GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 8 sierpnia 2018, o 13:20

Mam ten dekoder od dłuższego czasu. Dołożyłem teraz antenę na MUX8 z Góry św. Marcina. Tyle tylko, że tam nadają na 191,5 MHz a dekoder skanuje tylko co 1 MHz i nie ma połówki, co powoduje brak sygnału. Robiłem ręczne skanowanie po częstotliwościach, ale nie znajduje sygnału. Dodam, że tv który ma wbudowany dekoder i na tej instalacji skanuje na 191,5 MHz, odbiera Mux8. Wgrałem najnowszy (ale stary :cry: jednak soft) i problem pozostał.
Może @Krasnoludek coś poradzi?? Help?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1660
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: Krosnoludek » 8 sierpnia 2018, o 16:09

Spróbuj wyszukać ręcznie po kanale, Tarnów nadaje na k.7

-Tryb skanowania: według kanału
-Pasmo: VHF
-Nr kanału: 7

Wprowadź kanał nr. 7 i odczekaj z 20 sekund aż sygnał się pojawi. Jak sygnał się pojawi, wtedy daj wyszukaj kanały (czy jakoś tak).

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 8 sierpnia 2018, o 21:15

Jak to się ustawia w menu, to ogarniam.
Tylko sygnał się nie pojawia, bo brakuje częstotliwości 191,5 MHz - jest na kanale 7 tylko 191 MHz. Nie mogę edytować tej częstotliwości.
TV zawierający w sobie dekoder podpięty do tej instalacji odbiera Mux8.
Jak dodać/zmienić tą częstotliwość na właściwą? Mam wgrany ten ostatni dostępny soft. Nikt w serwisie Skymastera nie odbiera :( telefonów...

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1660
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: Krosnoludek » 8 sierpnia 2018, o 21:37

To nie przeszkadza, że niema 0,5 MHz. U mnie k.6 też jest 184 zamiast 184,5 MHz i działa.
Jak ustawisz sobie k.7 to zaczekaj z 20 - 30 sekund aż się sygnał pojawi, u mnie z 15 sekund trzeba odczekać. Czekasz ?

Tak to ma wyglądać, tylko u Ciebie k.7 ma być ustawiony i sygnał powinien się pojawić:
Obrazek

Jak nie, to zgraj sobie listę kanałów na pendrive (tak na wszelki wypadek) i daj wyszukiwanie automatyczne dla tv naziemnej.

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 8 sierpnia 2018, o 22:20

Ok. To może jesteśmy (szukam pomocy też na innym forum tv) krok dalej. Jeśli te "połówki" nie mają znaczenia, to trzeba szukać innej przyczyny.
Tak czekam i więcej niż 30s. i nic. Mam dokładnie jak u Ciebie, ale nie działa. To jeszcze przypuszczenie, że może głowica w tunerze słabsza niż w tv i dlatego w nim działa a w Globo nie?
Nie zależy mi już na liście kanałów. Szukałem automatycznie, ale nic nie znajduje :( . A przywrócenie ustawień fabrycznych? Na jakim sofcie pracujesz?
Na tej instalacji działają jeszcze dwa inne tv (jest spliter) i na nich MUX8 odbiera. Podłączone Globo w ich miejsce nie widzi sygnału.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1660
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: Krosnoludek » 8 sierpnia 2018, o 22:50

Czyli rozgałęźnikiem masz sygnał rozdzielony na trzy. Usuń na próbę rozgałęźnik i podłącz bezpośrednio beczką, i sprawdź sygnał.
Oprogramowanie mam najnowsze jakie jest czyli 1.4.5: http://skymaster.de/pl/produkty/dekoder ... s65-combo/

Możesz spróbować dać ustawienia fabryczne, tylko zrób kopię listy na pendrive bo będziesz musiał od nowa wszystko wyszukiwać. Po ustawieniach fabrycznych daj wyszukiwanie automatyczne dla kanałów naziemnych i zobacz co wyszuka.

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 9 sierpnia 2018, o 08:20

Dawałem ustawienia fabrycznie i nic z tego. Nie znajduje sygnału.
Będzie ciężko pominąć rozgałęźnik, bo wysoko na strychu. W każdym razie na tych dwóch tv sygnał jest a gdzie dekoder nie. Myślałem, że może o te częstotliwości chodzi i muszę coś wykombinować, żeby się pojawiły. Jak mówisz, że u Ciebie działa bez tych połówek, to pewnie temat się urwie. Nie widzę dalej kierunku poszukiwań. Jedynie przychodzi do głowy, że to Globo jest dziadowskie :evil: i ma słabą głowicę i nie znajdzie sygnału tam gdzie inne tunery znajdują.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2282
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: K63 » 9 sierpnia 2018, o 10:15

mkrek pisze:na tych dwóch tv sygnał jest
Jakie masz parametry sygnału mux-8 na tych telewizorach?

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 10 sierpnia 2018, o 09:50

Sytuacja zmieniła się o tyle, że pierwszy raz przez chwilę oglądałem MUX8 z tego dekodera. Wygląda, że nie ma różnicy w tych częstotliwościach "połówkowych" - to nie one są problemem a to podejrzewałem.
Nie bardzo mam czym sprawdzić jakość sygnału. Chciałem ją sprawdzić w tych odbierający tv i porównać na tunerze Globo. Uruchomiłem menu skanowania w Globo na odpowiednim kanale i pokazał siła 0% a jakość 10%, ale mimo wszystko po raz kolejny dałem skanowanie kanału i co dziwne usłyszałem dźwięk programu z czarnym ekranem. Odczekałem chwilkę i pojawił się kostkujący obraz! Znaczy, byłem blisko. Skorygowałem później jeszcze ustawienie anteny i obraz był na tym MUX8 dobry, stabilny. Dokręciłem antenę w takim ustawieniu. Sprawdziłem i dalej siła sygnału 0% i jakość 10%!!! Chwilę pooglądałem jeszcze programy i wyłączyłem dekoder.
Chciałem włączyć wieczorem i widzę "Brak sygnału". Sprawdziłem w pozostałych tv i tam obraz na MUX8 był dobry.
Tropem jest chyba słaba siła sygnału dla tego dekodera albo inaczej słaba jego głowica. Pytanie jak ją wzmocnić dla tej częstotliwości. To jest antena bez zasilania i ma sumatory nie przepuszczające napięcia V - to nie powinno się zmienić. Jakieś porady. Ze strony Emitela widzę, że jestem na obszarze pokrycia sygnałem. Moc nadajnika ERP 3 kW - odległość 30 km.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2282
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: K63 » 10 sierpnia 2018, o 10:32

mkrek pisze:To jest antena bez zasilania i ma sumatory nie przepuszczające napięcia
Opisz dokładnie swoją instalację ...
mkrek pisze:odległość 30 km
... i podaj lokalizację (miejscowość).
Jak już wyżej pisałem, pewną wskazówką byłoby podanie parametrów sygnału na k.7 w pozostałych odbiornikach, które ten mux odbierają.

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 10 sierpnia 2018, o 13:20

Miernika sygnału nie mam - jestem osobą prywatną. Te telewizory Samsungi też nie mają nawet wskaźnika takiego %-towego. Nie mam jak podać parametrów sygnału.
Sprawa z pozostałymi pytaniami jest trochę skomplikowana i chapeau bas jak ktoś ją ogarnie po opisie :lol: . Po pierwsze primo wiem, że mam bliżej nadajnik z MUX8 odległy o 9km i mocy 1kW, ale z innego kierunku (w Głobikowej) i nie chcę dokładać drugiej anteny.
Po drugie primo ;) albo secundo moja instalacja jest trochę skomplikowana (co postaram się krótko opisać) i wiem, że mam na niej trochę strat sygnału poprzez tłumienia na kolejnych urządzeniach, ale do tej pory to wystarczało i nie chciałbym za wiele inwestować - najwyżej nie będę oglądał MUX8.
Po trzecie primo :lol: do rzeczy, skoro chcę żeby mi pomóc! Moja lokalizacja to Dębica. Instalacja jest "kombinowana" na 3 telewizory przy których są zamontowane gniazda SAT/TV/Radio. A teraz od drugiej strony :D. Antena kierunkowa z symetryzatorem Opticum BX1000+ z dołożonym dipolem na MUX8 - wszystko bez wzmacniacza antenowego. Kabel z BX1000+ idzie do sumatora w dipolu MUX8 (takie 0,3m). Teraz kabel idzie do sumatora z anteną od radia. Wychodzący z niego kabel idzie do sumatora z anteną SAT (na której jest dwa Twiny też sumowane ;) ). Dopiero z tego sumatora rozchodzi się na 3 kable o długości 10-15m do gniazd przy telewizorze (ten z Globo ma z 10m). (Kurcze piszę z pamięci i nie wiem czy nie pominąłem w jakimś momencie jednego rozgałęźnika...).
Wiem, że dużo sumatorów i dużo dB ucieka, ale nie chcę kupować takiego sumatora jak do instalacji zbiorczych za 500 zł. Dodatkowo one są zasilane prądem a ja nie mam na strychu gniazdka. Wszystkie te sumatory co mam w części "naziemnej" nie przepuszczają napięcia dlatego takie wzmacniacze odpadają. Obecnie jedyny prąd idzie z dekodera do SAT. Aha, i to ja jestem autorem tej instalacji :evil: jakby co.
@K63 ogarnąłeś to? Chciałeś, to masz ;) . Lepiej sprowadzić to do prostego pytania jak wzmocnić ten sygnał tylko na ten MUX8, na tej częstotliwości. Żadne straty sygnału instalacji nie usprawiedliwią słabego tunera Globo. W pozostałych telewizorach obraz jest.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2282
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: K63 » 10 sierpnia 2018, o 16:25

mkrek pisze:telewizory Samsungi też nie mają nawet wskaźnika takiego %-towego
Większość Samsungów ma "Test sygnału" w zakładce Pomoc techniczna -> Diagnostyka.
mkrek pisze:Moc nadajnika ERP 3 kW - odległość 30 km
mkrek pisze:Moja lokalizacja to Dębica
mkrek pisze:mam bliżej nadajnik z MUX8 odległy o 9km i mocy 1kW, ale z innego kierunku (w Głobikowej)
Sygnał mux-8 z Tarnowa akurat w kierunku Dębicy jest maksymalnie wytłumiony do ok. 0.8 kW. Zapewne dlatego główna wiązka (bez tłumienia) z Głobikowej skierowana jest właśnie na Dębicę.
Na instalacji rzeczywiście masz spore tłumienie ze względu na sumatory - prawdopodobnie największe na sumatorze/zwrotnicy RTV/SAT.
mkrek pisze:Opticum BX1000+ z dołożonym dipolem na MUX8
Jeżeli to ten dipol, to informacja o jego zysku (12 dB :!:) jest kompletną bzdurą.
mkrek pisze:Kabel z BX1000+ idzie do sumatora w dipolu MUX8 (takie 0,3m). Teraz kabel idzie do sumatora z anteną od radia
Sumator czy zwrotnica VHF/UHF+FM?
mkrek pisze:z tego sumatora rozchodzi się na 3 kable o długości 10-15m do gniazd przy telewizorze (ten z Globo ma z 10m)
Czy w gnieździe do którego podłączasz Globo jest sygnał SAT? Jeżeli nie, to możesz zastąpić je "beczką". Zawsze to trochę mniejsze tłumienie.
mkrek pisze:... do sumatora z anteną SAT (na której jest dwa Twiny też sumowane)
Sygnał z dwóch konwerterów "twin" sumujesz sumatorem?

Instalacja RTV + SAT oparta o sumatory, to nie jest dobre rozwiązanie. Co prawda wychodzi taniej, ale może powodować problemy ze względu na duże zróżnicowanie poszczególnych sygnałów i złą separację urządzeń. Najlepiej zatem - albo oddzielne kable, albo multiswitch. Niestety dobra instalacja musi kosztować.

