OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

roko
Posty: 13
Rejestracja: 20 grudnia 2017, o 18:52

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: roko » 29 grudnia 2017, o 12:47

SN72 pisze:Tak mam takie ustawienia jak kolega podał i dalej jest to samo. Jade teraz na ustawieniu Rozdzielczość Video- Automatyczne wykrywanie i to jest co na zdjęciach nic nie pomogło. Co ciekawe podłączyłem inny tuner Kruger&Matz KM00186 oparty na procesorze Ali M3606 i z ustawieniami tymi co kolega podał wyświetlanie planszy EPG jest prawidłowe?. Telewizor który posiadam ma bardzo dobre paramtry obrazu (H i V) ,co prawda jes to kineskop ale płaski Trinitron. Wgrałem soft 2.2.01 ten bez poprawy w wyświetlaniu EPG i plansza jest wyświetlana prawidłowo? .


Niech Pan spróbuje teraz ze softu 2.2.01 w którym wszystko jest dobrze przejść na soft 2.2.74.

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 29 grudnia 2017, o 13:48

Jest tak jak było na nowym oprogramowaniu nie ma zmiany? ( nie jes to kłopotliwe ale jest zauważalne ) . Geometria obrazu na nowym sofcie jest poprawna tylko dlaczego karta z EPG nie?. Telegazeta jest w miare dobrze wyświetlana poza paroma wyjątkami tam też były niedociągnięcia ale nie duże i nie zawsze?. Plansze z menu oraz Portal są wyświetlane bardzo dobrze. Poziom sygnału i jakości jest na poziomie 80% na 78% w DVB-T.Być może że programiści popełnili błąd w skalowaniu może być o'k na HDMI ale na SCARD już nie?

roko
Posty: 13
Rejestracja: 20 grudnia 2017, o 18:52

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: roko » 29 grudnia 2017, o 14:09

SN72 pisze:Jest tak jak było na nowym oprogramowaniu nie ma zmiany? ( nie jes to kłopotliwe ale jest zauważalne ) . Geometria obrazu na nowym sofcie jest poprawna tylko dlaczego karta z EPG nie?. Telegazeta jest w miare dobrze wyświetlana poza paroma wyjątkami tam też były niedociągnięcia ale nie duże i nie zawsze?. Plansze z menu oraz Portal są wyświetlane bardzo dobrze. Poziom sygnału i jakości jest na poziomie 80% na 78% w DVB-T.Być może że programiści popełnili błąd w skalowaniu może być o'k na HDMI ale na SCARD już nie?


Widocznie musi być błąd w oprogramowaniu skalowania EPG i telegazety przez scart tak jak Pan napisał bo u mnie przez HDMI wszystko jest dobrze.Może usuną ten błąd w następnej aktualizacji.Można zgłosić ten błąd tylko pytanie czy nas posłuchają.

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 29 grudnia 2017, o 15:00

Do AX coś zgłosić to tak jak grochem o ścianę , czyli szkoda czasu ?. Ja parę razy im zgłaszałem , dzwoniłem , pisałem - odpowiedz od AX ( uwagi przekażemy programistom ) i nic z tego . Wielokrotnie tu na forum były podawane nasze uwagi i propozycję - zostały przekazane do AX . Ile to trza było czekać żeby w sofcie 2,2,56 powiększyli czcionkę w EPG i banerze Info? , a co z resztą uwag już zapomnieli ?. Nie posiadają swoich programistów , programiści są z Chin , i myślę że są problemy z komunikacją z nimi , oraz z zapłatą.

roko
Posty: 13
Rejestracja: 20 grudnia 2017, o 18:52

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: roko » 29 grudnia 2017, o 16:25

SN72 pisze:Do AX coś zgłosić to tak jak grochem o ścianę , czyli szkoda czasu ?. Ja parę razy im zgłaszałem , dzwoniłem , pisałem - odpowiedz od AX ( uwagi przekażemy programistom ) i nic z tego . Wielokrotnie tu na forum były podawane nasze uwagi i propozycję - zostały przekazane do AX . Ile to trza było czekać żeby w sofcie 2,2,56 powiększyli czcionkę w EPG i banerze Info? , a co z resztą uwag już zapomnieli ?. Nie posiadają swoich programistów , programiści są z Chin , i myślę że są problemy z komunikacją z nimi , oraz z zapłatą.


Niech Pan wypisze wszystkie uwagi w celu poprawienia softu tunera opticum sloth combo plus. Będę zgłaszał te uwagi do skutku może w końcu posłuchają i wprowadzą poprawki.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1569
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Krosnoludek » 29 grudnia 2017, o 16:37

@roko - Proszę bardzo, gotowa lista z proponowanymi zmianami, które już nieraz wysłałem do AX, a Pan Grab podobno podesłał programistom, ale głos ostatnio od nich zaginął:

1. Nadal brak całego szczegółowego opisu programu z DVB-T, brak takich danych jak (każde od nowej linijki):
Reżyser: .....
Aktor: ......
Rok produkcji: .....
Kraj produkcji: .....

