WIWA HD-102 MEMO

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5404
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 26 listopada 2013, o 20:00

Owszem, są tunery Kruger&Matz oraz Cabletech wprowadzonych do sprzedaży przez Lechpol. Swego czasu było wiele ataków ich miłośników (dystrybutorów?) na tunery Wiwy.

Dlatego taki nick jest dla mnie mocno podejrzany.

turbopecet
Posty: 5
Rejestracja: 20 listopada 2013, o 22:52

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: turbopecet » 26 listopada 2013, o 21:17

Bardzo prawdopodobne, chociaż kruger poleca post dalej dekoder CP T-HD 1000. Wracając do 102 na stronie producenta brak firmware. Rozumiem, że to nowość i jest jeszcze za wcześnie na poprawki czy można wgrywać od innych modeli?

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 224
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Bogoes » 27 listopada 2013, o 18:09

Nigdy nie ściągaj firmware ze strony Wiwy :o ... producent ten wydaje aktualizacje fabryczne, ale nie umieszcza ich na swojej stronie :| , jak tworzyli nową stronę obiecywali zamieścić aktualne softy (ale na obiecankach się skończyło). Np. do wiwy HD90 pojawiło się bodajże sześć!!! aktualizacji, a na stronie Wiwy masz ciągle do pobrania stary, skopany soft z grudnia 2011. Więc jak kupisz wiwę, to zawsze sprawdzaj przed aktualizacją czy nie cofasz się (aktualne, fabryczne, w pełni oficjalne softy znajdziesz na stronie @Gutka). :)
Na koniec może jeszcze wspomnę, że Wiwa przykłada dużo uwagi do oprogramowanie swoich tunerów i wg mnie zrobiła bardzo dużo sensownych poprawek i to duży plus tych tunerów :).

emarti
Posty: 26
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 20:30

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: emarti » 27 listopada 2013, o 19:49

A czy dekoder pobiera nowe oprogramowanie z nadajnika naziemnego podobnie jak dekodery satelitarne z satelity?

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: DVBManiak » 27 listopada 2013, o 19:53

Nie pobiera i pewnie nie będzie pobierał.

turbopecet
Posty: 5
Rejestracja: 20 listopada 2013, o 22:52

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: turbopecet » 27 listopada 2013, o 20:18

Więcej na temat OTA tu >>klik<< Dzięki za namiar na stronię @Gutka aktualnie softów do 102 brak chyba, że pasują od 100?

emarti
Posty: 26
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 20:30

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: emarti » 28 listopada 2013, o 20:59

Czyli wnioskuję że obecnie żaden tuner nie pobiera aktualizacji "z powietrza".

Chciałbym jeszcze zapytać czy to prawda że dekodery na chipsetach mstar mają najczulsze głowice?

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 224
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Bogoes » 28 listopada 2013, o 21:28

Wcześniej miałem wiwę HD90, teraz mam Kruger&Matza KM00186... i powiem szczerze, że wiwka lepiej mi odbierała, na byle jakiej antenie- półsiatka (bez wzmacniacza, tylko z symetryzatorem) dość często oprócz Bydgoszczy-Trzeciewca łapała także sygnał z Iławy-Kisielic, czy z Płocka-Rachocina... Po zmianie na opartego na ALI KM00186 ani razu nie odebrałem sygnału z Płocka, a bardzo sporadycznie i tylko nad ranem odbieram Kisielice. Po wymianie anteny na 19-elementową yagę i ustawianiu na Płock lub Kisielice, nic się na KM00186 nie poprawiło.
Poza tym wydaję mi się, że w wiwie była lepsza jakość obrazu (wyraźniejszy i troszkę mniej kontrastowy i pełniejsza barwa, ciut ostrzejszy)... oczywiście to bardzo minimalne różnice, ale ogólne odczucie dla oka lepsze... :D

tercjan
Posty: 1
Rejestracja: 25 czerwca 2014, o 21:05
Odbiornik: WIWA 102

Tuner WIWA HD 102 memo

Post autor: tercjan » 25 czerwca 2014, o 21:17

Witam.
Zakupiłem ostatnio Tuner WIWA HD 102 memo - wszystko fajnie i pięknie chodzi oprócz odtwarzania dźwięku z filmami zakodowanymi AC3. Film po prostu buczy. Poczytałem na forum, że podobnie było z Tunerem WIWA HD 100 memo. Na stronie @gutka@ znalazłem nowy soft naprawiający tą niedoróbkę do tej WIWY 100 i zastanawiam się czy zadziała na 102.
Czy ktoś to przetestował, a może jest gdzieś do pobrania aktualizacja naprawiająca ten błąd (na stronie producenta nie ma).

Qazik
Posty: 1
Rejestracja: 3 sierpnia 2014, o 02:02
Odbiornik: wiwa hd 102 memo

Wiwa HD 102 brak sygnału z MUX-3 na kanale 48 (690Mhz)

Post autor: Qazik » 3 sierpnia 2014, o 02:11

Witam,
może ktoś zetknął się z następującym problemem.
Na telewizorze z wbudowanym tunerem DVB-T na kanale 48 odbieram sygnał z MUX3 przy sile na poziomie 93%. Po podłączeniu, do tego samego gniazda antenowego, tunera Wiwa na tym kanale jest brak sygnału. Natomiast na innych kanałach tj. 35 i 37 sygnał jest taki sam jak na podłączonym TV z wbudowanym tunerem DVB-T. Czy mam rozumieć ze uszkodzony jest tuner Wiwa?

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Wiwa HD 102 brak sygnału z MUX-3 na kanale 48 (690Mhz)

Post autor: eter » 3 sierpnia 2014, o 18:44

Możliwe, że jest za silny sygnał na tym Muxie dla Wiwy, wówczas może się "przytykać" co się objawia brakiem odbioru. Spróbowałbym również dać sygnał na TV po przelotce z Wiwy i zobaczył jaki jest wówczas poziom na Wiwie i TV.
Miałem też sytuację, że po dłuższym wyłączeniu Wiwy z zasilania, dopiero po kilku minutach sygnał osiągał właściwy poziom na poszczególnych Muxach (dziwna sprawa, ale tak miałem już kilka razy).

Atemin
Posty: 8
Rejestracja: 8 listopada 2014, o 08:45
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i
WIWA HD 102 memo
Instalacja antenowa: Drucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice / Kraków

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Atemin » 8 listopada 2014, o 09:21

Witam.
Kupiłem wczoraj i ja to cudo.139 zł w euro AGD.Wiem - przepłaciłem ale chciałem mieć już , więc nie ma co tej sprawy roztrząsać.Ogólne wrażenie z zakupu pozytywne.Ładnie zapakowany , kabel audio w zestawie , baterie no i ten ładny dekoder.Podłączyłem , instalacja -wszystko OK i na tym koniec.Chciałem przesunąć dekoder więc złapałem co spowodowało reset.Dekoder się wyłączył po czym załączył.Po paru próbach doszedłem że naciskając palcem w okolicy wyświetlacza (a jest po lewej) ta sytuacja powtarza się bez końca.Pomyślałem - lepiej nie dotykać , jak postawiłeś tak niech już leży.Może bym i przecierpiał to że niewolno ruszać dekodera bo przecież używa się pilota a nie lata po mieszkaniu ze skrzyneczką ale pilot też odmawia posłuszeństwa.Trzeba się wcelować by zareagował natychmiast choć nie zawsze.Miałem wcześniej Globo N3 i ogólnie bylem zadowolony po za wyświetlaczem a konkretnie ZEGAREM i braku odtwarzania MP3 po którejś z aktualizacji.
Wracając do 102 MEMO - Może kupiłem wadliwy produkt , nie wiem ale wątpię by aż tak.Brak jak dla mnie procentowego ustawienia siły sygnału.Antena na której odbierał GLOBO nie została ruszona.GLOBO odbierał idealnie a 102 na jednym z MUX miałem arefakty.Wychodzi na to że głowica chyba słabsza.Brak ustawienia obrazu jak kontrast czy ostrość.W efekcie przesycenie barw gdzie musze kombinować na TV.Skrzynka duża ale jakościowo wydaje mi się tandetna.Wyświetlacz na duży plus i chyba to wszystko co WIWA ma do zaoferowania w tym modelu.Nie promuje tu OPTICUM bo również nie spełnia moich oczekiwań.Napalilem się na WIWĘ 102 MEMO ze względu na wygląd no i na tym pozostało.Idę zaraz oddać.
Ostatnio zmieniony 11 listopada 2014, o 17:02 przez Atemin, łącznie zmieniany 1 raz.

Atemin
Posty: 8
Rejestracja: 8 listopada 2014, o 08:45
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i
WIWA HD 102 memo
Instalacja antenowa: Drucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice / Kraków

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Atemin » 11 listopada 2014, o 17:00

I niestety nie oddali kasy jak to w euro agd.Wymienili na nowy.Wprawdzie skrzynka poprawna.Żadnych przebić ale mam kolejny problem.Niektóre filmy odtwarzane z USB wywala błąd - BŁĄD BITU.Nie mam już sił do tej skrzyneczki.Szukałem wszędzie aktualizacji do Wiwa 102 i nic.Może ma ktoś jakieś rozwiązanie?

Atemin
Posty: 8
Rejestracja: 8 listopada 2014, o 08:45
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i
WIWA HD 102 memo
Instalacja antenowa: Drucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice / Kraków

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Atemin » 14 listopada 2014, o 17:31

Widzę że chyba nikt tu mi nie pomoże.To samo jest w sieci.Bardzo mało można znalezć i dowiedzieć się na temat tego bubla.Widocznie sprawa nie do rozwiązania.Na stronie producenta to samo.Stronę mają jak gazetka z reala.Nic pomocnego a jedynie ich produkty ktore wciskają klientom.Kupiłem kombajn multimedialny Wiwa 102 Memo więc jak sama nazwa wskazuje multimedialny a filmy czy muzykę można na nim obejrzeć i usłyszeć jak się uda.Na 20 filmów poprawnie obejrzałem 7.W tej chwili jak włączam pendrive to mam dreszcze.Jak już uda mi się coś zacząć oglądać to zamiast oglądać myślę kiedy coś się stanie.Albo nie mam głosu - jest obraz albo po kilkunastu minutach stop klatka i info BŁĄD BITU.Do samego odbioru kanałów TV się nie czepiam.Jak na kilka dni nic się nie stało.Dobrze łapie sygnał i samo oglądanie , przełączanie kanałów czy szybkość jego działania jest OK.Reszta to jakieś nieporozumienie.Pilot jest ślepy albo zezowaty.Trzeba się wcelować by coś przełączyć i to nie zawsze.Rozebrałem i wysunąłem podczerwień do przodu na ile się dało.Znacznie pomogło.Tylko dlaczego oni tego nie zrobili i tłoczą ten szajs bez zmian widząc jak ludzie narzekają na forach kilka lat.Na odtwarzanie z USB jestem bezradny.Kupiłem bez przejrzenia opinii na necie bo pomyślałem że to wiwa a nie manta więc przecież softów powinno być dziesiątki.A tu lipa.Pilota przeżyję bo jak pisałem coś się udało mi z nim zrobić ale odtwarzania filmów nie.Niewiem...chyba pozostaje młotek.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5404
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 14 listopada 2014, o 17:46

Zamiast narzekać zacznij od napisania filmów w jakim formacie i z jakimi kodekami nie odtwarza Ci poprawnie jeśli oczekujesz jakiejkolwiek pomocy.

Atemin
Posty: 8
Rejestracja: 8 listopada 2014, o 08:45
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i
WIWA HD 102 memo
Instalacja antenowa: Drucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice / Kraków

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Atemin » 14 listopada 2014, o 17:57

Przypuszczam ze to wina softu.Mój to
130128.491511.1
Czy nie ma innego?
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2014, o 19:14 przez Atemin, łącznie zmieniany 1 raz.

Atemin
Posty: 8
Rejestracja: 8 listopada 2014, o 08:45
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i
WIWA HD 102 memo
Instalacja antenowa: Drucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice / Kraków

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Atemin » 14 listopada 2014, o 18:29

Na szybko wrzucilem parę filmów.
AVI ( openDLN ) 1.05 GB - 1H,29m
strumień wideo xvid
Strumień audio AC-3
tu brak dzwięku. W TYCH BRAK GŁOSU


AVI 700 mb
wideo MPEG-4 Visual xvid TU JEST OK OBRAZ I FONIA
audio mpeg audio Mp-3

i są jeszcze takie co przerywają po jakimś czasie odbiór z komunikatem BŁĄD BITU.Nie mam nic w tej chwili do przetestowania ale z tego co pamiętam to chyba w większych plikach niż 2 GB.

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: eter » 15 listopada 2014, o 19:23

Wiwa nie odtwarza plików MP4 dłuższych niż dwie godziny. Po prostu gdzieś po 2h i 10 min przerywa odtwarzanie.
Było o tym na forum.
To tak dla przypomnienia. W tym wypadku nie chodzi o ich "wagę" tylko długość odtwarzania.
Tak miały Wiwy i chyba nic z tym nie zrobili.
Błąd bitu też mi się zdarzał na jakieś 100 filmów z dwa razy, więc to już chyba od jakości samego pliku zależy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5404
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 15 listopada 2014, o 20:05

Pliki mp4 przerywa bo chińczyk zaś źle policzył ilość bitów, co mnie akurat w przypadku MStara nie dziwi, podobna wpadkę mieli z odbiornikami GPS.

Błąd bitu występuje gdy w pliku są jakieś błędy z którymi tuner nie potrafi sobie poradzić. Sprawdź czy przypadkiem w tych momentach kiedy to wyskakuje nie masz jakichś błędów w obrazie/pixelozy lub trzasków gdy włączysz film na komputerze.

Sprawdź jakie ID ma codek AC-3 w tych filmach w których nie masz dźwięku na tunerze.


Możesz też problematyczne filmy przemuxować do MKV w programie mkvtoolnix, być może na część to pomoże.

Atemin
Posty: 8
Rejestracja: 8 listopada 2014, o 08:45
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i
WIWA HD 102 memo
Instalacja antenowa: Drucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice / Kraków

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Atemin » 15 listopada 2014, o 20:41

@GUTEK@ dzięki za dobre rady.Wczoraj już przemuxowałem wspomnianym przez Ciebie programem film bez dzwięku z avi na mkv.Efekt pozytywny , program świetny.Nie straciłem na jakości a dzwięk powrócił.Czyli dobra rada o której wspominasz.O mp4 fakt też gdzieś przeczytałem że są problemy z odtwarzaniem grubszych plików więc się nie czepiam.Natomiast może zbytnio najechałem na wiwę bo dziś nagrałem na pena nową partię filmów i chciałem obejrzeć ale po kliknięciu wskakiwał stary wykasowany ze ścinkami i w ogóle dziwne cuda się działy.Inne bez głosu i oczywiście takie z błędem bitu.Może pendrive szlak trafił.Kupiłem nowy.Zapełniłem go filmami i o dziwo nic się jeszcze nie stało.Filmy chodzą bez zastrzeżeń.Tym razem potestuję trochę zanim się wypowiem czy są zmiany i czy nie ma już problemów z audio.
Dzięki za wsparcie.
Pozdrawiam.

Odpowiedz