XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 19 lutego 2014, o 15:01

Nie, nie mam takich akcji. Tylko opisane w pierwszym poście (firmware v1). Włącz w OPCJACH PROGRAMISTYCZNYCH debugowanie usb oraz 3 opcje związane z akceleracją sprzętową GUI i testuj.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 19 lutego 2014, o 17:18

gdzie w tym tunerze są "opcje programistyczne"?

boria
Posty: 24
Rejestracja: 6 lutego 2014, o 08:27

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: boria » 19 lutego 2014, o 17:22

Musisz uaktywnić jak w każdym innym androidzie. Kliknij 10 razy na nr kompilacji w ustawieniach...

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 24 lutego 2014, o 10:59

A jak się wyłącza opcje programistyczną?

Czy komuś po aktualizacji oprogramowania z końca stycznia 2014 tuner włącza się sam po wyłączeniu go (standby) na dłużej (na ok. 24 godziny)?

Czy można jakoś sprawdzić jakie programy/usługi chodzą w tle w czasie trybu stnadby (czuwanie) i które mogą włączać urządzenie?

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: guru_lviv » 1 marca 2014, o 10:28

Hej. ludzie proszę, mówią mi kto ma jakie kanały, jaki system (DVB-T albo dvb-t2) pokazuje BOX DVB-2241?

Powiedzieć, czy są w Polsce nadawanie w DVB-T2, a jeśli jest coś w tym, co miasta?
dziękuję

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Fantom » 1 marca 2014, o 12:34

Programy nadawane są w DVB-T, ale ten dekoder obsługuje oba formaty, iec bez problemu działa (aktualnie chyba 24 kanały z czego TVP1 i TVP2 są dwa razy - w HD i SD)

Fantom

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Fantom » 11 marca 2014, o 21:27

No ja swojego boxa oddałem, jako towar niezgodny z umową. Xenic jeszcze obiecywał, że do 10 marca poprawi ten soft, ale ....
Jak coś się zmieni na plus to znowu kupię. Jak się nei zmieni to poszukam czegoś innego.

Fantom

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: guru_lviv » 16 marca 2014, o 14:21

Dzień dobry przyjaciele, twój ustroysva mieć nowy firmware, Prawda zaczyna się w języku angielskim. http://hdbox.ws/amlogic-mx/23-novaya-pr ... 15-t2.html
:|

boria
Posty: 24
Rejestracja: 6 lutego 2014, o 08:27

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: boria » 17 marca 2014, o 17:05

Testowal juz ktos ten soft co kolega zza wschodniej granicy zapodal? Ja niestety aktualnie nie mam mozliwosci zrobic test...

edit/ Pisownia PL!

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Fantom » 17 marca 2014, o 20:33

No ja swojego odaalem na reklamacji.
Ale jak ktos potestuje, lub Xenic poprawi sowj to znowu kupie :)

Fantom

boria
Posty: 24
Rejestracja: 6 lutego 2014, o 08:27

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: boria » 18 marca 2014, o 20:50

Jestem po wgraniu updatu. Pierwsze moje spostrzeżenia: załącza się normalnie w rozdzielczości jaka była przed updatem (u mnie w 720p). Nie włącza się samoczynnie! Był na stanbayu godzinę i się nie włączył, prawidłowo zareagował na power w pilocie, więc wszystko gra. Nie wiem jakie inne mieliście problemy, mnie głównie te dwa denerwowały. Jak coś to piszcie - potestuję ;)

zygmunt
Posty: 134
Rejestracja: 11 września 2009, o 15:18
Odbiornik: Philips PFL 5507 K12
Ferguson t65
Instalacja antenowa: Siatkowa z regulowanym zasilaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Koszotwy Katowice

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zygmunt » 19 marca 2014, o 11:11

Czy ma opcje właczenia sie o danej godzinie i czy to dziala ?
Czy ma HDMI-CEC ?
Jak z nagrywaniem , Czy szyfruje nagrane materialy ?

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Fantom » 19 marca 2014, o 11:16

boria pisze:Jestem po wgraniu updatu. Pierwsze moje spostrzeżenia: załącza się normalnie w rozdzielczości jaka była przed updatem (u mnie w 720p). Nie włącza się samoczynnie! Był na stanbayu godzinę i się nie włączył, prawidłowo zareagował na power w pilocie, więc wszystko gra. Nie wiem jakie inne mieliście problemy, mnie głównie te dwa denerwowały. Jak coś to piszcie - potestuję ;)
Tu było sporo zgłoszonych :
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=185252#p185252

Fantom

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 19 marca 2014, o 17:01

Po 24 godzinach testu nowego softu wszystko wygląda dobrze:
- box się wyłącza
- aplikacja dvb-t nie zawiesza box'a oraz działa poprawnie (ale nieco wolniej niż dotychczas)
- po instalacji nowego softu i pełnym wipe, box uruchmomił się w rozdzielczości 1080p ; po zmianie rozdzielczości na 720p zapamiętał ustawienia i po restarcie uruchamia się w 720p

@guru_lviv: thanks for a link, bro :)

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 19 marca 2014, o 17:05

@zygmunt

Sprzęt obsługuje HDMI-CEC; obsługi póki co nie można włączyć w dostępnym oprogramowaniu.
Co rozumiesz przez szyfrowanie nagranych materiałów i po co miałby je szyfrować?

zygmunt
Posty: 134
Rejestracja: 11 września 2009, o 15:18
Odbiornik: Philips PFL 5507 K12
Ferguson t65
Instalacja antenowa: Siatkowa z regulowanym zasilaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Koszotwy Katowice

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zygmunt » 20 marca 2014, o 08:56

Dziekuje Xavier za odpowiedz w kontekscie HDMI-CEC
Szyfrowanie nagran rozumie jako
niemożność odtworzenia nagrania dokonanego na pendrive przy pomocy tego urzadzenia
na jakimkolwiek innym urzadzeniu.
(Tak jest w wielu tv)

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 21 marca 2014, o 12:45

Zainstalowałem tą aktualizację (jak rozumiem nie jest to oficjalna wersja oprogramowania Xenic - na ich stronie jest nadal ta stara wersja ze stycznia 2014, a urządzenie startuje nie z napisem Xenic tylko jakimś napisem A9 - wiecie co to za napis?).
Jak na razie po kilku dniach:
1. Urządzenie nie zawiesiło się
2. NA RAZIE SIĘ NIE WŁĄCZYŁO SAMO
3. Prawidłowo się włącza i wyłącza (przy sofcie ze stycznia 2014 urządzenie lubiło się nie wyłączyć prawidłowo albo wystartować bez obrazu - zawiesić się na starcie, a nie tylko w czasie pracy)
4. Aplikacja DVBT2 nie zawiesiła się - pokazuje obraz i emituje dźwięk programu
5. Po uruchomieniu urządzenia automatycznie startuje aplikacja DVBT2 - gdzie to można w androidzie ustawić co ma być w autostarcie a co nie?
6. Nadal aplikacja DVBT2 ma nieprawidłowo obsłużony przycisk INFO, który powinien pokazać info o programie oglądanym a po wciśnięciu pokazuje wybór ścieżki (do tego jest przycisk na pilocie 'Audio')
7. Nie wiadomo jak zaprogramować włączenie nagrywania i wyłączenie nagrywania w aplikacji DVBT2 (nie chodzi tu o wskazywanie w EPG programu do nagrania, tylko klasyczny timer nagrywania jak w magnetowidach)
8. Przelotka antenowa na wyjściu antenowym daje sygnał ale tylko jak urządzenie jest włączone, niestety nadal na Standby nie przekazuje sygnału - czyli właściwie przelotka antenowa nie nadaje się w tej sytuacji do wykorzystania - pytanie czy można ten problem rozwiązać poprzez aktualizację oprogramowania, czy to jest niestety kwestia hardware?)
9. Nie znalazłem wprowadzenia opcji standardowej w tunerach DVBT możliwości włączenia sobie zegara na wyświetlaczu w trybie Standby

Na razie tyle spostrzeżeń

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 22 marca 2014, o 09:51

A jednak jakies małe kuku jest w sofcie g18ref_th2-ota-20140305.V0801. Po ok. 30 godzinach aplikacja DVBT startuje z komunikatem NO SIGNAL i czarny ekran. Wymagany restart box'a.

boria
Posty: 24
Rejestracja: 6 lutego 2014, o 08:27

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: boria » 22 marca 2014, o 10:10

Zgadza się xavier. Mam to samo. Poza tym aplikacja dvbt jest wolniejsza niż wcześniej... :(

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: guru_lviv » 23 marca 2014, o 17:49

Świeże Oprogramowanie dla DVB-T2 mediach wersja boksu. g18ref_th2-ota-20140317.V0801

Odpowiedz