Zdjęcia porównawcze szczegółowego opisu programu, byście mogli porównać 1:1, czego w Sloth brakuje: viewtopic.php?p=227003#p227003

2. Czcionka w szczegółowym opisie EPG (wejście poprzez Info na danym kanale, nie poprze EPG) wydaje się być już dobra i czytelna. Prosimy szczegółowy opis EPG poszerzyć na cały ekran, tj. na boki i do góry, tak jak na zdjęciu zaznaczyliśmy.

3. Na bannerze info - paski siły i jakości sygnału, IP oraz wskaźniki przenieść z bannera info do informacji o parametrach programu (3 x info), a napis FAV1 dać w jednej linii co nazwa kanału i nazwa satelity i tym sposobem cała linijka zostaje pusta i można na to miejsce powiększyć czcionkę aktualnej i następnej pozycji antenowej. Te dane co wyżej wymieniłem na bannerze info są niepotrzebne, tylko zaśmiecają i wprowadzają zamęt, banner info ma być prosty przejrzysty i czytelny z tylko najpotrzebniejszymi informacjami o programie. Kto będzie chciał sprawdzić siłę sygnału, nr IP czy zobaczyć piktogramy wciśnie 3xinfo i zobaczy te wszystkie dane, a jest tam dla nich miejsce w sam raz. Również zaznaczyłem to na zdjęciach.

4. Na bannerze info dołożyć wyświetlanie prognozy pogody wybranej dla swojego miasta

5. Dołożyć w menu, gdzie tuner ma na liście głównej zapisać kanały z DVB-T:

Miejsce kanałów DVB-T na liście głównej:
-Na początku
-Na końcu
-Wyłącz

6. W Menu, ustawienia systemowe, języki i ustawienia menu - po wyborze funkcji Przejrzystość OSD - jasność obrazu OSD Menu jest ściemniana , razem z napisami. Powinno być jasność na stałym poziomie czcionka napisów wygaszana.

7. Błędne tłumaczenie napisu paska głośności jest Wielkość powinno być Głośność.

8. Powinien być wprowadzony napis USB na wyświetlaczu LED dekodera podczas korzystania z pamięci przenośnej.

9. Coś z polskich serwisów internetowych oczywiście po podpisaniu zgód z ich właścicielami dałoby się dołożyć np.: IPLA, player.pl, vod.tvp.pl, vod.pl, cda.pl ????

10. viewtopic.php?p=227006#p227006

11. Dołożyć obsługę HbbTV
Dziś już wiem, że do obecnie sprzedawanych modeli nie da się dołożyć HbbTV, potrzebne są zmiany hardwarowe, być może w przyszłym roku pojawi się "ulepszony" model Sloth Combo Plus o HbbTV.


Pisz na te dwa adresy:

Obsługa klienta: l.grab@axtechnology.eu
Wsparcie techniczne: w.zielinski@axtechnology.eu

Dzwoń pod ten numer: 91 817 31 14 i prosić do telefonu Pana Zielińskiego (od godz. 11)
http://www.axtechnology.eu/kontakt.html

Nie zaszkodzi też wysłać bezpośrednio do producenta: http://www.superstar-digital.com/page/c ... ontact.php
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2018, o 13:34 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 3 razy.

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 29 grudnia 2017, o 22:54

Roko próbuj może AX Ciebie posłucha , bo nas to olewają !!. Jeżeli możesz zapytaj się czy w ogóle ktoś od nich zagląda na forum , czyta nasze spostrzeżenia oraz uwagi?. Tu mają wszystko czarno na białym opracowane co poprawić a co ulepszyć ,włącznie ze zdjęciami poglądowymi- (już leprzej dokumentacji nie można sobie wymarzyć).Jeżeli ktoś z AX testuje softy to niech się dokładnie do tego przyłoży i przypatrzy , niech nie powiela błędów?-(przecież można to wyłapać i dopiero jak jest O'K zapłacić programiście).

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 31 grudnia 2017, o 12:50

czy do tego dekodera musi być jakaś dedykowana karta sieciowa wifi ? podłączyłem kartę usb tp-linka i nie widzi jej zupełnie. Karta przy komputerze działa prawidłowo. W ogóle podczas wyszukiwania karta nie widzi żadnej sieci a komputer wykrywa przynajmniej kilka .

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 31 grudnia 2017, o 14:51

robbi pisze:czy do tego dekodera musi być jakaś dedykowana karta sieciowa wifi ? podłączyłem kartę usb tp-linka i nie widzi jej zupełnie. Karta przy komputerze działa prawidłowo. W ogóle podczas wyszukiwania karta nie widzi żadnej sieci a komputer wykrywa przynajmniej kilka .

Adapter WIFI , USB oparty o chip MT7601 (MEDIATEK) -dobrze współpracuje , np OPTICUM W7, albo LB-LINK 802,11N.

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 31 grudnia 2017, o 15:56

czyli to w 100% wina nieodpowiedniej karty sieciowej a nie uwalonego dekodera ? Moja karta to Tp link tl-wn722N . Nie wiem jaki ma chipset ale w takim razie zakupie z tych proponowanych . Który z nich najlepiej zakupić czy to bez znaczenia?

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 31 grudnia 2017, o 18:08

robbi pisze:czyli to w 100% wina nieodpowiedniej karty sieciowej a nie uwalonego dekodera ? Moja karta to Tp link tl-wn722N . Nie wiem jaki ma chipset ale w takim razie zakupie z tych proponowanych . Który z nich najlepiej zakupić czy to bez znaczenia?

Twoja karta TP -Link 722N oparta jest najprawdopodobnie na chipie ATHEROS?.Ja używam LB-LINK Mini USB 802,11N z anteną. Poszukaj w sieci które karty USB są oparte na chipie MT 7601- On obsługuje bezproblemowo.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1569
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Krosnoludek » 31 grudnia 2017, o 20:54


robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 3 stycznia 2018, o 18:59

mam już adapter opticum w7 . widzi sieci . Coś chyba źle robię .Po wyborze sieci wpisuję hasło zatwierdzam i niby ok. ale jak próbuję włączyć np. youtube to wyskakuje komunikat "XML Parser Error" a jak otwieram pogodę to jest komunikat błąd sieci. Ktoś się orientuje co może być źle ustawione?

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 3 stycznia 2018, o 23:30

robbi pisze:mam już adapter opticum w7 . widzi sieci . Coś chyba źle robię .Po wyborze sieci wpisuję hasło zatwierdzam i niby ok. ale jak próbuję włączyć np. youtube to wyskakuje komunikat "XML Parser Error" a jak otwieram pogodę to jest komunikat błąd sieci. Ktoś się orientuje co może być źle ustawione?

Spróbuj jeszcze raz ustawić Ustawienia Połączeń . Tam widzisz swą sieć . Przejdz na hasło wpisz i potwierdz FAV , możesz jeszcze zaznaczyć powiązania aut. Przejdz na funkcję LINK i wciśnij przycisk OK. Tak to wygląda.Gdy włączysz dekoder będzie widoczny przez chwile komunikat Powiązano z siecią.( tylko przy zaznaczonym powiązanie aut).

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 4 stycznia 2018, o 08:53

no niestety tak robiłem i to parę razy . Jest nawet komunikat "uwaga połączone z siecią " i niestety nic nie działa.

roko
Posty: 13
Rejestracja: 20 grudnia 2017, o 18:52

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: roko » 4 stycznia 2018, o 09:09

robbi pisze:no niestety tak robiłem i to parę razy . Jest nawet komunikat "uwaga połączone z siecią " i niestety nic nie działa.


Jaką ma Pan wersje oprogramowania tunera może tam jest znowu jakiś błąd

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 4 stycznia 2018, o 09:14

wersja 2,2,54. próbowałem wgrać za pomocą pendriva soft 2.2.74 ale stoi na 2% i dalej nie szło .

roko
Posty: 13
Rejestracja: 20 grudnia 2017, o 18:52

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: roko » 4 stycznia 2018, o 13:44

roko pisze:
robbi pisze:no niestety tak robiłem i to parę razy . Jest nawet komunikat "uwaga połączone z siecią " i niestety nic nie działa.


Jaką ma Pan wersje oprogramowania tunera może tam jest znowu jakiś błąd



Dziwna sprawa u mnie na wersji 2.2.54 wszystko działa. Niech Pan odłączy ten adapter od tunera i zresetuje do ustawień fabrycznych.Menu główne-ustawienia systemowe-domyślne ustawienia fabryczne.Trzeba będzie wszystko ustawiać od nowa np. język itp.Podłącza Pan adapter i ustawienia systemowe-ustawienia ip- rodzaj linku sieć wifi-ustawienia połączeń-wejść w odpowiednią sieć wifi-wpisać hasło do wifi zapisać przyciskiem FAV na pilocie i na samym dole wcisnąć duży napis LINK i wszystko powinno działać.

SN72
Posty: 108
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 4 stycznia 2018, o 13:49

robbi pisze:wersja 2,2,54. próbowałem wgrać za pomocą pendriva soft 2.2.74 ale stoi na 2% i dalej nie szło .

Widać że coś jest żle z dekoderem skoro nie chce wgrać softu za pomocą pendriva ? . Być może stare oprogramowanie posiada jakiś błąd ?, lub pamięć FLASH jest wadliwa w dekoderze?-( W takim wypadku jedynie serwis) Można jeszcze siłowo wgrać soft przez kabel RS232, lub pobawić się za pomocą pendriva wgrać oprogramowanie?.A pendriv jest na pewno sprawny , może spróbować innym tylko trzeba go sformatować?.Nie zaszkodzi przywrócić dekoderowi ustawienia fabryczne.Ja bym jeszcze spróbował na innym USB w dekoderze podłączyć pendriv, np tym pod klapką na przodzie i z wyciągniętym ( o ile jest włączony ) adapter WI-FI .

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 4 stycznia 2018, o 18:22

No i już jest ok. Przywrócenie częściowych ustawień fabrycznych i wszystko działa. Nawet ustawienia sieci zostały i programy tak jak były ustawione wcześniej.(nic nie trzeba było wpisywać na nowo ). Aktualizacja do nowszej wersji poszła bez problemu. Wiec wielkie dzięki panowie .


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika