GLOBO STB N6

jojohny
Posty: 10
Rejestracja: 7 lutego 2020, o 11:24
Miejscowość: Radziejowice
Odbiornik: SKYMASTER STB N6

Re: GLOBO STB N6

Post autor: jojohny » 14 lutego 2020, o 11:21

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Zgodnie z sugestią "dvbtowca" zamówiłem rozgałęźnik ze wzmacniaczem i regulacją toru, może troszkę droższy, ale bez przesady ( idąc w myśl zasad " chytry dwa razy traci").
Czekam tylko na kuriera :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1914
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Krosnoludek » 14 lutego 2020, o 13:03

Zasilanie do niego też zamówiłeś czy będziesz podawał napięcie z tunera/telewizora?

jojohny
Posty: 10
Rejestracja: 7 lutego 2020, o 11:24
Miejscowość: Radziejowice
Odbiornik: SKYMASTER STB N6

Re: GLOBO STB N6

Post autor: jojohny » 14 lutego 2020, o 13:40

Akurat zasilaczy 12v mam wiele, a wg. specyfikacji potrzeba 60mA ja mam co prawda 200mA najmniejszy i nie kupowałem... :D

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1914
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Krosnoludek » 14 lutego 2020, o 14:26

W tym aktywnym rozgałęźniku nie widzę wejścia do podłączenia samego zasilacza, potrzebne jest coś takiego prawdopodobne: https://www.dipol.com.pl/zasilacz_anten ... _D0017.htm

jojohny
Posty: 10
Rejestracja: 7 lutego 2020, o 11:24
Miejscowość: Radziejowice
Odbiornik: SKYMASTER STB N6

Re: GLOBO STB N6

Post autor: jojohny » 16 lutego 2020, o 10:06

O cholercia :oops: teraz mnie rutyna zjadła ( a mogłem dokładniej się przyjrzeć). Zatem muszę to zamówić, chyba że... A to nie jest tak, że plus idzie do rdzenia a minus do oplotu? Pytam, bo mógłbym poprostu przylutować od posiadanego zasilacza. Chyba że kombinuje jak koń pod górę :)

Dobrycel
Posty: 266
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Dobrycel » 16 lutego 2020, o 19:19

A włącz zasilanie antenowe w tym dekoderze bo jest, i sprawdz co sie bedzie działo :)
PS A nie moze byc zasilacz jak przy antenie ze wzmacniaczem?

jojohny
Posty: 10
Rejestracja: 7 lutego 2020, o 11:24
Miejscowość: Radziejowice
Odbiornik: SKYMASTER STB N6

Re: GLOBO STB N6

Post autor: jojohny » 16 lutego 2020, o 19:54

Ok sprawdzę z tym zasilaniem z dekodera. Może faktycznie wystarczy

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1914
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Krosnoludek » 17 lutego 2020, o 02:00

Tuner daje chyba tylko 5 v a potrzeba 12. Spróbuj, tuner podłącz do wyjścia nr. 1
A można do wyjścia nr. 1 podłączyć bezpośrednio zasilacz 12 v. a do tv wyjście nr. 2 i 3 ?, tu ktoś więcej wiedzący musi Ci odpowiedzieć.

dvbtowiec
Posty: 949
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: GLOBO STB N6

Post autor: dvbtowiec » 17 lutego 2020, o 16:48

Tak tuner daje tylko 5V, zatem nie pójdzie zasilanie z tunera do tego konkretnego rozwiązania.

Myślę że to co podpowiada @Krasnoludek przejdzie.
Ale najlepiej będzie kupić z tego linka co podajecie wyżej do zasilacza, samą tą przejściówkę na F-ki z możliwością podłączenia zasilacza (to się fachowo nazywa "separator zasilania"), jeśli sam rozdzielacz nie posiada takiej opcji.

To grosze kosztuje, a na pewno jest do dostania na rynku.

jojohny
Posty: 10
Rejestracja: 7 lutego 2020, o 11:24
Miejscowość: Radziejowice
Odbiornik: SKYMASTER STB N6

Re: GLOBO STB N6

Post autor: jojohny » 17 lutego 2020, o 19:05

Zamówiłem zasilacz z separatorem... przekonaliście mnie :)

dvbtowiec
Posty: 949
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: GLOBO STB N6

Post autor: dvbtowiec » 18 lutego 2020, o 08:26

Sam separator w zasadzie wystarczył, o ile miałeś do dyspozycji własny zasilacz na małego jacka ;)

Odpowiedz