GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

plowiec
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2014, o 17:55
Odbiornik: OPTICUM DVB-T HD-N3
Instalacja antenowa: ant.-GLOBO AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha-Kozłowiec ,łapany z odbicia

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: plowiec » 26 września 2014, o 18:45

Pojawił się nowy soft 1.2.9

Software Decoder STB HD T90 N2-3 1.2.9PVR 2014-09-25

- dodano funkcję zapisu kopii zapasowej na USB
- dodano funkcję aktualizacji listy kanałów
- poprawiono zamykanie paska informacyjnego w menu Media player
- dodano funckję application defender (przywraca ustawienia fabryczne po 3 nieudanych próbach uruchomienia)
- ujednolicono paski sygnału (w menu instalacji i w kontenerze STATUS)

http://www.globo.com.pl/uploads/media_i ... iginal.zip


Przy okazji wyjaśniło się co zmieniono w 1.2.7:

- poprawiono deskryptor języka greckiego
- zmodyfikowano greckie tłumaczenia
- poprawiono wybór strefy czasowej w wizardzie

uważny
Posty: 6
Rejestracja: 9 lutego 2014, o 11:41
Odbiornik: Opticum N3
Nadajnik - obiekt nadawczy: krynice

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: uważny » 28 września 2014, o 18:51

Posiadam 3 tunery Opticum HD N3. Po instalacji najnowszego oprogramowania na każdym z nich wystąpiły identyczne błędy:

1. Tuner uruchamia się poprawnie dopiero za drugim razem:
- pierwsza sekwencja uruchamiania wygląda na wyświetlaczu tak: ON, strt, Sync (co on synchronizuje?) i kończy się wylączeniem tunera,
- drugie uruchomienie: ON, strt i poprawny start.

2. Tuner uruchamia się zawsze na ostatnim kanale z listy i zawsze z głośnością na poziomie"9", bez względu na jakim kanale i z jaką głośnością go wyłączymy.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: dr146 » 28 września 2014, o 21:02

synchronizuje hmm... no własnie nie wiadomo co i niewiadomo po co (wydaje mi się że czas -tak samo jak pierwsze włączenie po braku zasilania) . Ten błąd zgłaszałem wielokrotnie do supportu ale nic z tym nie zrobili. Mam ten same problemy ale tylko dlatego że korzystam z timesift, jak nie ma pena to problem nie występuje . Zgłaszaj do suportu globo-będzie większa szansa że się tym zajmą

plowiec
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2014, o 17:55
Odbiornik: OPTICUM DVB-T HD-N3
Instalacja antenowa: ant.-GLOBO AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha-Kozłowiec ,łapany z odbicia

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: plowiec » 30 września 2014, o 19:41

Na obecną chwilę nie ma softu spełniającego oczekiwania użytkowników tych tunerów.Support Globo olewa wszystkie poprawki sugerowane przez userów forum tej marki.Nowe aktualizacje oprogramowania to praktycznie, tylko kolejne cyferki i nic więcej, a jeżeli coś dodadzą to jakieś bzdety

rak71
Posty: 6
Rejestracja: 20 września 2013, o 18:39
Odbiornik: opticum HD T90
Instalacja antenowa: opticum
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły Jelenia Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: rak71 » 12 listopada 2014, o 13:04

Witam!Czy u was też są kłopoty z odtwarzaniem dźwięku w filmach HD format matroska z pendriva?
Większość filmów odtwarza mi bez dźwięku!Jak rozwiązać ten problem?Wie ktoś?
Soft wgrany najnowszy 1.2.9

_needspeed_
Posty: 2
Rejestracja: 12 stycznia 2014, o 10:19
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Opticum HD N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżajsk - Giedlarowa

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: _needspeed_ » 3 grudnia 2014, o 20:35

Witam. U mnie dla odmiany po aktualizacji z 1.2.5 na 1.2.9 dekoder strasznie zwolnił przy przeskakiwaniu po kanałach i bardzo długo jest czarny obraz, dźwięk już jest a na obraz muszę chwilę czekać.. Czy jest możliwość obniżenia wersji softu czy można tym uszkodzić dekoder?

I jeszcze jedno. Wyświetlacz fizycznie posiada dwukropek po środku, dlaczego więc programiści nie dopisali linijki kodu aby ten dwukropek był wyświetlany przy wyświetlaniu godziny?

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N

Postautor: dr146 » 10 grudnia 2014, o 01:36

_needspeed_ pisze: Czy jest możliwość obniżenia wersji softu czy można tym uszkodzić dekoder?
jak najbardziej możesz wrócić do starszego softu ,co by się niby miało uszkodzić- będzie działał jak wcześniej

_needspeed_
Posty: 2
Rejestracja: 12 stycznia 2014, o 10:19
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Opticum HD N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżajsk - Giedlarowa

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: _needspeed_ » 14 grudnia 2014, o 17:59

Pytam tak dla pewności, bawiłem się kiedyś we wgrywanie softów do telefonów i np. w Nokiach po wgraniu niższej wersji softu można było uszkodzić telefon. Dziękuję za odpowiedź.

plowiec
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2014, o 17:55
Odbiornik: OPTICUM DVB-T HD-N3
Instalacja antenowa: ant.-GLOBO AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha-Kozłowiec ,łapany z odbicia

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: plowiec » 25 grudnia 2014, o 20:06

w tych tunerach softami możesz żonglować do woli , ale po co ,ostatni w miarę działający to 1.2.5 ,reszta to kolejne cyfry i nic więcej.Globo po fali krytyki na temat oprogramowania tych tunerów znalazło rozwiązanie -zamknęło forum.Moja rada jest taka, wgraj 1.2.5 i nic nie kombinuj.

rak71
Posty: 6
Rejestracja: 20 września 2013, o 18:39
Odbiornik: opticum HD T90
Instalacja antenowa: opticum
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły Jelenia Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: rak71 » 7 stycznia 2015, o 21:24

Ja mam problem z dźwiękiem w filmach HD mkv Ten tuner nie posiada kodeka audio aby odtwarzać filmy HD z pendriva.Zmieniłem soft na 1.2.5 i nic to nie dało.Pisałem maile do globo ale zlewają moje maile totalnie!dla tych którzy chcą wykorzystywać tuner do oglądania filmów HD z pendriva odradzam jego kupno!
Na stronie globo jest inny soft do tego tunera
Software HD T90 1.0.23 2014-06-16 Cameleon PL wgrywał ktoś to do dekodera?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1634
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Krosnoludek » 8 stycznia 2015, o 01:54

rak71 pisze:Na stronie globo jest inny soft do tego tunera
Software HD T90 1.0.23 2014-06-16 Cameleon PL wgrywał ktoś to do dekodera?

To jest inny tuner na procesorze ALI M3601 - NIE WGRYWAĆ !!!
Nasz N2 i N3 posiada procesor ALI M3801

Sprawdź naklejkę na spodzie tunera co pisze ?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1634
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Krosnoludek » 30 stycznia 2015, o 14:56

Czyżby się pojawiło nowe oprogramowanie?
Wprawdzie w plikach na stronie modelu N2 i N3 go niema, ale jest na samym dole strony głównej w:
"Pobierz najnowsze oprogramownie. Ostatnia aktualizacja: 29 stycznia 2015 08:15:03 MST"
http://www.globo.com.pl/pl/produkty/odbiorniki

v. 1.3.2
http://www.globo.com.pl/uploads/media_i ... iginal.zip

co się zmieniło od ostatniej wersji 1.2.9 :

1.3.2
- zmiana tłumaczeń dla języka słowackiego

1.3.1
- dodano język słowacki

- dodano opcję trybu sortowania: prosty i zaawansowany

- dodano poprawkę dot. samoczynnej zmiany ustawień użytkownika

1.3.0
PL
- dodano język chorwacki

aaaaa12-91
Posty: 3
Rejestracja: 5 lutego 2015, o 07:45

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: aaaaa12-91 » 5 lutego 2015, o 07:51

Witam wszystkich na forum. Mam taki problem z tym dekoderem , że jak nagrywam na mux1 to w tym samym czasie nie mogę oglądać mux2 i mux3. Dodam że posiadam wersję 1.2.2. Czy to normalne czy u was też tak jest

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Domel28 » 5 lutego 2015, o 08:48

Jest to całkowicie normalne.

Xelero
Posty: 1
Rejestracja: 13 lutego 2015, o 18:37

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Xelero » 13 lutego 2015, o 19:49

Witam
Mam trochę dziwny problem z dekoderem Opticum STB HD. Zakupiłem go dzisiaj ponieważ poprzedni uległ poważnej awarii. Instalacja dekodera (podłączenie, wybór języka, rozdzielczości itp) poszła szybko i bez problemu natomiast po wyłączeniu dekodera i po ponownym włączeniu zdziwiłem się trochę że żadne ustawienia (oprócz listy kanałów) nie zostały zapisane. Nie wiem co może być przyczyną więc postanowiłem napisać temat. Proszę o jakieś rady ponieważ nie chce mi się jechać i go oddawać.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N

Postautor: dr146 » 14 lutego 2015, o 01:31

Ja bym jednak wolał się pofatygować do sklepu w celu wymiany, to chyba lepsze wyjście niż wysyłka do serwisu i 2 tyg bez tunera. Wgraj dla pewności jeszcze raz ostatni lub przed ostatni firmware a jak nie pomoże to tak ja wyżej pisałem

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Sting » 15 lutego 2015, o 01:27

Xelero pisze:Witam
Mam trochę dziwny problem z dekoderem Opticum STB HD. Zakupiłem go dzisiaj ponieważ poprzedni uległ poważnej awarii. Instalacja dekodera (podłączenie, wybór języka, rozdzielczości itp) poszła szybko i bez problemu natomiast po wyłączeniu dekodera i po ponownym włączeniu zdziwiłem się trochę że żadne ustawienia (oprócz listy kanałów) nie zostały zapisane.[...]

Miałem od samego początku dokładnie to samo, tyle że ustawienia resetowały mi się tylko po tym, jak nastąpiło samoczynne wyłączenie po określonej, (ustawionej w menu na np. 30 minut) bezczynności i to nie zawsze, tylko tak mniej więcej co piąte (autoamtyczne) wyłączenie. Problem całkowicie rozwiązuje najnowszy soft (1.3.2).

aaaaa12-91
Posty: 3
Rejestracja: 5 lutego 2015, o 07:45

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)ormat si oraz Dekoder STB (HD N2)

Postautor: aaaaa12-91 » 17 lutego 2015, o 17:16

Więc zainstalowałem 1.3.2 i muszę powiedzieć że restarty ustawień co dwa dni . Zegar znika ,format obrazu się przestawia ,do tego automatyczny czas wyłączenia nastawia się na maksa. Dziwny ten sprzęt.

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Sting » 17 lutego 2015, o 22:57

To najprawdopodobniej masz skopany egzemplarz. Na twoim miejscu oddał bym go do sprzedawcy albo wysłał do Globo (producenta) w celu naprawy gwarancyjnej.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1634
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Postautor: Krosnoludek » 17 lutego 2015, o 23:54

Aby wyjść naprzeciw sugestiom i oczekiwaniom naszych klientów GLOBO MULTIMEDIA postanowiło zaprojektować nowy dekoder –
STB N5 DVB-T2.

Więcej informacji niebawem.

http://globo-multimedia.com/pl/produkty ... -naziemne/


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika