GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Krosnoludek » 18 kwietnia 2016, o 12:43

Dostępne jest nowe oprogramowanie do XS65 Combo wersji 1.4.0

1.4.0:
PL:
– dodano funkcjonalność wyświetlania dodatkowych elementów opisu EPG
– poprawa wyświetlania czasu pozostałego dla wydarzenia EPG
– przywrócono funkcjonalność Radia internetowego
– dodano opcję ręcznego startowania Przesunięcia czasowego
140_M3515-COMBO-RETAIL-PL

http://globo-multimedia.com/pl/produkty ... s65-combo/

Zaraz wgrywam

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: biprotek » 19 kwietnia 2016, o 12:31

- Dodali dodatkowe dane z epg, ale trzeba jeszcze troszkę formatowania (opis "klei się" do twórców programu a powinien zaczynać się z nowego wiersza a nawet napisem "Opis:")
- Kolory są przesycone ale to nie problem, można ustawić mniejsze nasycenie w menu, podobnie jak zresztą jasność, która dla mojego tv jest zbyt niska (ale tylko co ciekawe dla hdmi)
- Nadal nie można uruchomić nagrywania z drugiej głowicy przy nagrywaniu na pierwszej
Ogólnie coraz lepiej... czekamy na następne poprawki.

R33
Posty: 7
Rejestracja: 28 czerwca 2015, o 14:56

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: R33 » 23 kwietnia 2016, o 15:27

Oprogramowanie zdecydowanie najlepsze z wszystkich pod względem jakości obrazu, przynajmniej w 720p, obraz naprawdę jest dużo wyraźniejszy, jedyna wada to te przesycone kolory.
Nareszcie mamy w EPG dodatkowe informacje, przydałoby się ten tekst jeszcze sformatować.
Oby tylko w przypadku nowego softu nie pogorszyli jakości obrazu, nie wiem czy ktoś sprawdzał czy jest już możliwość powrotu do starszego oprogramowania, jeżeli nie to strach będzie nowe wgrywać.
Widać że Panowie w Globo przyłożyli się do pracy, oby tak dalej.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Krosnoludek » 30 kwietnia 2016, o 14:27

v.1.4.0 - Dołożono brakujące dane EPG, oraz przesuw długiego tekstu dla wyświetlanego tytułu ale:
Zrobiono to jednak bardzo nieczytelnie, wszystkie dane jak klasyfikacja audycji, reżyser, aktor, rok produkcji, kraj produkcji są pisane ciurkiem w jednej linijce jedno za drugim, nie tak jak w N2 czy tv LG czy tunerze Wiwa, gdzie każde z ww. danych są w nowej linijce, a przez to wygląd i czytelność jest świetna. Prosimy to poprawić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi o przesuw długiego tekstu, do jeśli jest tytuł audycji bardzo długi, to nadal część obcina, jeśli się da jeszcze to wydłużyć, to bardzo o to prosimy.

Radio internetowe powróciło, ale od wczoraj zauważam, że cześć stacji radiowych zniknęła, np całkowicie wyparowało radio zet, częściowo zniknęło Polskie Radio ... . Co się znów stało ?

Z multimediów nie działa mi teraz żaden film co mam na pendrive w rozszerzeniu .FLV , pisze Nieobsługiwany format pliku!. Wcześniej na v. 1.3.4 wszystko działało OK.

Pozostałe dwie rzeczy czyli:
– poprawa wyświetlania czasu pozostałego dla wydarzenia EPG
– dodano opcję ręcznego startowania Przesunięcia czasowego
Dodano już w poprzedniej wersji 1.3.7

Czekamy na dalsze poprawki, jest coraz lepiej ale jeszcze dużo jest do poprawienia.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: biprotek » 2 maja 2016, o 09:41

Co do radia internetowego - powinni dodać opcje ładowania własnej listy m3u ze strumieniami. A jak by jeszcze działało to dla tv internetowej jak u konkurencji to był by hit.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Krosnoludek » 5 maja 2016, o 23:28

Krosnoludek pisze:Z multimediów nie działa mi teraz żaden film co mam na pendrive w rozszerzeniu .FLV , pisze Nieobsługiwany format pliku!. Wcześniej na v. 1.3.4 wszystko działało OK.


Sprawdziłem jeszcze nagrania z pendrive na STB N2 i tunerze Wiwa HD90 i na nich wszystko działa, w 1.4.0 coś musieli schrzanić.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: biprotek » 6 maja 2016, o 11:16

Soft 1.4.0 Tuner nie przechodzi do stand-by po zakończeniu nagrywania z timera...

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Krosnoludek » 14 maja 2016, o 13:50

Nie potwierdzam, u mnie po zakończeniu nagrywania z timera przechodzi do stand-by, jeśli przed rozpoczęciem nagrywania tuner był w stand-by i po uruchomieniu nagrywania nie dotkniemy pilota, to tuner po nagraniu się wyłączy. Jeśli coś wciśniemy na pilocie, to koniec z wyłączeniem.
Pisałem, że potrzebna jest tu mała korekta, jeśli przy rozpoczętym nagraniu z EPG wciśniemy coś w pilocie, to tuner po skończonym nagraniu powinien wyświetlić komunikat, czy przejść do stand-by, czy nie. Jeśli nic nie wciśniemy, to po 30 czy 60 sekundach powinien się wyłączyć.

Kwestia czy Globo to poprawi i kiedy następne poprawki, jak np:
- niedziałający przycisk recall na pilocie !!!
- obcięte OSD na tv 4:3 !!!
- po zaniku prądu tuner nie przechodzi do stand-by (do stanu w jakim był przed) !!!
- obecnie tragicznie działające EPG, powrócić do tego co było w 1.3.4, bo było o wiele wiele lepiej. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Krosnoludek » 25 września 2016, o 22:59

Uwaga,
w oprogramowaniu 1.4.0 niewolno zmieniać ścieżki audio, bo już nie powrócimy do tej co była, np. na TVN7 wciskamy biały przycisk na pilocie zmieniamy ścieżkę audio na drugą od góry i jest np język oryginalny, i już nie da się powrócić do pierwszej ścieżki audio (w tym wypadku po Polsku) i za każdym razem jak włączymy kanał TVN 7 będziemy mieli już język oryginalny zamiast Polskiego, i każdorazowo trzeba ręcznie zmienić.

Teraz pytanie czy Globo jeszcze wspiera ten tuner (bo wygląda że już nie) i wypuści poprawkę zarówno na ten błąd z zapamiętywaniem ścieżki audio jak i innymi błędami:
- niedziałający przycisk recall na pilocie !!! (jeszcze w żadnym oprogramowanie nie działał poprawnie)
- obecnie tragicznie działające EPG, powrócić do tego co było w 1.3.4, bo było o wiele wiele lepiej
- obcięte OSD na tv 4:3 !!!
- po zaniku prądu tuner nie przechodzi do stand-by (do stanu w jakim był przed) !!!
- ciągle brak serwisu pogody, a sami chwalą się tym na stronie:
Do najistotniejszych zalet serii XS65 należą obecność złącza internetowego, które umożliwia aktualizację oprogramowania, możliwość odbioru radia internetowego oraz serwisu pogodowego, sterowanie dekoderem za pomocą smartfona z Systemem Android.

- znikło część stacji radia internetowego

To są najpilniejsze rzeczy do poprawy, na które czekamy już ponad rok czasu, a oprócz tego jest jeszcze sporo do poprawy mniej ważnych rzeczy które wymieniłem w mojej liście na poprzedniej stronie

Spróbuje jeszcze napisać do Globo, zobaczymy czy coś odpowiedzą.
Również proszę innych aby napisali do Globo support@globo.com.pl w sprawie pilnych poprawek w oprogramowaniu.
Piszmy również przez formularz dotyczący wsparcia technicznego: http://globo-multimedia.com/pl/zadaj-pytanie/

Ramirez
Posty: 24
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Ramirez » 19 lutego 2017, o 21:09

biprotek pisze:Soft 1.4.0 Tuner nie przechodzi do stand-by po zakończeniu nagrywania z timera...


Też tak myślałem ale po 3 miesiącach posiadania tego dekodera odkryłem przypadkiem że jednak jest opcja wyłączenia odbiornika po zakończeniu nagrywania a mianowicie gdy mamy coś zaprogramowane, w trakcie nagrywania trzeba nacisnąć przycisk 0/Wyłącznik czasowy i tam się pyta przy pierwszym naciśnięciu czy nic nie zmieniać a przy drugim naciśnięciu czy wyłączyć odbiornik po zakończeniu nagrywania.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Krosnoludek » 23 maja 2017, o 00:24


Ramirez
Posty: 24
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Ramirez » 23 maja 2017, o 09:28

Niestety największy bład softu nie jest naprawiony. A mianowicie w widoku gazetowym EPG przy programowaniu nagrywania przy więcej niż dwa, trzy dni do przodu odbiornik się resetuje. Zapisuje się ale po tym jest reset. Nie za każdym razem ale bardzo często.

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Kolor » 24 maja 2017, o 22:19

Reset, czy restart. Gatunkowo to dwa różne stany i wcale nie musi oznaczać to błędu mimo że upierdliwe.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Krosnoludek » 29 maja 2017, o 14:37

W nowym oprogramowaniu 1.4.5 poprawiono dwa dokuczliwe błędy:

- przycisk recall na pilocie wreszcie działa prawidłowo ! - Dziękujemy za poprawkę

- wreszcie super działa pobieranie danych EPG z satelity, teraz wystarczy wejść na TVP1HD, zostawić na nim tuner na 10-15 minut i praktycznie całe EPG się pobierze dla wszystkich kanałów, tak jak to było na fabrycznym oprogramowaniu 1.3.4, nie tak jak poprzednio, gdzie pobierało się tylko dla danego tr. - Dziękujemy za poprawkę

1. Nadal nie naprawiono poważnego błędu w oprogramowaniu, wyboru i zapamiętywania ścieżki AUDIO, i tu ponownie UWAGA!,niewolno zmieniać ścieżki audio, bo już nie powrócimy do tej co była np. na kanale TVP1HD z DVB-T wybieramy przyciskiem Audio np. trzecią ścieżkę dźwiękową, zatwierdzamy OK i wychodzimy z tego przyciskiem Audio. Następnie zmieniamy kanał na inny i z powrotem na TVP1, wybieramy przyciskiem Audio pierwszą ścieżkę dźwiękową (Polski) zatwierdzamy OK i wychodzimy białym Audio, zmieniamy kanał na inny i znów powracamy na TVP1 i już nie mamy ustawionej pierwszej ścieżki językowej (Polski) tylko tą trzecią wybraną pierwszym razem np. z językiem oryginalnym. Jedynym wyjściem by z powrotem była wybrana i zapamiętana pierwsza ścieżka Audio jest wykasowanie tegoż kanału i wyszukanie go jeszcze raz i absolutnie niewolno zmieniać ścieżki Audio, bo już nie zapamięta tej pierwszej.

2. Nadal nie poprawiono czytelności szczegółowego opisu kanałów by takie dane jak
Reżyser:
Aktor:
Rok produkcji:
Kraj produkcji:
gatunek:

niebyły pisane ciurkiem, tylko od nowa, każde w nowel linijce(jak w N2/3), oraz przesuwu długiego tytułu audycji, gdzie sam koniec jest niewidoczny, bo za szybko kończy się przesuwanie i powraca od początku.

3. Nie poprawiono radia internetowego, i nie dołożono serwisu pogody.

Dziękujemy (teraz już firmie Skymaster) za poprawki i czekamy na pozostałe

@Ramirez - Zgłoś to do Skymaster

Ramirez
Posty: 24
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Ramirez » 29 maja 2017, o 19:06

Kolor pisze:Reset, czy restart. Gatunkowo to dwa różne stany i wcale nie musi oznaczać to błędu mimo że upierdliwe.


Dziwne że nikt tego nie zauważył wcześniej. Jak za mało precyzyjnie napisałem to chodziło mi o to że przy tym programowaniu nagrywania przy widoku gazetowym EPG przy więcej niż dwa dni do przodu odbiornik ponownie się uruchamia. Dosyć to upierdliwe jak się powiedzmy 10 razy coś programuje i za każdym razem się uruchamia te kolejne 2 minuty.


Nie wiem czy też naprawiono inny błąd który był w starszym sofcie a mianowicie taki
że przy używaniu modułu wifi są problemy z nagrywaniem z tv, losowe , głownie w programach HD, niezbyt często ale powiedzmy do 5% nagrań ma pikseloze niezależnie od szybkości pendriva czy dysku twardego. Po wyjęciu modułu wifi problem mija. Takie dziwne trochę. Tak jakby procesor nie wyrabiał i miał problemy zapisem.

A co do zgłoszenia błędów to będzie problematyczne. Usunęli formularz kontaktowy aby nikt nie dokuczał :lol:

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Krosnoludek » 30 maja 2017, o 14:29

Mam ustawione nagrywanie cykliczne od pn do pt i nagrywa OK, tylko że mam ustawiony ten tryb EPG zwykły nie gazetowy.
Także nie mam modułu wifi tylko podłączony internet kabelkiem więc też nie pomogę, może ktoś inny.

Na razie poprawili dwie ważne rzeczy, przycisk recall i pobieranie danych EPG, na resztę czekamy w tym najpoważniejszy błąd wybór ścieżki audio i jej niezapamiętywania oraz inne ww błędy.

Ramirez
Posty: 24
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Ramirez » 1 sierpnia 2017, o 19:35

Działa wam radio internetowe ?? Bo coś nie mogę się połączyć z internetem ani przez wifi ani kabel...

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Krosnoludek » 2 sierpnia 2017, o 12:22

Działa, np. grupa RMF.
Nie działa np. całe Radio Zet

Ramirez
Posty: 24
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: Ramirez » 7 września 2017, o 23:49

Ostatnio odkryłem że problem z modułem wifi jest zależy od konkretnej karty sieciowej usb. Na jednej co kupiłem na allegro i niestety nie była z tych najtańszych po podłączeniu obraz się potrafi zacinać przy nagrywaniu i oglądaniu tv. Teraz z ciekawości podłaczyłm kartę wifi dołączaną do dekodera Skymaster TNT5 i działa z xs65 combo. I to wygląda na to ze dobrze. Przynajmniej na dzień dzisiejszy nie widzę problemów. Z ciekawostek zainstalowałam też sobie program do obsługi xs65 combo czyli Globo Remote na telefonie z androidem i też działa. Co ciekawe programując nagrywanie z epg w trybie gazetowym przez telefon odbiornik się ponownie nie uruchamia. Przynajmniej jest jakieś rozwiązanie na ten problem.

R33
Posty: 7
Rejestracja: 28 czerwca 2015, o 14:56

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Postautor: R33 » 11 czerwca 2018, o 15:38

Mam do Was pytanie, czy na sofcie 1.4.5 odbierają Wam kanały takie jak np. Euronews HD, Arte HD, Fashion Tv z Hotbirda, z Astry: Eurosport DE, kanały RTL, ZDF, Sky News?
Po zainstalowaniu tego softu mam problem z przeskanowaniem wielu transponderów nie działa mi połowa kanałów, na 1.4.0 było wszystko w porządku.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot]