GLOBO STB N6

pantelewizorek
Posty: 2
Rejestracja: 24 stycznia 2016, o 21:04
Odbiornik: Globo N5, Esperanza EV102, Ravo HD-102 mini, HDTV USB DVB-T
Instalacja antenowa: Esperanza Thunder M modyfikowana
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

GLOBO STB N6

Postautor: pantelewizorek » 11 marca 2016, o 16:07

Firma Globo a może już Skymaster ogłosiła wprowadzenie nowego odbiornika DVB-T2.
Opis ze strony producenta:


Obrazek
Obrazek
Odbiornik GLOBO STB N6 jest nowoczesnym urządzeniem, przeznaczonym specjalnie na rynek polski i dedykowanym do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej.

Zaprojektowany z myślą o maksymalnym zadowoleniu użytkownika oraz wygodnej obsłudze. Kompaktowa budowa oraz oferowane funkcje sprawiają, że STB N6 jest urządzeniem wyróżniającym się i niezwykle atrakcyjnym cenowo.

Zastosowane technologie sprawiają, że odbiornik jest energooszczędny i jednocześnie tani w użytkowaniu. Dzięki wbudowanemu złączu HDMI dekoder zapewnia wysokiej jakości obraz. Wyposażenie jednostki w złącze SCART pozwala na stosowanie STB N6 również ze starszymi telewizorami.

STB N6 umożliwia zatrzymywanie i przewijanie obrazu (Time Shift). Podłączenie zewnętrznego nośnika pamięci pozwala również na nagrywanie oglądanych serwisów (PVR Ready).

Funkcje takie jak, Blokada rodzicielska, możliwość tworzenia własnych list kanałów czy autorskie menu z dużymi literami zostały zaprojektowane tak, aby sprostać wymogom najbardziej wymagających klientów.

Cechy produktu:
Aktualizacja oprogramowania
Aktualizacja oprogramowania przez USB.

Elektroniczny przewodnik po kanałach
Obsługa polskich znaków.

Blokada rodzicielska
Możliwość blokowania kanałów oraz menu.

Time Shift
Zatrzymywanie, przewijanie obrazu na żywo.

PVR Ready
Możliwość nagrywania PVR Full HD na zewnętrzny dysk USB, czasowe programowanie nagrań.

Napisy
Obsługa odtwarzania filmów z napisami TXT oraz SRT (lista kodeków z boku opakowania).

Oszczędność enegrii
Urządzenie automatycznie przechodzi w tryb Stand-by po 3 godzinach od ostatniego użycia, zużywa wówczas poniżej 0,5W, co przekłada się na bardzo niskie koszy użytkowania.

Menu
Autorskie menu z dużymi, wygodnymi literami.

Odbiór cyfrowych kanałów SD MPEG4.
Odbiór cyfrowych kanałów HD MPEG4.
Wyjście video wysokiej rozdzielczości – HDMI.
Wyjście video standardowej rozdzielczości – SCART.
Obsługiwane rozdzielczości video – 576p, 720p, 1080i, Full HD 1080p.
Analogowe wyjście audio – 3,5mm jack stereo.
Cyfrowe wyjście audio S/PDIF – coaxial.
Jednoczesne wyjście obrazu na złączu HDMI i SCART.
Zabezbieczenie HDCP do HDMI w wersji z kluczami HDCP.
Złącze USB w standardzie USB 2.0 (z przodu dekodera).

Sortowanie / grupowanie / wyszukiwanie kanałów.
Wielojęzyczne Menu, w tym polskie.
Szybkie przełączanie pomiędzy kanałami.
Możliwość tworzenia własnych list programów.
Funkcje edycji kanałów: Usuń, Zablokuj, Pomiń, Przesuń, Zmień nazwę.
Obsługa Teletext.
Wbudowany dekoder Dolby Digital oraz Dolby Digital Plus.
Kolor obudowy – czarny.

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: Globo STB N6

Postautor: kdf54 » 29 sierpnia 2016, o 23:55

Jutro może coś napiszę o działaniu tego tunera.
Tuner oparty jest na procesorze MSD7T01
Do plusów można zaliczyć:1.obudowa metalowa+brak logo 'GLOBO", skromnie się prezentuje.
2.ustawienie wyświetlania obrazu(kontrast itp.).
3.szybki czas uruchamiania po włączeniu do sieci.
4.pilot
Do minusów można zaliczyć(zależy od użytkownika):
1.przy przełączaniu kanałów brak synchronizacji obrazu z dżwiękiem (obraz przez 2 sekundy pływa).
2.błędy w opisie treści programów .
Tuner to Skymaster,tylny panel różni się niż jest podany na oficjalnej stronie firmy.
Tuner nagrywa w mts .Odtwarzanie nagrań następuje zawsze od początku.
Dodam jeszcze, że to jedyny tuner z ustawieniami wyświetlania obrazu z procesorem MSD7T01 z którym się spotkałem.

michapod
Posty: 7
Rejestracja: 14 grudnia 2016, o 08:42

Re: Globo STB N6

Postautor: michapod » 14 grudnia 2016, o 08:43

Witam niedawno zakupiłem dekoder STB-N6 niestety dekoder ma problemy z obsługą urządzeń USB sformatowanych w systemie plików NTFS (nic nie odtwarza a przy próbie zapisu wyświetla komunikat "Nieznany błąd" i nic się nie dzieje)
Wybierając w menu dekodera opcję "Ustawienia PVR" i Urządzenie nagrywające bądź Formatowanie dekoder wyświetla komunikat "Proszę czekać" i po chwili uruchamia się ponownie dalej nie widząc urządzenia. Sprawdzałem kilka różnych nośników pamięci co ciekawe w przypadku systemu plików FAT32 wszystko wydaje się działać poprawnie.

Model DSTB-N6
Wersja oprogramowania: 132 [ 5-05-2016 12:06:37 r.477
Wersja sprzętu: 20

Miał ktoś podobnie

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Globo STB N6

Postautor: kdf54 » 14 grudnia 2016, o 10:07

Tuner działa jak najbardziej poprawnie i obsługuje tylko pliki FAT32 wykorzystywanych w pamięciach przenośnych
ze względu na możliwość odczytu np.w innym tunerze.Niektóre tunery czy dekodery obsługują NTFS,ale komu to potrzebne to tylko dodatkowy gadżet ,takie jest Moje skromne zdanie.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2290
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Globo STB N6

Postautor: JaroslawMroczkowski » 14 grudnia 2016, o 11:08

Czasem chciałoby się mieć dłuższe nagranie w jednym pliku albo odtworzyć dobrej jakości film HD z pliku większego niż 4GB. Czasem, ale bywa przydatne, dlatego w specyfikacji produktu powinno być wyraźnie napisane jakie formaty obsługuje.

michapod
Posty: 7
Rejestracja: 14 grudnia 2016, o 08:42

Re: Globo STB N6

Postautor: michapod » 14 grudnia 2016, o 16:17

Dzięki za odpowiedź mi trochę przeszkadza że tuner nie obsługuje systemu NTFS
(choć na stronie w specyfikacji producent twierdzi że obsługuje oba systemy plików a i w instrukcji i na opakowani nie ma żadnej informacji że obsługuje tylko pamięci sformatowane w systemie FAT32) ale i tak dobre jest to że nagrywa na FAT32 duże pliki (film 2,5 godziny nawet w FHD powinien się wyrobić w jednym pliku) bo większość tunerów w tym systemie nagrywa w 500 MB fragmentach i tego się bałem
Co do samego tunera to jest bardzo dobry elegancko wykonany, minimalistyczny, świetnie działający pilot i bardzo dobry soft choć wymagający jeszcze kilku poprawek

Awatar użytkownika
newkarol
Posty: 3
Rejestracja: 18 lipca 2017, o 00:48
Odbiornik: PHILIPS 32PFL3606H/58,
SKYMASTER STB N6.
Instalacja antenowa: MITON DVB-T UHF 900, NS 113 Tri HQ, F DIGITSAT, Filtr LTE 5-790MHz SYNAPS.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, komin EC4

Re: GLOBO STB N6

Postautor: newkarol » 18 lipca 2017, o 12:46

Witam,
w dniu wczorajszym nabyłem ten dekoder. Na dzień dobry, dekoder sprawia pozytywne wrażenie - mały, elegancki, w metalowej obudowie, bez zbędnych reklam i logotypów. Podłączenie też nie sprawiło mi żadnych problemów, zaś bardzo czytelne menu tylko przyśpieszyło ten proceder. Do obrazu też nie mam zastrzeżeń - dekoder podłączony do tv za pośrednictwem przewodu HDMI (w telewizorze padł tuner wewnętrzny, ale to temat na inny czas). Pochwał koniec.
Od postu kolegi kdf54 minął prawie rok, a problemy praktycznie te same:
kdf54 pisze:Do minusów można zaliczyć(zależy od użytkownika):
1.przy przełączaniu kanałów brak synchronizacji obrazu z dżwiękiem (obraz przez 2 sekundy pływa).
2.błędy w opisie treści programów .

mimo posiadania najnowszego softu: Model DSTB-N6
Wersja oprogramowania: 136 [25-05-2017 16:49:33 r.489
Wersja sprzętu: 20,
problem przy 2 sekundowej aynchronizacji dźwięku i obrazu, po przełączeniu kanałów, nie został rozwiązany. Zauważyłem również, że dekoder nie zapamiętuje indywidualnych ustawień napisów do programów telewizyjnych, czyli raz wyłączone napisy w programie (klawisz SUB-T), znów włączają się po pewnym czasie. Należy wyłączyć język napisów w głównym menu.
Koniec recenzowania, czas prosić o pomoc bardziej doświadczonych kolegów :geek:
Mam możliwość wymiany powyższego dekodera na Cabletech URZ0323M, który posiada (wg. tematów na tym forum) bardzo dobrą głowicę oraz nie ma problemów z obrazem i dźwiękiem przy przełączaniu kanałów. Jednocześnie zauważyłem drobne problemy przy odbiorze MUX3 na Skymaster'ze.
Pytania do was koledzy i koleżanki, czy jest sens wymieniać Skymastera STB N6 na Cabletech URZ0323M? Czy jest możliwość wyłączenia zegara w stanie czuwania?
Ostatnio zmieniony 18 lipca 2017, o 17:14 przez newkarol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1569
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO STB N6

Postautor: Krosnoludek » 18 lipca 2017, o 15:16

Może jak już wymieniać, to na coś przyszłościowego z DVB-T2 i kodekiem HEVC ?, może takie coś: https://www.univision24.pl/pl/p/TUNER-T ... -H.265/486 ale droższy.

Ja bym polecał Ci jeszcze tuner XS65 Combo od Skymaster, ale tam jest jeden upierdliwy błąd który nie został jak na razie rozwiązany i nie wiadomo czy zostanie, a mianowicie niewolno zmieniać ścieżki audio, bo po zmianie audio pierwszej już tuner nie zapamięta i za każdym razem ze ścieżki np. oryginalnej będziemy musieli ręcznie wybierać pierwszą po Polsku i tak znowu do następnej zmiany kanału. Tuner byłby świetny i z czystym sumieniem bym go polecał, gdyby nie ten poważny błąd w oprogramowaniu. Niestety brak w nim DVB-T2 HEVC.

Jest jeszcze Opticum Sloth Combo Plus z DVB-T2 HEVC, ale droższy od XS65 Combo.

Dodatkowo w tunerze combo dochodzą Ci kanały FTA z satelity i to dość dużo PL i na jednej liście sobie możne je dowolnie wymieszać sat i naziemna.

Awatar użytkownika
newkarol
Posty: 3
Rejestracja: 18 lipca 2017, o 00:48
Odbiornik: PHILIPS 32PFL3606H/58,
SKYMASTER STB N6.
Instalacja antenowa: MITON DVB-T UHF 900, NS 113 Tri HQ, F DIGITSAT, Filtr LTE 5-790MHz SYNAPS.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, komin EC4

Re: GLOBO STB N6

Postautor: newkarol » 18 lipca 2017, o 17:42

Krosnoludek pisze:Może jak już wymieniać, to na coś przyszłościowego z DVB-T2 i kodekiem HEVC ?, może takie coś: https://www.univision24.pl/pl/p/TUNER-T ... -H.265/486 ale droższy..

Skymaster ma możliwość odbioru DVB-T2, lecz z kodekiem HEVC jest gorzej, tylko starszy brat H.264. Mój błąd :oops:, że nie uszczegółowiłem swojego posta. Dekoder jest mi potrzebny na okres 2-3 lat, gdyż będę wymieniał telewizor, który zakładam będzie miał swój własny tuner z obsługą DVB-T2 oraz HEVC.

Krosnoludek pisze:Ja bym polecał Ci jeszcze tuner XS65 Combo od Skymaster, ale tam jest jeden upierdliwy błąd który nie został jak na razie rozwiązany i nie wiadomo czy zostanie, a mianowicie niewolno zmieniać ścieżki audio, bo po zmianie audio pierwszej już tuner nie zapamięta i za każdym razem ze ścieżki np. oryginalnej będziemy musieli ręcznie wybierać pierwszą po Polsku i tak znowu do następnej zmiany kanału. Tuner byłby świetny i z czystym sumieniem bym go polecał, gdyby nie ten poważny błąd w oprogramowaniu. Niestety brak w nim DVB-T2 HEVC.

Jest jeszcze Opticum Sloth Combo Plus z DVB-T2 HEVC, ale droższy od XS65 Combo.

Dodatkowo w tunerze combo dochodzą Ci kanały FTA z satelity i to dość dużo PL i na jednej liście sobie możne je dowolnie wymieszać sat i naziemna.

Nie, dziękuję ;) Nie będę raczej uruchamiał satelity, a po drugie nie jestem hardcorowym, telewizyjnym konsumentem i 28 kanałów DVB-T, które odbieram w domu w 100% zaspokajają moje potrzeby 8-)

Więc ponawiam pytania: czy jest sens wymieniać Skymastera STB N6 na Cabletech URZ0323M? Czy jest możliwość wyłączenia zegara w stanie czuwania?


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika