FERGUSON ARIVA T750i

ludek
Posty: 1
Rejestracja: 14 lipca 2016, o 12:06

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: ludek » 14 lipca 2016, o 12:12

Też go kupiłem niedawno, i mam nadzieję, że się sprawdzi. :)
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2016, o 11:35 przez ludek, łącznie zmieniany 1 raz.

adamus65
Posty: 2
Rejestracja: 29 czerwca 2016, o 18:49
Odbiornik: ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: adamus65 » 14 lipca 2016, o 13:45

A moze ktos wie jak wgrac do niego nowe oprogramowanie,ale nie przez menu,bo tuner po aktualizacji wisi na napisie ON,a wysylka+naprawa w serwisie(50zl) nie bardzo mi sie usmiecha.

Greeg2
Posty: 23
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T-750i
Instalacja antenowa: AX1000+ LTE Combo VHF + UHF Wzmacniacz 20dB . 1 piętro. 12 km od PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Greeg2 » 1 sierpnia 2016, o 12:14

Jest już nowe oprogramowanie do tego odbiornika dostępne na stronie producenta

http://www.ferguson-digital.eu/download ... naziemnej/

Polecam wgrać, poprawia to co nie do końca dobrze funkcjonowało.
Polecam serwis Vimeo można tam wyszukać treści 4K obraz jest niezwykle piękny pomimo iż to tylko HD
Jeszcze nie wszystko sprawdzałem ale wygląda iż sporo poprawili.

stefan_f
Posty: 1
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 13:01
Odbiornik: Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: stefan_f » 8 sierpnia 2016, o 13:05

Najnowsza aktualizacja i nie mogę włączyć pilotem dekodera!!! Też tak macie?

Greeg2
Posty: 23
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T-750i
Instalacja antenowa: AX1000+ LTE Combo VHF + UHF Wzmacniacz 20dB . 1 piętro. 12 km od PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Greeg2 » 8 sierpnia 2016, o 22:12

Aktualizowałem z pamięci USB wg. opisu na stronie producenta , wszystko działa dobrze, załącza tuner z pilota .

wolkis79
Posty: 2
Rejestracja: 18 lutego 2016, o 12:00
Odbiornik: Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: wolkis79 » 9 sierpnia 2016, o 10:29

stefan_f pisze:Najnowsza aktualizacja i nie mogę włączyć pilotem dekodera!!! Też tak macie?


Dokładnie mam tak samo dlatego nie wyłączam na noc tunera zostawiam na tvn gasze tylo TV. A jak nie można odpalić pilotem pozostaje wtyczka z gniazdka.

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: kdf54 » 9 sierpnia 2016, o 13:56

Mam dokładnie to samo +na pilocie F2 multiview i F3 zmiana rozdzielczości nie działa,a przycisk RATIO pokazuje coś innego tak jak wyżej wymienione.Powróciłem do poprzedniej wersji V1.14B9 lub V1.15B6(chyba część tunerów to klony skoro nowe oprogramowanie robi co bądż tunerem).

mareckuss
Posty: 2
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 17:53

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: mareckuss » 9 sierpnia 2016, o 18:00

U mnie to samo jest na tym sofcie z 4 sierpnia. Pomogła zmiana w ustawieniach - włączenie zegara w trybie standby. Teraz po wyłączeniu pilotem można już go ponownie załączyć, bez odłączania wtyczki z gniazdka.

Greeg2
Posty: 23
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T-750i
Instalacja antenowa: AX1000+ LTE Combo VHF + UHF Wzmacniacz 20dB . 1 piętro. 12 km od PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Greeg2 » 9 sierpnia 2016, o 19:53

Muszę tu zaznaczyc iż ja zainstalowałem wcześniejsze firmware 1,16B7 i dla tego nie mam waszych problemów.
Czy daje się zainstalować niższą wersje softu na ten tuner jakby istniała taka potrzeba ?

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: kdf54 » 10 sierpnia 2016, o 10:17

Czytaj mój post(ale skoro wszystko działa nie rób tego bez potrzeby),dodam: wejście w tryb szybki start powoduje większe zużycie energii,a wyłączanie tunera z sieci może w tym trybie może uszkodzić tuner(to moje zdanie).

Greeg2
Posty: 23
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T-750i
Instalacja antenowa: AX1000+ LTE Combo VHF + UHF Wzmacniacz 20dB . 1 piętro. 12 km od PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Greeg2 » 10 sierpnia 2016, o 11:56

Więc tak, zainstalowałem nowe oprogramowanie z 4 sierpnia i faktycznie przemapowało przyciski na pilocie jak u ciebie , do tego po podłączeniu dysku zewnetrznego HDD 2,5" po około minucie po rozpoczęciu odtwarzania nagranego wcześniej materiału np. filmu zatrzymuje się obraz i nie tuner nie reaguje na polecenia pilota.
Sprawdziłem jeszcze internet , YouTuba, Vimeo itp.
działa spoko.
Później załadowałem poprzedni firmware z 29 lipca 16.B7 .
Przyciski z pilota dalej jak na nowym ale przynajmniej obsługa HDD wróciła do normy. ( nie blokuje tunera)
ale i tak nie można używać trybu eko bo nie reaguje na pilota ot taki sobie bug.
Pewnie niedługo będzie nowa wersja oprogramowania.

Greeg2
Posty: 23
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T-750i
Instalacja antenowa: AX1000+ LTE Combo VHF + UHF Wzmacniacz 20dB . 1 piętro. 12 km od PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Greeg2 » 11 sierpnia 2016, o 22:41

Tempo zmian dostępnych firmware iście ekspresowy...
Dziś ukazało się nowe oprogramowanie do tego tunera DVB-T datowane na 10-08-2016 V1.17B2
Poprawili bug z wyłączaniem/załączaniem
Dalej klawisze F1 , F2 ,F3, F4 ze zmienioną funkcjonalnością wg. tego co jest w instrukcji.

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: kdf54 » 12 sierpnia 2016, o 11:04

Dodam jeszcze że w wersji V1.17B3 funkcja timeshift jest na stałe włączona.

Linz
Posty: 5
Rejestracja: 19 sierpnia 2016, o 16:33
Odbiornik: Ariva T750i + Evobox
Instalacja antenowa: Evobox - Unicable
Ariva - pokojowa dvb-t

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Linz » 19 sierpnia 2016, o 16:42

Greeg2 pisze:Więc tak, zainstalowałem nowe oprogramowanie z 4 sierpnia i faktycznie przemapowało przyciski na pilocie jak u ciebie , do tego po podłączeniu dysku zewnetrznego HDD 2,5" po około minucie po rozpoczęciu odtwarzania nagranego wcześniej materiału np. filmu zatrzymuje się obraz i nie tuner nie reaguje na polecenia pilota.
Sprawdziłem jeszcze internet , YouTuba, Vimeo itp.
działa spoko.
Później załadowałem poprzedni firmware z 29 lipca 16.B7 .
Przyciski z pilota dalej jak na nowym ale przynajmniej obsługa HDD wróciła do normy. ( nie blokuje tunera)
ale i tak nie można używać trybu eko bo nie reaguje na pilota ot taki sobie bug.
Pewnie niedługo będzie nowa wersja oprogramowania.


Mam dokładnie to samo z dyskiem. Kilka minut coś nagrywam i już się wiesza. Pomaga tylko odłączenie od prądu. Codziennie, kiedy dysk jest podłączony do Arivy, zegar potrafi się zawiesić, przez co nie raz zaspałem, gdyż godzina wprowadziła mnie w błąd. Wgrywam stare oprogramowania przez usb i nic to nie daje. Dodam tylko, że przed aktualizacją wszystko działało OK. Czy mógłby mi Pan udostępnić oprogramowanie z 29 lipca?

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 22 sierpnia 2016, o 11:52

Wg mnie obecna aktualizacja (1.17 b2) nie usunęła wcześniejszych błędów, a dodatkowo powoduje zawieszanie podczas nagrywania (gdy nie ma żadnych konfliktów z odtwarzaniem). Szkoda, że producent na swojej stronie zamieszcza tylko ostatnią wersję firmware`u . Ja na szczęście miałem na swoim komputerze wersję 1.15b6 i wróciłem do starego oprogramowania, z którą STB działa dużo lepiej.

Po przeprowadzeniu aktualizacji oprogramowania w tunerze do wersji 1.17 B2 (poprzednio była 1.15 B6) STB zawiesza się (brak dźwięku, a obraz staje nieruchomy). Z tego stanu nie można wyjść (pilot nie działa), jedynym wyjściem jest wyłączenie wtyczki tunera z sieci energetycznej.
Zawieszanie następuje w czasie nagrywania na pendrive zaprogramowane w timerze. Nagrywanie ad hoc (klawisz REC na pilocie) nie powoduje zawieszania. Aby wyszedł ze stanu zawieszenia trzeba wyłączyć STB z prądu na kilka godzin (po ponownym włączeniu np. po ok. 5 min. działa przez kilka minut , po czym się znów się zawiesza - przy czym nie nagrywa, tylko odbiera program TV). Po ponownym włączeniu w menu PVR pojawia pozycja z nazwą programu, który miał być nagrywany, ale czas nagrania to ok. 60 sek. i odtworzenie w całości tego nagrania prowadzi do zawieszenia STB.

Poprzednio (przed aktualizacją) działał do przyjęcia. Największym problemem było odtwarzanie nagranego programu z pendrive`a USB i konflikt z nagrywaniem ustawionym w timerze, ale z najnowszym oprogramowaniem niemożliwe jest sprawdzenie tej funkcji, bo wcześniej tuner się zawiesza. Przykładowo odtwarzam nagrany wcześniej program w godzinach od 13 do 15 . W timerze jest ustawione nagrywanie – w godz. od 14.00 do 16.00. Od godz. 13 do 14 odtwarzanie przebiegało bez problemów. W momencie rozpoczęcia nagrywania, odtwarzanie zostaje przerwane ale nagrywanie nie następuje (choć pojawia się napis REC na wyświetlaczu) a sam STB się zawiesza. Jedynym wyjściem jest wyłączenie wtyczki z sieci energetycznej. Po ponownym włączeniu w menu PVR pojawia pozycja z nazwą programu, który miał być nagrywany, ale czas nagrania to kilka sekund.

Greeg2
Posty: 23
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T-750i
Instalacja antenowa: AX1000+ LTE Combo VHF + UHF Wzmacniacz 20dB . 1 piętro. 12 km od PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Greeg2 » 23 sierpnia 2016, o 10:05

Linz pisze:
Greeg2 pisze:Więc tak, zainstalowałem nowe oprogramowanie z 4 sierpnia i faktycznie przemapowało przyciski na pilocie jak u ciebie , do tego po podłączeniu dysku zewnetrznego HDD 2,5" po około minucie po rozpoczęciu odtwarzania nagranego wcześniej materiału np. filmu zatrzymuje się obraz i nie tuner nie reaguje na polecenia pilota.

Mam dokładnie to samo z dyskiem. Kilka minut coś nagrywam i już się wiesza. Pomaga tylko odłączenie od prądu. Codziennie, kiedy dysk jest podłączony do Arivy, zegar potrafi się zawiesić, przez co nie raz zaspałem, gdyż godzina wprowadziła mnie w błąd. Wgrywam stare oprogramowania przez usb i nic to nie daje. Dodam tylko, że przed aktualizacją wszystko działało OK. Czy mógłby mi Pan udostępnić oprogramowanie z 29 lipca?



Mam to oprogramowanie.
Proszę sprwdzić wiadomość na PW

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: kdf54 » 23 sierpnia 2016, o 10:47

Używam oprogramowanie V1.17B2 i nie mam tych problemów,odnośnie wersji V1.17B3 pisałem wyżej ale błąd został naprawiony w prosty sposób.Jeden z producentów tunerów satelitarnych pisze.......skopiuj plik z softem na czysty nośnik,drugi pisze ........po zaistalowaniu oprogramowania przywróc ustawienia fabryczne(dotyczy firmy Ferguson).
Moim skromnym zdaniem ta procedura powinna poprawić działanie tunera.Oczywiście na sofcie V1.17B2 nie działa multiwiev i załączenie tunera na wybranym kanale tv.Odnośnie jednoczesnego oglądania z zewnętrznego nośnika i nagrywania,tuner tej funkcji nie posiada tak jak np.dekodery ADB nki które mam na kartę.Posiadam tez tuner Viola HD T1,STBN6,MANTA DVBT01,Cabletech urz 0323,thomson 504+,a Arivę nabyłem z ciekawości,chodziło o jakość obrazu do porównania.Dysk zewnętrzy 1 TB pracuje w moim przypadku poprawnie zarówno na Arivie jak i na Opticum HD 504+ satelitarnym,wystarczy podłączyc z jednego na drugi tuner.

Linz
Posty: 5
Rejestracja: 19 sierpnia 2016, o 16:33
Odbiornik: Ariva T750i + Evobox
Instalacja antenowa: Evobox - Unicable
Ariva - pokojowa dvb-t

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Linz » 23 sierpnia 2016, o 21:34

Greeg2 pisze:
Linz pisze:
Greeg2 pisze:Więc tak, zainstalowałem nowe oprogramowanie z 4 sierpnia i faktycznie przemapowało przyciski na pilocie jak u ciebie , do tego po podłączeniu dysku zewnetrznego HDD 2,5" po około minucie po rozpoczęciu odtwarzania nagranego wcześniej materiału np. filmu zatrzymuje się obraz i nie tuner nie reaguje na polecenia pilota.

Mam dokładnie to samo z dyskiem. Kilka minut coś nagrywam i już się wiesza. Pomaga tylko odłączenie od prądu. Codziennie, kiedy dysk jest podłączony do Arivy, zegar potrafi się zawiesić, przez co nie raz zaspałem, gdyż godzina wprowadziła mnie w błąd. Wgrywam stare oprogramowania przez usb i nic to nie daje. Dodam tylko, że przed aktualizacją wszystko działało OK. Czy mógłby mi Pan udostępnić oprogramowanie z 29 lipca?



Mam to oprogramowanie.
Proszę sprwdzić wiadomość na PW


Niestety nie mogę wysyłać wiadomości, bardzo proszę o wysłanie wersji z lipca na mój adres.
Ostatnio zmieniony 5 listopada 2016, o 20:56 przez Linz, łącznie zmieniany 1 raz.

Greeg2
Posty: 23
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T-750i
Instalacja antenowa: AX1000+ LTE Combo VHF + UHF Wzmacniacz 20dB . 1 piętro. 12 km od PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Greeg2 » 23 sierpnia 2016, o 21:48

@Linz

Sprawdź pocztę :D

G

Linz
Posty: 5
Rejestracja: 19 sierpnia 2016, o 16:33
Odbiornik: Ariva T750i + Evobox
Instalacja antenowa: Evobox - Unicable
Ariva - pokojowa dvb-t

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Linz » 23 sierpnia 2016, o 22:03

Dziękuję bardzo, jutro zacznę testować :)


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika