GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 1 czerwca 2013, o 19:23

Jesteśmy w temacie o tunerze N2, więc całego symbolu nie pisałem, myślałem że to jest jasne, mnie się rozchodzi, że T90N2 to jest to samo co STB N2 także posiada wyświetlacz (bynajmniej w moim).
Jak chcesz, to mogę poprawić i dopisać to N2.

edyt.
dopisałem N2

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 1 czerwca 2013, o 19:37

Krosnoludek pisze:Jesteśmy w temacie o tunerze N2, więc całego symbolu nie pisałem myślałem że to jest jasne, mnie się rozchodzi, że T90N2 to jest to samo co STB N2 także posiada wyświetlacz.
Jak chcesz, to mogę poprawić i dopisać to N2.
Ehhh... ;)
Wracając do tematu - żeby zachować rzeczywistą wielkość OSD, nie ma innej opcji jak procentowa zmiana wielkości (np. 50%, 75% lub 100%), zmiana samej szerokości nie rozwiązuje problemu, niektóre telewizory kineskopowe "obcinają" OSD również od dołu.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 1 czerwca 2013, o 20:06

Obrazek
Z lewej strony obcina napisy od i połowę znaczka info, z prawej się prawie wszystko mieści.
Jestem przeciwny zmniejszeniu procentowym, albo ścisnąć odrobinę boki bez ruszania wysokości, albo pozostawić tak jak jest.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 2 czerwca 2013, o 11:38

Krosnoludek pisze:Jestem przeciwny zmniejszeniu procentowym, albo ścisnąć odrobinę boki bez ruszania wysokości, albo pozostawić tak jak jest.
Widać nie zrozumiałeś co mam na myśli...
W menu dekodera producent mógłby umieścić opcję zmiany wielkości OSD np. 50%, 75% lub max, czyli 100% i każdy użytkownik mógłby sam zadecydować jaką chce wielkość OSD. Chcesz żeby było jak jest, to ustawiasz 100%, chcesz mniejsze, to ustawiasz 75%, jeszcze mniejsze - 50%. Tak jak napisałem wcześniej - to że u Ciebie tak to wygląda, nie znaczy że jest tak samo na innych telewizorach.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 2 czerwca 2013, o 13:05

OPTICUM Dekoder STB (HD N2) zauważone błędy, oprogramowanie 1.0.14

1.- bardzo często zawiesza się, jak naciśnie się info wyskoczy szczegółowy opis programu i koniec plansza już sama nie chce zniknąć, pomaga tylko wyciągnięcie wtyczki z kontaktu. Dzieje się to nie za każdym razem.
Obrazek
2.- obcina część szczegółowego opisu z EPG u góry, jak klasyfikacja audycji, reżyser, aktor, rok produkcji, kraj produkcji itp. niema tego w ogóle. Na Wiwie oraz tv LG na danej audycji jest, a na Opticumie tego brak.
Obrazek Obrazek

3.- problemy z telegazetą, tak jakby się zawieszała, raz jest, a po jakimś czasie już jej brak, tak jakby w ogóle była nienadawana. Pomaga przywrócenie telegazety wyłączeniem tunera do stan-by i już jest działa.

kilkakrotnie przywracałem ustawienia fabryczne, nic nie pomogło.
Jutro wyśle te zauważone błędy do supportu Globo.
Nie wiem, czy tuner trafił się jakiś walnięty czy co, czy ktoś ma też takie kłopoty z tym tunerem???

@Zotti
Jeśli by było do wyboru tak jak piszesz, jestem za :)
czy u Ciebie też takie problemy występują?
Ostatnio zmieniony 2 czerwca 2013, o 15:36 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 3 razy.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 2 czerwca 2013, o 15:10

Krosnoludek pisze:czy u Ciebie też takie problemy występują?
Jeżeli nie masz nic przeciwko ;) , to posłużę się Twoją fotką, czerwoną linią zaznaczyłem jak to u mnie wygląda ("info" wygląda identycznie).

Obrazek

Szczerze mówiąc jest to trochę irytujące, szczególnie że jest to polski producent i jak sam się chwali:

Uważamy że fakt iż nie stosujemy w naszym sprzęcie oprogramowania demo od producenta procesora, tylko tworzymy własne oprogramowanie, czyni nasze odbiorniki ciekawe i unikatowe.


Czasami mam wrażenie, że zauważone przez nas błędy nie są w ogóle brane pod uwagę, mija prawie dwa miesiące od czasu wydania poprzedniego oprogramowania i jak widać nic w temacie się nie zmienia, tak jakby producentowi nie zależało na tym by rzeczywiście odbiornik był ciekawy i unikatowy. Ciekawy jestem również czy oni to forum czytają? Chyba nie...

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: distefano » 2 czerwca 2013, o 15:26

Większość polskich produktów jest dobra tylko wówczas gdy jest wzorowana na dobrym produkcie zachodnim w przeciwnym wypadku to są polskie "niewypały". Oczywiście dotyczy to nie tylko branży elektronicznej, ale i innych produktów, które są bardziej skomplikowane od konstrukcji cepa. Jednym z przykładów może też być dekoder DVB-T Cyfrowego Polsatu.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 2 czerwca 2013, o 15:29

@Zotti
Występują u Ciecie te problemu z zawieszaniem i brakiem telegazety oraz niepełnym szczegółowym opisem ?

Obrazek Obrazek
Jak widać w Opticumnie, tytuł audycji jest w połowie urwany, brak reżysera i roku produkcji.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 2 czerwca 2013, o 15:47

Nie wiem co masz na myśli pisząc "zawieszaniem się", u mnie pojawiają się zacięcia obrazu i dźwięku - po naciśnięciu przycisku STATUS z pilota siła i jakość sygnału skacze, czasami na sekundę spada do zera.

Jeśli chodzi o telegazetę - napisz na jakim kanale, sprawdzę...

Co do "info" - identyczne jak u Ciebie (ubogie) - tytuł, czas trwania, nazwa kanału i od kiedy do kiedy leci dany program + opis.
Jeżeli tytuł programu jest długi, to również jest ucięty - mogli by zrobić zawijanie tekstu lub mniejszą czcionkę, albo (jeżeli jest to możliwe) ruchomy, przesuwający się tekst ;) .

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 2 czerwca 2013, o 16:03

Włączając przyciskiem INFO szczegółowy opis programów, co jakiś czas lubi pozostać plansza z opisem, niczym nie da jej się usunąć, dany program na którym była włączona nadal działa. Pozbyć się tej planszy można tylko wtyczką z kontaktu.
Dzieje się to nie za każdym razem, po prostu przelatuje sobie kanały, na każdym włączam przyciskiem INFO szczegóły programu, i wreszcie na którymś z kolei kanale przystawi tą planszą której niczym się nie da wyłączyć tylko wtyczka z kontaktu, tak jakby się coś zawiesiło.
Obrazek

Telegazeta, czasami brak jej na każdym kanale, czy to TVP1 , 2 , Polsat, TVN itp., tu wystarczy tylko wyłączyć tuner pilotem do stand-by i zaraz z powrotem go włączyć i txt jest dostępny już wszędzie. Też to wygląda, jakby coś się zawiesiło.

Mam nadzieję, że teraz to lepiej opisałem

ps.
W tej chwili znowu mi się plansza zawiesiła na Pulsie 2 tak jak na zdjęciu wyżej :evil: znowu wtyczka z kontaktu , nie idzie z tym żyć!!!

edyt.
chyba znalazłem błąd i jak go wywołać
Zrób taką sekwencję np. na TVN, włącz txt i po 10 sek go wyłącz i naciśnij przycisk Info raz drugi tak aby powrócić do programu telewizyjnego bez tej planszy - murowane że plansza nie zniknie tylko wtyczka z gniazdka.

Czyli włączenie telegazety, później powoduje zawieszkę planszy info, coś bruździ TXT, a drugi błąd też jest związany z telegazetą, czasami jej w ogóle niema na każdym kanale.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 2 czerwca 2013, o 19:16

Krosnoludek pisze:...przelatuje sobie kanały, na każdym włączam przyciskiem INFO szczegóły programu, i wreszcie na którymś z kolei kanale przystawi tą planszą której niczym się nie da wyłączyć tylko wtyczka z kontaktu, tak jakby się coś zawiesiło.
Przeleciałem dwa razy dwa multipleksy (30 razy klawisz "^" na pilocie + "info" ;) ), nie udało mi się zawiesić dekodera ("zamrozić" "info").
Krosnoludek pisze: chyba znalazłem błąd i jak go wywołać
Zrób taką sekwencję np. na TVN, włącz txt i po 10 sek go wyłącz i naciśnij przycisk Info raz drugi tak aby powrócić do programu telewizyjnego bez tej planszy - murowane że plansza nie zniknie tylko wtyczka z gniazdka.
,
Potwierdzam w 100%.
Włączyłem TVN, a na nim telegazetę, wyłączyłem telegazetę, nacisnąłem klawisz "info" z pilota tylko jeden raz, plansza "info" została "zamrożona" (w tle leci program TVN), ponowne wciśnięcie klawisza "info" lub "exit" nic nie daje, pozostaje wyłączenie odbiornika z sieci. Zauważyłem ciekawy efekt - blokada zegara na wyświetlaczu, jest 19:21, a na dekoderze 19:04, czyli czas w którym zostało "zamrożone" "info" (czekałem na wyłączenie dekodera, bo słuchałem ;) Faktów).

Co do telegazety - będę testował... ;)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 2 czerwca 2013, o 20:48

Dziś wieczorem byłem u wujka, któremu zakupiłem gdzieś z miesiąc temu T90 N2 i powtórzyłem kombinację, TXT włącz wyłącz, następnie Info i już niemożna wyłączyć planszy, pozostaje tylko wtyczka z sieci. Czyli mamy na 3 egzemplarzach potwierdzony błąd w sofcie.

świeżutki brak telegazety na TVP 1 HD :evil:
Obrazek
z tym można sobie łatwiej poradzić, wystarczy pilotem wyłączyć do stand-by i ponownie włączyć, i telegazeta już elegancko działa :lol:

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 3 czerwca 2013, o 11:53

Co do telegazety - sytuacja identyczna - na kanałach na których telegazeta jest pojawia się niebieska plansza "Brak teletekstu", trzeba zresetować dekoder (z pilota wyłączyć i włączyć).

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 3 czerwca 2013, o 12:26

Przed chwilą napisałem o tym wszystkim do supportu Globo, zobaczymy co odpiszą.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 3 czerwca 2013, o 16:16

Zauważyłem kolejną wadę - blokada zegara na wyświetlaczu po wyjściu z telegazety - wystarczy włączyć (dosłownie na sekundę) i zaraz wyłączyć telegazetę, by dla dekodera czas się zatrzymał. Na wyświetlaczu widać godzinę, ale jest ona ciągle ta sama, od wyłączenia telegazety minęło już 12 minut (jest 16:31), a na dekoderze ciągle jest 16:19. Oczywiście naciśnięcie przycisku "info" dwa razy na pilocie o 16:31 (by pojawiła się plansza z opisem programu) spowodowało zawieszenie dekodera :evil: .

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: macc » 4 czerwca 2013, o 20:54

Tytuł najpopularniejszej marki przypadł firmie Wiwa, na którą stawiało 17,82% konsumentów, drugie miejsce zajął Ferguson (15,98% zaznaczeń w filtrze „Producent”), natomiast na trzeciej pozycji uplasował się Cabletech, który uzyskał wynik na poziomie 12,56% wszytki wyborów. Nieco ponad 10% użytkowników Skapiec.pl szukało w analizowanym okresie tunerów marki Manta, dla 5,73% najlepszą opcją wydawał się wybór produktu Opticum, a 4,78% chciało znaleźć urządzenie firmy TechniSat. Na pozostałych producentów stawiało mniej niż 3% internautów.
Badanie przeprowadzone zostało na internautach, którzy w okresie od 1 do 31 kwietnia 2013 roku odwiedzili dział „Tunery DVB-T” w serwisie Skąpiec.pl.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 12 czerwca 2013, o 23:01

W zeszłym tygodniu, dostałem odpowiedź od supportu Globo, że błędy wymienione przez nas są do naprawienia, "przy okazji aktualizacji oprogramowania ukaże się poprawka". Terminu nie podano.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 17 czerwca 2013, o 15:38

Po dzisiejszej zmianie kanału MUX-1 z Suchej Góry z 42 na k.52, jest problem z odbiorem Słowackiego DVB-T na kanałach 49 i 54, ale tylko na tunerze Opticum N-2. Jak włączę ręcznie kanał 49 czy też 54 sygnał na ułamek sekundy wskoczy i zaraz znika i pojawia się brak sygnału. Na tunerze Wiwa HD-90 i telewizorze LG wszystko działa poprawnie, tak jak przed zmianą kanałów.
Dodam, że przed zmianą, Opticum poprawnie odbierał odbierał k. 49 i 54 ze Słowacji. Kanał 40 nadal działa poprawnie, tak jak wcześniej.

Co jest przyczyną zanikania sygnału w Opticumnie, słaba selektywność głowicy ???, da to się programowo poprawić???

gduo
Posty: 6
Rejestracja: 17 czerwca 2013, o 19:25
Odbiornik: CRT + T650i
Instalacja antenowa: a. siatkowa + symetryzator na maszcie antenowym na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce / Św. Krzyż

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: gduo » 17 czerwca 2013, o 19:41

Witam serdecznie

zastanawiam się nad zakupem tunera Opticum (T90 N2, HD N2?) jednak jak już niektórzy zdążyli zauważyć trochę jest namieszane z nazewnictwem modeli i dodatkowo pojawia się sprzeczność. Mianowicie, na pierwszej stronie powyższego wątku jest napisane:
-Na jakim jest procesorze od ALI M3601 czy nowszym M3801 ???
support@globo.com.pl: N1 jest na M3601E a N2 na M3801
jednak na aukcji sklepu Hollex-Rzeszów zatytułowanej << Tuner GLOBO OPTICUM T90 WERSJA N2 DVBT >> (i nie tylko tam) można wyczytać w podanej spec.: Procesor Type: ALI M3601...
Jak to w końcu jest? Gdzie można dostać najnowszą wersję N2 tego/tych tunerów? Czy wyznacznikiem jest posiadanie lub nie wyświetlacza prze odbiornik? Czy jest różnica w funkcjonalności/możliwościach pomiędzy tymi dwoma wersjami procka?

Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

Post autor: Zotti » 17 czerwca 2013, o 20:57

Tak wygląda opakowanie dekodera N2, ale jak będziesz kupował, to zajrzyj na naklejkę pod spodem dekodera (niektórzy sprzedawcy sami nie wiedzą co sprzedają), ma być HD T90 (HD N2), jak na drugiej fotce:
Jaremi pisze:Dekoder jest z wyświetlaczem tak jak na tym obrazku: http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... .337.s.jpg

a poniżej fotki pudełka, kodu kreskowego i naklejki na dekoderze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dekoder był w sprzedaży (a może jeszcze jest) np. w RTV EURO AGD lub mediaexpert za 109 zł.
Obydwa dekodery (N1 i N2) mają identyczną obudowę z wyświetlaczem i pilot, jedyna różnica to inny procesor, pamięć i soft (menu).

Odpowiedz