GLOBO STB N6

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1914
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Krosnoludek » 7 lutego 2020, o 21:28

Jest do niego jakaś wersja z 2017 roku: http://skymaster.de/pl/produkty/dekoder ... ne/stb-n6/
Zadzwoń sobie do nich: tel. +48 91 4614909

Dobrycel
Posty: 267
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Dobrycel » 7 lutego 2020, o 23:04

Wgraj to co podałem nic wiecej nie zyskasz.
Szkoda tam dzwonic. Szczerze to Cisnij tym przez okno kup sobie Wiwe bo najnowsze Arivy T25 to nie wiadomo kiedy beda :)
Ja to bym tego za darmo nawet nie brał :)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1914
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Krosnoludek » 8 lutego 2020, o 16:41

Globo to była kiedyś bardzo dobra firma dbająca o klienta (patrz wątek o tunerze N2, N3), teraz niestety poszli w Chińskie zabawki a na tunerach położyli lagę. Ciekawie czy w ogóle wypuszczą na rynek Polski tuner DVB-T2/HEVC
Do dziś mam ich dziający super tuner Opticum xs65 combo, ale następcy jego już pewnie się nie doczekam. Jedynym minusem ich tunerów było brak takiego pilota jak w Wiwie tj. kilka przycisków uczących się do obsługi telewizora, ile razy do nich im o tym pisałem by taki wprowadzili ale pozostało to bez odzewu.

jojohny
Posty: 10
Rejestracja: 7 lutego 2020, o 11:24
Miejscowość: Radziejowice
Odbiornik: SKYMASTER STB N6

Re: GLOBO STB N6

Post autor: jojohny » 10 lutego 2020, o 16:54

W moim przypadku problem polega na tym, że posiadam dekoder STB N6 i mam problem z kanałami MUX-8, gdyż tuner raz je " wyłapuje" a raz nie.
Inne kanały działają bez zarzutu.
Na drugim telewizorze z wbudowanym tunerem telewizji naziemnej ten problem nie występuje, więc wykluczam złe ustawienie anteny.
Wydaje mi się, że może być to problem z oprogramowaniem, gdzie lista kończy się na mux3. Wersja oprogramowania - wgrałem zgodnie z sugestią i linkiem z forum - niestety nic to nie zmieniło a MUX-8 dalej nie widnieje na liście nadajników.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1914
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Krosnoludek » 10 lutego 2020, o 17:24

Widocznie w tunerze jest mniej czuła głowica niż w telewizorze i dlatego masz kłopoty z sygnałem z MUX-8, a sygnał masz pewnie na granicy odbieralności, popraw go.

Dobrycel
Posty: 267
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Dobrycel » 10 lutego 2020, o 18:59

Dokładnie tak jak napisał krasnoludek Te tunery sa jedynie czułe na zakłócenia.
Swoją drogą jak masz instalacje zrobioną? Jak to rozdzielasz?
Wtyczki tez potrafią srogo tłumic. Co masz obok tego tunera uruchomione?
Odsuń ten tuner od innych sprzetów itp. Pokaz zdjecia instalacji. Moze wystarczy poprawić wtyki.
Czasami takie drobnostki potrafią namieszać.

jojohny
Posty: 10
Rejestracja: 7 lutego 2020, o 11:24
Miejscowość: Radziejowice
Odbiornik: SKYMASTER STB N6

Re: GLOBO STB N6

Post autor: jojohny » 10 lutego 2020, o 20:02

Antena to Cabletech ANT0558, sygnał rozdzielam trójnikiem TELMORa na strychu. Przewody idą ze strychu do dwóch pokoi do gniazdek antenowych Simon 54. Od gniazdek do tunera / telewizora idzie przewód zakończony F-ką z jednej strony z drugiej F-ka i wtyczka antenowa. Wszystkie końcówki właśnie sprawdziłem przy telewizorach jak i na strychu, przy antenie nie odważę się przy tej pogodzie :D . Zrobiłem test zamieniając miejscami urządzenia, tj. podłączyłem dekoder w drugie miejsce i sytuacja jest taka sama.
Zastanawia mnie cały czas brak MUX-8 na liście nadajników, ale rozumiem, że może to być błędny trop.
Co masz na myśli odsunięcie od innych sprzętów?
Bo na półce mam TV + wspomniany dekoder a metr wyżej od dekodera mini wieże, która w sumie jest z prądu wyłączona na czas testów. Kolejne najbliższe urządzenia elektryczne to w kuchni przez ścianę, ale do lodówki to 2 metry.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1914
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Krosnoludek » 10 lutego 2020, o 20:19

Połącz na próbę kanel antenowy z pominięciem gniazda antenowego Simon, duże tłumienie. Jak będzie dobrze dasz na strychu rozgałęźnik aktywny ze wzmacniaczem.
Trop z zapisanymi w pamięci tunera częstotliwości jest błędny, tego od dawna nikt nie aktualizuje.

Dobrycel
Posty: 267
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Dobrycel » 10 lutego 2020, o 20:44

Tak jak napisał krasnoludek. Przez gniazdka są duze straty. Ponadtto Fki zakonczone wtyczka zrob zdjecia lub filmik pokaz to. Pisze bo miałem taki dekoder. On najbardziej lubi łapac zakłócenia :) A jak szukasz Mux 8? Recznie czy z automatu? Mux 8 na kanałach od 5 do 12. Pasmo VHF. Tu wpisz miejscowość i Ci pokaze skąd i jaka moc nadajnika.
https://emimaps.emitel.pl/
Nikt nie oczekuje abys po dachu skakał ale ... Zrob zdjecia gniazda, i wtyku przy dekoderze. Ponadtto czy masz mozliwosc kupienia beczki i jeszcze jednego wtyku? To koszt 3 moze 4 pln. Zamiast gniazdka przez beczke. Moze mniejsze straty beda. Ewentualnie bezpośrednio do dekodera (tv). Wtyk jak robisz czy z Fka czy w antenie, to mam nadzieje, ze sciagasz izolacje, wywijasz oplot na izolacje (jedeynie ucinasz folie), zostawiasz 2 lub 3 milimetry plastiku na goracej zyle i wkreczasz w fke. Tak w skrócie :)
Wybacz, ale widziałem rózne paści i cud, że cokolwiek działało :)

jojohny
Posty: 10
Rejestracja: 7 lutego 2020, o 11:24
Miejscowość: Radziejowice
Odbiornik: SKYMASTER STB N6

Re: GLOBO STB N6

Post autor: jojohny » 10 lutego 2020, o 20:58

Jeśli chodzi o zarabianie przewodów, to raczej nie mam z tym problemu, zwłaszcza że zawodowo zajmuję się montażem kamer CCTV, gdzie F-ki i beczki są często w użyciu :D i mam ich pod dostatkiem więc jutro dokonam testu i dam znać, dziękując za dotychczasową pomoc.

Dobrycel
Posty: 267
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Dobrycel » 11 lutego 2020, o 11:19

No prosze. Trzeba tak było od razu.
Jaki kabel? Uwazaj na tanie kable one tz goraca zyle maja tzw miedziowana. Jak przetniesz gorąca zyle, to w przekroju widac srebrny kolor (to badziew). Tzw pomalowane na zewnatrz na kolor miediowy a w srodku paździerz. To mi w elektronicznym facet powiedział.
Waze tez aby ten wtyk co wchodzi w dekoder nie był podwójny tzn zakładasz fke, do fki dokładasz cos i wkładasz w dekoder. Najlepiej taki wtyk, aby kabel wchodził we wtyk i bezpośrednio w dekoder.
Zawsze warto przetestować :)

dvbtowiec
Posty: 949
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: GLOBO STB N6

Post autor: dvbtowiec » 11 lutego 2020, o 14:25

Nie ma jak dobre rady wujka @Dobrycel ;)

Nie od dziś wiadomo że minimalizujemy liczbę połączeń. Nic nie zastąpi i nie pobije dobrej jakości końcówek kompensacyjnych. A końcówki gdzie ma być wtyczka antenowa, najlepiej montować jako jeden element (idealnie kompesnacyjny) a nie z przejściem.
Złota zasada minimalizacji strat.

Dobrycel
Posty: 267
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Dobrycel » 11 lutego 2020, o 23:46

No nie śmiej sie, ale ludzie potrafią mieć takie cuda, że ja sam bym na to nie wpadł :)
Ale i sprzedawcy w elektronicznych potrafią dawac takie rady, że kopara opada.
Nie robie z siebie znawcy, bo mi do tego daleko. To są podstawy podstaw.
Większośc problemow. Jak tutaj jest ok, to antena. Jak nie antena to fachowiec z miernikiem.
Czytałem jeden przypadek na elektrodzie co monter opisywał, to o zgrozo.
Bez sprzetu wiedzy, filtrów itp nic nie ustawisz. Ale mieszkał facet obok BTSA gdzies.

jojohny
Posty: 10
Rejestracja: 7 lutego 2020, o 11:24
Miejscowość: Radziejowice
Odbiornik: SKYMASTER STB N6

Re: GLOBO STB N6

Post autor: jojohny » 12 lutego 2020, o 07:36

Odpowiadając na pytanie: jaki kabel - Triset113.
Zrobiłem następujące testy:
Podłączyłem telewizor bezpośrednio przez beczkę omijając gniazdko Simon, ale mym zdaniem było to zbyteczne, gdyż w gniazdku Simon jest poprostu beczka w otulinie plastikowej... Ale na wszelki wszelunek test zrobiłem - bez zmian. Natomiast miałem " natchnienie" i podłączyłem bezpośrednio omijając trójnik - bingo! Działa! Podłączyłem spowrotem przez beczkę/gniazdko Simon ale dalej bez trójnika - działa! Konkluzja - trójnik zatem tłumi. Zatem uprzejmie bym prosił o doradzenie: jaki? Kilka postów wczesniej, była wzmianka o rozgałęzienu aktywnym.

dvbtowiec
Posty: 949
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: GLOBO STB N6

Post autor: dvbtowiec » 12 lutego 2020, o 08:45

Jeśli gniazdo ma wyłącznie beczkę, to aż takich strat nie robi.

Dowolny rozgałęźnik aktywny, najlepiej jakiś markowy typu AMS, Signal itp.
Jeśli każdy tor wyjściowy miałby swoją regulację wzmocnienia to wręcz idealnie, gdyż mógłbyś je wyregulować indywidualnie do czułości głowicy odbiornika.

Przykład https://static.dipol.com.pl/images/pict/b1225.jpg

panaho
Posty: 189
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: GLOBO STB N6

Post autor: panaho » 12 lutego 2020, o 09:46

dvbtowiec pisze:
11 lutego 2020, o 14:25
Nie ma jak dobre rady wujka @Dobrycel ;)

Nie od dziś wiadomo że minimalizujemy liczbę połączeń. Nic nie zastąpi i nie pobije dobrej jakości końcówek kompensacyjnych. A końcówki gdzie ma być wtyczka antenowa, najlepiej montować jako jeden element (idealnie kompesnacyjny) a nie z przejściem.
Złota zasada minimalizacji strat.
Czy nazwę "kompensacyjny" stosuje się zamiennie z "kompresyjny" czy to przejęzyczenie?

dvbtowiec
Posty: 949
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: GLOBO STB N6

Post autor: dvbtowiec » 12 lutego 2020, o 10:03

Odpowiedź znasz, przejęzyczenie, zaciskany lepiej? ;)

Dobrycel
Posty: 267
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Dobrycel » 12 lutego 2020, o 10:59

@dvbtowiec nawet nie wiedziałem, ze takie cos istnieje ....

1 Czy to można stosować na atenach pasywnych (wzmacnia przesył sygnału po kablu jak jest długi)
2. Jaki zasilacz do tego potrzebny?
3. Jak sie to reguluje tzn wzmocnienie (kiedy bede wiedział, ze jest właściwie nie za dużo). Czy wskaźniki na tv?
Antena w tym przypadku powinna miec filtr LTE?
Pytam, bo jedyne w co sie bawiłem to proste instalacje. Jeden lub dwa kable (czasem prosta zwrotnica).
Ja nawet nie ogarniam tematu przedwzmacniacz. Nie wiem co to i po co. Nigdy nie używałem.

https://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_sy ... _B1225.htm

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1914
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: GLOBO STB N6

Post autor: Krosnoludek » 12 lutego 2020, o 11:36

Może coś takiego?: https://diocom.pasaz24.pl/product/ROZGA ... ected=true
Tam gdzie masz rozgałęźnik masz dostęp do prądu? czy może po kablu antenowym potrzebne jest podanie napięcia to inny wtedy potrzebny jest rozgałęźnik antenowy aktywny.

dvbtowiec
Posty: 949
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: GLOBO STB N6

Post autor: dvbtowiec » 12 lutego 2020, o 15:01

@Dobrycel
Ad.1 Tak, ale wiadomo im montujesz bliżej anteny, tym lepiej.
Ad.2 To już zależy od parametrów technicznych rozdzielacza. Trzeba czytać w ulotkach, na stronach i dobrać odpowiedni. Jeśli się nie ma pewności, udać się sklepu osiedlowego (nie marketu), sprzedawca pomoże dobrać.
Ad.3 Najlepiej kierować się wskaźnikami jakie pokazuje odbiornik związane z jakością sygnału..
Różnie mogą reagować głowice na wzmocnienie. Teoretycznie powinieneś wpiąć i ma działać, ale w praktyce gdy sygnał skutecznie tłumi zwykły pasywny rozdzielacz na niektórych odbiornikach, lepiej nie przesterować w drugą stronę.

Odpowiedz