OPTICUM RED SLOTH Combo

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: biprotek » 23 listopada 2016, o 12:34

Dla wszystkich, którzy mają problemy z firmwarem do tego tunera:
Jedyny sensowny soft bez klatkowania i w miare działającym epg to 2.0.88 (conax) i 2.0.91 (uni)
Jak ktoś chce wrócić do jednej z tych wersji to procedura wygląda tak:
1. Pobieramy soft SUN1512_S2T2__AX_Temp_2.1.01_11122015.rar - rozpakowujemy i wrzucamy na nośnik - powinien wejść na każdą wersję softu,
2. Pobieramy jeden z powyższych softów, rozpakowujemy i wgrywamy.
3. Jeśli komuś padnie tuner i zawiesi się przy uruchamianiu (napis ON na wyświetlaczu), to naciskamy na ok. 4 sekundy POWER na urządzeniu i wywoła to opcje ratunkowego wgrania firmware'u - musi on mieć nazwę zmienioną na "force_upgrade_rom.bin" i być umieszczony w głównym katalogu pamięci USB, tuner sam się zrestartuje.
Softy 2.0.88, 2.0.91 i 2.1.01 są oficjalne z AX (mają loga startowe), ten ostatni nie ma PVR i jest softem serwisowym.
Przetestowałem tę procedurę włącznie z przywracaniem serwisowym - działa.
Przetestowałem też "nowsze" softy - wszystkie z błędami, nieakceptowanym trybem odtwarzania (błędna analiza klatek i przeplotu stąd brak "płynności"), wygląda, że są to klony firmware'u z U2C i nie pasują do procesora w Sloth (1506 vs 1512).
Dodatkowe usługi: pin 6579
Pozdrawiam wszystkich.

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 24 listopada 2016, o 01:53

U mnie jeszcze 2.1.02 i 2.1.13 działały w miarę dobrze.
Kolejny, który miałem to 2.1.24. I tu już problemy z ładowaniem EPG, polskimi znakami, płynnością obrazu.
I wszystkie kolejne wzwyż to samo. Ja ze sklepu dostałem z wersją 2.1.39.
Softy od U2C też wgrywałem do Sloth Combo i tam też problemy z polską czcionką w EPG zaczynały się od którejś tam dopiero wesji. Już teraz nie pamiętam dokładnie. Myślę sobie tak, że jeden autor i te same błędy.

Jeśli jest problem z zejściem do niższych wersji zawsze można wypróbować metodę opisaną na forum satedu - przez rs232.

Dzwoniłem przedwczoraj po raz czwarty do AX Technology. Po raz kolejny tłumaczyłem na czym polegają błędy.
Że niższe wersje działają jako tako w porównaniu do tych najnowszych.
Odpowiedź ciągle ta sama.
"Zajmiemy się tym w możliwie najbliższym terminie, przekażemy uwagi chińczykom itp.itd."

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: biprotek » 25 listopada 2016, o 14:12

Ciekawe, jaka jest ostatnia oficjalna wersja softu wg. AX Technology? Dlaczego na stronie nie ma żadnego softu wystawionego do pobrania? Czyżby jak Ferguson nie zapłacili chińczykom za upgrade'y i tylko "entuzjaści" poprawiają soft?

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 26 listopada 2016, o 01:13

biprotek pisze:...Dlaczego na stronie nie ma żadnego softu wystawionego do pobrania?...


Żeby użytkownicy nie "uceglili" tunerów podczas wgrywania - mniej więcej coś takiego usłyszałem kiedy zadałem to pytanie w trakcie którejś tam rozmowy telefonicznej.
Po co więc jest w ogóle dana możliwość wgrywania nowego softu? Nie wiem.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: biprotek » 28 listopada 2016, o 15:02

No i tak właśnie wyglądają te wszystkie softy - niedopracowane, wrzucone na różne uploady celem testowania na klientach. W grudniu minie rok od zakupu tego tunera i nadal brak jakiegokolwiek softu w wersji finalnej a nie ciągłe bety...

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 28 listopada 2016, o 23:45

Jeszcze pół biedy żeby to testowanie na klientach do czegoś prowadziło.
Ja "testuję", inni "testują". Zgłaszane są błędy i nic. Kompletnie nic.
Wypuszczają kolejne odbiorniki z tymi samymi błędami.

"... Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi? ..."

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 5 stycznia 2017, o 19:32

Problem z prawidłowym wyświetlaniem polskich znaków częściowo rozwiązany.
Dlaczego częściowo?
Miałem troszkę wolnego i wgrałem do Red Sloth Combo najnowszy soft od U2C Master - 2.1.96.
I tu niespodzianka - polskie znaki w EPG wyświetlają się w końcu prawidłowo. :D
Zarówno na kanałach z naziemnej jak i z satelity.
Problem ten występował we wcześniejszych softach zarówno do Sloth-a jak i do U2C.

Nie jest to poprawiony soft do Red Sloth Combo i dlatego piszę, że częściowo, ale dobre i to.
Jak na razie przy tym zostaję.
Szkoda, że dalej nie ma w EPG dodatkowych informacji, tj. kraj, rok, reżyser, itp...
Może w przyszłości i to dorzucą do softu U2C.
Na AX Technology już nie liczę. Firma mało poważna.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: Krosnoludek » 9 stycznia 2017, o 14:40

Pojawiła się kolejna wersja od klona U2C_Master_2.1.98_2017.01.06
http://satedu.2ap.pl/viewtopic.php?p=83976#83976 - http://satedu.2ap.pl/download.php?id=2919
Szkoda, że Slot Combo Plus niema klona :(

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: kdf54 » 9 stycznia 2017, o 16:48

Na pocieszenie dodam że opticum hd x405 combo wyświetla epg bez podanej daty produkcji,reżyserji,występujących aktorów tylko ogólny opis programu.

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 11 stycznia 2017, o 01:00

Ufff... Od razu ulżyło :D :D :D


@Krasnoludek
Jest niby takie coś jak U2C Master Plus ale czy jego softy pasowałyby do Sloth Combo Plus :? :?:

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: Krosnoludek » 11 stycznia 2017, o 13:29

U2C Master Plus ma procesor Sunplus 1506E i nie obsługuje chyba kodeka HEVC
Sloth Combo Plus ma procesor Sunplus 1507E i obsługuje kodek HEVC

Pytanie, czy wgrywając do naszego stracimy obsługę kodeka HEVC czy uwalimy tuner ?

Dodatkowy opis w EPG się pojawił ???

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 12 stycznia 2017, o 01:36

Krosnoludek pisze:Dodatkowy opis w EPG się pojawił ???


Nie wiem czy to pytanie do mnie :lol:

Jeśli tak, to jeszcze nie wgrywałem tego najnowszego 2.1.98
Sloth u mnie jak na razie cały czas leży w szufladzie i wyciągam go tylko żeby ewentualnie sprawdzić nowe oprogramowanie czy sprawność instalacji RTVSAT, z którą też trochę się musiałem naużerać.
A do tego notoryczny brak czasu. Zawsze coś się znajdzie ważniejszego do zrobienia :(
Jutro trochę wolnego więc może to sprawdzę.

____________________________
Edycja

Wgrana wersja 2.1.98
Dodatkowe opisy w EPG nie pojawiły się. Jak na razie. Mam nadzieję. :?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: Krosnoludek » 15 stycznia 2017, o 17:29

@panaho - Dzięki za sprawdzenie, więc nadal czekamy na pełny opis programów w DVB-T, mam nadzieję że i to poprawią zarówno w tym jak i w wersji z plusem czy nadchodzącym z gniazdem CI.

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 15 stycznia 2017, o 21:26

Oczywiście mówimy teraz o oprogramowaniu do U2C ;)
Bo do Sloth-a chyba nic nowego się nie pojawiło.
Do AX Techcośtam już nie dzwonię. Firma krzak jak dla mnie. Przypadkowi ludzie z ulicy wzięci. :|

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: kdf54 » 17 stycznia 2017, o 18:35

Ten tuner satelitarny to wielkie dno chińskie sprowadzone po to by nabić kasę na frajerach, ale to dno do 10000% zawajdane(opinia z sieci).

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: Krosnoludek » 17 stycznia 2017, o 22:26

Do zwykłego i tak macie oprogramowanie od klona U2C, a do wersji z plusem brak, bo niema odpowiednika z HEVC. Dobrze że się wstrzymałem z zakupem wersji plus, do czasu aż pojawi się poprawione oprogramowanie, pytanie czy i kiedy takie się pojawi ?


Obsługa klienta: l.grab@axtechnology.eu
http://www.axtechnology.eu/kontakt.html

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 18 stycznia 2017, o 10:30

To prawda. Je tego z plusem miałem już w tzw. koszyku w sklepie. Widocznie anioł stróż mnie strzelił w karczycho i zamówiłem jednak tego bez plusa.
Nie wiem jak u Ciebie Krasnoludek ale moje maile olewali, zero odpowiedzi. Telefonicznie to tyle, że sobie kilka razy pogadałem. Były zapewnienia, obietnice. Miały być maile z różnymi wersjami softów do mnie. I nic.

tago11
Posty: 14
Rejestracja: 19 stycznia 2017, o 11:13

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: tago11 » 19 stycznia 2017, o 11:34

Napiszcie kilka słów pod postem z 11 stycznia, profil fb sklepu od AX http://bit.ly/2k3Ivxi , może to zmobilizuje ich do działania.

panaho
Posty: 174
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: panaho » 20 stycznia 2017, o 00:02

Wiem, że to brzmi dziwnie ale nie mam konta na fejsbuku :? :lol:

bizon20
Posty: 4
Rejestracja: 22 stycznia 2017, o 00:54

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo

Postautor: bizon20 » 22 stycznia 2017, o 01:07

kdf54 pisze:Na pocieszenie dodam że opticum hd x405 combo wyświetla epg bez podanej daty produkcji,reżyserji,występujących aktorów tylko ogólny opis programu.

Zastanawiam się nad kupnem x405 combo, ale nigdzie nie znalazłem żadnych opinii na temat tego tunera. Na stronie AX... zero jakiegokolwiek oprogramowania. Masz ten tuner? Warto go kupić?
Będę wdzięczny za opinię.
Pozdrawiam


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: m.szklarski