FERGUSON ARIVA T750i

stann_47
Posty: 4
Rejestracja: 20 stycznia 2016, o 15:28
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i .
Instalacja antenowa: Antena własnej roboty.Balkon 3 piętro.

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: stann_47 » 4 lutego 2016, o 12:04

Witam ponownie,chodzi mi o zawieszanie się tunera- raz na dobę, lub dwa razy, obojętnie na jakim programie potrafi się zawiesić, pomaga tylko wyciągnięcie wtyczki z gniazdka.Tuner posiada soft-V1. 14B5.Czekam na informację, Pozdrawiam Stann_47.

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 113
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101+Rozgałęźnik RA-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krzysiek25 » 4 lutego 2016, o 12:30


Jaro73
Posty: 3
Rejestracja: 26 stycznia 2016, o 12:51

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Jaro73 » 4 lutego 2016, o 17:09

Co zatem proponujesz - bo zastanawiam się nad zakupem dwóch - tylko jakich ?
Mam już dwa Ferdki T65, miałem też Wiwę 102 - ale padła.

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 113
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101+Rozgałęźnik RA-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krzysiek25 » 4 lutego 2016, o 18:06

ja się przymierzam do Globo STB HD N6 DVB-T2

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1570
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krosnoludek » 4 lutego 2016, o 19:07

Ja również mogę polecić tunery z firmy Globo, sam posiadam STB N2, i XS65 Combo i jestem zadowolony, w rodzinie również poleciłem tunery Globo, kupili zarówno N2 jak i N3 i są zadowoleni.

STB N5 jest na nowym innym procesorze MSTAR, ale grafika jest podobna do tych poprzednich, Globo Blue menu design – „kafelki”. Oprogramowanie pisane jest w Polsce, a nie jak w przypadku Fergusona w Chinach.

@Krzysiek25 - Co to jest za tuner STB N6 ????, na stronie producenta nic niema, najnowszy to N5 z DVB-T2 http://globo-multimedia.com/pl/produkty ... -naziemne/

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 113
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101+Rozgałęźnik RA-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krzysiek25 » 4 lutego 2016, o 19:19

@Krosnoludek dostałem od Globo info że ma się pojawić wkrótce N6 będzie podobny prawdopodobnie z wyglądu do N5 (a czy N5 ma z przodu USB?) bo N6 ma mieć właśnie z przodu
Ostatnio zmieniony 4 lutego 2016, o 19:31 przez Krzysiek25, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 113
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101+Rozgałęźnik RA-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krzysiek25 » 4 lutego 2016, o 19:28

Krosnoludek pisze:Ja również mogę polecić tunery z firmy Globo, sam posiadam STB N2, i XS65 Combo i jestem zadowolony, w rodzinie również poleciłem tunery Globo, kupili zarówno N2 jak i N3 i są zadowoleni.

STB N5 jest na nowym innym procesorze MSTAR, ale grafika jest podobna do tych poprzednich, Globo Blue menu design – „kafelki”. Oprogramowanie pisane jest w Polsce, a nie jak w przypadku Fergusona w Chinach.

@Krzysiek25 - Co to jest za tuner STB N6 ????, na stronie producenta nic niema, najnowszy to N5 z DVB-T2 http://globo-multimedia.com/pl/produkty ... -naziemne/

a jak pracują z tymi tunerami: N2 i N3 dyski zewnętrzne bo czytałem kilka komentarzy że nie nagrywają za bardzo

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1570
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krosnoludek » 4 lutego 2016, o 20:48

Na zdjęciach widać, że N5 ma z przodu USB viewtopic.php?f=36&t=6743, N2 i N3 mają z tyłu. Skoro dostałeś od Globo informację, że ma się pojawić N6, to widocznie tak będzie, nie wiedziałem o tym.
U mnie N2 nagrywa na pendrive dobrze, dysku twardego nie mam.

Skończmy w tym wątku, a przejdźmy do właściwego.

Arnej
Posty: 12
Rejestracja: 8 stycznia 2016, o 15:56
Odbiornik: Ariva

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Arnej » 5 lutego 2016, o 10:00

Użytkowałem pewien czas globo ale postanowiłem wrócić do ferdka. Przywieszanie się sprzętu i do tego często zdarzało się, że wywalał mi dysk i nici z ustawionych nagrań. W arivie nie mam takich problemów (przynajmniej na egzemplarzach, które ja trafiłem). A sprzęt i soft robiony tak samo, chiny. Nie wiem, ale przyzwyczaiłem się do arivki. A można sporo wyciągnąć ze sprzętu ferdka :).

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1570
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krosnoludek » 5 lutego 2016, o 13:28

@Arnej - Nic takiego u mnie nie występuje,
Arnej pisze: A sprzęt i soft robiony tak samo, chiny.


Kłamstwo, tunery Globo projektowane są w Polsce przez Polskich projektantów, sama produkcja ze względu na koszty odbywa się w Chinach, składane do kupy i testowane są już w Polsce. Programiści są również nasi, nie jak w przypadku Fergusona Chińczycy. Poczytaj sobie: viewtopic.php?p=171907#p171907

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 113
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101+Rozgałęźnik RA-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krzysiek25 » 5 lutego 2016, o 13:37

@Krosnoludek wysłałem ci PW

Arnej
Posty: 12
Rejestracja: 8 stycznia 2016, o 15:56
Odbiornik: Ariva

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Arnej » 5 lutego 2016, o 16:22

Krosnoludek pisze:@Arnej - Nic takiego u mnie nie występuje,
Arnej pisze: A sprzęt i soft robiony tak samo, chiny.


Kłamstwo, tunery Globo projektowane są w Polsce przez Polskich projektantów, sama produkcja ze względu na koszty odbywa się w Chinach, składane do kupy i testowane są już w Polsce. Programiści są również nasi, nie jak w przypadku Fergusona Chińczycy. Poczytaj sobie: viewtopic.php?p=171907#p171907



I w to wierzysz...

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1570
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Krosnoludek » 5 lutego 2016, o 16:55

To nie kwestia wiary, tylko tak jest.
Parę lat temu, Globo robiło tak samo jak Ferguson, sprowadzali z Chin i Chińczycy pisali oprogramowanie, i wtedy też było nieoficjalnie oprogramowanie z czytnikiem uniwersalnym. Ostatnim tunerem w całości z Chin był X7 i X4. Teraz pisanie oprogramowania jak i projektowanie tunera następuje w Polsce, minusem tego jest brak oprogramowania z czytnikiem uniwersalnym, a plusem szybka reakcja programistów na zgłaszane błędy.

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 11 lutego 2016, o 12:26

Znalazłem kolejny błąd (wcześniejsze opisałem w starszych postach).
Gdy włączę wyświetlanie napisów, wciśnięcie klawisza "info" (podczas odtwarzania programu nagranego z dysku, klawisz Play) wyłącza wyświetlanie napisów. Aby je wyświetlać, trzeba je ponownie włączyć.

Zaletą tego STB są aż 32 timery. Wcześniej miałem Thomsona THT 501, który był dużo lepszy (nie miał żadnej z opisanych wcześniej przeze mnie wad), ale miał jedną wadę - tylko 8 timerów (i brakowało miejsca na jednokrotne programowanie na tydzień). Niestety, po 3 latach się (już po gwarancji) się zepsuł, a koszt naprawy był prawie 2 razy wyższy od ceny nowego. Dlatego kupiłem tuner innej firmy, ale jestem zawiedziony. Czy ktoś może mi polecić inny porządny tuner (inne STB firmy Thomson, też mają tylko 8 timerów, a mi zależy aby było ich przynajmniej 16)?

