WIWA HD-102 MEMO

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: zsk » 18 listopada 2014, o 10:53

Czy ten tuner obsługuje również DVBT2?
Czy ta firma, wzorem innych (np. Ferguson czy Cabletech) planuje wprowadzić wersje z obsługa DVBT2?
Warto kupując teraz tuner czy telewizor wybierać od razu modele z obsługa DVBT i DVBT2 w jednym - zwłaszcza że cena tych obsługujących DVBT2 jest taka sam jak bez DVBT2.

Maniek99
Posty: 583
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Maniek99 » 18 listopada 2014, o 11:49

Nie obsługuje i nie warto się tym sugerować.

To dvb-t2 w tunkach jest na tej samej zasadzie jak 4K w 40 calowych TV, czyli ktoś coś tam usłyszał i dlatego kupi.

serious
Posty: 1
Rejestracja: 30 listopada 2014, o 00:03

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: serious » 30 listopada 2014, o 00:15

Czy sterowanie poziomem głośności bezpośrednio z pilota wpływa na sygnał z analogowego wyjścia audio (poprzez RCA), lub jest on zawsze stały - niezależny?
Byłbym ogromnie wdzięczny za ewentualne sprawdzenie i udzielenie informacji.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 224
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Bogoes » 30 listopada 2014, o 16:21

Tak... ja tak korzystam (i pewnie większość :D )- na stałe ustawiony potencjometr głośności na wzmacniaczu i reguluję głośność z pilota. I choć nie mam Wiwy (miałem 90hd), to chyba tak jest w każdym przypadku :mrgreen: .

Atemin
Posty: 8
Rejestracja: 8 listopada 2014, o 08:45
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i
WIWA HD 102 memo
Instalacja antenowa: Drucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice / Kraków

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Atemin » 30 listopada 2014, o 16:26

W 102 jest identycznie.Ja mam podłączone głośniki Creative z kompa.Potencjometr na fool a poziom głosu reguluje pilotem z tunera.

eter
Posty: 684
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: eter » 30 listopada 2014, o 16:29

Nie wiem jak jest w Wiwie HD-102, natomiast w Wiwie HD-80 dźwięk można regulować z pilota, jeśli jest ustawiona ścieżka audio MPEG - natomiast na ścieżce Dolby wybieranej z pilota [ o ile program taką nadaje], głośność jest stała(max)oraz lepszej jakości i nie da się regulować pilotem.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: zsk » 11 grudnia 2014, o 10:28

Maniek99 pisze:Nie obsługuje i nie warto się tym sugerować.

To dvb-t2 w tunkach jest na tej samej zasadzie jak 4K w 40 calowych TV, czyli ktoś coś tam usłyszał i dlatego kupi.
Całkowicie się z tą opinią nie zgadzam - DVBT2 to ni ejakiś tam bajer który jak się nie będzie miało w TV(lub tunerze) to będzie wszystko ok, tylko jeśli telewizor/tuner będzie miał tylko DVBT a nie będzie miał jednoczesnie DVBT2, to taki odbiornik ni ebędzie mógł wcale odebrać programu nadawanego w standardzie DVBT2 (a nie ż ebędzie można obejrzeć tylko np. w gorszej jakości).

Dlatego jak już wydawać teraz pieniądze wymieniając w domu sprzęt analogowy na cyfrowe TV, to warto te same pieniądze wydać od razu na telewizor z tunerem DVBT/DVBT2 (np. Toshiba takie sprzedaje w Polsce: http://www.toshiba.pl/television/consumer-tvs/smart/l7/) niż kupować tylko z DVBT, a potem dokupywać pudełko tunerowe podpinane do telewizora mającego tylko DVBT, żeby móc zobaczyć program nadawny w standardzie DVBT2.

Stąd moje pytanie czy WIWA ma w sobie tuner DVBT2 czy niestety tylko DVBT.
Ostatnio zmieniony 11 grudnia 2014, o 11:15 przez zsk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2484
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: JaroslawMroczkowski » 11 grudnia 2014, o 10:38

Skoro nie wiadomo ostatecznie jakie będą formaty kompresji audio i video w emisjach T2, to kupowanie dziś odbiornika z tunerem DVB-T2 przypomina kupowanie kiedyś telewizora "analogowego" z wbudowanym dekoderem MPEG-2 albo tylko SD, "bo przyda się w przyszłości"...

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: zsk » 11 grudnia 2014, o 11:19

Ale jak mam kupic telewizor/tuner z dvbt i wydać tyle samo kasy za telewizor/tuner z dvbt/dvbt2, to ja wole kupić taki co ma od razu z dvbt2.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2484
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: JaroslawMroczkowski » 11 grudnia 2014, o 13:08

Oczywiście, czym więcej funkcji tym lepiej. Tylko część z nich zapewne okaże się zupełnie nieprzydatna. Dlatego trzeba się zastanowić, czy warto dopłacać.
Z tego co wiem WiWa nie oferuje odbiorników T2, więc to temat na inny wątek.

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: lustracja » 11 grudnia 2014, o 14:27

zsk pisze:Ale jak mam kupic telewizor/tuner z dvbt i wydać tyle samo kasy za telewizor/tuner z dvbt/dvbt2, to ja wole kupić taki co ma od razu z dvbt2.
dokładnie to samo piszę i to nie pierwszy raz i za każdym razem następuje dezinformacja o cenie.
Bo ceny są porównywalne a czasem niższe za STB z DVB-T2


Wiwa HD 102 -memo
cena ok 106 -150 zł
http://www.ceneo.pl/24717539

a
Cabletech DVB-T2 HD USB HDMI SCART (URZ0323)
http://www.ceneo.pl/;szukaj-CABLETECH+URZ0323

od 89 do 110 zł :lol:
więc STB DVB-T2/ DVB-T jest tańsze od STB DVB-T

w Morele za 104 zł
http://www.morele.net/tuner-tv-cabletec ... 23-662880/


;)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2484
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: JaroslawMroczkowski » 11 grudnia 2014, o 23:46

Wybieranie odbiornika na podstawie tylko jednej funkcji to chyba nie najlepszy pomysł.
Na dalszą dyskusję o wyższości jednych odbiorników nad drugimi zapraszam do wątku: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=1621

lechu319
Posty: 2
Rejestracja: 23 stycznia 2015, o 20:25

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: lechu319 » 23 stycznia 2015, o 20:30

witam
mam problem z wyborem ścieżki dźwiekowej filmu z HDD. NA kompie jest wybór 3 sciezek dźwiękowych a przez Wiwa hd 102 nie ma zadnego wyboru .Tylko audio 1 LL PP lub mix. Wie ktoś jak mozna przełączać ścieżki dźwiękowe ?

Atemin
Posty: 8
Rejestracja: 8 listopada 2014, o 08:45
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i
WIWA HD 102 memo
Instalacja antenowa: Drucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice / Kraków

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Atemin » 24 stycznia 2015, o 15:49

lechu319 pisze:witam
mam problem z wyborem ścieżki dźwiekowej filmu z HDD. NA kompie jest wybór 3 sciezek dźwiękowych a przez Wiwa hd 102 nie ma zadnego wyboru .Tylko audio 1 LL PP lub mix. Wie ktoś jak mozna przełączać ścieżki dźwiękowe ?
Z tego co zrozumiałem to chodzi ci o przełączanie ścieżki dźwiękowej na pilocie wiwa 102 , to chyba wszystko dostępne co wymieniłeś.Ja też mam z tym problem.Czasami mam tylko obraz i brak dzwięku.Brak jakiegoś kodeka więc domowym sposobem konwertuje z avi na MKV i pomaga.Jak za ery kamienia łupanego ale cóż taka ta wiwa jak i obsługa.Pisałem z 4 razy do nich.Poszło w eter.Na stronie wiwy administratorzy ostatnio chyba zajrzeli w styczniu 2014 r.Nie ma wsparcia,aktualizacji-kupiłeś to się ciesz że masz-chyba taką strategię obrała szlachta z wiwy.To już trzeci mój ten model.Dwa udało mi się wymienić w sklepie,pierwszy jak chciałem przesunąć resetował się drugi tracił dzwięk i musiałem wyjąć z gniazda kabel hd i wkładać z powrotem co skutkowało że znowu widziałem i słyszałem :o .W każdym z trzech pendrive ledwo się trzyma w gniezdzie heh....dobra nic już nie piszę bo się nakręcam.Kupiłem bo dekoder naprawdę wygląda przyzwoicie.Odbiór tv jak i siła sygnału jak dla mnie rewelacyjna.Odbiór z pendrive-porażka a dla oglądania filmów kupiłem ten dekoder.Zapomniałem o zegarze który koi moje nerwy dlatego dekoder zostanie w domu :D

lechu319
Posty: 2
Rejestracja: 23 stycznia 2015, o 20:25

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: lechu319 » 24 stycznia 2015, o 19:24

z dwiękiem juz doszedłem. Trzeba wybrac guzikiem audio dźwięk 1/2 lub 2/2 (zależy ile jest scieżek audio w pliku) i strzałką w prawo lub lewo (głośniej lub ciszej) i dopiero wtedy ścieżka przełącza się.

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: marcin3 » 21 czerwca 2015, o 11:35

Witam

Zamieszczam nowsze oprogramowanie do tego sprzętu. Soft ten jest od nowszej wersji Wiwy Hd-95, ale pasuje też do Wiwy 102 HD(pewnie ten sam chipset). Polecam, bo chodzi o wiele stabilniej od oryginalnego, który miałem wgrany. Dostałem go od supportu Wiwy.

http://host1gb.net.pl/dl.php?file=89e1b ... fd60896a43

Maniek99
Posty: 583
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Maniek99 » 21 czerwca 2015, o 12:55

@marcin3
Wrzuciłem do HD95 i zdaje się że usunęli wreszcie problem z brakiem możliwości sortowa po automatycznym wyszukiwaniu kanałów.

Dzięki za wstawkę.
Pozdro

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: Ceberebek » 21 czerwca 2015, o 14:39

Czy na HD90/HD90MC zadziała?
Wolę zapytać zanim wrzucę go do tunerka ;)

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: marcin3 » 21 czerwca 2015, o 15:39

Ceberebek pisze:Czy na HD90/HD90MC zadziała?
Wolę zapytać zanim wrzucę go do tunerka ;)
Nie mam pojęcia. Jeśli to nowa wersja tej Wiwy na chipsecie 7801 to jest szansa że zatrybi. Możesz też napisać do Wiwy i spytać jeśli nie chcesz uwalić tunera.

karkal
Posty: 1
Rejestracja: 13 lipca 2015, o 11:52

Re: WIWA HD-102 MEMO

Post autor: karkal » 13 lipca 2015, o 11:56

Witam

Posiadam powyzsze urzadzenie od paru tygodni i w zasadzie wszystko dziala swietnie. Jedynie pilot jest mocno kierunkowy, ale mozna sie przyzwyczaic.
Mam niestety jeden problem, a sa nim filmy mkv z dzwiekiem DTS.
W zaden sposob nie moge zmusic tego playera do puszczenia DTS poprzez wyjscie coaxialne do amplitunera. Probowalem juz ustawienia RAW i wszystkie inne, bez efektu.
Poczytalem forum i byc moze ta opcja istnieje tylko przez HDMI, ale tego nie mam jak sprawdzic (ampli nie dysponuje wejsciem HDMI).

Jakies rady?

Pozdrawiam

Odpowiedz