GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 19 czerwca 2013, o 16:02

Mam pytanie do posiadaczy tego tunera. Czy mozna na nim nagrywać 2 rozne kanały i ogladać 3 (oczywiscie z tego samego muxa) tak jak robia to inne tunery (Ariva, Cabletech itd.) na Ali 3801 ?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Domel28 » 19 czerwca 2013, o 16:37

Witam. Wczoraj zakupiłem Opticum dekoder STB HD N2. Jak narazie nie mam większych zastrzeżeń, no może poza obcięciem banneru info o czym nowa w tym wątku. Pilot ma bardzo dobry zasięg, i jest w stu procentach lepszy od "wiwowego" tego ze świecącymi guzikami którego miałem okazję używać. Aha i jeszcze jedna ciekawostka. Na paragonie pisze N1 a na naklejce na spodzie tunera pisze N2. Cena 89zł w Rtv Euro Agd. Szły jak świeże bułeczki.
@dr146 - da się nagrywać 2 programy z tego samego MUX-a.

gduo
Posty: 6
Rejestracja: 17 czerwca 2013, o 19:25
Odbiornik: CRT + T650i
Instalacja antenowa: a. siatkowa + symetryzator na maszcie antenowym na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce / Św. Krzyż

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: gduo » 20 czerwca 2013, o 08:34

Ja w końcu wziąłem T650i, ale muszę nabyć jeszcze jeden tunerek. Nadal jestem zainteresowany N2jką, Domel28 może wypiszesz jeszcze po krótce +/-? Dzięki.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Domel28 » 20 czerwca 2013, o 12:58

@gduo- o +/- to trzeba by zapytać starszych stażem użytkowników (a sam jestem ciekaw jakie ma), bo moja przygoda z tym tunerem zaczęła się na kupnie, a zakończyła na instalacji, bo używa go ktoś inny wyłącznie do oglądania tv i nie lubi jak mu się tam grzebie. Tak więc nie zagłębialem się w menu tylko sprawdziłem nagrywanie na pena no i działanie pilota.

gduo
Posty: 6
Rejestracja: 17 czerwca 2013, o 19:25
Odbiornik: CRT + T650i
Instalacja antenowa: a. siatkowa + symetryzator na maszcie antenowym na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce / Św. Krzyż

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: gduo » 20 czerwca 2013, o 13:18

ok, dzięki : )

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1712
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 20 czerwca 2013, o 13:37

@gduo
Przejrzyj dwie strony wstecz, a znajdziesz wszystkie błędy.

W specjalnym wydaniu Sat Kuriera jest artykuł sponsorowany pt. "Jak powstaje polski dekoder DVB-T w firmie Globo?".
Mam nadzieję, że wszystkie wymienione przez nas błędy firma Globo poprawi, tak jak piszą w artykule "dbałością o potrzeby klienta".

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 20 czerwca 2013, o 16:09

Pojawił się nowy soft:

http://www.opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2

Ciekawe co zmienili? ;)

PS. Jeśli ktoś zaktualizował soft, to proszę o sprawdzenie czy w przypadku odłączonego dysku USB klawiszem REC można nadal w EPG zaznaczyć "program do nagrania" - oczywiście nie zostanie on nagrany, ale dekoder o zaznaczonej porze "przeskoczy" na zaplanowany program.

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Omber27 » 20 czerwca 2013, o 18:51

Jestem świeżo po instalacji softu. Wniesiono kilka zmian:
1. Dodano nowe nadajniki
2. Zaktualizowano parametry nadajników (zmiana kanałów i częstotliwości)
3. Usunięto problem z planszą INFO (opisany na stronie 4, plansza się wyłącza bez problemów)
4. Usunięto problem z brakiem dźwięku w niektórych filmach uruchamianych z pamięci USB

@Zotti: Można nadal zaznaczyć program do nagrania w EPG z odłączoną pamięcią USB.

Zotti
Posty: 41
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 10:35
Odbiornik: Opticum HD T90 N2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl *Tatarska Góra*

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Zotti » 20 czerwca 2013, o 22:11

Omber27, dzięki za info ;)

Nowy soft zainstalowany, pierwsze wrażenia:
1. Jak już wspomniał Omber27, usunięto błąd zawieszenia dekodera po wejściu do telegazety i późniejszym naciśnięciu klawisza "info",
2. Po zresetowaniu dekodera na wyświetlaczu pojawia się "ON", "on", ale zamiast "- - - -" jest "S t r t",
3. Poprawiono opóźnienie w aktualizacji czasu, dekoder od razu po uruchomieniu (zniknięciu na wyświetlaczu "S t r t") "łapie" godzinę (poprzednio to trwało ok. 10 sekund),
4. Dodano w "Ustawienia systemu/Inne/Styl listy kanałów" opcję "Klasyczny", po naciśnięciu klawisza "OK" nie widać tytułów nadawanych programów, tylko nazwę kanału,
5. Dodano w "Ustawienia systemu/Ustawienia OSD" możliwość zmiany opóźnienia OSD co sekundę w zakresie od 1 do 10 (wcześniej chyba było od 5-ciu w górę).

Co do p. 4 lub 5 - jeśli ktoś ma stary soft i może to sprawdzić, to proszę sprawdzić i ewentualnie mnie poprawić ;)

Nadal:

1. Dekoder zacina się przy włączaniu/wyłączaniu zwykłej 40W świetlówki jak i dzwonieniu z komórki Plusa (cholera, jaki to ma związek?),
2. Nie zrobiono nic by można było regulować wielkość OSD (jest "obcinane" tak jak było),
3. W "info" tytuł programu jak był, tak nadal jest ucięty,
4. Nie zmniejszono wielkości czcionki w liście kanałów (klawisz "OK"), nazwa kanału jest większą czcionką niż nazwa programu,
5. Nie podwyższono tekstu DVB w stosunku do TXT - po naciśnięciu klawisza SUBT tekst DVB jest niżej niż TXT,
6. Nie zmieniono koloru czcionki z białej na czarną w nagłówkach "Rozdzielczość" lub nr kanału - wybranego klawiszem numerycznym z pilota.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 21 czerwca 2013, o 10:03

Domel28 pisze:Aha i jeszcze jedna ciekawostka. Na paragonie pisze N1 a na naklejce na spodzie tunera pisze N2. Cena 89zł w Rtv Euro Agd. Szły jak świeże bułeczki.
niewiem gdzie kolega wyhaczył taką cene ale to chyba jakaś lokalna promocja była :o , ja patrzyłem wczoraj u siebie w euro rtv to mieli tylko starą N1 (czytane z naklejki pod tunerem) i to za 109zł ... :|
Ostatnio zmieniony 21 czerwca 2013, o 10:23 przez dr146, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Domel28 » 21 czerwca 2013, o 10:18

Ja kupowałem we wtorek i to była promocja. Cena 109 była skreślona a wstawiona 89PLN. Miejsce zakupu: Ostrowiec Świętokrzyski, i też właśnie na półce były opisane jako N1, a na naklejce na tunerze wyraźnie pisze N2.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1712
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 21 czerwca 2013, o 11:20

Odnośnie nowego softu, nie usunięto w 100% błędu z zawieszeniem się planszy info po wciśnięciu wcześniej TXT, wczoraj trzy razy musiałem wyciągnąć wtyczkę z kontaktu, nie za każdym razem to się dzieje, jest lepiej, ale jeszcze coś go boli.

Sting
Posty: 18
Rejestracja: 30 maja 2013, o 21:46
Odbiornik: Opticum Dekoder STB HD N3
Instalacja antenowa: Siatkówka Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Sting » 21 czerwca 2013, o 22:37

Właśnie zakupiłem sobie ten tunerek i mam kilka pytań do posiadaczy:
1) Na jakim ustawieniu najlepiej wam odbiera na kineskopowym TV, w trybie video CVBS czy RGB ? Jeżeli w CVBS to w jakiej rozdzielczości ? (Proszę nie odpowiadać bez uprzedniego osobistego sprawdzenia wszystkich rozdzielczości w trybie CVBS)
2) Czy jest możliwość przeglądania w przód co leci po kolei na innym kanale niż oglądany bez zmieniania obecnie oglądanego na ten sprawdzany (jak np. w tunerach telewizji N) ?
3) Ile czasu trwa u was zmiana kanału bo u mnie różnie od ok. 2 sek do nawet 4 (średnio 3,5 sek. - dość długo jak na dwurdzeniowy procek nowej generacji) ?

P.S. Swoją drogą to chyba jedyny tuner na rynku z wyświetlaczem, który nie działa w trybie standby a szkoda. Drugą wadą w porównaniu do tunerów na procku Mstar jest to że nie wyświetla w EPG ani w INFO ani nigdzie roku produkcji filmu, reżysera i obsady aktorskiej. No i trzecia wada (dla mnie największa) to brak możliwości zmiany proporcji ekranu z pilota.
dr146 pisze:niewiem gdzie kolega wyhaczył taką cene ale to chyba jakaś lokalna promocja była :o , ja patrzyłem wczoraj u siebie w euro rtv to mieli tylko starą N1 (czytane z naklejki pod tunerem) i to za 109zł ... :|
W sklepach Euro Rtv Agd jest teraz promocja do ok 15 lipca chyba (nie pamiętam dokładnie, pisało na kartce z ceną przy dekoderach na dużym stosie bo było ich sporo jak byłem wczoraj) na dekodery Opticum STB HD N1 (ze 109 na 89zł), jednak w większości są to już dekodery STB HD N2. Łatwo je odróżnić od siebie po pudełku. Modele N2 (zarówno STB jak i T90) mają pudełka takie jak na zdjęciu dołączył kolega Jaremi na 1 stronie tego wątku. Natomiast stare modele N1 mają pudełka z takim dużym napisem 9w1 jak na zdjęciu kolegi Zotti na stronie 2 tyle że już obecnie bez tego piłkarza z piłką. Czerwony kwadrat 9w1 to STB N1 a fioletowy to T90 N1) Modele T90 są w sieci Euro Rtv Agd tylko w wersji N1 (fioletowy kwadrat 9w1) i nie są one w promocji (są po 109zł). Jednak nie we wszystkich sklepach Euro Rtv AGD są na stanie modele STB. Wystarczy sobie odszukać model STB N1 (w rzeczywistości w sklepach są to już w większości N2) na stronie Euro Agd Rtv i pod spodem obok zdjęcia jest "sprawdź dostępność" i można sobie sprawdzić czy w danym sklepie jest na stanie czy nie. Jak nie ma to polecam firmę Ole Ole. Mają wystawiony na allegro model STB po 84,90 i można go odebrać w 12 miastach Polski za darmo. Ponadto za zakupy powyżej 100zł nie płaci się u nich za przesyłkę (poniżej 100 opłata 9,99zł). T90 jest teraz w Neonet po 90zł.
Ostatnio zmieniony 22 czerwca 2013, o 01:32 przez Sting, łącznie zmieniany 1 raz.

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: dr146 » 22 czerwca 2013, o 00:37

Omber27 pisze:Jestem świeżo po instalacji softu. Wniesiono kilka zmian:
1. Dodano nowe nadajniki
hmmm, chyba nie wszedzie, z nadajnika Wisła-Skrzyczne nie ma wogóle MUX-3 ktory działa od marca a aktualizacja jest z tego co widze w maju -wiec powinnien byc juz komplet
Sting pisze: 3) Ile czasu trwa u was zmiana kanału bo u mnie różnie od ok. 2 sek do nawet 4 (średnio 3,5 sek. - dość długo jak na dwurdzeniowy procek nowej generacji) ?
najlepszy czas jaki udało mi sie uzyskać to 2.5s , a najczesciej to koło 3s liczac od chwili nacisniecia przycisku do pojawienia sie obrazu
Sting pisze:P.S. Swoją drogą to chyba jedyny tuner na rynku z wyświetlaczem, który nie działa w trybie standby a szkoda. Drugą wadą w porównaniu do tunerów na procku Mstar jest to że nie wyświetla w EPG ani w INFO ani nigdzie roku produkcji filmu, reżysera i obsady aktorskiej.
nie koniecznie w porownaniu do Mstara, np. Ariva t650i jest tez na Ali3801 a informacje o programie są pełne wiec jednak się da....

P.S. Jestem własnie po pierwszych testach nowo kupionego STB HD N2 po wgraniu do niego v1.1.2 , jest miłe zaskoczenie czułoscią głowicy- ale sa tez bardzo poważne wady , krotko mowiac jest jeszcze sporo do zrobienia chociaż baza do poprawek wydaje sie być nawet całkiem niezła . Wkrótce postaram sie cos wiecej napisać

zal2000
Posty: 3
Rejestracja: 23 czerwca 2013, o 10:11

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: zal2000 » 23 czerwca 2013, o 10:18

witajcie
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2013, o 10:39 przez zal2000, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: macc » 23 czerwca 2013, o 10:38

Obrazek Obrazek

zal2000
Posty: 3
Rejestracja: 23 czerwca 2013, o 10:11

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: zal2000 » 23 czerwca 2013, o 10:40

Dzięki wielkie


Teraz zauwazyłem że po wgraniu nowego softa czas na ekranie jest zły i nie mam możliwości zmiany na czas letni. Przed wgraniem nowego softa taka możliwośc była :// czyżbym znowu czegoś nie zauważył... Tez tak mieliście ??

Awatar użytkownika
macc
Posty: 86
Rejestracja: 1 maja 2013, o 07:16
Odbiornik: 1. OPTICUM STB HD T90 N2
2. Telewizor sharp z dvbt
Instalacja antenowa: 1. AX-1000 Plus Intelligent
2. AX-1000 Plus Intelligent
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: macc » 23 czerwca 2013, o 11:03

ustawienia systemu-ustawienia czasu

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1712
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Krosnoludek » 23 czerwca 2013, o 12:53

zal2000 pisze: Teraz zauwazyłem że po wgraniu nowego softa czas na ekranie jest zły i nie mam możliwości zmiany na czas letni. Przed wgraniem nowego softa taka możliwośc była :// czyżbym znowu czegoś nie zauważył... Tez tak mieliście ??
Wyłącz i włącz pilotem tuner, czas się zmieni na poprawny, nic w ustawieniach nie zmieniaj.

Omber27
Posty: 45
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 21:45
Odbiornik: Wiwa HD-80 Mini, Funai LH850-M22, Manta DVBT02
Instalacja antenowa: Techniyagi T1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

Post autor: Omber27 » 23 czerwca 2013, o 19:57

Czy wam też się tuner włącza w nocy samoczynnie? Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
dr146 pisze: hmmm, chyba nie wszedzie, z nadajnika Wisła-Skrzyczne nie ma wogóle MUX-3 ktory działa od marca a aktualizacja jest z tego co widze w maju -wiec powinnien byc juz komplet
Masz rację. Tego nawet nie zauważyłem. Wychodzi na to ze podczas prac nad nowym softem technicy dopuścili się błędu bo o ile dobrze pamiętam to w poprzedniej wersji softu był MUX-3 z nadajnika Wisła/Skrzyczne

Odpowiedz