GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: kb997 » 20 maja 2013, o 10:54

Jakieś konkretne zmiany wystąpiły w stosunku do pierwszego softu?

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: macc » 20 maja 2013, o 14:03

Jasne,że wystąpiły zmiany m.in. w częstotliwościach na mux 1 i 2 i dodano znaczną ilość nadajników mux 3

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 20 maja 2013, o 20:13

Usunięto błąd zaznaczania nagrania klawiszem SUBT w EPG, obecnie działa tylko REC.
Usunięto w STATUS ("siła sygnału" i "jakość sygnału") graficzne wskaźniki siły sygnału, teraz jest %.
Dodatkowo, o ile się się nie mylę dodano w SUBT - język napisów - polski [DVB], wcześniej był tylko [TXT] z czcionką z telegazety na czarnym tle.

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Omber27 » 30 maja 2013, o 13:31

Znajoma kupiła sobie ten tunerek i już na starcie niestety problemy z odbiorem.
Otóż na wiwie hd50 jakość i siła sygnału wynosi 100/100 (z wyjątkiem MUX3 95/85) natomiast po podłączeniu OPTICUM HD N2 pod te samą antenę (zamiast wiwy)jakość sygnału spada MUX 1 i 2 90/80 natomiast MUX 3 65/27-33. Odległość od nadajnika 15km w linii prostej. Czy ktoś z was wie jaka może być przyczyna? Czyżby głowica w tym tunerze była aż tak kiepska?

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: kb997 » 30 maja 2013, o 14:02

Być może ten egzemplarz ma problem. Kupiłem taki tuner dla brata i jestem mile zaskoczony jego odbiorem. Szkoda, że nie trzyma daty i godziny.

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: macc » 30 maja 2013, o 14:06

Wszystko jest ok bo pod ten tuner trzeba antenę dostroić bo inaczej stroi w porównaniu do wiw, ale jak już wszytko dostroisz to będziesz na pewno zadowolony.

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Omber27 » 30 maja 2013, o 14:22

Znaczy ze muszę sobie anteną pokręcić? Próbowałem ale to niestety nic nie daje. W każdym bądź razie u niej bo u mnie wszystkie trzy muxy idą 95 jakość a 100 siła.

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: macc » 30 maja 2013, o 15:34

Sprawdź antenę i kabel.

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Omber27 » 30 maja 2013, o 15:48

U niej ten tune jest podłączony pod ten sam kabel i antenę co wiwa hd50. Antena jak i kabel mają trzy miesiące od momentu podłączenia więc instalacja nie jest stara. U mnie instalacja jest dużo starsza bo przeszło pół roku od dnia podłączenia i ma tym tunerze idzie lepszy sygnał. Kabel i antena takie same. Antena firmy TECHNISAT TECHNI YAGI T1 a kabel ma ode mnie gdyż kupiłem sobie za długi i resztę jej dałem.

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Sting » 30 maja 2013, o 21:57

Mam 2 pytania do posiadaczy tego tunera.
1) Czy jest możliwa zmiana formatu wyświetlanego obrazu za pomocą 1 przycisku z pilota (bez konieczności wchodzenia w menu) :?:
2) Czy rzeczywiście jest tak jak pisze kolega kb997, że tuner po wyłączeniu wtyczki z prądu nie pamięta godziny :shock: :?: (Mój stary Cabletech miał już ustawioną godzinę zanim go włączyłem po raz pierwszy i zawsze ją pamieta, nawet po odłączeniu od prądu)

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 31 maja 2013, o 10:30

Sting pisze:1) Czy jest możliwa zmiana formatu wyświetlanego obrazu za pomocą 1 przycisku z pilota (bez konieczności wchodzenia w menu) :?:
Tylko przez menu, z pilota jest tylko możliwość zmiany rozdzielczości.
Sting pisze:2) Czy rzeczywiście jest tak jak pisze kolega kb997, że tuner po wyłączeniu wtyczki z prądu nie pamięta godziny :shock: :?: (Mój stary Cabletech miał już ustawioną godzinę zanim go włączyłem po raz pierwszy i zawsze ją pamieta, nawet po odłączeniu od prądu)
Zarówno po wyłączeniu zasilania jak i nawet po uruchomieniu dekodera z trybu stand-by dekoder się resetuje, na wyświetlaczu pojawiają się napisy "ON", "on", "- - - -", później "0100", dopiero po ok. 10 sekundach dekoder "łapie" godzinę i uzupełnia wybiórczo (dla multipleksu na którym został wyłączony dekoder) program w EPG. Uzupełnienie reszty programów możliwe jest po wybraniu kanału z innego multipleksu z pilota lub z EPG.