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 10 sierpnia 2018, o 17:41

Więc znowu od początku ;) :
- znasz mój tv lepiej niż ja sam :). Na jednym z tv siła 40 i błędów 0 (jako jedyny nie ma gniazda tylko bezpośrednio do tv) i brak info o jakości; na drugim tv siła 8, jakość 100 (ale na ułamki sekund 0) i błędy 0-2000.
- faktycznie dołożony jest ten dipol AX80 - tylko nie wiem czy on ma w sobie sumator czy zwrotnicę
- potem to idzie do rozgałęźnika Alda 2 way spliter http://www.anprel.sklep.pl/p373,rozgale ... z2001.html gdzie łączy się z radiem
- dalej jednym kablem 10 cm idzie do zwrotnicy DSE SSC-4 https://dvbsklep.pl/pl/p/Zwrotnica-sygn ... SSC-4-/338 w którym się łączy z dwoma kablami z dwóch osobnych diseqów https://technosat.pl/index.php?p3,globo ... ld-edition pod którymi są twiny
- ten tv z dekoderem jako jedyny ma mieć SAT :D (dlatego kupiłem Combo) !!!

No w te multiswitche nie chcę inwestować a i nie mam prądu na strychu. Co poradzisz? Pytanie pewnie głupie, ale jakby próbować tylko ten sam dipol AX80 obrócić na Głobikową? No nie będzie reszty drutów i reflektora bo zostaną na Tarnów...? A może dałoby radę zastosować taki wzmacniacz antenowy przelotowy WB22 https://seltrade.pl/wzmacniacz-antenowy-dpm-wb22-22db . Zasilałbym go z tego Globo 5V, a on sam podobno nie przepuszcza napięcia dalej (w antenie jest przecież symetryzator)?? Wtedy ten WB22 należałoby wrzucić między SSC-4 a Alda 2 way bo on nie przepuszcza napięcia?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2282
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: K63 » 10 sierpnia 2018, o 18:53

mkrek pisze:siła 40 i błędów 0
Stosunkowo słaby sygnał. Skoro ten tv ma tak mało, to w GLOBO też szału nie ma.
mkrek pisze:tv siła 8, jakość 100 (ale na ułamki sekund 0) i błędy 0-2000
Niska jakość lub jakieś zakłócenia.
mkrek pisze:potem to idzie do rozgałęźnika Alda 2 way spliter
Po pierwsze Alda to jeden z najgorszych jakościowo rozgałęźników, po drugie - zgodnie z dobrą praktyką instalatorską - te anteny powinieneś połączyć zwrotnicą, np. taką.
mkrek pisze:A może dałoby radę zastosować taki wzmacniacz antenowy przelotowy WB22
Jeżeli sygnał na UHF jest dobry, to lepszym rozwiązaniem jest podłączenie wszystkich 3 anten (UHF/VHF/FM) oddzielnymi kablami do np. takiej zwrotnicy. Z tym że w dipolu VHF montujesz wzmacniacz na k.5-12. Zasilacz z separatorem między SSC-4 a zwrotnicę.

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 12 sierpnia 2018, o 15:27

@K63, bezwzględnie masz rację w tym co piszesz: sygnał jest pewnie słaby, instalacja też nie jest wzorowa.
Nie zmienia to faktu, że w pozostałych tv odbiera, co skłania do refleksji, że dekoder jest słaby :( .
Widziałem te zwrotnice, które proponujesz. Może bym i kupił, ale one wymagają zasilacza a ja pisałem przecież, że nie mam prądu, więc te rozwiązania odpadają. Poza tym puszczenie sygnałów Radio/VHF/UHF osobno do tej zwrotnicy chyba mija się z celem, bo nie wpłynie na poprawę sygnału VHF, bo do niego dołącza UHF i może on by się tylko poprawił omijając puszkę w VHF.
Dziękuję Ci za dyskusję, bo widać że znasz się trochę na tym i będę wiedział czy mam szansę na odbiór czy nie. Zastanów się jeszcze nad moimi pytaniami z poprzedniego postu:
a) czy sam dipol przekręcony na Głobikową może dać odbiór sygnału czy jednak potrzebne są pozostałe elementy i szkoda próbować
b) czy ten wzmacniacz WB założony na antenę i zasilony 5V z dekodera poprawi sytuację
c) jakieś inne pomysły bez zasilaczy?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2282
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: K63 » 12 sierpnia 2018, o 19:08

mkrek pisze:Poza tym puszczenie sygnałów Radio/VHF/UHF osobno do tej zwrotnicy chyba mija się z celem, bo nie wpłynie na poprawę sygnału VHF, bo do niego dołącza UHF i może on by się tylko poprawił omijając puszkę w VHF.
Na pewno błędem jest sumowanie sygnałów przy pomocy rozgałęźnika, bo wówczas anteny mogą się nawzajem zakłócać.
Sugeruję zrobić dwa małe eksperymenty:
- odłącz od instalacji rozgałęźnik Alda wraz z anteną radiową, a combo podłącz (za pomocą "beczki") bezpośrednio do SSC-4 (sprawdź parametry mux-8)
- następnie odłącz kabel łączący dipol UHF ze zwrotnicą na dipolu VHF (sprawdź parametry mux-8)
Otrzymasz odpowiedź czy połączenia które masz obecnie mają jakiś wpływ na parametry sygnału mux-8 i nie ma sensu nic zmieniać.
mkrek pisze:czy sam dipol przekręcony na Głobikową może dać odbiór sygnału
Spróbuj, ale pamiętaj że Głobikowa nadaje na k.6 w polaryzacji pionowej -> Link.
mkrek pisze:czy ten wzmacniacz WB założony na antenę i zasilony 5V z dekodera poprawi sytuację
Ale jak zasilisz ten wzmacniacz z dekodera, skoro sumator SSC-4 nie przepuszcza zasilania do anteny w torze tv naziemnej? Aby zasilić wzmacniacz z dekodera sat, musiałbyś zastosować np. SCQ-410.
mkrek pisze: jakieś inne pomysły bez zasilaczy?
- Znaleźć lepszą lokalizację i poprawić sygnał na obecnej antenie,
- wymiana na inną antenę combo, która pomoże uzyskać lepsze parametry,
- zastosować dodatkową antenę VHF o większym zysku.

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 14 sierpnia 2018, o 19:09

Rozgałęźnik akurat miałem, nie musiałem kupować zwrotnicy i działało.
Podłączyłem beczką bezpośrednio dekoder do anten UHF/VHF - obraz się pojawił (chociaż go wcześniej nie było), ale był rwany - siła sygnału dalej 0 a jakość 10%. Odłączenie uhf nic nie zmieniło.
Faktycznie nie zwróciłem uwagi, że SSC nie przepuści napięcia dla tego WB22. A jak wepnę go w tor Globo przed SSC to nie zadziała?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2282
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: K63 » 14 sierpnia 2018, o 19:43

mkrek pisze:A jak wepnę go w tor Globo przed SSC to nie zadziała?
Jak? Między dekoderem a SSC? Przecież w tym kablu masz jeszcze sygnał sat. Nie da się.
W przypadku zastosowania sumatora działającego tak jak np. Telmor SCQ-410 ...
Podłączenie tunera DVB-S na którekolwiek wyjście sumatora SCQ-410 przekaże napięcie zasilania dalej do konwertera LNB. Spowoduje to również wysłanie napięcia zasilania do anteny naziemnej (poprzez stabilizator napięcia 12VDC).
Zatem wzmacniacz przy antenie naziemnej zasilasz z gniada SAT (a nie z AERIAL IN) dekodera. Co prawda wysyła on 14/18 V do sterowania LNB, ale sumator RTV/SAT zasila antenę naziemną napięciem 12V.

mkrek
Posty: 13
Rejestracja: 8 sierpnia 2018, o 11:40

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: mkrek » 16 sierpnia 2018, o 19:33

Ok, dużo się wyjaśnia. Spróbowałem ustawiać sam dipol na Głobikową i widać że działa. Na kanale 6 jest spora siła i jakość dla tego Muxa. Tak chyba ostatecznie ustawię. Muszę tylko dokupić rurki do montażu.
Jeszcze jedna kwestia. Możesz podpowiedzieć skąd się bierze napięcie na antenie naziemnej? Dotykałem ja i kopie! Jedyne napięcie podaje jeden dekoder do anteny Sat, resztę napięć poustawiłem na off. Wyłączyłem go z prądu a antena naziemna dalej kopie. I to każda radio, dipol i uhf. No i jest do tego ten SSC, który miał nie przypuszczać napięcia! O co chodzi?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2282
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: GLOBO - OPTICUM BLUE XS65 COMBO

Post autor: K63 » 16 sierpnia 2018, o 23:38

"Kopie" przy wyłączonym zasilaniu dekodera? Do czego masz przymocowany maszt antenowy?

Odpowiedz