OPTICUM HD N3

ane
Posty: 12
Rejestracja: 1 czerwca 2013, o 17:04

OPTICUM HD N3

Post autor: ane » 23 czerwca 2013, o 17:13

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Opticum STB HD N3 z dwurdzeniowym procesorem zapewnia szybką i stabilną pracę oraz wiele możliwości multimedialnych. Odbiera kanały DVB-T z kompresją MPEG-2 i MPEG-4 w tym HD.

Wbudowany Multimedia Player odtwarza pliki: DivX, MKV, Xvid, H.264, MOV, VOB, FLV, 3GP, TRP, TP, TS, M2T, M2TS, DVDRip, BDRip.

Tuner zapewnia pełną zgodnością z aktualnymi polskimi standardami dotyczącymi odbioru naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T.

Wyjście wideo rozdzielczości – HDMI. Tuner ma niskie zużycie energii w trybie Stand-by – poniżej 1W.


Cechy produktu:
Chipset ALI 3801
Obsługa systemów SD / HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-T
Obsługuje pasmo 7 MHz, 8 MHz
Wyjście video wysokiej rozdzielczości - HDMI
Wyjście video standardowej rozdzielczości - SCART
Obsługiwane rozdzielczości video - 576p, 720p, 1080i, Full HD 1080p
Menu HD z dużymi literami. BLUE DESIGN GLOBO
Cyfrowe wyjście audio S/PDIF - coaxial
Analogowe wyjście audio - 3,5mm jack stereo
Aktualizacja oprogramowania przez USB
Złącze USB w standardzie USB 2.0
Niske zużycie prądu w trybie Stand-by - poniżej 0,5W
Automatyczne wyłączeniedo Stand-by po 3 godzinach od ostatniego użycia, celem oszczędzania energii
Elektroniczny przewodnik po programach - EPG
Time Shift (zatrzymywanie, przewijanie obrazu)
PVR Ready - możliwość nagrywania na zewnętrzny dysk USB
Blokada rodzicielska na kanały i Menu
Szybkie przełączanie pomiędzy kanałami
Możliwość tworzenia własnych list programów
Możliwość tworzenia własnych list kanałów ulubionych
Sortowanie / grupowanie / wyszukiwanie kanałów
Funkcje edycji kanałów: Usuń, Zablokuj, Pomiń, Przesuń, Zmień nazwę
Obsługa napisów ekranowych - Teletext, DVB
Obsługa Teletext
Dekodowanie dźwięku Dolby Digital oraz Dolby Digital Plus
Wielkość (Szerokość x Wysokość x Głębokość): 155mm x 30mm x 90mm
Waga (netto): <0,45kg
Wielojęzyczne meny ekranowe: Polski, Niemiecki, Angielski, Hiszpański, Francuski, Włoski, Rosyjski, Turecki, Arabski, Grecki, Węgierski, Chorwacki, Portugalski

Obrazek

Dostępność:
http://www.avans.pl/opticum-tuner-globo ... ,id-143467
http://www.dipol.com.pl/odbiornik_nazie ... A99288.htm
http://www.neonet.pl/tuner_dvb-t_globo_ ... _id=200759
http://www.neo24.pl/?p=opticum_dekoder_ ... _id=101372
+ Allegro :)

ams8
Posty: 41
Rejestracja: 23 lutego 2010, o 09:39

Re: OPTICUM HD N3

Post autor: ams8 » 28 stycznia 2019, o 11:30

Witam,

Niedawno 'odziedziczyłem' Dekoder Globo/Opticum/Skymaster STB HD N3 z firmware 1.2.7.

Tuner jest dość ciekawy dla mnie ze względu na bardzo obfite informacje o audycjach oraz możliwość nagrywania jednocześnie z 2 stacji, ale niestety tylko z tego samego MUX'a. Zacząłem ćwiczyć możliwości i szukać nowszego firmware. Okazało się to dość trudne, bo Globo to amba totalna, zaś na polskiej stronie producenta:

http://skymaster.de/pl/produkty/dekoder ... ne/stb-n3/

jest link do firmware, ale u mnie nie działa jak trzeba. Udało mi się pobrać firmware dopiero jak wyświetliłem źródło strony (Ctrl + U) i wyszukałem zdanie zawierające wyrażenie 'zip':

/pl/wp-content/uploads/2015/03/software-decoder-stb-hd-t90-n2-3-1-2-9pvr-2014-09-25.original.zip

Wystarczy kliknąć i samo się zaciąga. To jest wersja 1.2.9.

Po załadowaniu do urządzenia podczas prób z rozmaitymi ustawieniami tuner zgłupiał (po wyłączeniu i ponownym załączeniu na jego ekraniku pojawiał się napis Sync i po około minucie tuner się wyłączał. I tak w kółko. Robiłem różne sztuki, żeby go zresetować, zwarłem jakieś 2 piny skrajne z 5-ciu czy 6-ciu wystające z płyty głównej przy module tunera - urządzenie się wyłączyło, ale nadal po starcie był napis Sync. Zastosowałem następujący chwyt: wcisnąłem oba przyciski tunera 'góra' i 'dół' i załączyłem prąd - ruszyło poprawnie.

Potem znalazłem jeszcze nowszy firmware na stronie anglo-języcznej producenta:

http://skymaster.de/en/products/dvb-t2- ... rs/stb-n3/

i metodą Ctrl + U znalazłem link do wersji 1.3.2:

/en/wp-content/uploads/2015/03/software-decoder-stb-hd-t90-n2-3-1-3-2pvr-2015-01-06.original.zip

Wprowadziłem tę wersję i ćwiczę. Są jakieś nowe opcje, ale generalnie jest nie nadzwyczajnie, np. po wyłączeniu pilotem nadal znika to co zostało wcześniej zaprogramowane w EPG i trzeba programować od nowa, czyli urządzenie musi być stale załączone.

Pozdrowienia,
Andrzej

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1662
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD N3

Post autor: Krosnoludek » 28 stycznia 2019, o 21:44

Jest nowsza wersja 1.3.3 w wątku dotyczącym N2 i N3 to są te same tunery i ten wątek powinien być do niego dołączony: viewtopic.php?p=205203#p205203 .Tam link wygasł, jak Byś był zainteresowany poszukam, może u siebie znajdę.

Dobrycel
Posty: 30
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: OPTICUM HD N3

Post autor: Dobrycel » 29 stycznia 2019, o 16:21

Osobiscie nic co ma logo Globo nie kupie. tyle niedoróbek w sofcie i olewanie klienta z softami, ze glowa boli.

Odpowiedz