FERGUSON ARIVA T750i

Lejna
Posty: 2
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 19:29
Odbiornik: T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Lejna » 12 stycznia 2016, o 19:43

Witam

Mam problem z połączeniem WiFi w moim T750i tuner normalnie widzi moją sieć domową ponieważ zasięg mam co najmniej 90% dodam że router posiadam z Netii (NetiaSpot).

DHCP Włączone - wpisuję hasło mojej sieci i napis "Connecting..." ale po czasie dostaję komunikat że czas połączenia został przekroczony i nic z tego :(

DHCP Wyłączone - na sztywno wpisuję parametry:
maska podsieci 255.255.255.000
brama domyślna 192.168.001.254
DNS preferred 008.008.008.008
alternatywny DNS 008.008.004.004

tylko nie wiem jakie wpisać IP

ale gdy wpiszę na sztywno j/w to i tak mam dalej ten sam komunikat że czas został przekroczony no i dane które wpisałem i tak zmienia po swojemu :(

jak poprawnie to ustawić aby mieć dostęp do internetu na tym Fergusonie :?:

dlugi204
Posty: 1
Rejestracja: 13 stycznia 2016, o 18:07
Odbiornik: ferguson Ariva t750i
Instalacja antenowa: antena pokojowa ze wzmacniaczem

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: dlugi204 » 13 stycznia 2016, o 18:14

Witam, mam problem z przesuwaniem kanałów. W menu Lista Kanałów nie mam żółtego pola. Jest "FAV", "Pomiń", "Blokuj", "Edytuj". Naciśnięcie na pilocie żółtego klawisza nic nie daje. Nie można przesunąć tym samym kanałów. Dodam, że kanały były wyszukiwane po wyłączeniu LCN i po wyłączeniu automatycznej aktualizacji kanałów. Używam oprogramowana po aktualizacji z 6.01.16. Mieliście podobny problem? Co można zrobić? Pisałem do Fergusona, ale odpowiedzi na razie brak.

xevil
Posty: 5
Rejestracja: 16 grudnia 2015, o 14:39
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: xevil » 14 stycznia 2016, o 22:06

Lejna pisze:Witam

Mam problem z połączeniem WiFi w moim T750i tuner normalnie widzi moją sieć domową ponieważ zasięg mam co najmniej 90% dodam że router posiadam z Netii (NetiaSpot).

DHCP Włączone - wpisuję hasło mojej sieci i napis "Connecting..." ale po czasie dostaję komunikat że czas połączenia został przekroczony i nic z tego :(

DHCP Wyłączone - na sztywno wpisuję parametry:
maska podsieci 255.255.255.000
brama domyślna 192.168.001.254
DNS preferred 008.008.008.008
alternatywny DNS 008.008.004.004

tylko nie wiem jakie wpisać IP

ale gdy wpiszę na sztywno j/w to i tak mam dalej ten sam komunikat że czas został przekroczony no i dane które wpisałem i tak zmienia po swojemu :(

jak poprawnie to ustawić aby mieć dostęp do internetu na tym Fergusonie :?:


Hey,
ten dekoder jest gorszy w konfiguracji oraz usługach internetowych od starego, kilkuletniego smartfona.

Jak chcesz ustawić na nim swoją sieć, to musisz:

1. Ustawienia routera:
Wchodzisz w ustawienia routera, ustawienia sieci bezprzewodowej i ustawiasz zabezpieczenie WEP, Authentication na OPEN, WEB KEY na 1, hasło ustawiasz na 5 znaków.
Uruchamiasz również na routerze DHCP.

2. Ustawienia tunera:
DHCP włączone, dodajesz nową sieć i ustawiasz to co kazałem Ci ustawić na routerze.
Po wszystkim zapisujesz sieć, wybierasz ją z listy sieci i klikasz połącz.

Mój dekoder po niecałych 2 miesiącach już się zepsuł. Jest mało używany! Przestał pamiętać kolejność kanałów i się restartuje oraz zawiesza! Porażka, reklamuje dziadostwo!

Pozdrawiam!

Lejna
Posty: 2
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 19:29
Odbiornik: T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Lejna » 15 stycznia 2016, o 12:15

już wcześniej zrobiłem tak jak opisałeś kolego xevil i działa internet normalnie na szyfrowaniu WEP ale ja chciał bym zostać przy szyfrowaniu WPA2 i czy jest szansa żeby działał internet na tym dekoderze z tym zabezpieczeniem sieci czy nie ma szans :?:

xevil
Posty: 5
Rejestracja: 16 grudnia 2015, o 14:39
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: xevil » 15 stycznia 2016, o 17:32

Lejna pisze:już wcześniej zrobiłem tak jak opisałeś kolego xevil i działa internet normalnie na szyfrowaniu WEP ale ja chciał bym zostać przy szyfrowaniu WPA2 i czy jest szansa żeby działał internet na tym dekoderze z tym zabezpieczeniem sieci czy nie ma szans :?:


Na chwilę obecną nie ma takiej możliwości. Możliwe, że coś się zmieni w przyszłości. Ja jednak nie wierze w to, prawdopodobnie sprzęt jest za słaby i nie da sobie rady z lepszym szyfrowaniem. Możesz ukryć swój SSID, i to będzie max zabezpieczeń jakie obsłuży ten tunerek jak na tą chwilę.

