XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: szpila » 17 czerwca 2014, o 09:02

Ciągle używam HomeBox'a, mogę tylko potwierdzić co mówi t_gumienny.

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: guru_lviv » 24 czerwca 2014, o 10:25

;)
Nowy firmware dla DVB-T2 od 16.06.2014

Cieszy mnie Wasze opinie i komentarze.

uniseb
Posty: 1
Rejestracja: 24 czerwca 2014, o 13:29

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: uniseb » 24 czerwca 2014, o 13:59

Witam.

@ guru_lviv: Dzięki za nową wersję 8-) Na pewno przetestuje jak już będę miał Boxa.

Jestem nowy w temacie ale przymierzam się do kupna VenSys VenBOX iTV21 (Manufacturer Model: VideoStrong VS-IP166).

Przed zakupem chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma modelami:
VS-IP166 - np. VenBOX iTV21
VS IP015 - np. VenBOX iTV04 lub XENIC DVB-2241

Po przeszukaniu sieci wygląda na to, że jest to ten sam sprzęt w różnych obudowach.
Może jednak ktoś z was wie coś więcej lub miał do czynienia z modelem VS-IP166 lub konkretnie VenBOX iTV21. Za wszelkie info będę wdzięczny.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 24 czerwca 2014, o 15:39

Po kliku tygodniach użytkowania box'a na firmware Xenic z wersją 2 (ze stycznia 2014) ani razu box nie padł - czyli to potwierdza nasze przypuszczenia na tym forum, że powodem ubijania tych box'ów był/jest ostatni firmware Xenic (tzw. wersja 3 z kwietnia 2014) - może dlatego wersja 3 firmware została usunięta z pobrania ze strony XENIC.

Na XENIC firmware wersji 2 aplikacja DVBT2 od czasu do czasu nie odpala obrazu ani dźwięku - pytanie do @guru_lviv czy ta wersja oprogramowania "firmware dla DVB-T2 od 16.06.2014" rozwiązuje problemy w działaniu aplikacji DVBT2? (jeszcze raz przy tej okazji podziękowania dla @guru_lviv za udostępnienie metody ożywienia padniętego boxu z karty microSD)

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: guru_lviv » 25 czerwca 2014, o 08:02

zsk pisze: pytanie do @guru_lviv czy
Nie mogę odpowiedzieć, pocieszam VS-ip015 DVB-S2. trzeba sprawdzić. I nie wrócić do wersji 2. choć w naszych opinii na forum są pozytywne. ludzie piszą, że działa szybciej.

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 25 czerwca 2014, o 09:50

@uniseb
Oba urządzenia mają identyczną specyfikację. Prawdopodobnie płyty PCB boksów VS-IP015 oraz VS-IP166 klepane są przez dwóch różnych producentów. Zakładam, że różnica może być (ale nie musi) w oprogramowaniu.

@zsk
Po otrzymaniu z serwisu nowego box'a zainstalowałem soft w wersji 3. Działa normalnie, bez zwiech i znanych cyrków. Dlatego zakładam, że część box'ów ma uszkodzoną pamięć NAND, stąd te dziwaczne zachowania niektórych skrzynek (uszkadzanie poszczególnych komórek pamięci NAND po kilku, kilkunastokrotnym formatowaniu i wgraniu firmware).

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 25 czerwca 2014, o 13:54

Niepokojące jest to co piszesz @xavier_pl, tylko jedna rzecz mi się nie zgadza, jeśli faktycznie mielibyśmy uszkodzone pamięci NAND w boxach to dlaczego na wersji 1 i wersji 2 oprogramowania XENIC tuner nie padał mi, a w wersji 3 tuner przestawał startować po krótkim czasie użytkowania?

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 30 czerwca 2014, o 11:30

Udało mi się "ubić" box'a wersją 3 oprogramowania. Box przestaje się bootować w momencie wyłączenia fizycznego zasilania, gdy po kliknięciu przycisku power box wchodzi w tryb uśpienia (gaśnie telewizor) ale nie wyłącza się całkowicie (działa zegar oraz dioda power jest zielona). W tym momencie coś złego dzieje się z partycją boot urządzenia, czego efektem jest niemożność jej odczytania i wiszenie biosu po nieudanej próbie bootowania.

Co do wadliwych pamięci nand - wnioski z mojego przypadku oraz kilku innych podobnych zgłoszonych mi na email.

Przy okazji - Nowy firmware dla DVB-T2 od 16.06.2014 - nie wnosi niczego nowego (DVB-T po kilku godzinach NO SIGNAL oraz ogólne przycinanie się tejże aplikacji; poza tym jak w poprzednich wersjach).

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

firmware do Android DVB-T2

Post autor: guru_lviv » 3 lipca 2014, o 22:50

Zmodyfikowany firmware do Android DVB-T2 funkcja w przeglądarce TV okazja, aby wyłączyć zasilanie w gniazdku antenowym.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 4 lipca 2014, o 02:21

xavier_pl pisze:Udało mi się "ubić" box'a wersją 3 oprogramowania. Box przestaje się bootować w momencie wyłączenia fizycznego zasilania, gdy po kliknięciu przycisku power box wchodzi w tryb uśpienia (gaśnie telewizor) ale nie wyłącza się całkowicie (działa zegar oraz dioda power jest zielona). W tym momencie coś złego dzieje się z partycją boot urządzenia, czego efektem jest niemożność jej odczytania i wiszenie biosu po nieudanej próbie bootowania.

Co do wadliwych pamięci nand - wnioski z mojego przypadku oraz kilku innych podobnych zgłoszonych mi na email.
Zatem to co piszesz potwierdza że nie jest problem w hardwarze (w wadliwych pamieci NAND) tylko oprogramowanie Xenic wersja 3 ubija box'a. Mój box po ożywieniu po padzie na wersji 3 oprogramowania i powrotu do wersji 2 oprogramowania Xenic, pracuje bez padu, co jak rozumiem oznacza że mój box Xenic nie ma wadliwej pamięci NAND - dobrze wnioskuje?

@guru_lviv czy ta wersja zmodyfikowana firmware powoduje poprawę działania LOOP'a między gniazdami wejścia antenowego i wyjścia antenowego żeby działał LOOP również w trybie czuwania (stnadby) - obecnie tuner musi być włączony (POWER ON) żeby loop antenowy działał w tym box'ie :-( - da się to poprawić firmware czy to niestety kwestia zmiany hardware'owej?

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: guru_lviv » 4 lipca 2014, o 05:38

zsk pisze:@guru_lviv czy ta wersja zmodyfikowana firmware powoduje poprawę działania LOOP'a między gniazdami wejścia antenowego i wyjścia antenowego żeby działał LOOP również w trybie czuwania (stnadby) - obecnie tuner musi być włączony (POWER ON) żeby loop antenowy działał w tym box'ie :-( - da się to poprawić firmware czy to niestety kwestia zmiany hardware'owej?
nie rozumiem!

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 13 lipca 2014, o 09:05

chodzi o to że tuner nie daje sygnału antenowego na wyjście antenowe jeśli nie jest włączony (w standby nie przekazuje sygnału na wyjście antenowe - musi być włączone i to jest wadliwe działanie tunera) - pytanie czy to można poprawić oprogramowaniem czy tylko hardware'owo?

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: guru_lviv » 13 lipca 2014, o 09:22

zsk pisze:chodzi o to że tuner nie daje sygnału antenowego na wyjście antenowe jeśli nie jest włączony (w standby nie przekazuje sygnału na wyjście antenowe - musi być włączone i to jest wadliwe działanie tunera) - pytanie czy to można poprawić oprogramowaniem czy tylko hardware'owo?
Nie można powiedzieć, że nie ma tego tunera, mam satelitę.
nie martw się o to odpowiedź:
Obrazek
to tanie urządzenie

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 14 lipca 2014, o 13:25

W pierwszym poście umieściłem dwa nowe punkty: 9 i 10. Zapraszam do zapoznania się szczególnie z punktem 10 - nie jednemu z nas sprawi wiele radości ;-)

-- połączono
zsk pisze:chodzi o to że tuner nie daje sygnału antenowego na wyjście antenowe jeśli nie jest włączony (w standby nie przekazuje sygnału na wyjście antenowe - musi być włączone i to jest wadliwe działanie tunera) - pytanie czy to można poprawić oprogramowaniem czy tylko hardware'owo?
Taki pasywny splitter dostaniesz za ok. 10zł w każdym sklepie RTV. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że wprowadza on pewną tłumienność więc przy słabym sygnale może się nie sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 17 lipca 2014, o 10:27 przez xavier_pl, łącznie zmieniany 1 raz.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 17 lipca 2014, o 01:00

Panowie, ale mi nie chodzi o to jak to obejść - bo to jest oczywiste (rozgałęźnik), tylko czy ta wada w tym tunerze (braku przekazywania sygnału antenowego na wyjście w trybie "czuwania") jest możliwa do naprawienia poprzez aktualizację firmware'a w tym tunerze czy to jest już niestety kwestia zmian w hardware'rze (elektronika w środku tunera).
(dodatkowo obejście z rozgałęźnikiem i dodatkowymi kablami zwiększa niepotrzebnie ilość dodatkowych rzeczy w pomieszczeniu zamiast prawidłowo działający tuner).

Czy udało się już komuś odpalić oglądanie z tego tunera programów dvbt w programie XBMC?

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 17 lipca 2014, o 10:31

Moim zdaniem, skoro opcja ta nie działa w tej chwili to w przyszłości także nie zadziała (sprawa zasilania bloku sygnałowego). Dlatego nie wyważaj otwartych drzwi i korzystaj z innych rozwiązań.

Na chwilę obecną tvheadend nie współpracuje z tunerem DVB-T amlogic więc nie ma DVB-T w XBMC.

Zerknę w oprogramowanie innego box'a (Sidewinder 4) bo producent pisze na stronie, że XBMC obsługuje DVB-T. Ten box też używa chip'u amlogic. Jeżeli coś ustalę to dam znać na forum (nie trzeba co tydzień pytać czy coś ustalono).

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

tvheadend works!

Post autor: guru_lviv » 17 lipca 2014, o 12:18


xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 19 lipca 2014, o 19:31

Guru - translate it ;-)

Podany przez Ciebie tvheadend nie działa. Ta wersja jest skompilowana dla tunera dvb-s (tvheadend nie wykrywa tunera dvb-t2).

Soft z Sidewinder'a - nie zawiera tvheadend. Z kolei xbmc jest w wersji 12.3 z kilkoma wtyczkami - nic nadzwyczajnego.

Guru - czy widziałeś gdzieś kompilacje tvheadend dla tunera amlogic dvb-t2? Ja swego czasu skompilowałem tvheadend, który wykrywa tuner dvb-t2 ale nie można poprawnie skonfigurować mux'ów.

Awatar użytkownika
guru_lviv
Posty: 17
Rejestracja: 1 marca 2014, o 10:14

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: guru_lviv » 19 lipca 2014, o 23:21

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ta wersja dla DVB, jeśli przeczytać instrukcje wszystko staje się jasne. DVB-T, działa przez dłuższy czas. DVB-C2 miał problemy, ale pokonaliśmy je.
:ugeek:

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 21 lipca 2014, o 17:49

Guru zadziałało Ci to 'amlogic kernel 3.0.50 mumudvb and tvheadend' na twoim DVBT-2 tunerze z XBMC?

Odpowiedz