CABLETECH URZ0324

dima
Posty: 16
Rejestracja: 23 lipca 2014, o 18:07
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa ATX-107
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

CABLETECH URZ0324

Post autor: dima » 9 marca 2015, o 21:15

CABLETECH URZ0324

Informacje o urządzeniu:
http://www.lechpol.eu/model/urz0324
Ostatnio zmieniony 4 lutego 2019, o 13:31 przez dima, łącznie zmieniany 3 razy.

komp2015
Posty: 84
Rejestracja: 27 kwietnia 2015, o 13:12
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: komp2015 » 16 maja 2015, o 15:53

Witam
Zakupiłem tuner CABLETECH URZ0324 i we wtorek ma odebrać ten tuner
Moje pytanie co jest na wyposażeniu tego tunera
jakie akcesoria co dokupić, a czego nie dokupić.
Czy na wyposażeniu kabel euro-SCART.

Proszę o odpowiedź dziekuje

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 786
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 16 maja 2015, o 17:13

Kabla Euro - SCART za pewne nie ma na wyposażeniu dekodera w pudełku jak to ma miejsce z innymi dekoderami tej firmy. Chyba będziesz musiał dokupić tylko ten kabel.

komp2015
Posty: 84
Rejestracja: 27 kwietnia 2015, o 13:12
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: komp2015 » 17 maja 2015, o 05:47

Dziękuje

komp2015
Posty: 84
Rejestracja: 27 kwietnia 2015, o 13:12
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: komp2015 » 20 maja 2015, o 12:26

Dzień dobry

Mieszkam na śląsku w Częstochowie dzielnicy Tysiąclecie.
I posiadam tunel CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264).

Czy ktoś na tunerze CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264) złapał kanały Czeskie lub inne kanały z innego kraj w mieście Częstochowa w Dzielnicy Tysiąclecie

Ustawieniach tunera można wybrać kraj do szukania stacji, ale niestety w tunerze nie opcji do obsługi kraju Czechy.

ten tuner łapie mi kanały tylko Polskie.

Do tunera mam podłączoną antenę Anteny WIWA AN220
dziękuje za odpowiedz

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: Stefan_KR » 20 maja 2015, o 15:32

To nie jest kwestia tunera lecz użytej anteny odbiorczej więc nie ten wątek.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: Domel28 » 17 września 2015, o 21:37

Wie ktoś, czy są jakieś większe różnice między tunerem z tego wątku a URZ0323? (Poza brakiem w URZ0324 wyświetlacza, coaxial i przelotki antenowej?)

wlood
Posty: 7
Rejestracja: 19 listopada 2015, o 21:35
Odbiornik: CABLETECH URZ0324 DVB-T2
Instalacja antenowa: Anteny TRI DIGIT, ATX 55, YAGI 13 i 20 el.
13 m nad ulicą,
Ukraina, Białoruś, PL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kowel-UA, Rakitnica-BY, Piaski-PL

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: wlood » 19 listopada 2015, o 21:57

To samo pytanie, co w poście z 20. maja, z godz. 12:26,
lecz dotyczące możliwości odbioru telewizji z Ukrainy. Hiszpańska antena TELEVES DAT 75 HD jest chyba najlepsza na rynku i bez problemu łapie sygnał z odległych o 40 km Piask (Lubelskie, moc 94%, jakość 100%), toteż powinna wystarczyć do odbioru sygnału DVBT2 z niewiele dalej położonego Kowla na Ukrainie. Niestety, dekoder CABLETECH URZ0324 DVB-T2 widzi tylko polskie programy.
"W ustawieniach tunera można wybrać kraj do szukania stacji, ale niestety w tunerze nie opcji do obsługi kraju Ukraina". Czy to jest przyczyna?
Czy można to zmienić (aktualizacja oprogramowania?), czy muszę poszukać innego dekodera, który obsługuje wszystkie kraje sąsiadujące z Polską (po co mi np. taka Australia?)

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: Domel28 » 19 listopada 2015, o 23:04

A sygnał wogóle masz? Może sygnał być za słaby i tuner nie widzi kanałów. Najlepiej jakbyś wyszukał ręcznie na tych kanałach na których chcesz odbierać tv z Ukrainy. Mam ten tuner i tv z Ukrainy odbierałem kilka razy podczas tropo http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 00#p207265

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 786
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 20 listopada 2015, o 18:27

@wlood

Cabletech URZ0324 na pewno odbiera sygnał DVB-T2. Myślę, że problemem jest instalacja antenowa.

