OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Ramirez
Posty: 23
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Ramirez » 1 listopada 2017, o 11:22

Może ktoś mi podpowie czy da się ożywić uwalonego sloth combo plus kabelkiem RS232?? Bo nie wiem czy jest sens kupować czy tylko tuner na śmietnik można wyrzucić?

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 1 listopada 2017, o 15:00

Ramirez pisze:Może ktoś mi podpowie czy da się ożywić uwalonego sloth combo plus kabelkiem RS232?? Bo nie wiem czy jest sens kupować czy tylko tuner na śmietnik można wyrzucić?

Oczywiście że da się. Potrzebny jest tylko program do wgrania Uart Assist. A nie prościej wgrać przez USB za pomocą pendriva?. Tu jest to wszystko opisane http://satedu.2ap.pl/index.php

Ramirez
Posty: 23
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Ramirez » 1 listopada 2017, o 19:06

Dzięki za podpowiedź ;) Tylko niepotrzebnie się pośpieszyłem i zamówiłem ten kabel rs232. Można go będzie do czegoś wykorzystać do tego tunera czego nie można zrobić z USB? Jakieś listy programów czy coś, czy coś innego przydatnego?

A co do przywracania softu to sugerowałem sie tym opisem dla modelu bez plusa
1. Znajdź prawidłowy SW dla swojego tunera
2. Zmień nazwę na "force_upgrade_rom.bin"
3. Skopiuj go do USB
4. Zrestartuj tuner - wyłącz go i włącz
5. Wciśnij 4x OK , aż do rozpoczęcia wgrywania

Tylko okazało się że nazwa pliku to ma być Top_upgrade.bin , inaczej wyskakuje komunikat "Open File Fail" Co do tego czterokrotnego naciskania OK to nie wiem czy potrzebne było bo dusiłem aż zaskoczyło.

A do softu to dla przyszłych eksperymentatorów uważać na soft który znajduję się na stronie producenta 2.2.01 bo od niego mi padło oprogramowanie. W zasadzie nie wgłębiałem się czy można wgrywać starszy soft ale w moim przypadku gdzie było fabrycznie wgrane 2.2.54 a potem wgrane 2.2.56 to nie powiodło się.

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 1 listopada 2017, o 22:00

Jasne że kabel RS 232 przyda się choć by do edycji i wgrywania kanałów. Ja nie miałem żadnego problemu z powrotem do starszego softu . Z softu 2.2.31 powróciłem bez problemu do 2.2.01.

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 2 listopada 2017, o 16:54

Witam . Jestem od paru dni (nie)szczęśliwym posiadaczem tego dekodera. Niestety trafiłem na serie która klatkuje obraz (model SNR 1607 -010169) wersja S/W 2,2,54 z 08/24/2017. Jutro tafia z powrotem do sprzedawcy. Pytania moje to :
1 czy jeśli sklep nie będzie miał na wymianę na dobry dekoder to warto oddać do serwisu by naprawili tą usterkę. Czy tą wadę można całkowicie usunąć a reszta jest ok?
2 Jak zostawię to wgrać nowszy soft czy pozostać przy tym. Ten soft nie daje pełnego opisu np. reżysera , aktorów daty produkcji filmu itp.
3 Nie narzekacie na kolory jakie daje ten dekoder ? U mnie to wygląda na takie pastelowe lekko rozmazane , ogólnie nienaturalne. Nie mogę ustawić kolorów a mój poprzedni najtańszy dekoder LTC hd-303 dawał o wiele ładniejszy obraz .
4 Działa u was wifi ? u mnie nic nie znajduje a 3g to możliwy jest tylko z operatorami ukrainskimi.
Ogólnie to jestem rozczarowany zastanawiam się czy nie wymienić go na ferdka fbox 3 choć tam podobno pilot to tragedia -słaba czułość

szybkibolo
Posty: 5
Rejestracja: 26 sierpnia 2012, o 21:59
Odbiornik: Opticum HD Sloth Combo Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice,Częstochowa,Czechy

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: szybkibolo » 2 listopada 2017, o 19:48

4
Niestety wifi działa w tym tunerze tylko po podłączeniu zewnętrznego wifi na usb.Ja mam malutki z antenką na usb marki ferguson i działa bez problemu.

3
Umnie kolory i sam obraz są znakomite,chyba najlepsze ze wszystkich tunerów jakie dotychczas miałem.

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 2 listopada 2017, o 19:58

to wiem, mam podłączone wifi z antenką tp-linka może w tym problem. Ciekawe czy te kolory to też wada tego dekodera z tym nr. seryjnym ?

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 447
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: a.d. » 2 listopada 2017, o 20:20

robbi pisze: Pytania moje to :
1 czy jeśli sklep nie będzie miał na wymianę na dobry dekoder to warto oddać do serwisu by naprawili tą usterkę. Czy tą wadę można całkowicie usunąć a reszta jest ok?
2 Jak zostawię to wgrać nowszy soft czy pozostać przy tym. Ten soft nie daje pełnego opisu np. reżysera , aktorów daty produkcji filmu itp.
3 Nie narzekacie na kolory jakie daje ten dekoder ? U mnie to wygląda na takie pastelowe lekko rozmazane , ogólnie nienaturalne. Nie mogę ustawić kolorów a mój poprzedni najtańszy dekoder LTC hd-303 dawał o wiele ładniejszy obraz .
4 Działa u was wifi ? u mnie nic nie znajduje a 3g to możliwy jest tylko z operatorami ukrainskimi.
    Tu masz odpowiedzi w skrocie na te pytania:
    odp.1. Uwalone masz zasilanie demodulatora glowicy DVB-T/C a dokładnie stabilizator liniowy.Serwis AX Technology w Szczecinie wade fabryczna(ta usterke) wymieni za darmo,reszta powinna byc OK
    odp.2.Zaden z obecnych softow od Ax Technology nie daje pełnego opisu ale jest nadzieja za niecaly miesiac ma sie pojawic nowy soft od AX Technology
    odp.3.kolory i nie tylko mozna ustawic wciskajac 2-razy info a nastepnie zielony przycisk na pilocie
    odp.4.Jak ustawisz wybor operatorow manualny to jest mozliwosc wyboru operatorow z krajow Afryki ,Bliskiego wschodu, Chin itp..,obecne oprogramowanie nie jest dopracowane jesli chodzi o opcje Modem 3g

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 2 listopada 2017, o 20:38

kolory próbowałem już tym sposobem . niestety nie udało się . Więcej udało mi się poprawić ustawieniami telewizora. Niestety nadal wygląda to tak jakbym oglądał obraz przez matową folię. Może to zależy od telewizora . To jest akurat plazma LG . Jeszcze się pobawię a jak nie będzie mi rezultat odpowiadał to oddaje do sklepu

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 447
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: a.d. » 2 listopada 2017, o 20:59

    Sprobuj wybrac w:
    ustawienia systemowe
    ustawienia audio/video
    opcje CVBS zamiats RGB
    P.S.
    Jakiego modemu 3g uzywasz?, czy mogl bys opisac ustawienia, u mnie tuner nie widzi modemu w ustawieniach tej opcji brak modemu 3g

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 2 listopada 2017, o 21:24

to o to mi chodzi z tym 3g że nie ma możliwości wybrania polskiego operatora ,więc nic nie ustawiałem

panaho
Posty: 169
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: panaho » 3 listopada 2017, o 01:57

SN72 pisze:Jasne że kabel RS 232 przyda się choć by do edycji i wgrywania kanałów...

RS232? Przy pomocy jakiej aplikacji?

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 3 listopada 2017, o 07:42

Panaho nie mogę Ci wszystkiego powiedzieć. Dałem słowo i nie chcę stracić zaufania osoby od której to dostałem, i narażać innych na uszkodzenie odbiornika. Powiem tylko że otrzymałem go do przetestowania, nie jest to nawet wersja beta, tylko jakaś hybryda . Wyglądem i działaniem przypomina połączenie PC Editor Tool , z UartAssist. A działanie nie jest za rewelacyjne jak na razie.

Awatar użytkownika
Karlos68
Posty: 34
Rejestracja: 18 marca 2013, o 15:15
Odbiornik: Philips40PFL6606H/12,32PFL6626H/12,RWTDTV401T,HamaDIR3100
Instalacja antenowa: 2xTVA Pradziad (26,28,36,53,51) Chrzelice (46,23,34) VHF Góra Św. Anny (6,11C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pradziad , Chrzcielice , Góra Św.Anny

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Karlos68 » 3 listopada 2017, o 19:21

Pytanie dotyczace produktu: Opticum HD Sloth Combo Plus H.265 HEVC

Cześć, kiedy będzie na sprzedaż ponownie?

Generalnie dzis nam dojechały.

sklep@dmtrade.pl

koscian@dmtrade.pl
W dniu 2017-11-03 o 12:59, DMTrade.pl - internetowy sklep TV-SAT pisze:

Ramirez
Posty: 23
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Ramirez » 3 listopada 2017, o 23:57

panaho pisze:
SN72 pisze:Jasne że kabel RS 232 przyda się choć by do edycji i wgrywania kanałów...

RS232? Przy pomocy jakiej aplikacji?


Przy użyciu PC Editor Tool i pendrivie ładnie się edytuje kolejność stacji. Zapisujesz do pliku w tunerze plik z listą zaprogramowanych stacji, edytujesz na komputerze , usuwasz ręcznie zapisane stacje w tunerze i następnie importujesz nową listę z pliku z pendriva.

panaho
Posty: 169
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: panaho » 4 listopada 2017, o 00:39

Tak, tak. PC Editor-a używam już od jakiegoś czasu. Tuner z programem komunikuje się przez LAN (nie trzeba wachlować pendrajwem) a SN72 wspomniał o wgrywaniu listy przez com.

SN72, czy ten tajemniczy program ma coś wspólnego z poniższym?
Obrazek
Ok. Nie ciągnę za język. 8-)

Pozdrawiam.

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 4 listopada 2017, o 10:45

Panaho nie wiele może 20% z UartAssist i 80% z podobnego do PC Editor Tool . Program mało intuicyjny , wręcz toporny, ciężki w obsłudze dla przeciętnego użytkownika , fatalnie przetłumaczony na angielski .Więcej już nic nie powiem. ;)

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 9 listopada 2017, o 11:14

Pojawił się nowy soft na niemieckiej stronie opticum https://www.opticum-gmbh.de/combo-recei ... ombo-plus/
Soft 2.2.33 , AX dała 2.2.56 .Niemcy chyba dużych zmian nie wprowadzili patrząc po numeracji?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1569
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Krosnoludek » 10 listopada 2017, o 23:54

W plebistycie Sat Kuriera:

3. Najlepszy dekoder/odbiornik

Nominowani:
- Opticum Sloth Combo Plus
- UltraBOX+ 4K
- Vu+ Uno 4K

Zwycięzca:
Opticum Sloth Combo Plus
- wszechstronne urządzenie dla TV Sat/naziemnej i WebTV
- przystępna cena
- dobre wsparcie producenta


Między innymi i ja oddałem na niego głos :)

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 11 listopada 2017, o 08:44

No to w takim razie AX powinna przyłożyć się. I wydawać częściej nowe softy z uwzględnieniem naszych uwag? Bo to dzięki większości nas zdobyła ten tytuł . Dobrze by było żeby tu na forum z AX ktoś był i nie obrażał się. Żeby można mu było zadać pytanie czy zgłosic swe uwagi do softu. :roll:


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika