XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

boria
Posty: 24
Rejestracja: 6 lutego 2014, o 08:27

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: boria » 24 marca 2014, o 08:42

Kolega ze Lwowa podesłał nam ciekawą stronkę. Wygląda na to, że na pojawiają się niej nowe softy dla naszego boksa ale nit tylko to: http://hdbox.ws/amlogic-mx/dvb-t2_mx/ Jeśli ktoś nie zna cyrylicy polecam google translate. Stronka wydaje się być całkiem ciekawa. Znalazłem coś o TVheadend, który powinien działać z naszym boksem: http://hdbox.ws/amlogic-mx/31-tvheadend ... -core.html Jest wyrażna instrukcja jak zainstalować i skonfigurować TVheadend dla XBMC... Ja dzisiaj wieczorem postaram się trochę to potestować.

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 24 marca 2014, o 14:55

Swego czasu skompilowalem tvheadend, uruchomiłem usługę. Soft wykrył tuner dvb-t ale nie miał opcji skanowani mux'ów. Widzę, że jest tam skompilowany tvheadend - można jak najbardziej testować :) Jeżeli się uruchomi prawidłowo, będzie miodnie!

Pamiętaj BORIA o jednym - przy uruchamianiu tvheadend musisz wyłączyć/zatrzymać standardową usługę DVB-T SERVICE. Inaczej tvheadend nie uruchomi się prawidłowo (dostaniesz w konsoli błędy).

Powodzenia! :)

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 25 marca 2014, o 01:37

1. Faktycznie tuner z oprogramowaniem z początku marca 2014 (g18ref_th2-ota-20140305.V0801.zip) również się wiesza - chyba trochę rzadziej niż przy wersji oficjalnej oprogramowania Xenic ze stycznia 2014, ale niestety nadal to się dzieje.
2. Niestety zauważyłem że nadal jeśli tuner jest wyłączony (w standby) na dłużej (np. całą dobę) to nagle okazuje się że sam się włączył.

Jak zrobić, żeby aplikacja DVBT2 nie startowała wraz z uruchomieniem tunera?(ma to miejsce po zainstalowaniu oprogramowania g18ref_th2-ota-20140305.V0801.zip)

Proszę o tłumaczenie - w wersji dla laika - jak zainstalować proponowany tutaj TvHeadend (Amlogic M8 S802 octacore and EM6DVB-S2 TVHEADEND.zip)?

Jak zrobić aby aplikacja XMBC odtwarzała muzykę z plików (obrazów płyt) ISO, NRG(nero) itp. Można odtworzyć obrazy ale w trybie Video (czyli filmowe), ale nie udało mi się uruchomić w trybie Audio (czyli dźwiękowe obrazy - np. obrazy płyt audioCD)
Czy udało się komuś odtworzyć na tym tunerze w aplikacji XBMC (lub innej aplikacji na tym urządzeniu) formaty DVD-Audio i SACD(Super AudioCD)?

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 25 marca 2014, o 09:28

BORIA - oszczędzę Ci trudu. TVHEADEND się uruchamia ale nadal konfigurator MUXów nie pozwala ustawić wszystkich niezbędnych parametrów (można ustawić tylko czestotliwość oraz modulację, brakuje jeszcze 5 innych parametrów). Innymi słowy - nie działa.

boria
Posty: 24
Rejestracja: 6 lutego 2014, o 08:27

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: boria » 25 marca 2014, o 10:36

Masz rację Xavier. Do tych samych wniosków doszedłem wczoraj :( BTW, nie widzę żadnych różnic w sofcie z 17.03 w stosunku do 05.03. DVB-T nadal jest powolne, w ogóle ta aplikacja do dvb wydaje mi się b mało user friendly...

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Fantom » 25 marca 2014, o 10:45

Czym można porównać dwa zipy (firmware), aby zobaczyć co się zmieniło (jakie pliki/katalogi) ?

Fantom

boria
Posty: 24
Rejestracja: 6 lutego 2014, o 08:27

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: boria » 25 marca 2014, o 11:40

z tego co widzę, to zmienił się boot.img i dorzucili XBMC (nie wiem w której wersji ale pewnie 13 - wczoraj nie zdążyłem na to looknąć), jest dorzucony su w /system/xbin oraz coś się zmieniło w /system/app, chyba jakieś nowe appki dorzucili...

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 25 marca 2014, o 11:57

Zmiany w softach (05-03 vs 17-03):
- zmieniony nr kompilacyjny kernela
- zmieniony nr kompilacyjny android'a
- zmiany w niektórych obrazach partycji
- dodany XBMC w wersji 12.0 z działającą akceleracją HW

Bez źródeł systemów pozostaje porównywanie rozmiarów poszczególnych plików w dwóch różnych archiwach. To wskaże, w którym pliku dokonano zmian.

leszczu350
Posty: 1
Rejestracja: 25 marca 2014, o 20:29

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: leszczu350 » 25 marca 2014, o 20:45

witam
mam pytanko w sprawie tego media boxa dvb-t2 jakie kamerki będą działały ze skypem.

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 26 marca 2014, o 09:40

Wszelkie znane i działające z box'em sprzęty umieszczamy w pierwszym poście tego wątku. Proponuję testować i dzielić się wiedzą.

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 27 marca 2014, o 19:24

Jak ktoś ma trochę czasu, może potestować softy... https://drive.google.com/folderview?id= ... aring#list

Hytron
Posty: 7
Rejestracja: 28 marca 2014, o 21:24
Odbiornik: Smart Media Box DVB-T2

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Hytron » 28 marca 2014, o 21:30

Witam serdecznie!

do mojego boxa zakupiłem świetnego pilota/klawiaturę/mysz MeLe F10 PRO. Pilot ma też wbudowany mikrofon i głośnik do rozmów i sterowania aplikacjami. Wszystko działa super, ale moja radość nie trwała długo :-( Problem w tym że box automatycznie przekierowuje dźwięk do klawiatury i nie wiem jak to zmienić.

Błagam pomóżcie :-)

Hytron
Posty: 7
Rejestracja: 28 marca 2014, o 21:24
Odbiornik: Smart Media Box DVB-T2

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Hytron » 31 marca 2014, o 02:35

W końcu udało mi się rozwiązać problem z dźwiękiem :-) w związku z tym moja prośba jest już nieaktualna.

Pomogła mi w tym aplikacja SoundAbout, która umożliwia definiowanie wyjścia audio dla niemal każdego typu aplikacji. Wybrane ustawienia są zapamiętywane i odtwarzane przy ponownym uruchomieniu urządzenia, więc zapominamy o problemie.

Czy ktoś z was wie, czy media box obsługuje karty pamięci 64GB?
Ostatnio zmieniony 1 kwietnia 2014, o 03:21 przez Hytron, łącznie zmieniany 1 raz.

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 31 marca 2014, o 10:24

Napisz, jak rozwiązałeś swój problem - w przyszłości przyda się innym!

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 1 kwietnia 2014, o 02:21

Dwa pytania:
1. Dlaczego programując Logitech Harmony 300 do tego tunera (na podstawie oczywiście oryginalnego pilota Xenic Smart Media Box Dvbt2), tuner przy sterowaniu tym pilotem zachowuje się tak że każde polecenie wykonuje tak jakbym wcisnął dwa razy dany przycisk mimo że wciskam go raz - pilot Harmony jest sprawny bo przy innych urządzeniach działa normalnie/prawidłowo - jedno wciśnięcie przycisku = jednokrotne wykonanie polecenia
2. Dlaczego nie mogę korzystać w tym urządzeniu jednocześnie z WiFi i Ethernetowego gniazda? - muszę wyłączyć LAN aby działało Wifi (chciałem podłączyć komputer stacjonarny po LAN a Wifi do Internetu.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Fantom » 1 kwietnia 2014, o 06:58

Ja miałem zaprogramowany Harmony i było ok.

Co do internetu, to tuner może robić za router - więc oba media powinny byc do włączenia. Tam gdzieś w opcjach było coś takiego.

Fantom

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: xavier_pl » 1 kwietnia 2014, o 20:50

@zsk

W którymś z softów (nie pamiętam, w którym) dość często występował dwuklik na pilocie IR oraz na klawiaturze. Potestuj z innymi softami.

Hytron
Posty: 7
Rejestracja: 28 marca 2014, o 21:24
Odbiornik: Smart Media Box DVB-T2

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Hytron » 1 kwietnia 2014, o 22:08

Witam!

na mojej drodze do szczęścia pojawiły się 2 nowe problemy:
1. za każdym razem kiedy uruchamiam boxa muszę wpisać hasło do sieci wifi. Czy jest jakiś sposób, żeby je zapamiętał i logował się automatycznie?

2. Gdzie można kupić ten magiczny kabel A/V? Sprawdziłem 4 różne, które były dostępne w sklepach i żadne nie działa :-( jeśli to nie jest standardowe gniazdo to producent powinien dodawać taki kabelek do zestawu.

będę wdzięczny za pomoc :-)

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: zsk » 2 kwietnia 2014, o 03:40

Fantom pisze:Ja miałem zaprogramowany Harmony i było ok.

Co do internetu, to tuner może robić za router - więc oba media powinny byc do włączenia. Tam gdzieś w opcjach było coś takiego.

Fantom
Ale które oprogramowanie do tego tunera używasz, że nie masz dwu-kliknięcia? - ja zainstalowałem soft z początku marca 2014 i Harmony nie da się sterować tego tunera - robi "dwuklik".

Nie chodzi mi o to żeby tuner działał jako ruter, tylko żeby mieć wewnętrzną sieć z komputerem po LAN, a po WiFi (łącząc się do mojego netu na AccessPoint WiFi) wyjście na świat.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: XENIC SMART MEDIA BOX DVB-T2, model DVB-2241

Post autor: Fantom » 2 kwietnia 2014, o 07:23

Hytron pisze:Witam!

2. Gdzie można kupić ten magiczny kabel A/V? Sprawdziłem 4 różne, które były dostępne w sklepach i żadne nie działa :-( jeśli to nie jest standardowe gniazdo to producent powinien dodawać taki kabelek do zestawu.

będę wdzięczny za pomoc :-)
Jakis sklep sprzedawal ten tuner z kablem w zestawi. I taniej (cos kolo 350 zl chyba). Ktos podawal link na Allegro.
Moze zagadac ...

Fantom

edit/ Pisownia PL!

Odpowiedz