje siła-ok 64% jakość-100%, przy dłuższym oglądaniu danego muxa sygnał spada do 40% co raz częściej zaczyna mrozić obraz,wtedy spadają wskaźniki do zera .Po restarcie tunka wskaźniki pokazują dane początkowe i nic się nie dzieje.tak jest na antenach siatkowych,biqadach,i obecnej ax900 z symetryzatorem,kilkoma rodzajami wzmacniaczy ,wzmacniaczy z filtrami gsm/cb (stosowane przy wszystkich antenach),kabel z oplotem miedzianym dł.4m anteny ustawiane we wszystkich możliwych miejscach na balkonie (nie ma innej opcji typu dach,ściana,blok po remoncie elewacji).


Do Moderatora-może mój problem dotyczy działu "instalacje antenowe", ale chodzi mi o ten konkretny dekoder

Pozdrawiam, All!

scarsaus
Posty: 4
Rejestracja: 2 września 2014, o 10:31

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: scarsaus » 2 września 2014, o 10:58

Witam wszystkich i przepraszam, jeśli piszę w języku angielskim, ale nie wiem po polsku .... :(
I need your help!
I read the whole thread but I still have a problem upgrading my T90.
I always have "Invalid Software" or other errors and the file was not applied!

in the bottom chassis sticker I can see OPTICUM HD T90
but in MENU->INFORMATION, I found:

Hardware Version HD N2-3 v.1 2011-2-10
Software Version v.1.0.14 2013-4-5 12:57:42
UNI_RETA_NO_PVR

see image:
Obrazek

https://drive.google.com/open?id=0B64vd185on9YSUU2TGpTTlg4Qjd0WmVXbjR3Zm96dXR4aWRv&authuser=0

So I think it's a N2, right?
Which firmware can I apply?
I tried to download a lot of ".abs" but I always have errors....

PS: i copy the single file .abs in my USB pen drive root (not empty, there are other software too) and I select start in the upgrade menu, it's OK?

Thank You!

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 2 września 2014, o 11:44

Hi,
you have a STB HD N2 (do not suggest to print) here you have a firmware for it http://www.globo.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2

best regards

scarsaus
Posty: 4
Rejestracja: 2 września 2014, o 10:31

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: scarsaus » 2 września 2014, o 11:59

thank you, but when I tried to upgrade with
http://www.globo.com.pl/uploads/media_i ... iginal.zip
I got the errore "Invalid Software".
Is it possible to upgrade directly from 1.0.14 to 1.2.6?
Other suggestions?

thanks

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 2 września 2014, o 12:25

It should work because T90 HD N2 and STB HD N2 is the same hardware and software. Maybe try some intermediate firmware for example 1.1.2 or 1.1.7 . Good luck :)

scarsaus
Posty: 4
Rejestracja: 2 września 2014, o 10:31

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: scarsaus » 4 września 2014, o 09:25

No luck!
I still have the same error: "Software Invalid...".
Maybe I have a custom Firmware? what does it means "UNI_RETA_NO_PVR"?
Must I upload a PVR version before?

thankyou!!

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 4 września 2014, o 09:58

one question, your firmware is a factory whether it was change by you in the past or by another person? Maybe uploaded wrong firmware and hence the problem. I think that as best as you write an email to globo support

scarsaus
Posty: 4
Rejestracja: 2 września 2014, o 10:31

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: scarsaus » 4 września 2014, o 10:03

I found this firmware and it worked until few days ago.
Now I can't do a channel scan because it stuck at the and giving me a "wait for saving..." forever.

If it was uploaded the wrong firmware what I have to do to restore at the original one?

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 4 września 2014, o 11:02

if indeed any firmware does not come it means the flash memory is broken, it remains only service repair , you can not do anything more yourself

talos2002
Posty: 19
Rejestracja: 9 marca 2011, o 10:17
Odbiornik: NotOnlyTV LV6TBOXHDA2

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: talos2002 » 17 września 2014, o 20:05

Z nowym greckim importera, GLOBO_T90_N2-3_PVR_1-2-8_RC1_2014-08-07
www.digital-t.gr/site/index.php?option= ... =7&lang=el

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 18 września 2014, o 00:05

Dzięki koledze za info! Wgrałem ten soft ale jakoś nie żadnej rożnicy miedzy 1.2.8 a poprzednim 1.2.6 Te same błędy i problemy z EPG, nadal brak MP3, testy tak na szybko , w każdym razie chyba nie jest gorzej ;)


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika