FERGUSON REGENT TV8

Arecki21
Posty: 4
Rejestracja: 27 kwietnia 2014, o 22:42

FERGUSON REGENT TV8

Post autor: Arecki21 » 27 kwietnia 2014, o 22:42

Cześć :)

Mam do Was ogromna prośbę. Otóż kupiłem tablet (taki - Taki } - bardzo z niego jestem zadowolony, szybko śmiga, nie przycina się itp, ma tez wbudowany moduł DVBT, czyli można oglądać TV, a jest wystarczająco duży, żeby na biwaku pooglądać wiadomości, ale - nie wyłapuje wszystkich stacji.
Wg instrukcji programowałem go kilka razy i ciągle nie ma pełnej listy. Co można zrobić? Aktualizować soft?

Obrazek :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Nie mogę złapać wszystkich kanałów

Post autor: @GUTEK@ » 27 kwietnia 2014, o 22:57

Arecki21 pisze:Co można zrobić?
Przenieść się bliżej nadajnika.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: Nie mogę złapać wszystkich kanałów

Post autor: Tomciosz » 27 kwietnia 2014, o 22:58

Znaleźć się na piętrze lub na wzniesieniu. :)

Arecki21
Posty: 4
Rejestracja: 27 kwietnia 2014, o 22:42

Re: Nie mogę złapać wszystkich kanałów

Post autor: Arecki21 » 27 kwietnia 2014, o 22:59

aha :D tylko po pierwsze - gdzie jest nadajnik, a po drugie - żeby ogladać trzeba stac blisko nadajnika? :) Moze antenę większą jakąś zamontować ?


---- posty połączono
Tomciosz pisze:Znaleźć się na piętrze lub na wzniesieniu. :)
na balonik i do góry :D

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2404
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Nie mogę złapać wszystkich kanałów

Post autor: JaroslawMroczkowski » 28 kwietnia 2014, o 00:43

Jak wielokrotnie pisaliśmy na tym forum, siec DVB-T w Polsce jest zaprojektowana do odbioru stacjonarnego. Stabilny odbiór zapewnia jedynie antena kierunkowa umieszczona co najmniej 10m nad poziomem terenu. W każdym innym przypadku ma prawo nie działać. Ponieważ antenę dobiera się do lokalizacji, w wielu miejscach udaje się jednak dobrać coś prostszego.

Ten drucik (bo trudno to nazwać anteną) w tablecie nie zadziała. W pewnych, specyficznych warunkach - blisko nadajnika, najlepiej z widocznością optyczną anten nadawczych - da się odbierać, ale to wyjątki od reguły.
W przypadku urządzeń przenośnych nie wiele da się zrobić. Nawet jeśli mają złącze do anteny zewnętrznej trudno wozić ze sobą rozkładany maszcik z anteną na czubku ;) Na biwaku można próbować eksperymentów z rożnymi antenami np. panelowymi, pod warunkiem, że tablet ma złącze do zewnętrznej anteny, ale w tych urządzeniach DVB-T to gadżet, który często nie działa. Trzeba się z tym pogodzić.

Sprzedaż takich urządzeń, a niestety będzie ich coraz więcej na naszym rynku, bez rzetelnej informacji o warunkach odbioru DVB-T w Polsce, jest po prostu naciąganiem klientów.

Wszystkim rozczarowanym (i nie poinformowanym o warunkach odbioru DVB-T) polecam zapoznanie się z ustawą o szczególnych warunkach sprzedażny konsumenckiej i ewentualny zwrot towaru z powodu niezgodności z umową. (miał odbierać DVB-T, a nie odbiera)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Ferguson Regent TV8 - Nie mogę złapać wszystkich kanałów

Post autor: Anduraki » 29 kwietnia 2014, o 18:51

Można reklamować na niezgodność towaru z umową - skoro ma "znikomy" zasięg który zmusza do przebywania w promieniu kilku kilometrów od nadajnika - niech przywrócą funkcjonalność(wyprowadzą gniazdo na wierzch - do którego można podpiąć tą antenkę lub - stacjonarną) albo przyjmą zwrot.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2404
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Ferguson Regent TV8 - Nie mogę złapać wszystkich kanałów

Post autor: JaroslawMroczkowski » 29 kwietnia 2014, o 22:32

Chyba, że w opisie produktu lub instrukcji jest jakaś informacja, że może nie odbierać...

Arecki21
Posty: 4
Rejestracja: 27 kwietnia 2014, o 22:42

Re: FERGUSON REGENT TV8

Post autor: Arecki21 » 30 kwietnia 2014, o 22:49

własnie wszystko jest, ale nie bardzo chce znaleźć. Myslałem nad update systemu - dobry pomysł ?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON REGENT TV8

Post autor: @GUTEK@ » 1 maja 2014, o 22:26

I co to według Ciebie ma pomóc?

Po za tym jest w ogóle aktualizacja do tego tabletu? (nie sprawdzałem)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Ferguson Regent TV8 - Nie mogę złapać wszystkich kanałów

Post autor: Anduraki » 1 maja 2014, o 22:58

JaroslawMroczkowski pisze:Chyba, że w opisie produktu lub instrukcji jest jakaś informacja, że może nie odbierać...
Musi być na pudełku lub w szeroko dostępnym opisie produktu - jeśli jest w Instrukcji - to nie daje to konsumentowi żadnej możliwości zapoznania się przed zakupem.

Arecki21
Posty: 4
Rejestracja: 27 kwietnia 2014, o 22:42

Re: FERGUSON REGENT TV8

Post autor: Arecki21 » 2 maja 2014, o 12:01

znalazłem. Pieknie zaktualizowało. Musze powiedzieć ze porządny sprzęt. Dzieki za podpowiedzi :)

Odpowiedz