rvlle
Posty: 2
Rejestracja: 29 grudnia 2015, o 12:49

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: rvlle » 14 lutego 2016, o 18:09

są gdzieś do pobrania archiwalne wersje oprogramowania, lub czy ktoś je posiada i mógłby udostępnić? Dzisiaj zauważyłem że na najnowszym sofcie (V1.15B6) (nie wiem jak z poprzednimi, ale na którymś z poprzednich było ok), przy włączeniu dłuższego filmu z pendrajwa, od samego początku obraz jest jakby spowolniony, ciężko oglądać.

wolkis79
Posty: 2
Rejestracja: 18 lutego 2016, o 12:00
Odbiornik: Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: wolkis79 » 18 lutego 2016, o 12:11

Witam
Wczoraj nabyłem T750i wgrałem ostatni dostępny soft. Mam problem z webtv poza ipla nie są dostępne żadne inne treści. Po wejściu w np wp.pl jest pobieranie danych i tyle. Czy jest na to jakaś rada.
Drugi feler to wyświetlanie treści youtube niektórych nie udaje się wyświetlić tuner wyświetla komunikat o otwieraniu zawartości i tyle.
Generalnie mam wrażenie że tylko serwis you pory działa najstabilniej. Ale nie samym chlebem człowiek żyje.

Może jest jakaś wersja softu w której webtv działa stabilnie??
Jeszcze jeden problem aplikacja na androida Ariva stb remote nie wykrywa tunera czy na to jest rada?

xevil
Posty: 5
Rejestracja: 16 grudnia 2015, o 14:39
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: xevil » 27 lutego 2016, o 21:48

Serwisy WEB na żadnej wersji oprogramowania nie działają dobrze, ten dekoder to jedna wielka porażka.

marrr
Posty: 1
Rejestracja: 12 marca 2016, o 16:19
Odbiornik: Był t750i,teraz nie mam nic
Instalacja antenowa: Ax-900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole Chrzelice

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: marrr » 12 marca 2016, o 16:29

Witam
Byłem posiadaczem tego dekodera i potwierdzam, to jedna wielka porażka. Udało mi się go zwrócić jako towar niezgodny z umową.
Co możecie polecić godnego uwagi w zamian?
Zależy mi przede wszystkim na:
1. Stabilność działania bez zawieszeń
2. Obsługa hdd 2,5"
3. Sprawnie działające PVR

Rozważam opcję tunera DVB-S2 z DVB-T,czyli 2w1.
Będę wdzięczny za wszelkie sprawdzone rozwiązania.
Pozdrawiam
M

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 24 kwietnia 2016, o 16:12

Wcześniej opisywałem znalezione wady i niedoróbki, obecnie znalazłem zaletę. Znalazłem funkcję, której brak w instrukcji, a jest sporą zaletą. Otóż potrafi nagrywać jednocześnie dwa zachodzące na siebie czasowo programy. Pod warunkiem, że oba kanały są na tym samym MUX-ie. Niestety nie można w tym czasie oglądać wcześniej nagranych programów.

karglard
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2016, o 12:04
Odbiornik: FERGUSON ARIVA T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: karglard » 13 maja 2016, o 12:35

Witajcie,

kupiłem dekoder FERGUSON ARIVA T750i z nadzieją na możliwość oglądania filmów z napisami bez konieczności długiego procesu wklejania ich w film.

Sugerując się jedynie wzmianką: "Odbiornik obsługuje odtwarzanie filmów w rozdzielczości HD wraz z polskimi napisami TXT.", uznałem, że będzie to możliwe.

Niestety, po nagraniu filmu na pendrive'a i dodaniu do tego samego folderu napisów (próbowałem różnych formatów: txt, srt, sub) dekoder mi ich nie wykrywa, pokazując komunikat "no embedded subtitle".

Rozumiem, że w takim razie nie ma opcji, żeby obejrzeć film z napisami, które nie są "wklejone" w film, a jedynie w oddzielnym pliku?

Pozdrawiam


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika