Strona 1 z 17

GLOBO - OPTICUM HD T90 (HD N2) oraz Dekoder STB (HD N2) i N3

: 5 kwietnia 2013, o 22:38
autor: Krosnoludek
OPTICUM HD T90 (HD N2)
OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

OPTICUM Dekoder STB (HD N3)


Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
OPTICUM Dekoder STB (HD N2)
Obsługa systemów SD/HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-T.
Obsługuje pasmo - 6 MHz, 7 MHz lub 8 MHz.
Wyjście video wysokiej rozdzielczości - HDMI.
Wyjście video standardowej rozdzielczości - SCART.
Obsługiwane rozdzielczości video - 576p, 720p, 1080i, Full HD 1080p.
Analogowe wyjście audio - 3,5mm jack stereo.
Cyfrowe wyjście audio S/PDIF - coaxial.
Aktualizacja oprogramowania przez USB, OTA SSU.
Jednoczesne wyjście obrazu na złączu HDMI i SCART.
Zabezbieczenie HDCP do HDMI w wersji z kluczami HDCP
Złącze USB w standardzie USB 2.0.
Automatyczne i ręczne wyszukiwanie kanałów.
Elektroniczny przewodnik po programach - EPG (obsługuje polskie znaki).
Wielojęzyczne Menu, w tym polskie.
Time Shift (zatrzymywanie, przewijanie obrazu).
PVR Ready - możliwość nagrywania na zewnętrzny dysk USB.
Blokada rodzicielska na kanały i Menu.
Szybkie przełączanie pomiędzy kanałami.
Możliwość tworzenia własnych list programów.
Funkcje edycji kanałów: Usuń, Zablokuj, Pomiń, Przesuń, Zmień nazwę.
Obsługa napisów ekranowych - Teletext, DVB.
Obsługa Teletext.
Wbudowany dekoder Dolby Digital (downmix do stereo).
Wbudowany dekoder Dolby Digital Plus (E-AC-3)(downmix do stereo).
Kolor obudowy - czarny.
Współpracuje z dyskiem USB OPTICUM.
http://www.globo.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n2
Obrazek Obrazek Obrazek
W OPTICUM Dekoder STB (HD N2) sprawdzać czy jest wyświetlacz!.

Od Supportu Globo takie uzyskałem informacje:

Witamy,

Nowa generacja naszych urządzeń (Decoder STB oraz T90) oznaczona symbolem N2 (seria 2) posiada grafikę opartą na tych samych elementach co X8.

Niestety poprzednia generacja posiada niewystarczającą ilość pamięci RAM (64 vs 128) oraz Flash (2MB vs 4MB) aby uruchomić nowy software z grafiką HD,

Uważamy że fakt iż nie stosujemy w naszym sprzęcie oprogramowania demo od producenta procesora, tylko tworzymy własne oprogramowanie, czyni nasze odbiorniki ciekawe i unikatowe. Niemniej jednak wciąż ważniejsza niż wygląd jest funkcjonalność,

Chętnie zbieramy informacje na temat koniecznych poprawek i nie obrażamy się gdy ktoś twierdzi że konkurencyjny sprzęt działa lepiej, jeżeli tak jest po prostu staramy się wprowadzać poprawki, które to zmieniają.

Pozdrawiamy,

support@globo.com.pl


cd.

-Na jakim jest procesorze od ALI M3601 czy nowszym M3801 ???
support@globo.com.pl: N1 jest na M3601E a N2 na M3801

-Jak jest w tych nowych tunerach w kwestii wydajności prądowej portu USB, w starej wersji było tylko 300 mA, przydałoby się co najmniej 500mA, bo twarde dyski na 300 nie chciały ruszać: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=132664#p132664
support@globo.com.pl: nowy model ma takie samo ograniczenie prądowe. Można sobie poradzić dokupując do dysku zailacz 5V na USB i przelotkę z dwoma wejściami USB (jedno ma wtedy pełny profil, drugie tylko dodaje zasilanie z zasilacza USB)

-Jeszcze mam pytanie w kwestii zegara, czy moglibyście go dołożyć aby był dostępny w stand by ? (z opcją w menu do wyboru wł. - wył.), oczywiście pobór prądu byłby troszeczkę większy niż przy wyłączonym.
support@globo.com.pl : software’owa rzecz, jeżeli CTO wyrazi zgodę, możemy wypuścić software z taką funkcjonalnością.
Bardzo proszę o przypilnowanie tego, i dołożenie zegara w stand-by, w następnych softach
co oznacza skrót CTO ?
support@globo.com.pl: Taki skrót od Chief Technology officer, czyli szef działu technicznego. Jest kilka zapytań w tej sprawie, czekamy na decyzję


-Czy nie zamierzacie wprowadzić nowego ładniejszego pilota z podstawową obsługą telewizora, tj. włącz, wyłącz, vol. + - , tv/av - coś takiego jak wprowadziła to Wasza konkurencja: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=4980
support@globo.com.pl: w następnych softach dodamy obsługę pilota od SCART FLEXI, GL4

Czy ten pilot będzie standardowo dokładany do T90 N2 ???, jeśli tak to mniej więcej od kiedy???
http://www.globo.com.pl/uploads/media_i ... iginal.pdf - jeśli to ten, to na zdjęciu dość fajnie wygląda . Nie obsługuje on telewizora ???

support@globo.com.pl: Nie faktycznie, nie doczytałem pytania. Pilot taki był projektowany kilka razy ale nie został wprowadzony do produkcji z różnych powodów. Podejmiemy ten temat ponownie na następnym panelu dyskusyjnym.


CD

Witamy,

Oprogramowanie do odbiorników N2 jest jedno. Będzie działać w T90 N2 oraz Decoder STB N2.


Pozdrawiamy,

support@globo.com.pl


Czyli pasowało by ich pomęczyć o ten zegar w stand-by i o pilota z podstawową obsługą telewizora, kto jest za ręka do góry :)

Mnie osobiście ta grafika na zdjęciach się bardzo podoba, dużo ładniejsza niż w Wiwie :) . Najważniejszą rzeczą jest to że programiści są tu w Polsce na miejscu i mogą szybko reagować, i dokonywać poprawek w oprogramowaniu, a nie że dystrybutor musi się o wszystko prosić Chińczyków. :)

edyt. 1.06.2013
Dopisałem tuner OPTICUM Dekoder STB (HD N2)

edyt. 4.09.2013
Dopisałem tuner OPTICUM Dekoder STB (HD N3) na prośbę kolegi @Sting: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=172943#p172943

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 09:36
autor: Jaremi
Dekoder jest z wyświetlaczem tak jak na tym obrazku: http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... .337.s.jpg

a poniżej fotki pudełka, kodu kreskowego i naklejki na dekoderze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 09:56
autor: pawel1991
Jeszcze dodam spód:
[IMG=http://img268.imageshack.us/img268/5306 ... 094728.jpg][/IMG]


Moje spostrzeżenia:
- Czasami ostro się gubi, tnie, reaguje po jakimś czasie. Trzeba optymalizować kod bo słabo jest.
- Nie wiem jak szybko wskoczyć do któregoś momentu w filmie z pendrive? Przewijanie nie zbyt komfortowe jest.
- 2 razy zdarzyło się że dekoder zgubił moje ustawienia i przywrócił swoje. Stało się to chyba po tym jak sam się wyłączył i włączyłem po szybkim czasie. Ale czy to jest przyczyną... Nie mam pojęcia bo też nie raz było ok.
- Mam lampkę świetlówkę i gdy ją włączę to dekoder się wyłącza, a gdy ja zgaszę i znowu zapale dekoder włączam:D tak jak z pilota. Nie wiem na czym po polega:)

Na razie tyle mi przychodzi do głowy. Jak zobaczę inne spostrzeżenia to dam znać
Edit:
Pisałem same wady:P teraz czas na plusy:
- ładny przejrzysty interfejs na wielki plus
- można ustawić co będzie wyświetlane na wyświetlaczu dokodera (Godzina czy nr kanału)
- pilot zbiera :twisted: (wcześniej była wiwa 90.)
i dużo dużo więcej ;)

Chętnie bym wypróbował filmy hd ale mam słabego pendrive niestety i czuje że przez niego mogą być ściny itp, a nie przez dekoder. jak ktoś testował to niech da znać. Pozdro!

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 11:11
autor: Zotti
Witam wszystkich po raz pierwszy :)
Krosnoludek pisze:Czyli pasowało by ich pomęczyć o ten zegar w stand-by i o pilota z podstawową obsługą telewizora, kto jest za ręka do góry :)
Jestem jak najbardziej za, zarówno za zegarem z w trybie stand-by jak i "rozszerzonym" pilotem, przy czym wypadało by, by ten pilot posiadał funkcje memo z możliwością programowania jak w Wiwie.

A poza tym marzy mi się funkcja zmiany wyglądu grafiki (paneli), przypominają mi się stare czasy DSX 6010 :) lub przynajmniej możliwość wyboru - panel z N1 lub panel z N2 ;) . Przyglądałem się obydwu z nich i mi osobiście trochę przeszkadza godzina i data na ekranie, ciekaw jestem czy jest możliwość "wydłużenia" paska z tytułem programu i "ściągnięcia" ich do niego, podobnie jak godzina w panelu z N1.

PS. W jakiej cenie i gdzie można już kupić HD N2?

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 11:21
autor: pawel1991
Zotti pisze:PS. W jakiej cenie i gdzie można już kupić HD N2?
Gdzie to nie wiem bo kupiłem od prywaciarza, ale w moim przypadku cena to 150PLN

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 11:59
autor: Jaremi
kupiłem w Hollex-Rzeszów (http://hollex.rzeszow.pl/). Cena to 95 zł. - taka jak za starą wersję. Zadzwoniłem i się upewniłem co do wersji. Sprzedają też na Allegro.

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 12:16
autor: Zotti
Jaremi pisze:kupiłem w Hollex-Rzeszów (http://hollex.rzeszow.pl/). Cena to 95 zł. - taka jak za starą wersję. Zadzwoniłem i się upewniłem co do wersji. Sprzedają też na Allegro.
Sprzedawca z Hollex'u nie potrafił powiedzieć na jakim procesorze jest ten dekoder, takie informacje można uzyskać tylko od "sprzedaży internetowej" od poniedziałku do piątku. Kiedy kupiłeś i skąd pewność, że to N2?

Przy okazji - jakie są koszty wysyłki?

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 12:44
autor: Krosnoludek
Dzięki Jaremi i pawel1991 za zdjęcia.

Wczoraj również dzwoniłem do Hollex Rzeszów, i gościu od sprzedaży internetowej potwierdził mi że mają te nowe N2, mówił że komuś specjalnie sprawdzał, pewnie tobie @Jaremi :) http://www.hollex.rzeszow.pl/sklep/prod ... 90-hd.html. Trzeba się będzie do nich wybrać po T90N2 i Arive 252 Combo, bo w Krośnie nic niemożna kupić.

Widać, na zdjęciu zamieszczonym przez Jaremi, na naklejce, jest jednak oznaczenie N2, a pudełko takie było, tylko w środku był stary model.
Zotti pisze:Witam wszystkich po raz pierwszy :)
Krosnoludek pisze:Czyli pasowało by ich pomęczyć o ten zegar w stand-by i o pilota z podstawową obsługą telewizora, kto jest za ręka do góry :)
Jestem jak najbardziej za, zarówno za zegarem z w trybie stand-by jak i "rozszerzonym" pilotem, przy czym wypadało by, by ten pilot posiadał funkcje memo z możliwością programowania jak w Wiwie.

A poza tym marzy mi się funkcja zmiany wyglądu grafiki (paneli), przypominają mi się stare czasy DSX 6010 :) lub przynajmniej możliwość wyboru - panel z N1 lub panel z N2 ;) . Przyglądałem się obydwu z nich i mi osobiście trochę przeszkadza godzina i data na ekranie, ciekaw jestem czy jest możliwość "wydłużenia" paska z tytułem programu i "ściągnięcia" ich do niego, podobnie jak godzina w panelu z N1.
Piszcie na adres: support@globo.com.pl oraz globo@globo.com.pl, czym więcej osób napisze, tym większa szansa na zegar w stand-by i pilot z podstawową obsługą TV, podobny do tego z Wiwy.

Coś takiego:
Obrazek
czcionka mogła by być troszkę grubsza.

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 13:46
autor: Zotti
Mail wysłany.
Dodatkowo poprosiłem o zmianę obecnego wyglądu.

Obrazek

Docelowo mógłby on wyglądać tak:

Obrazek

lub
Krosnoludek pisze: Coś takiego:
Obrazek
czcionka mogła by być troszkę grubsza.
Jak dostanę odpowiedź, to dam znać...

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 18:15
autor: pawel1991
To żeby wyszło najlepiej 2 wersje z 2 grafikami bo nie wiem czy ta nowa lepiej mi się podoba :P

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 6 kwietnia 2013, o 19:28
autor: Zotti
Nie mów, że wolisz wersję obecną, z godziną i datą w prawym górnym rogu ekranu? ;)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 8 kwietnia 2013, o 18:23
autor: torre24
Witam.
Kupiłem dziś ten tuner (99 zł w Neonet). Na razie działa ok, irytuje mnie jednak numeracja kanałów po modyfikacji listy (zarówno głównej jak i ulubionej) - zachowują one numery takie na jakich zapisały się po strojeniu (np. TVP Historia mam na poz. 5, a numer tego kanału to 17). Da radę to zmienić aby numerki były po kolei?

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 8 kwietnia 2013, o 18:26
autor: pawel1991
Bawiles sie z sortowaniem w opcjach?

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 8 kwietnia 2013, o 18:45
autor: torre24
Oczywiście. Kanały można tylko przesuwać bądź dodać do listy ulubionych. Numer zawsze zachowany jest taki sam.
Sytuacja na fotce:
Obrazek

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 8 kwietnia 2013, o 18:51
autor: pawel1991
Masz: opcje>skanowanie kanalow>ustawienia skanowania> sortuj automatycznie:tak, wyswietl LCN:tak? Jesli tak masz i nadal zle przeskanuj ponownie i powinno byc ok

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 8 kwietnia 2013, o 18:52
autor: torre24
Zaraz to sprawdzę, teraz jest serial dla kobiet :-/ Poleciałem z autoamtu skanowanie tak jak się włączyło przy pierwszej instalacji.
UPDATE
Ustawiłem sortowanie automatyczne na TAK, LCN na NIE i jest już ok. Dziękuję za pomoc.

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 8 kwietnia 2013, o 20:10
autor: Zotti
Pytanie do użytkowników Jaremi, pawel1991 i torre24.
Jak się ma odtwarzanie w tej wersji (tzn. N2) plików .mp3? Zmieniło się coś w stosunku do N1? (N1 ich nie odtwarza, nie widzi nawet takich plików na pendrivie).

A tak przy okazji - skoro już posiadacie ten sprzęt, to może napiszecie jakieś spostrzeżenia, zauważone przez Was wady i zalety?
Było by miło... ;)

Re: Odp: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 8 kwietnia 2013, o 20:14
autor: torre24
Sprawdzę jutro. Teraz znów serial (STB zajęty), a potem derby Manchesteru...

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 8 kwietnia 2013, o 20:51
autor: pawel1991
mp3 działa na pewno bo słuchałem z pendrive, sprawdzałem.
Ja pisałem w 1 swoim poście swoje spostrzeżenia i jeśli dojdą jakieś nowe to będę pewnie tam dodawał:) ale ogólnie jestem na tak :) super dekoder. Update i bedzie git:)

Re: OPTICUM HD T90 (HD N2)

: 9 kwietnia 2013, o 14:16
autor: rafalax
Zamówiłem z Allegro za 92 zł + 15 wysyłka i dostałem nową wersje N2.
Dekoder mały, zgrabny, pilot bardzo dobry, wygodny w użytkowaniu.
Sam dekoder szybki, fajne menu.Info o programie dosyć wielgachne, dla starszych z poważnym osłabieniem wzroku to dość dobre.
Odbieram MUX1 i MUX2 z Wręczycy odległość 30 km z anteny pokojowej Sonus, sygnał leci przez dwie dość grube ściany. Jakość 100%, moc waha się od 50% do 60%. Dziwne bo na drugim TV z wbudowanym MPGE4 to moc zawsze jest na 100% a problemy są z jakością sygnału, ale stoi on w innym pokoju, mimo wszystko to ciekawe.

W każdym razie odbieram bez zacięć. Ogólnie jestem jak na razie zadowolony.