wlood
Posty: 7
Rejestracja: 19 listopada 2015, o 21:35
Odbiornik: CABLETECH URZ0324 DVB-T2
Instalacja antenowa: Anteny TRI DIGIT, ATX 55, YAGI 13 i 20 el.
13 m nad ulicą,
Ukraina, Białoruś, PL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kowel-UA, Rakitnica-BY, Piaski-PL

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: wlood » 21 listopada 2015, o 22:27

Bardzo dziękuję za szybkie i fachowe podpowiedzi, jednak jestem początkujący i nie wszystko ogarniam. Dziś cały dzień spędziłem na dachu, zmieniając położenia anteny o bardzo małe kąty, startując od położenia teoretycznego na Kowel, niestety bez skutku: nie złapałem sygnału ukraińskiej telewizji. Będę kontynuował w poniedziałek, mimo zapowiedzi pogorszenia pogody, lecz może tracę czas, może wystarczy zmienić coś w ustawieniach tunera?
Antenę mam naprawdę dobrą (TELEVES DAT 75 HD), po obróceniu jej na polskie Piaski uzyskuję w Chełmie na telewizorze jakość 100% i siłę 94% a ukraińskiej telewizji "nie widzi".
W ustawieniach tunera można wybrać kraj do szukania stacji, ale na liście nie ma Ukrainy. A może trzeba wybrać z listy taki kraj, w którym obowiązuje standard DVBT2 taki sam jak na Ukrainie? Jeśli tak, to jaki?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: Domel28 » 21 listopada 2015, o 22:50

Ustawienia kraju nic do tego nie mają. Ja mam w ustawieniach Polskę i odbierałem Ukrainę. Nie wiadomo jakie masz położenie względem ukraińskiego nadajnika tzn. czy są jakieś przeszkody terenowe i budowlane na tym kierunku? Może też być za mała moc nadajnika lub jest duże tłumienie w kierunku polski i stąd brak odbioru.

P.S. Antenę masz ze wzmacniaczem (zasilaczem)?

poxipol
Posty: 1806
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: poxipol » 22 listopada 2015, o 00:18

Antena ta w swojej klasie jest dobra,co nie oznacza że jest najlepsza.
Problemem jej jest zastosowany w niej słaby inteligentny przedwzmacniacz antenowy,który w trudnych warunkach odbioru głupieje,a w zasadzie służy do wyrównywania poziomów sygnału.

wlood
Posty: 7
Rejestracja: 19 listopada 2015, o 21:35
Odbiornik: CABLETECH URZ0324 DVB-T2
Instalacja antenowa: Anteny TRI DIGIT, ATX 55, YAGI 13 i 20 el.
13 m nad ulicą,
Ukraina, Białoruś, PL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kowel-UA, Rakitnica-BY, Piaski-PL

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: wlood » 28 listopada 2015, o 22:07

Jeszcze raz bardzo dziękuję za szybkie i fachowe podpowiedzi. Korzystając z dobrej pogody przez kilka dni poeksperymentowałem z ustawieniami anteny na dachu, zapisując na komputerze wyniki. Antena ma tzw. inteligentny przedwzmacniacz + zasilacz, dodatkowo spróbowałem wykorzystać koncentryczny wzmacniacz na kablu antenowym, zasilany z tunera. O ile dawało to znakomite efekty (siła i jakość) dla dość silnego sygnału z Piask (40 km, nadajnik 100 KW), to niestety nie wystarczyło dla sygnału z Kowla (80 km, 10 KW). Owszem, 3 z 5-ciu kanałów nadawanych z Kowla tuner "widzi" (482, 522, 722 MHz), co sygnalizuje wyświetlanym napisem "OK", to nie przekłada się to na odbiór żadnego programu. Tak, jak przy nieprecyzyjnym ustawieniu anteny. Chyba nic się nie uda, nie pooglądam ukraińskiej telewizji, mimo że teren jest płaski, bez przeszkód, ale przeszkodą jest spora odległość od nadajnika (80 km) i to, że jego sygnał jest za słaby (10 KW). Nie wiem, czy pomogłoby zastąpienie zasilania tunerem (chyba 5V) zasilaniem oddzielnym zasilaczem 12V ale chyba nie można w nieskończoność wzmacniać lichego sygnału, bo jeszcze coś spalę?

wlood
Posty: 7
Rejestracja: 19 listopada 2015, o 21:35
Odbiornik: CABLETECH URZ0324 DVB-T2
Instalacja antenowa: Anteny TRI DIGIT, ATX 55, YAGI 13 i 20 el.
13 m nad ulicą,
Ukraina, Białoruś, PL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kowel-UA, Rakitnica-BY, Piaski-PL

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: wlood » 13 grudnia 2015, o 20:56

Dzięki Waszym cierpliwym instrukcjom, także analizie Waszych fachowych wypowiedzi na tej i innych stronach Emitela oraz łaskawej pogodzie, udało mi się uzyskać odbiór 64 programów telewizji naziemnej:
24 polskich,
32 ukraińskich i
8 białoruskich.
ALE:
Żeby odbierać programy z różnych krajów, zmuszony jestem łazić na strych i ręcznie przełączać kable od 3-ch różnych anten.
Czy możecie podpowiedzieć, jaki sumator mam sobie sprawić? Dotychczasowe próby zakupów z Internetu zakończyły się porażką, zmarnowałem pieniądze i czas. Nie polecam m.in. sumatora BEN-201 (podobny do MM-200)
http://isat.com.pl/sumator-antenowy-mm-200.html
Umieszczone na ładnej obudowie podwójne strzałki na łukach wokół otworów sugerują możliwość płynnej regulacji siły sygnałów z poszczególnych anten, jak to bywało 20 lat temu np. w wzmacniaczach antenowych AWS-30. Tymczasem w tych dziurach NIC NIE MA! Ponadto podłączenie 2-ch anten tłumi sygnały każdej z nich. Zamiast np. 56 programów z Polski i Ukrainy odbieram (słabo) 16 programów (gdy każda z nich oddzielnie działa prawidłowo).
Jeśli możecie podpowiedzieć jakiś model, to bardzo proszę o pomoc.
Jeśli to istotne, to podaję w MegaHerzach odbierane kanały:
polskie: 474, 490, 570,
ukraińskie: 522, 658, 722, 778,
białoruski: 714.
Z góry dziękuję za pomoc. Mam ponad 60 lat i nie wszystko ogarniam a chciałbym przed Świętami wreszcie zakończyć eksperymenty, bo żona ma już dość a i zimno na dachu i na strychu.

wlood
Posty: 7
Rejestracja: 19 listopada 2015, o 21:35
Odbiornik: CABLETECH URZ0324 DVB-T2
Instalacja antenowa: Anteny TRI DIGIT, ATX 55, YAGI 13 i 20 el.
13 m nad ulicą,
Ukraina, Białoruś, PL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kowel-UA, Rakitnica-BY, Piaski-PL

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: wlood » 28 grudnia 2015, o 20:20

Z pokorą, kolejny raz, wczytałem się w wypowiedzi prawdziwych fachowców na tym forum i przed Świętami, 19.XII udało mi się połączyć sygnały z 2-ch anten: jednej na Piaski w Polsce i drugiej na Kowel na Ukrainie, bez konieczności biegania na strych i ręcznego przełączania anten.
Musiałem przewartościować swoje poglądy na wiele spraw i pogodzić się z tym, że należy słuchać/czytać, co fachowcy mają do powiedzenia, nawet jeśli ich poglądy wydają się absurdalne.
Skutki:
1. Zrezygnowałem z użycia hiszpańskiej anteny TELEVES DAT 75 HD, bo okazała się "za dobra", za silna, wprowadzała zakłócenia przy łączeniu z drugą anteną.
Oddałem ją bratu, w zamian za Tri Digit z DIPOL-a, ze wzmacniaczem LNA 188, z zasilaczem ZZA-7 bez regulacji z TELMOR-a, którą skierowałem na Kowel (10 KW, odległość 80 km)
2. Ponieważ w kierunku na Piaski pod Lublinem (100 KW, 40 km) zwykła antena ATX 55 też była za silna, więc do łączenia sumatorem użyłem dużo gorszej, starej, 13-elementowej anteny typu YAGI, zawieszonej na maszcie 1,5 m niżej, niż ATX. Do niej wzmacniacz MC-9102, z chińskim zasilaczem z płynną regulacją, ustawioną pokrętłem prawie na minimum, co pozwoliło przy połączeniu kabli z obydwu anten (Tri Digit oraz YAGI) sumatorem BEN-201 wyrównać moc sygnału z obydwu kierunków i zniwelować wzajemne zakłócanie sygnałów.
3. Zastąpiłem kable antenowe (także te zachwalane na forach Emitela) przez w pełni miedziane (także oplot). Różnica dla wysokiego budynku, na kresach RP - KOLOSALNA!
4. Usunąłem wzmacniacz liniowy. Przesterowywał tuner.
5. Do pełni szczęścia brakuje mi możliwości dołączenia na stałe anteny skierowanej na Rakitnicę na Białorusi, bo nie mogłem znaleźć sumatora antenowego z trzema wejściami UHF (Polska + Ukraina + Białoruś), najlepiej z płynną regulacją poziomu sygnałów już w sumatorze.
Ale białoruski nadajnik jest słaby i odległy (5 KW, 130 km), rzadko daje się złapać sygnał (ostatnio 4.XII - TROPO?), więc w razie czego mogę się pofatygować na strych i przełączyć kabelki.
6. Najwyżej położoną antenę ATX skierowałem na polskie Piaski i sygnał z niej przesyłam na oddzielny pion, do najlepszego telewizora, poprzez dekoder NC+ i nie mieszam z innymi antenami, bo dekoder, poza satelitą, obsługuje DVBT ale nie obsługuje DVBT-2, który stosowany jest np. na Ukrainie.
7. Hiszpański sumator MF-101 ładnie wygląda ale nie nadaje się do mieszania sygnałów o tak różnym poziomie mocy (szkoda było forsy).
Jestem starszym panem i nie mam ambicji zdobywać harcerskiej sprawności krótkofalowca, zatem te moje pomysły i próby mogą być przez fachowców odbierane, jako prymitywne, no ale metodą prób i błędów udało mi się uzyskać dobry jakościowo odbiór 56-ciu programów telewizji naziemnej, przełączanych pilotem tunera URZ0324 plus 8 programów białoruskich, po przełączeniu na strychu wtyczek antenowych, przy "dobrej" pogodzie. Może te moje niefachowe uwagi przydadzą się takiemu, jak ja, dziadkowi, który też mieszka blisko granicy?
Prośba na koniec. Jak będzie "TROPO", to niech ktoś od razu tu napisze. Może znów uda mi się złapać Białoruś?
Ostatnio zmieniony 1 stycznia 2016, o 17:29 przez wlood, łącznie zmieniany 3 razy.

poxipol
Posty: 1806
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: poxipol » 28 grudnia 2015, o 23:30

Stosowanie w twojej sytuacji sumatora do łączenia anten jest kiepskim rozwiązaniem.
Sumator jest niczym innym jak odwrotnością rozgałęźnika antenowego.
W takich sytuacjach stosuje się zwrotnicę kanałową.
http://www.waldiantena.com.pl/zamow.php
Interesujące nas kanały to:
21,23,33
27,44,52,59
51
5-12 VHF

Dedykowany dekoder NC+ z głowicą DVB-T nie wyszukuje zagranicznych programów nawet bez T2

wlood
Posty: 7
Rejestracja: 19 listopada 2015, o 21:35
Odbiornik: CABLETECH URZ0324 DVB-T2
Instalacja antenowa: Anteny TRI DIGIT, ATX 55, YAGI 13 i 20 el.
13 m nad ulicą,
Ukraina, Białoruś, PL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kowel-UA, Rakitnica-BY, Piaski-PL

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: wlood » 29 grudnia 2015, o 00:38

Dzięki za szybką odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie: czy po złożeniu zamówienia na zwrotnicę kanałową o podanych przeze mnie na zamówieniu parametrach:
Wej 1 : 21, 23, 33 DC
Wej 2 : 27, 44, 52, 59 DC
Wej 3 : 51 DC
Wej 4 : 6 - 12 (poprawiłem ;) )
otrzymam zwrotnicę, gdzie pogodzę bardzo silny sygnał na wejściu 1, średni na wejściu 2 i bardzo słaby na wejściu 3?
Przez miesiąc walczyłem (będąc dyletantem) z tym, żeby kanały wzajemnie się nie tłumiły i nie "zatykały" dekodera URZ0324.
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2015, o 15:53 przez wlood, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 786
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 29 grudnia 2015, o 01:12

Co do TROPO to tu masz link do strony która przedstawia na mapie kiedy, gdzie w jakich godzinach i jak silne wystąpi TROPO. Wystarczy że z listy w lewym rogu panelu wybierania wybierzesz: Europe. Tropo przedstawione jest na 6 dni do przodu :)

dxinfocentre.com/tropo.html

poxipol
Posty: 1806
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: CABLETECH URZ0324 DVB-T2(H.264)

Post autor: poxipol » 29 grudnia 2015, o 11:51

Zwrotnica kanałowa jest selektywnym filtrem,która lepiej sobie radzi w porównaniu ze zwrotnicą szerokopasmową lub typowym wzmacniaczem masztowym.
Tłumienie w paśmie przepustowym 1 dB w zaporowym 35 dB.
http://www.waldiantena.com.pl/zwr1.php
Do każdej z anten w razie potrzeby można podpiąć dodatkowo odpowiednie filtry np w celu wyrównania poziomów sygnałów poszczególnych MUX-ów.
Oczywiście do każdej z anten w razie potrzeby trzeba dobrać odpowiedni przedwzmacniacz antenowy.

We 4 zwrotnicy to K 6-12 wg OIRT lub 5-12 wg CCIR -częstotliwości te same,dla przyszłego MUX-8

Odpowiedz