Pozdrawiam!

P.S. Możesz mi sprawdzić to o co prosiłem kilka postów wyżej? Bo tu oczywiście nikt nie pomoże.

smalecwks
Posty: 2
Rejestracja: 20 stycznia 2016, o 19:49

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: smalecwks » 20 stycznia 2016, o 19:51

Witam,

Działa wam wyjście audio jack? Mi na najnowszym sofcie nie działa poprawnie, działa tylko jeden kanał.
Wina softu czy trafiłem felerny model?

pozdrawiam

stann_47
Posty: 4
Rejestracja: 20 stycznia 2016, o 15:28
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i .
Instalacja antenowa: Antena własnej roboty.Balkon 3 piętro.

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: stann_47 » 21 stycznia 2016, o 18:19

Witam.U mnie dzieje się to samo, na wyjściu audio jack, jest tylko jedej sygnał analogowy,a co z cyfrowym sygnałem,jaki tam ma być podłączony kabel do wzmacniacza,żeby uzyskać sygnał cyfrowy.Czekam na wiadomości.Pozdr :cry: awiam.

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: marcin3 » 24 stycznia 2016, o 12:45

JaroslawMroczkowski pisze:Naprawdę nie bierzesz pod uwagę, że to co jedni uważają za błędy inni mogą traktować jako zalety?


Witam

Oczywiście że biorę to pod uwagę. Ciekawe tylko ile osób używa timera do włączania tunera zamiast nagrywania?1%?Poza tym nie ma co chwalić tego tunera, cud że w ogóle działa. Soft w wersji beta, jak to przystało na tą firmę strasznie niedopracowany. Jakim cudem dopuścili taki tuner do sprzedaży?kontrola jakości w przypadku tego typu tanich urządzeń żadna. To tak jakby kupić jakieś urządzenie i część funkcji nie działała jak należy albo w ogóle. Może kiedyś będzie działać poprawnie albo nigdy. Wiem co piszę, bo miałem kilka urządzeń tej firmy, w tym tunery satelitarne.

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 115
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101+Rozgałęźnik RA-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krzysiek25 » 24 stycznia 2016, o 15:52

Z tego co ja słyszałem to użytkownicy strasznie narzekają na dekoder T750i i oddają go spowrotem do sklepów ja już dekodera od Fergusona nie kupię po ostatnim sofcie do T650i dużo błędów i nie ma co liczyć na nowy soft już chyba

chomik0014
Posty: 3
Rejestracja: 25 stycznia 2016, o 09:06
Odbiornik: FERGUSON T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: chomik0014 » 25 stycznia 2016, o 09:16

Witam,

Jestem tu nowy więc - Witam wszystkich serdecznie.
Zakupiłem niedawno odbiornik T750i i proszę o poradę:
Posiadam wolny dysk wewnętrzny 2,5cala od laptopa 500GB, mam zamiar kupić obudowę do tego dysku - Unitek Mostek USB 2.0 na SATA/IDE 2,5'' 3,5'' DUAL (Y-1031). I moje pytanie - czy takie zestawienie tz. obudowa + dysk, będzie współgrało z tym odbiornikiem w celu nagrywania programów?

Z góry dziękuje za pomoc.

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 25 stycznia 2016, o 10:05

Dotyczy oprogramowania v. 1.15B6 (2016.01.06)

Znalazłem nowe usterki w działaniu tunera. Wcześniej opisałem inne problemy. Pomimo zgłoszeń do firmy Ferguson - brak reakcji.

1. Po włączeniu wyświetlania napisów. Gdy jakiś napis czasami jest wyświetlony wyżej niż normalnie - nie znika, ale jest wyświetlany kilka, kilkanaście minut (dopóki nie pojawi się nowy napis w tym miejscu)
2. Na liście nagranych programów PVR czasami zamiast nazwy nagranego programu jest nazwa kanału, innym razem jest prawidłowo, czyli nazwa nagranego programu. Nie wiem od czego to zależy, ale w obu przypadkach ustawienie timera nastąpiło z EPG. Innym razem zamiast nazwy nagranego programu jest nazwa programu poprzedniego.
3. Po otwarciu przewodnika EPG programy wpisane do timera zmieniają kolor (rejestracja - na różowo, wyświetlanie - na zielono). Tak byłoby dobrze, ale ta zmiana kolorów ma miejsce tylko czasami, przeważnie jest nieobecna.

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: marcin3 » 25 stycznia 2016, o 11:27

chomik0014 pisze:Witam,

Jestem tu nowy więc - Witam wszystkich serdecznie.
Zakupiłem niedawno odbiornik T750i i proszę o poradę:
Posiadam wolny dysk wewnętrzny 2,5cala od laptopa 500GB, mam zamiar kupić obudowę do tego dysku - Unitek Mostek USB 2.0 na SATA/IDE 2,5'' 3,5'' DUAL (Y-1031). I moje pytanie - czy takie zestawienie tz. obudowa + dysk, będzie współgrało z tym odbiornikiem w celu nagrywania programów?

Z góry dziękuje za pomoc.


Jeśli jest to standardowy dysk 5400 rpm powinien działać bez problemów. Ten Mostek to nie obudowa, tylko interfejs do którego można podłączyć dyski. Lepiej kupić obudowę usb, np. taką http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-dyskow-twardych/gembird-ee2-u2s-5-2-5-usb-2-0-czarny.bhtml. Nie mówię że koniecznie tą, podałem tylko przykład.

chomik0014
Posty: 3
Rejestracja: 25 stycznia 2016, o 09:06
Odbiornik: FERGUSON T750i

FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: chomik0014 » 25 stycznia 2016, o 13:28

A czy taka obudowa usb nie powinna mieć własnego zasilania? Czy to bez znaczenia?

stann_47
Posty: 4
Rejestracja: 20 stycznia 2016, o 15:28
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i .
Instalacja antenowa: Antena własnej roboty.Balkon 3 piętro.

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: stann_47 » 25 stycznia 2016, o 20:14

Witam.Powiedzcie mi jaki potrzebny jest wtyk do wyjścia audio ,czy idzie z tego wyjścia uzyskać sygnał cyfrowy.Czekam na odpowiedzi.Pozdrawiam wszystkich zawiedzionych Fergusonowiczów.Stann_47

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: marcin3 » 26 stycznia 2016, o 10:54

Jest to gniazdo jack. Trzeba zastosować kabelek typu jack<chinch. Będziesz miał 2 wtyczki chinch, z czego jedna z nich będzie wyprowadzać cyfrowy dźwięk. W ustawieniach tunera w zakładce System Tv musisz zmienić ustawienie dźwięku na Bs out. Sprawdziłem działa.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2016, o 12:54 przez marcin3, łącznie zmieniany 5 razy.

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: marcin3 » 26 stycznia 2016, o 11:06

chomik0014 pisze:A czy taka obudowa usb nie powinna mieć własnego zasilania? Czy to bez znaczenia?


Standardowy dysk 2,5 cala o prędkości obrotowej 5400 powinien działać bez dodatkowego zasilania. To tak samo jakbyś kupił zewnętrzny dysk usb. Miałem taki podłączony do Arivy i działał bez żadnych problemów. Jedynie na Wiwie HD 102 były jakieś problemy, jak kabel był za długi to nie chciał się rozkręcić albo go wyrzucało. Na krótkim kabelku też był problem, bo raz nagrał całą audycję a innym razem tylko część. Podejrzewam że dali za słabe zasilanie na porcie usb i z tego te problemy.

stann_47
Posty: 4
Rejestracja: 20 stycznia 2016, o 15:28
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i .
Instalacja antenowa: Antena własnej roboty.Balkon 3 piętro.

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: stann_47 » 26 stycznia 2016, o 19:55

Dzięki Marcin3, :) na jednym wyjściu rca cyfrowy dzwięk bardzo dobrze chodzi ,przełącza sygnał cyfrowy ok. Na drugim wyjściu rca jest jeden kanał analogowy,jeszcze musi być trzecie wyjście rca gdzie będzie drugi kanał analogowy,tak że potrzebny jest mini jack 4 pinowy pierwszy pin wydłużony.Nie idzie takiego kupić.Pozdrawiam wszystkich.

smalecwks
Posty: 2
Rejestracja: 20 stycznia 2016, o 19:49

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: smalecwks » 27 stycznia 2016, o 20:03

to może użyć scart do audio analogowego?

chomik0014
Posty: 3
Rejestracja: 25 stycznia 2016, o 09:06
Odbiornik: FERGUSON T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: chomik0014 » 3 lutego 2016, o 11:40

Dzięki marcin3 za odpowiedź.

Zastanawiam się jeszcze czy tuner będzie działał z obudową do dysków z usb 3.0
W instrukcji jest napisane że obsługuje interfejs usb 2.0, ale czy podłączając taki dysk będzie działał (nie mówię o możliwościach usb 3.0 czyli prędkości przesyłu tylko o działaniu)

marcin3
Posty: 12
Rejestracja: 10 września 2014, o 10:41
Odbiornik: Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: marcin3 » 3 lutego 2016, o 16:57

Usb 3.0 jest kompatybilne wstecz, także dysk powinien bez problemu działać w trybie Usb 2.0. Lepiej jednak kup obudowę Usb 2.0 żeby nie było jakichś niespodzianek typu że nie działa jak należy. Z tanimi obudowami różnie może być.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika