GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 18 sierpnia 2018, o 08:11

Tak, przy wyłączonym też. Może inny tv puszcza z gniazda antenowego?
Do komina na dwa stalowe uchwyty.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2303
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: K63 » 19 sierpnia 2018, o 14:45

Może ten SSC jest niezbyt "szczelny" i coś "przecieka" w tor naziemnej. Odłącz wszystkie odbiorniki SAT od zasilania i sprawdź. Jeżeli przyczyna tkwi w sumatorze, to taki "przeciek" możesz "zatamować" blokerem DC.

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 21 sierpnia 2018, o 10:49

Przyznam, że niezależnie od dekodera, który jak wynika z wątku ma słabą głowicę, moja instalacja jest "dziwna" :? .
1. Przy sprawdzaniu kiedyś sygnału na Głobikową dipol zwisał luzem i sygnał był na ekranie tv w sile i jakości na ok 70%. Teraz zamontowałem ten dipol na uchwycie i siła z jakością po 0%, ale obraz z mux8 jest. Co prawda momentami drobnymi kostkuje, ale da się oglądać.
2. Wszystkie kable do anten odpiąłem przy odbiornikach a antena dalej "kopie" - czuć zwłaszcza przy dotknięciu brodą lub wewnętrzną stroną nadgarstka. Mierzyłem napięcie w tych kablach u góry między żyłą i oplotem i miernik wskazuje 0 V lub 0,3-0,5 V. Niby napięcia nie widać, ale czuć :lol: pomimo, że na dole odłączone od odbiorników/dekoderów.
3. Sygnał dziwny albo zakłócony czymś. Zaopatrzyłem się w miernik DVBT i chciałem ustawić tą VHF dokładnie. Miernik wariuje :o . załączam link do filmu na Youtube - mógłbyś zerknąć co o tym sądzisz? Dodam, że w trakcie nagrania nie ruszałem anteną, sam się nie ruszałem, niczym nie przesłaniałem anteny. Czy takie "dziwne" zachowanie sygnału od 0 do 10 wpływa na odbiór? Z czego to się może brać? Jak to zdiagnozować?
https://www.youtube.com/watch?v=hiP7rhdsk1U

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2303
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: K63 » 21 sierpnia 2018, o 14:38

mkrek pisze:Przy sprawdzaniu kiedyś sygnału na Głobikową dipol zwisał luzem i sygnał był na ekranie tv w sile i jakości na ok 70%. Teraz zamontowałem ten dipol na uchwycie i siła z jakością po 0%
Minimalna odległość dla dipola, zawieszonego w pol. V na metalowym maszcie, to 30 cm. Przeczytaj dokładnie treść poniższego posta ...
poxipol pisze:Każda antena w polaryzacji pionowej ma inne parametry niż w poziomej..
Tak wyglądają minimalne odległości.
przy czym mim.odległość między UHF a VHF to 800 mm
Obrazek

Jak mamy maszt z z plastyku lub drewniany to można bezpośrednio montować do masztu
mkrek pisze:Zaopatrzyłem się w miernik DVBT
Ten wskaźniczek nie jest miarodajny, bo niby co ma pokazywać skala od 0-10. Siłę sygnału? To już lepiej kierować się wskazaniami siły i jakości sygnału w odbiorniku. Z zachowania tego wskaźnika można wysnuć wniosek że sygnał jest na pograniczu odbioru i stąd te wahania. Ponadto zauważyłem że w pewnych okolicznościach przebywanie w pobliżu anteny może powodować zakłócenia odbioru. Spróbuj zrobić pomiar kilka metrów od anteny.

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 5 września 2018, o 13:08

@K63, dla podsumowania tematu. Tego mux8 odbieram już na tym combo.
Faktycznie dipol na ten mux miałem przy maszcie. Odsunąłem trochę, ale nie zmienia to postaci, że w dekoderze siła i jakość 0% i 10%. Również ten miernik sygnału wariuje przy oddalonym dipolu. Zdaję sobie sprawę, że ułożenie moich anten nie jest optymalne, ale tak zostawię.
Jeszcze jedna kwestia, którą zauważyłem wczoraj. Jak włączę radio, które ma antenę na tym maszcie i idzie przez te zwrotnice, to sygnał TV wywala?! Już nie mam siły do tej instalacji... :( . Chyba tak to zostawię.

jojar
Posty: 1
Rejestracja: 19 grudnia 2018, o 18:50

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: jojar » 20 grudnia 2018, o 14:02

witam,
jestem nowy na forum i bardzo licze na pomoc.
Moj XS65 TWIN dziala z karta TNK SMART HD w ustawieniu "dwa tunery - jeden sygnal"
Niestety czesto przy przelaczaniu kanalow pojawia sie na tych kodowanych czerwony pasek "sygnal zakodowany", pomaga wtedy jedynie wylaczenie i ponowne wlaczenie urzadzenia.
Ta sama karta TNK dzialala poprzednio z dekoderem ariva bez problemu.
Probowalem zainstalowac nowy soft 1.45 do wersji COMBO ale dostaje komunikat, ze jest niekompatybilny.
Strona producenta:
http://skymaster.de/en/products/dvb-s2- ... xs65-twin/
nie oferuje zadnych wersji oprogramowania, (albo nie umem ich znalezc....)
Probowalem tez aktualizacji przez server OTA, obecna wersja 0.1.4.0-r983 nie znajduje aktualizacji na 1.4.5.
Nie wiem, czy nazwa domylnego servera jast jeszcze aktualna:
ota.globo-multimedia.com:8444
Bylbym wdzieczny za pare wskazowek.
pozdr.
Jaro

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1662
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: Krosnoludek » 24 stycznia 2019, o 22:09

@jojar - Wersja oprogramowania od Combo nie będzie pasować, pisz do Skymaster o podesłanie najnowszej wersji oprogramowania do tunera Twin: http://skymaster.de/pl/kontakt/

Do Twin znalazłem tylko v 1.4.0: http://skymaster.de/pl/produkty/dekoder ... xs65-twin/

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1662
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: Krosnoludek » 24 stycznia 2019, o 22:11

Czy u Was również tuner przestał komunikować się przez internet, nie działa radio internetowe, ani sterowanie przez Globo remote z telefonu na androidzie ?

edyt. 25.01.2019
Nie wiem co się stało, ale na drugi dzień jak o tym wyżej Wam napisałem w godzinach wieczornych znów wszystko zaczęło działać jak wcześniej. Co było tego przyczyną, nie mam pojęcia.

edyt. 26.01.219
Znów tuner przestał komunikować się przez internet, czy to znaczy że pada karta sieciowa w tunerze (podłączony kabelkiem) ?

Odpowiedz