FERGUSON ARIVA T750i

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: m@rtops » 23 sierpnia 2016, o 23:01

zawsze zaleca się przywrócić ustawienia fabryczne po zmianie softu - usuwa to niepożądane pozostałości po poprzednim które mogą jeszcze pozostać i zakłócać ;)

Linz
Posty: 5
Rejestracja: 19 sierpnia 2016, o 16:33
Odbiornik: Ariva T750i + Evobox
Instalacja antenowa: Evobox - Unicable
Ariva - pokojowa dvb-t

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Linz » 24 sierpnia 2016, o 21:30

m@rtops pisze:zawsze zaleca się przywrócić ustawienia fabryczne po zmianie softu - usuwa to niepożądane pozostałości po poprzednim które mogą jeszcze pozostać i zakłócać ;)


Zawsze tak robię.Niestety i ta aktualizacja z lipca powoduje, że HDD zawiesza tuner. Nie mam już nerwów do tego dziadostwa.

Jutro idę do sklepu kupić jakiś inny, będę się trzymał z daleka od tej firmy przez całe życie.

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 27 sierpnia 2016, o 15:25

Zrobiłem ponowną aktualizację firmware`u (z 1.15 B6 na 1.17 B3 french) i niestety znowu się zawiesza. Po aktualizacji wszedłem w przywrócenie ustawień fabrycznych, po czym od nowa ustawiłem skanowanie kanałów. Niestety znów się zawiesza podczas nagrywania ustawionego w timerze (rozpoczyna nagrywanie, po czym po ok. 1 min. - zawiesza się, obraz robi się nieruchomy i cisza w głośnikach). Nie ma znaczenia system plików na dysku. Nie działa zarówno z FAT32 jak i z NTFS. Podejrzewałem, że jest to awaria mojego tunera, ale nie – po przywróceniu starego oprogramowania 1.15 B6 przestał się zawieszać. Na szczęście można wgrać stare oprogramowanie, bo w moim telewizorze Samsung nie można wgrać starszego firmware`u.

Arnej
Posty: 12
Rejestracja: 8 stycznia 2016, o 15:56
Odbiornik: Ariva

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Arnej » 2 września 2016, o 12:33

Ferdek opublikował dziś nowy sofcik do naszej 750i

http://www.ferguson-digital.eu/download ... naziemnej/

Na szybko to co sprawdziłem:
- poprawione klawisze Funkcjonalne
- zwiększona lista kanałów IPTV
- przy nagrywaniu, jak na razie nie zawiesił mi się ani razu.
- reaguje na pilota w stanby

Ogólnie działa stabilnie :)

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1865
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Poland » 2 września 2016, o 22:13

Szkoda że tego IPTV i ogólnie mówiąc telewizji internetowej poźałowali na T650i ale liczę na to że uzupełni radio w kolejnym oprogramowaniu.

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 4 września 2016, o 14:43

W moim tunerze Avira 750i po aktualizacji firmware`u do wersji 1.17 B9 (oraz przywróceniu ustawień fabrycznych) nic się nie poprawiło. Nadal się wiesza podczas nagrywania, a także podczas odtwarzania programu nagranego wcześniej (na starym firmware`rze). Po resecie (twardym) wieszał się również podczas odbioru programu (bez nagrywania). Na szczęście można wgrać stary firmware 1.15 B6, który nie jest idealny, ale działa znacznie lepiej od najnowszego (1.17 B9).

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: kdf54 » 4 września 2016, o 15:42

Jest jeszcze jedna możliwość,aktualizacja softu z szybkiego nośnika(32 GB),16 Gb są wolniejsze.
Instalowałem z 16 Gb najwolniejszego(sprawdzonego przy kopiowaniu tego samego pliku) i na kanałach TVP się zawieszał nawet po wyłączeniu z sieci i ponownym uruchomieniu zawieszał się,a po szybkim przełączeniu na inny Mux chodził,powrót na TVP znów się zawieszał.(to mój przypadek).Jak na razie chodzi na najnowszym sofcie,a czy będzie się zawieszał?to się okaże.
Stosuję taką procedurę przed aktualizacją:
1.przywracam ustawienia fabryczne bez szukania kanałów
2.wkładam nośnik i wyłączam timeshift i pozostawiam tuner włączony
3.kopiuję plik na czysty nośnik(najszybszy jaki posiadam,w tym wypadku 32 Gb)
4.podłączam do tunera i aktualizuję z zakładki --aktualizacja oprogramowania z portu usb
5.po restarcie tunera nie pozwalam na szukanie kanałów,wyłączam timeshift i wyciągam nośnik i ponownie przywracam ustawienia fabryczne.

Pawcio
Posty: 5
Rejestracja: 5 września 2016, o 18:04
Odbiornik: Ariva t750i
Instalacja antenowa: Kierunkowa techniyagi lte
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Pawcio » 5 września 2016, o 18:16

Czy po aktualizacji softu z 2 wrzesnia wystepuje taki oroblem?Po ustawieniu wlasnej kolejnosci kanalow, numery programow sie nie sortuja tylko trzymaja sie kanalow. Przykladowo:
1 TvpHd
5 tvp puls
10 tvn
A powinno byc
1 TvpHd
2 tvp puls
3 tvn
We wczesniejszym sofcie 1.15 B6 ten problem nie wystepowal. W kolejnych juz tak

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 6 września 2016, o 08:24

Czy po aktualizacji softu z 2 wrzesnia wystepuje taki oroblem?Po ustawieniu wlasnej kolejnosci kanalow, numery programow sie nie sortuja tylko trzymaja sie kanalow

Akurat to nie jest żaden błąd. Wystarczy wejść w menu i wyłączyć LCN (Ustawienia->LCN->Wył)

Swoją drogą przydałaby się funkcja zapisu na dysk USB i odtworzenia własnej listy kanałów (kolejności programów), tak aby po wgraniu firmware`u nie trzeba by od nowa ustawiać własnej kolejności.

Pawcio
Posty: 5
Rejestracja: 5 września 2016, o 18:04
Odbiornik: Ariva t750i
Instalacja antenowa: Kierunkowa techniyagi lte
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Pawcio » 6 września 2016, o 08:46

Dzieki za podpowiedz. Zaraz sprawdze. Pozdrawiam

mareckuss
Posty: 2
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 17:53

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: mareckuss » 4 października 2016, o 21:48

Pojawił się nowy firmware, oznaczony
AT750i 20160928 V1.18B1

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 12 października 2016, o 15:33

Nie rozumiem po co Ferguson na swojej stronie udostępnia nowe wersje oprogramowania do Ariva T750i, które są niesprawdzone i niedopracowane. Powinni informować, że to wersja beta i udostępniać obok tej wersji ostatnią względnie dobrze działającą wersję tzn. 1.15 B6.

Problemy po instalacji najnowszej wersji firmware`ru V1.18B1 (20160928):

1. Nadal się pojawia zawieszanie. Zawieszanie pojawia się, gdy włączam wyświetlanie napisów, dla programów (np. filmów na TVP1), które są nadawane z napisami (zarówno podczas oglądania programu telewizyjnego oraz przy odtwarzaniu nagranego programu z pendrive). Pomimo włączenia, same napisy się nie pojawiają, a po kilku sekundach tuner się zawiesza i restart jest możliwy tylko po wyjęciu wtyczki zasilania z sieci.
2. Zniknął tryb krokowy przy odtwarzaniu nagranego na pendrive programu (dwukrotne wciśnięcie klawisza Pause na pilocie). W starej wersji po dwukrotnym wciśnięciu Pause można było oglądać krokowo (poszczególne klatki programu). W najnowszej wersji 1.18 B1 po drugim wciśnięciu klawisza Pause STB uruchamia się odtwarzanie (tak samo jak klawisz Play).
Sprawdzenie problemów, które są w wersji 1.15 b6 będzie możliwe dopiero po poprawieniu wyżej wymienionych.

Doprawdy nie wiem po co udostępniają takie oprogramowanie (tym bardziej, że nie wiem gdzie tu są jakiejkolwiek poprawki). Na szczęście możliwe jest przywrócenie starego oprogramowania v 1.15 B6 (tylko trzeba je mieć, bo na stronie producenta go nie ma).

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: kdf54 » 12 października 2016, o 17:05

Potwierdzam.....im nowszy soft tym gorszy.Ale chodzi o to w jakiej wersji procesora odbiornik został dostarczony na nasz rynek,a może struktura procesora jest wadliwa,przecież oprogramowanie to klon z tunera satelitarnego Arrivy.Jeszcze nie spotkałem się z nowym softem do tunerów dvb-t ,które by pogarszało jakość obsługi odbiornika.Mogli by napisać soft bez funkcji internetowych i gier a ulepszyć nagrywanie np. z dwóch muxów(3 programy w tym samym czasie).Zgadzam się z ze wcześniejszym postem.

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 20 października 2016, o 00:21

Na stronie producenta pojawił się nowy firmware AT750i_20161010_V1.18B3.

Po instalacji tego oprogramowania pojawiają się te same błędy, które były zgłaszane wcześniej.

Ręce opadają, bo nie dość że nie ma żadnej nowej funkcji, ale stare błędy nie zostały usunięte.
Nadal zawiesza się, gdy włączam wyświetlanie napisów, dla programów (np. filmów na TVP1), które są nadawane z napisami (zarówno podczas oglądania programu telewizyjnego oraz przy odtwarzaniu nagranego programu z pendrive). Pomimo włączenia, same napisy się nie pojawiają, a po kilku sekundach tuner się zawiesza i restart jest możliwy tylko po wyjęciu wtyczki zasilania z sieci.

Nie rozumiem po co oni robią nowe wersje (i je udostępniają), skoro one gorsze od starszych.
Moim zdaniem ostatnia wersja oprogramowania (oraz kilka poprzednich) jest gorsza niż wersja 1.15B6 z 16.12.2015 r.

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: kdf54 » 5 listopada 2016, o 18:53

Wersja softu 20161026-14.18 B4. udostępnili:
1.załączanie tunera na zapisanym kanale w momencie uruchomieniu odbiornika.(opcja działa)
2.funkcja multiwiew działa.
3.brak zmiany formatu obrazu z pilota.
4.funkcja napisów działa bez problemów zarówno przy oglądaniu TVP 1 ,jak i przy odtwarzaniu zapisanego nagrania z napisami z TVP.
Zawieszeń na razie nie zaobserwowałem.

zyga
Posty: 12
Rejestracja: 12 stycznia 2016, o 13:37
Odbiornik: Ferguson Ariva T750i
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna Dipol 11/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: zyga » 15 listopada 2016, o 17:41

Po instalacji w STB firmware`u AT750i_20161026_V1.18B4.

Problem z wyświetlaniem napisów został poprawiony, ale pozostał jeszcze jeden poważny błąd.

Błąd powstaje podczas odtwarzania nagranego na pendrive programu. Na przykład: odtwarzam program w o godz. 14.00 (od 14.00 do 16.00). Na liście timerów jest zapisane zadanie nagrania programu na godz. 15.00. W czasie odtwarzania o godz. 15.00 (czyli w momencie rozpoczęcia nagrania), następuje przerwanie odtwarzania, ekran robi czarny, w głośnikach jest cisza, nagrywanie nie ma miejsca i jedynym wyjściem jest wyłączenie tunera.

Kolejny błąd to zniknięcie funkcji odtwarzania krokowego. Przy odtwarzaniu nagranego programu można było przeglądać poklatkowo. Nie dość, że nie ma odtwarzania w zwolnionym tempie, to jeszcze zlikwidowali odtwarzanie krokowe (dawniej obecne - po dwukrotnym naciśnięciu klawisza "Pause" na pilocie). Obecnie drugie wciśnięcie klawisza "Pause" powoduje ponowne odtwarzanie (tak samo jak klawisz "Play").

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: kdf54 » 17 listopada 2016, o 18:19

Na moim tunerze ,wyżej opisane funkcje na najnowszym oprogramowaniu działają bez zarzutu,dodam że na sofcie nr.14 nie było takich problemów jak i póżniejszych.77 procent tunerów produkcji chińskiej działa poprawnie,reszta to 200 procent problemów.Na naszym rynku nie wiesz na co trafisz,a przecież wszystkie tunery to P.R.C.

Tr0jmiast0
Posty: 1
Rejestracja: 15 grudnia 2016, o 11:48
Odbiornik: Ariva T750i

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Tr0jmiast0 » 15 grudnia 2016, o 11:51

Witam, wgrałem najnowszy dostępny firmware V1.18B3, jako że długo nie mam tego dekodera to nie wiem jak było wcześniej odnośnie anomalii zanikania dźwięku na 1 sek. Sygnał i jakość jest na 90% i nie waha się w momencie zaniku dźwięku. Nieco to irytuje. Czy to problem dekodera? softu? ustawienia anteny?

Druga sprawa dotyczy funkcji hdmi cec, która działa z moim tv i jest przydatna ale zauważyłem, że gdy mam ustawione nagrywanie to w tym momencie również uruchamia się TV :/ może coś w tym kierunku by pomyślał Ferguson aby rozwiązać to jakoś?

satman
Posty: 1
Rejestracja: 16 grudnia 2016, o 17:41

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: satman » 16 grudnia 2016, o 17:52

Witam, jestem tu po raz pierwszy - szukam nowego tunera dvb-t. T750i zainteresowal mnie ze wzgledu na mozliwosc ogladania tv iptv.
Moje pytanie: czy ten tuner posiada wlasna listę czy można wgrać dowolna swoją listę? Jak sprawdza sie dzialanie iptv w praktyce? Czy programy tv nadawane poprzez iptv w jakosc HD są wystarczajacej jakosci? Czy tylko SD?
Czy w rzeczywistosci da sie korzystac z iptv czy to tylko dodatek, ktory w praktyce nie sprawdza sie?

Pawcio
Posty: 5
Rejestracja: 5 września 2016, o 18:04
Odbiornik: Ariva t750i
Instalacja antenowa: Kierunkowa techniyagi lte
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T750i

Postautor: Pawcio » 22 grudnia 2016, o 14:41

Jesli chodzi o nowy soft AT750i_20161026_V1.18B4 to zauwazylem ze jest problem z programowaniem nagran.
A mianowicie po ustawieniu timera na jakis kanał tuner potafi tylko wlaczyc się a nie nagrywac. Jest to sytuacja losowa. Raz sie nagra raz nie. Nigdy nie ma pewnosci.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika