FERGUSON FBOX 3 TV

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2728
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: K63 » 19 czerwca 2015, o 21:03

Ferguson FBOX 3 TV – multimedialny mini pc z Android 4.4 KitKat wyposażony w głowicę umożliwiającą odbiór telewizji naziemnej DVB-T/T2. Ferguson FBOX 3 TV to idealne połączenie doświadczeń z wcześniejszych modeli androidowego mini pc z wieloletnim doświadczeniem firmy Ferguson w zakresie odbiorników telewizji naziemnej! Dzięki sugestiom szerokiej rzeszy fanów marki, a także społeczności miłośników FBOX’a, rozbudowaliśmy jego możliwości o w pełni funkcjonalny moduł DVB-T/T2.

Obrazek
Obrazek

Wyjścia / wejścia
1 x Optical Digital Audio
1 x HDMI 1.4
1 x Ethernet
2 x USB
1 x SD / Micro SD
1 x USB OTG
http://www.ferguson-digital.eu/pl/odtwa ... -3-tv.html
Cena: 419 zł

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Ferguson FBOX 3 TV

Post autor: pawelll » 21 września 2015, o 23:59

Zastanawiam się nad zakupem. Kilka recenzji pozytywnych czytałem, ceny też juz trochę lepsze. Ktoś nabył i może się podzielić opiniami?

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: bogdanzieba » 6 listopada 2015, o 08:55

Witam przyłączam się do prośby przedmówcy Pawła.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: Fantom » 4 grudnia 2015, o 08:35

No ja się szykuję do zakupu chyba właśnie w tym tygodniu.
Przeglądnąłem wczoraj listę tego typu sprzętu i jest tylko ten Ferguson i http://www.videostrong.com/productshow. ... 18&sid=248 (i wszystkie jego odmiany w nazwach).
Wbrew pozorom wygląda to na dwie różne kontrukcje (chyba, że tylko obudowa inna)

Wybrałem Fergusona bo ma soft z 11.2015, a w tamtym znalazłem chyba maks z maja czy lipa.
Miałem kiedyś ich "poprzednika" http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=6012 ale byłem bardzo niezadowolony i oddałem jako niezgodny z umową ! Zobaczę czy tu się coś zmieniło czy zrobić coś w stylu RPI2 + DVBT dongle + HIFIBerry np

pozdrawiam
Tomek

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: Fantom » 9 grudnia 2015, o 10:26

No i kupiłem tego boxa.
Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Wprawdzie kilka błędów i niedogodności już znalazłem, ale przy tych co testowałem poprzednio to jest po protu cudo. Aktualnie ostatni soft jest z 18.11.2015 - więc stosunkowo nowy i ciągle coś poprawiają.
Jest tez forum, na którym udziela się jeden z "przedstawicieli" Fergusona :
http://costa.info.pl/2015/06/ferguson-f ... -recenzja/

Ze swojej strony moge jak na razie polecić ten sprzęt

Fantom

ryba46
Posty: 3
Rejestracja: 15 grudnia 2015, o 00:36
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: kierunkowa, pod dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: ryba46 » 15 grudnia 2015, o 00:43

Witam,

Przymierzam się do zakupu ale chyba decydującym faktem będzie obecność funkcji nagrywania bezpośrednio z EPG (znajduję kanał i interesujący program w EPG, wciskam "Nagraj" i reszta zrobi się sama).
Czy ktoś zaspokoi moją ciekawość - czy w aktualnym oprogramowaniu wystepuje taka funkcjonalność?

Posiadam Fergusson Ariva T65 i tam ustawianie nagrywania to jakiś koszmar (jak w wielu tanich STB) - konieczne jest ustawianie: daty, godziny rozpoczęcia, czasu nagrywania lub godziny zakończenia, kanału itp.

Dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3095
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: qwerty » 15 grudnia 2015, o 17:50

ryba46 pisze:Witam,
Posiadam Fergusson Ariva T65 i tam ustawianie nagrywania to jakiś koszmar (jak w wielu tanich STB) - konieczne jest ustawianie: daty, godziny rozpoczęcia, czasu nagrywania lub godziny zakończenia, kanału itp.

Dziękuję za odpowiedź.
To musisz coś źle robić. Najeżdżasz na interesującą pozycję klikasz ok i przestawiasz nagraj/przełącz. Masz tam do ustawienia datę i godziny nagrania, ale pobiera z epg (jakbyś chciał nagrać coś dłużej, bo puszczają reklamy).

ryba46
Posty: 3
Rejestracja: 15 grudnia 2015, o 00:36
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: kierunkowa, pod dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: ryba46 » 15 grudnia 2015, o 21:45

Witam,
Faktycznie - działa z poziomu EPG ale tylko dla aktualnego dnia. Nie mogę zmienić daty na kolejne dni. To jednak nie problem - ten tuner idzie na złom.

A jak to działa w FBOX 3 TV?

ryba46
Posty: 3
Rejestracja: 15 grudnia 2015, o 00:36
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: kierunkowa, pod dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: ryba46 » 2 stycznia 2016, o 20:35

Witam,

Po kilku dniach testów krótkie uwagi.

Rozczarowania:
- brak obsługi w pilotach Logitech Harmony
- aplikacja Filmbox nie uruchamia się bez aktualizacji, której nie da się wykonać ze względu na "brak xxxx"
- generalnie - obsługa aplikacji typu Youtube itp bez dołączonej myszki lub pilota z AirMouse jest porażką
- skalowanie obrazu na TV - mimo, że wyjście HDMI i ustawione te same parametry to trzeba się bawić w skalowanie obrazu, który w efekcie końcowym nie jest 1:1 (uzyskujemy 2 paski po bokach lub obcięte pasy u góry i dołu, dodatkowo - obraz jest przeskalowywany czyli jakość automatycznie spada)
- menu: w wyborze miejsca docelowego nagrywania - nie wyświetla u mnie co wybieram - pozycje w menu są puste (bez opisów)
- u mnie nie działa TimeShift


Plusy:
- TV działa stabilnie,
- dźwięk: czasem gubi na chwilę gdy jest w DolbyDigital, przy stereo nie zauważyłem
- mnogość złączy
- Ethernet RJ45 i WiFi, Bluetooth
- obsługuje pendrive 128GB
- gdy się nie ma pendrive to można nagrywać również na kartę SD

*********************************************************************
Dodane: 2016.01.21

Lista baboli zwiększa się (oprogramowanie najnowsze - tak twierdzi tuner przy próbie aktualizacji)

Minusy:
- przy odtwarzaniu nagranych programów domyślnie włącza się wyświetlanie napisów - trzeba ręcznie wyłączać,
- jakby tego było mało - po wyłączeniu napisów i przewijaniu programu - wyświetlanie napisów znów się włącza

To tak na szybko co przychodzi do glowy.
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2016, o 21:11 przez ryba46, łącznie zmieniany 2 razy.

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: Fantom » 2 stycznia 2016, o 20:42

ad 1) Fakt. Ja zaprogramowałem sobie pilota "ręcznie" i działa :) Sprawdź, bo nie wiem, czy jak ktoś nie pwisze czegoś takiego, to potem się dodoaje w bazie harmony.
ad 2) Nie używam, ale testujesz najnowsżą wersję softu ? 22-12-2015
ad 3) Jak dokładnie tak samo w każdym tego typu sprzęcie.

reszty nie wiem :)

Fantom

Arnej
Posty: 12
Rejestracja: 8 stycznia 2016, o 15:56
Odbiornik: Ariva

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: Arnej » 5 lutego 2016, o 10:37

Fantom, dołączam się to Twoich pozytywów i również polecam. Jestem zadowolony z FBOXa3TV.

Ja głównie korzystam z Kodiego, cudowna baza multimedialna jaką sobie stworzyłem. Szybkie i sprawne działanie. Zgadzam się, że lepszy jest AirMouse do korzystania, ale to występuje w każdym tego typu urządzeniu, bez względu na producenta.

walker214
Posty: 4
Rejestracja: 17 lutego 2016, o 21:41

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: walker214 » 17 lutego 2016, o 21:49

Fantom, mam też Harmony ale nie mogę skonfigurować go z Fboxem. Możesz dać jakieś wskazówki jak to robisz? Co wybierasz z bazy? Bo jak wybiorę markę Ferguson to mi się włącza mój tuner satelitarny (też ferguson)

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: Fantom » 17 lutego 2016, o 22:02

Nie wybrałem gotowca. Zaprogramowałem przycisk po przycisku. Ale szukałem jakieś opcji jak można to zapisać do bazy czy pliku i nie znalazłem :(
Więc chyba każdy user musi to zrobić samemu

Fantom

walker214
Posty: 4
Rejestracja: 17 lutego 2016, o 21:41

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: walker214 » 17 lutego 2016, o 22:09

Ok udało mi się już dodać ręcznie pilota, jest git

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: Fantom » 18 lutego 2016, o 08:14

Robiłeś komenda po komendzie czy inne pomysły ?

Fantom

walker214
Posty: 4
Rejestracja: 17 lutego 2016, o 21:41

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: walker214 » 18 lutego 2016, o 09:21

Tak, komenda po komendzie. Mój błąd polegał na tym, że wybierałem jakiś rodzaj urządzenia z listy proponowanych a powinienem od razu wybrać ostatnią pozycję, czyli "inne" i wtedy dopiero dało się każdy przycisk ustawić. Trzeba jeszcze na koniec koniecznie pamiętać o przycisku Sync, z czym też miałem problem :D

walker214
Posty: 4
Rejestracja: 17 lutego 2016, o 21:41

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: walker214 » 23 lutego 2016, o 19:37

Fantom, miałeś sytuację, że sterując Fboxem każdy z nauczonych przycisków po naciśnięciu zachowuje się jak byś naciskał go kilka razy, czyli przeskakuje o kilka pozycji. Powoduje to, że fbox staje się niesterowalny przez Harmony..

Fantom
Posty: 213
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 08:17
Odbiornik: SIGNAL HD-527
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: Fantom » 23 lutego 2016, o 19:51

Tak. Ustawiłem chyba mniejszą ilość powtórzeń czy większe czasy między wysłąnime. Są takie dwa parametry w ustawieniach pilota

Fantom

Paleta
Posty: 1
Rejestracja: 17 marca 2016, o 13:38
Odbiornik: Fbox3tv
Instalacja antenowa: brak
Nadajnik - obiekt nadawczy: brak

Re: FERGUSON FBOX 3 TV

Post autor: Paleta » 17 marca 2016, o 13:44

Witam.
Mam do Was prośbe. Żona suszy mi głowę że chce sobie nagrywać jakiś tam serial z TV , który jest odtwarzany poprzez KODIego.Chodzi o to, aby zaprogramować sobie nagrywanie na konkretny dzień i godzinę. Tak jak jest to w typowych nagrywarkach. Męczę temat już jakiś czas, ale nie daje rady.
Podpowiedzcie jak to zrobić. Tylko , jeśli mógłbym prosić , językiem zrozumiałym dla pokolenia z zeszłego stulecia ;)

Z góry dzięki.

Ps. jeśli temat był poruszany, to prosiłbym o linka

Odpowiedz