Artrix
Posty: 2
Rejestracja: 31 maja 2013, o 18:21
Odbiornik: Opticum HD N2 (T90)
Instalacja antenowa: Brak ;)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Brak ;)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Artrix » 31 maja 2013, o 18:26

Niestety ten reset godziny jest strasznie wkurzający szczególnie że inne opcje potrafi zapamiętać, a godziny nie może kiedyś to naprawią w aktualizacji.

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Sting » 1 czerwca 2013, o 06:59

Jak dla mnie to resetowanie się godziny + niemożność zmiany formatu obrazu przyciskiem z pilota + niemożność podpięcia dysku twardego do USB (zasilanie zamiast standardowych 500mA daje tylko 300mA) + niemożność wyświetlania godziny w trybie standby, powodują że wartość użytkowa tego tunera jest niższa niż u konkurencji. Potencjalnie zarombisty tunerek staje się co najwyżej średnio atrakcyjny prze takie dziwne programistyczne niedopracowania.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 1 czerwca 2013, o 13:28

Największą wadę jaką udało mi się zauważyć jest zacinanie się obrazu i dźwięku przy telefonowaniu z komórki (sieć Plus) na inną komórkę.
Wada druga - duże OSD (brak zmiany wielkości), na niektórych telewizorach kineskopowych "wychodzi" ono poza ekran.
Wada trzecia - nieczytelne menu programowe po naciśnięciu klawisza OK, nazwa programu jest mniejszą czcionką niż nazwa kanału, wg mnie powinno być odwrotnie.
Wada czwarta - umieszczenie teksu na ekranie - "polski [DVB]" jest niżej niż "polski [TXT]", osobiście bardziej odpowiada mi wysokość TXT.
Wada piąta - zmiana zasilania anteny 5V wiąże się z ponownym wyszukiwaniem kanałów.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 1 czerwca 2013, o 16:06

Zotti pisze: Wada druga - duże OSD (brak zmiany wielkości), na niektórych telewizorach kineskopowych "wychodzi" ono poza ekran.
To akurat jest największa zaleta tego tunera :) ze względu na duże OSD kupiłem już dwie sztuki, wszyscy są zachwycani dużym bannerem informacyjnym z dużą czytelną czcionką widoczną z oddali!!!! nie to co w mojej Wiwie mikroskopijne. Owszem troszkę obcina boki, mogą to poprawić, lecz niewolno tego zmniejszać!!!

Dziś kupiłem kolejny tym razem nie T-90 N2 lecz Opticum STB HD N2 (w gazetce pisze N1, lecz w Krośnie są N2, sprawdzać naklejkę pod spodem dekodera przed zakupem!) w świetnej cenie 89zł , nie wiem do kiedy ważna ta gazetka http://www.euro.com.pl/tunery-dvb-t/opt ... d-n1.bhtml z wyświetlaczem. Stwierdzam, że jest to dokładnie to samo co T-90 N2, przed zakupem kazałem sobie sprawdzić czy jest wyświetlacz http://www.globo.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2 .Tuner posiadał oprogramowanie w wersji 1.0.10, wgrałem mu zaraz najnowsze 1.0.14 .


Dla mnie największą wadą jest brak zegara w stand-by oraz brak pilota z podstawową obsługą telewizora, takiego jak ma w ofercie Wiwa memo control (mogli by go sprzedawać oddzielnie).
Programiści mogliby dołożyć możliwość zapisu EPG na pamięci przenośnej, tak aby za każdym razem tuner nie musiał wczytywać od nowa każdego muxa, tak jak to rozwiązano w X8, jak znajdę podam do tego linka.

Tak samo wyłączenie, czy też włączenie LCN powoduje konieczność ponownego wyszukiwania kanałów, ale to szczegół. :)

edyt.
znalazłem ten link z X8
1. Funkcja nocnego zbierania danych EPG

Do Laboratorium Opticum dodana została funkcja nocnego zbierania informacji elektronicznego przewodnika po kanałach. Codziennie o godzinie 3:50 nad ranem odbiornik włączy się w celu pobrania informacji EPG. Będzie on włączony przez 15 minut, po zakończeniu operacji pobrane dane zostaną zapisane na dysku podłączonym do odbiornika. Dzięki temu codziennie, najświeższe dane będą dostępne zaraz po włączeniu odbiornika.
http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php ... 50#p657350

edyt.
Na życzenie kolegi @Zotti, aby doprecyzować, dopisałem do T90 symbol N2
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2013, o 19:30 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 1 czerwca 2013, o 18:51

Krosnoludek pisze:
Zotti pisze: Wada druga - duże OSD (brak zmiany wielkości), na niektórych telewizorach kineskopowych "wychodzi" ono poza ekran.
To akurat jest największa zaleta tego tunera :) ze względu na duże OSD kupiłem już dwie sztuki, wszyscy są zachwycani dużym bannerem informacyjnym z dużą czytelną czcionką widoczną z oddali!!!! nie to co w mojej Wiwie mikroskopijne. Owszem troszkę obcina boki, mogą to poprawić, lecz niewolno tego zmniejszać!!!
Nie za bardzo rozumiem... Dlaczego nie wolno? Nawet trzeba, zresztą sam stwierdziłeś, że boki są obcinane, więc moim zdaniem zaprzeczasz samemu sobie. Nie ma innej opcji jak "regulacja wielkości OSD", by było ono uniwersalne dla wszystkich odbiorników, chyba że znasz inne rozwiązanie.

PS. Mowa oczywiście (tak jak z w tytule wątku) o Opticum STB HD N2.
Krosnoludek pisze:Dziś kupiłem kolejny tym razem nie T-90 lecz Opticum STB HD N2 (w gazetce pisze N1, lecz w Krośnie są N2, sprawdzać naklejkę pod spodem dekodera przed zakupem!) w świetnej cenie 89zł , nie wiem do kiedy ważna ta gazetka http://www.euro.com.pl/tunery-dvb-t/opt ... d-n1.bhtml z wyświetlaczem. Stwierdzam, że jest to dokładnie to samo co T-90, przed zakupem kazałem sobie sprawdzić czy jest wyświetlacz http://www.globo.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2 .Tuner posiadał oprogramowanie w wersji 1.0.10, wgrałem mu zaraz najnowsze 1.0.14 .
Chopie, co Ty pieprzysz? :D
Te dwa tunery są zbudowane na zupełnie różnych procesorach, mają inną pamięć i menu.
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2013, o 19:12 przez Zotti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 1 czerwca 2013, o 19:11

Zotti pisze: To są tunery zbudowane na innych procesorach.
Jak na innym procesorze ? przecież piszę że N2. Na gazetce jest N1 ale sprzedają N2 KPW?
http://www.globo.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2

a odnośnie tego przycinania banneru info, to chodziło mi żeby z wysokości nie pomniejszyli a odrobinę ścisnęli boki dosłownie odrobinkę.
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2013, o 19:17 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 1 czerwca 2013, o 19:16

Krosnoludek pisze:Dziś kupiłem kolejny tym razem nie T-90 lecz Opticum STB HD N2 (w gazetce pisze N1, lecz w Krośnie są N2, sprawdzać naklejkę pod spodem dekodera przed zakupem!) w świetnej cenie 89zł , nie wiem do kiedy ważna ta gazetka http://www.euro.com.pl/tunery-dvb-t/opt ... d-n1.bhtml z wyświetlaczem. Stwierdzam, że jest to dokładnie to samo co T-90, przed zakupem kazałem sobie sprawdzić czy jest wyświetlacz http://www.globo.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2 .Tuner posiadał oprogramowanie w wersji 1.0.10, wgrałem mu zaraz najnowsze 1.0.14 .
Mylisz pojęcia, T90 N1 jest zbudowany na inny procesorze niż N2.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1669
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 1 czerwca 2013, o 19:18

A gdzie napisałam T90N1 ????

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 1 czerwca 2013, o 19:19

Krosnoludek pisze:...Stwierdzam, że jest to dokładnie to samo co T-90.

Odpowiedz