OPTICUM RED SLOTH Combo

eter
Posty: 551
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: eter » 3 lipca 2016, o 22:32

Jest nowszy soft.
Kolega u góry dał linka do niego.
2.1.38. z 12.05.2016

taki tam widnieje najnowszy

SUN1512_S2T2_AXTechnology_English_Full_120314_2.1.38_2016.05.09

Klatkowanie zwłaszcza na programach HD jest oczywiście związane z poziomem sygnału.
Ten tuner ma z tymi poziomami kłopot, potrzebuje na prawdę mocnego, żeby nie dostawał "zadyszki".
Znowu na innych forach piszą, że może być za mocny i stąd jego takie poziomy na odbiorniku.
Ale jak to ma się do rzeczywistości to nie wiadomo, bo testy z jego tłumieniem wykazują różnie.
Niby trochę lepiej, ale do końca nie wiadomo.

Nie wiem jak tam z procesorami, ale ten soft podchodzi chyba tylko pod tunery z Sunplus 1512, więc trzeba uważać, żeby sobie nie uwalić tunera.
Mój na pudełku ma Sunplus 1512 a ten na przykład na zdjęciu w tym temacie ma 1506 A, więc chyba tutki maja różne w zależności od daty produkcji.
Poza tym, na stronie producenta nie ma żadnych softów do niego, więc te w sieci, to nie wiadomo z jakiego źródła są.
Mi wszedł poprawnie i poprawiła się nieznacznie czułość głowicy DVB-T.
Ostatnio zmieniony 4 lipca 2016, o 21:53 przez eter, łącznie zmieniany 3 razy.

qweir205
Posty: 152
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż /g.Św Marcina

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: qweir205 » 4 lipca 2016, o 00:27

A jak się zgrywa listę kanałów? A w backupie co się znajduje? Tak to jest trochę pomieszane że nie wiem już. Zauważyłem że w backupie i przy wgrywaniu softu są pliki bin.

eter
Posty: 551
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: eter » 4 lipca 2016, o 20:50

Tutaj masz wszystko o co pytasz.
http://satedu.2ap.pl/viewforum.php?f=536

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 13 września 2016, o 17:18

Witam.
Tuner niepoprawnie wyświetla mi opis audycji na niektórych programach. Zamienia polskie znaki diakrytyczne na jakieś inne znaki. Przy okazji czasem obcina pierwszą literę z opisu.
Co ciekawe dzieję się tak na wszystkich programach z MUX-2 i MUX3. Natomiast z MUX-1 na wszystkich jest OK. Odbieram z Warszawy jak by co.
Czy u was jest podobnie?
Czym to może być spowodowane?
Próbowałem kilku wersji oprogramowania i w każdym jest tak samo.

MUX-3
Obrazek

MUX-2
Obrazek

MUX-1
Obrazek

Pozdrawiam
Panaho

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1620
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: Krosnoludek » 15 września 2016, o 14:12

Widzę brak polskiej czcionki w szczegółowym opisie,
oraz niekompletny jest szczegółowy opis programów w EPG, w którym brakuje takich danych jak: klasyfikacja audycji, reżyser, aktor itp. niema tego w ogóle w Sloth Combo, pomimo że te dane są nadawane i na innych tunerach bez problemu wyświetlane na na Wiwie, Opticum XS65 Combo, czy TV LG. Tych danych również brakowało w tunerze Globo N2 viewtopic.php?p=169853#p169853 , lecz producent zaraz po zgłoszeniu stanął na wysokości zadania i poprawił te rzeczy

Wyślij te rzeczy co mają poprawić do AX Technology, adres podam Ci na PW

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 16 września 2016, o 23:58

Witam.

Sprawdziłem kilka ze znalezionych wersji oprogramowania.
W tych EPG wyświetla się poprawnie.
2.1.01
2.1.02
2.1.13

Natomiast w poniższych jest już coś chyba skopane bo w każdym w EPG pokazują się "krzaki"
2.1.24
2.1.31
2.1.35
2.1.38
2.1.39
2.1.40

Natomiast w żadnym nie wyświetlają się informacje o których wspomniał Krasnoludek - " klasyfikacja audycji, reżyser, aktor itp."

Wgrałem również do tego tunera oprogramowanie od U2C. Nie pamiętam już numerów wersji ale jedne z nowszych. I również "krzaki" w EPG.

To tak dla potomności. Może komuś się przydadzą te informacje.

A zgodnie z radą Krasnoludka napiszę maila do producenta. Może coś poprawią.
Bo jeszcze kilka innych błędów da się znaleźć.

Pozdrawiam.

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 3 października 2016, o 20:21

Witam.

Skontaktowałem się telefonicznie z AX Technology (maile gdzieś zaginęły) i przekazałem swoje uwagi i zauważone błędy.
Z rozmowy wynikało, że jestem pierwszą osobą zgłaszającą takie problemy, przynajmniej jeśli chodzi o tuner Sloth Combo.
Uzyskałem zapewnienie, że przyjrzą się tym błędom i postarają się je poprawić.
Niestety z różnych powodów mają chwilowy zastój jeśli chodzi o "programowanie" więc najwcześniej poprawiony soft byłby dopiero za 2-3 tygodnie.
I drugie "niestety". O nowy soft trzeba dopytywać się indywidualnie. Najlepiej przez maila. Pan, trochę wymijająco, uzasadniał to obawą, że gdyby takie softy umieszczali na stronie to wielu niezaawansowanych użytkowników mogło by "uceglić" swoje tunery.
Trochę to dziwne. No ale taka polityka...
Choć przyznam, że sama rozmowa, dwukrotnie przerywana obecną jakością połączeń komórkowych, przebiegła w sposób miły i przyjazny. Co niestety nie jest w polskich firmach regułą.
Użytkownikom pozostaje uzbroić się w cierpliwość.

Pozdrawiam.

-----------------------------
Przepraszam za post jeden pod drugim ale to tak dla przejrzystości.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1620
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: Krosnoludek » 11 października 2016, o 01:36

Pojawiło się oprogramowanie w wersji: 2.1.61
http://www.satedu.cba.pl/index.php?dire ... 1481dc9415

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 14 października 2016, o 00:53

2.1.61
Te same błędy co w poprzednich wersjach :|
Może działa więcej serwisów internetowych ale tez nie wszystkie :|

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1620
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: Krosnoludek » 14 października 2016, o 14:08

To oprogramowanie 2.1.61 jest z dnia 01-09-2016, Ty zgłaszałeś do AX na początku października.
Pod koniec października, zadzwoń ponownie do AX, i spytaj się o nowe oprogramowanie uwzględniające poprawki co zgłosiłeś, może podeślą Ci na e-maila.

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 14 października 2016, o 22:31

Tak, tak. Ja zdaję sobie z tego sprawę ;)
Jeśli chodzi o to zgłoszenie to odczekam cierpliwie te dwa tygodnie, o których mi mówiono i sam się skontaktuję.
To co napisałem to tak czysto informacyjnie.
Może ktoś z AX Technology przypadkowo czy z nudów wpadnie na to forum i ten wątek ;)


EDIT
----------------

Po ponownym kontakcie telefonicznym kolejne 10 dni oczekiwania.
Ale jest zapewnienie, że nad błędami pracują.
:|
Pozdrawiam.

skrapikoko
Posty: 4
Rejestracja: 25 października 2016, o 22:33
Odbiornik: Opticum Sloth mini

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: skrapikoko » 25 października 2016, o 23:25

Witam,

Szanowni koledzy zwracam się z prośbą o pomoc. Podczepiam troszkę temat, ponieważ nie znalazłemżadnej informacji o moim dekoderze. Mianowicie zakupiłem boxa Opticum red Sloth mini, który u mojego znajomego sprawuje się doskonale.
Box przyszedł, podłączam a menu systemowe okrojone. Nie ma opcji dostępu warunkowego, więc nie można wpisać adresów.

Szukałem w necie i jedyne co znalazłem to soft na satedu i jeszcze na jakiejś tajemniczej stronie, lae żaden się nie instaluje. Wyskakuje komunikat podczas weryfikacji pliku-zla wersja oprogramowania, instalacja nie może być kontynuowana. Próbowałem z softem od Sloth mini, classic i ten sam mizerny rezultat.

Proszę o podpowiedź czy coś da się z tym zrobić.
Dekoder Opticum Sloth mini
Sunplus 1506A bez pvr (jeśli ma to znaczenie)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

skrapikoko
Posty: 4
Rejestracja: 25 października 2016, o 22:33
Odbiornik: Opticum Sloth mini

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: skrapikoko » 25 października 2016, o 23:27

WErsja softu 1.0.1 z tego co pamietam

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1620
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: Krosnoludek » 26 października 2016, o 00:44

Poczytaj więcej o tym tunerze na Satedu, tu masz do niego softy Opticum Sloth Mini: http://www.satedu.cba.pl/index.php?&dir ... oth%20Mini
Spróbuj, może któreś z nich wejdą.
Być może softy nie chcą wejść bo masz wersję softu bez pvr ( na Niemcy)
Zadzwoń do AX, aby na e-maila Ci podesłali z PVR, taki aby wszedł na wersję bez PVR
http://www.axtechnology.eu/kontakt.html

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 28 października 2016, o 02:18

Po kolejnej (trzeciej) rozmowie telefonicznej z AX Technology coraz czarniej to widzę.
Jak na razie nic nie udało się poprawić jeśli chodzi o wyświetlanie polskich znaków w EPG a w ogóle to jakichś tam błędów poważnych nie zauważono.
U nich w zasadzie prawie wszystko jest OK. Mają dużo roboty i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle da się coś z tym zrobić.
Nie wspominam już o innych drobnych błędach.
Jak na razie trzeba czekać, czekać i tyle. Ewentualnie kontaktować się co jakiś czas.

W związku z powyższym mam prośbę do użytkowników tunera Opticum Sloth Combo, jeśli takowi tu są.
Czy możecie sprawdzić na swoim tunerze czy opisy programów wyświetlane są u was poprawnie.
To znaczy czy polskie litery typu ę,ó,ą,ś,ł,ż,ź,ć,ń, są wyświetlane czy są zastępowane jakimiś przypadkowymi znakami/symbolami.
Chodzi zarówno o naziemną jak i sat.
Z informacją jaka wersja firmware jeśli to możliwe.

Problem opisałem kilka postów wyżej.
(Tu i tu)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

skrapikoko
Posty: 4
Rejestracja: 25 października 2016, o 22:33
Odbiornik: Opticum Sloth mini

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: skrapikoko » 30 października 2016, o 21:52

Krosnoludek pisze:Poczytaj więcej o tym tunerze na Satedu, tu masz do niego softy Opticum Sloth Mini: http://www.satedu.cba.pl/index.php?&dir ... oth%20Mini
Spróbuj, może któreś z nich wejdą.
Być może softy nie chcą wejść bo masz wersję softu bez pvr ( na Niemcy)
Zadzwoń do AX, aby na e-maila Ci podesłali z PVR, taki aby wszedł na wersję bez PVR
http://www.axtechnology.eu/kontakt.html


Witam,

Dziękuję bardzo za podpowiedź w sprawie sloth mini. Soft z satedu nie chcial sie zainstalować ale suma sumarum wyblagalem soft od niemcow od ktorych kupilem boxa. Soft od nich sie wgral takze mam wersje z pvr i net clientem. Jednak problem pojawil sie nowy. Mianowicie box nie zapamiatuje wpisanych onformacji,np. adresow serwa i ustawien. Spotkaliscie sie wcZesniej z czyms takim?

Przepraszam za brak polskich znakow.

Pozdrawiam i raz jeszcze dZiekuje za wczesniejsza pomoc.

SN72
Posty: 111
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: SN72 » 4 listopada 2016, o 18:54

panaho pisze:Po kolejnej (trzeciej) rozmowie telefonicznej z AX Technology coraz czarniej to widzę.
Jak na razie nic nie udało się poprawić jeśli chodzi o wyświetlanie polskich znaków w EPG a w ogóle to jakichś tam błędów poważnych nie zauważono.
U nich w zasadzie prawie wszystko jest OK. Mają dużo roboty i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle da się coś z tym zrobić.
Nie wspominam już o innych drobnych błędach.
Jak na razie trzeba czekać, czekać i tyle. Ewentualnie kontaktować się co jakiś czas.

W związku z powyższym mam prośbę do użytkowników tunera Opticum Sloth Combo, jeśli takowi tu są.
Czy możecie sprawdzić na swoim tunerze czy opisy programów wyświetlane są u was poprawnie.
To znaczy czy polskie litery typu ę,ó,ą,ś,ł,ż,ź,ć,ń, są wyświetlane czy są zastępowane jakimiś przypadkowymi znakami/symbolami.
Chodzi zarówno o naziemną jak i sat.
Z informacją jaka wersja firmware jeśli to możliwe.

Problem opisałem kilka postów wyżej.
(Tu i tu)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

OPTICUM RED SLOTH COMBO PLUS H265 HEVC . EPG nie wyświetla prawidłowo polskich liter.Tak jak kolega to opisał.Firmware najnowsze z września.

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 5 listopada 2016, o 00:30

Ufff....
Dzięki za odpowiedź.
Myślałem już, że tylko ja na tym forum posiadam Opticum-a z serii Sloth Combo :shock:

Jeszcze się z nimi będę kontaktował ale szczerze mówiąc po trzeciej rozmowie już mi się odechciało tam dzwonić. "Później.., może.., zobaczymy.., u nas działa.., zawaleni my robotom..." :(
Zastanawiam się czy się tego tunera nie pozbyć a od AX Technology to będę się trzymał raczej z daleka.
Pozdrawiam.

SN72
Posty: 111
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: SN72 » 5 listopada 2016, o 15:16

Witam. Oprogramowanie do tego dekodera najprawdopodobnie jest pisane w chinach na zlecenie AX Technology.Ferguson też ma problemy z firmware np Ariva T750i - tam to jest dopiero cyrk?.Wiem bo miałem ten dekoder.

skrapikoko
Posty: 4
Rejestracja: 25 października 2016, o 22:33
Odbiornik: Opticum Sloth mini

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: skrapikoko » 6 listopada 2016, o 08:55

Witam,

Sprawa Opticum Sloth mini rozwiązana.
Dostalem wreszcie soft od niemcowni. Cały ambaras leżał w wersji z PVR. Moja wersja-bez pvr nie posiadala funkcji, ktorych potrzebowalem.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Krosnoludek pisze:Poczytaj więcej o tym tunerze na Satedu, tu masz do niego softy Opticum Sloth Mini: http://www.satedu.cba.pl/index.php?&dir ... oth%20Mini
Spróbuj, może któreś z nich wejdą.
Być może softy nie chcą wejść bo masz wersję softu bez pvr ( na Niemcy)
Zadzwoń do AX, aby na e-maila Ci podesłali z PVR, taki aby wszedł na wersję bez PVR
http://www.axtechnology.eu/kontakt.html


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika