OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

mlesniew
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2016, o 11:01

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: mlesniew » 28 września 2016, o 09:07

SN72 pisze:Witam kolego mlesniew.Ja też posiadam ten dekoder i wyszukiwanie tv kablowej przebiega u mnie bez problemu.Wchodze w menu, instalacja zaznaczam dvb c oraz automatyczne wyszukiwanie.A znalezione kanały segreguje w menadżerze kanałów.
No to u mnie tak to nie działa...
Dopiero jak wejdę w "Ręcznie wyszukać" i pozmieniam SR na 6875, QAM na 256 oraz MHz na 330 to wtedy udaje mi się wyszukać brakujące kanały.
A są może jakieś metody żeby pokładać te programy w komputerze i wgrać gotową listę do tunera? To byłoby jakieś rozwiązanie.

Czy można w tym dekoderze zdalnie zlecić nagranie jakiego programu z dowolnego komputera podpiętego do tej samej sieci (lokalnej lub przez internet)?

Czy komuś udało się oglądać programy z dekodera na tablecie/komputerze? Mi do tej pory nie udało się tego osiągnąć. Jaki potrzebuję do tego program i jak się do tego zabrać?

Nagrany program mogę przewijać maksymalnie z prędkością x4. Powyżej tej prędkości (x8, x 16, x32) obraz zatrzymuje się i stoi w miejscu.

W EPG na programie np. TVN24 brak jest polskich czcionek. Zmiana w ustawieniach języka EPG nie pomaga.


Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

SN72
Posty: 112
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: SN72 » 28 września 2016, o 11:31

Mój tuner oparty jest o procesor Sunplus1507E. Tuner satelitarny jest firmy SHARP. A tuner DVB-T/T2-C pochodzi z firmy EARDATEK (chip mxl603) Całośc spina chip Availink.U mnie też w opisie programuEPG nie wyświetla polskich znaków,przydała by sie możliwośc powiększenia tekstu bo przy małych ekranach słabo to widać.Przwijanie działa na wszystkich prędkościach u mnie.Mam podpięty USB Flash Drive SanDisk Cruzer Fit 32GB.

mlesniew
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2016, o 11:01

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: mlesniew » 28 września 2016, o 13:52

Ja na razie podłączyłem USB HDD 120GB 2,5". Spróbuję jeszcze na flasha albo HDD na 3,5" z własnym zasilaniem.
Swoją drogą flash to chyba nie jest najlepszy pomysł na ciągły zapis (timeshift) bo flashe nie lubią jak muszą mieszać "bez przerwy".

SN72
Posty: 112
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: SN72 » 28 września 2016, o 14:43

USB Flash używam od dłuższego czasu na różnych dekoderach i jeszcze mnie nie zawiódł.Przeważnie wykorzystuje go do nagrywania programu oraz do wprowadzenia nowego oprogramowania. Nie wiadomo jaka jest wydajność prondowa tego gniazda USB w tym dekoderze i HDD może nie poprawnie działać.

panaho
Posty: 182
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: panaho » 28 września 2016, o 23:20

mlesniew pisze:...Czy komuś udało się oglądać programy z dekodera na tablecie/komputerze? Mi do tej pory nie udało się tego osiągnąć. Jaki potrzebuję do tego program i jak się do tego zabrać?...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeśli chodzi Ci o streaming oglądanego na tunerze programu to uruchamiasz w tunerze serwer HTTP a na komputerze VLC i otwierasz http://adres_tunera_w_sieci_lokalnej:9890/live

Ja mam co prawda Sloth Combo bez plusa ale wiele się chyba one nie różnią.
Piszę z pamięci bo aktualnie nie mam możliwości odpalenia tunera.

Jeśli chodzi o polskie czcionki w EPG to moim tunerze (bez plusa) też jest bałagan. Winą jest prawdopodobnie oprogramowanie bo we wczesnych wersjach jest OK.


--------EDIT--------
A są może jakieś metody żeby pokładać te programy w komputerze i wgrać gotową listę do tunera? To byłoby jakieś rozwiązanie.
Jest taki edytor, w którym ja ustawiam sobie kolejność programów.
Przez LAN zgrywam listę, układam sobie i wgrywam z powrotem.
Tylko że:
a) jest to edytor do tunera U2C Master - wschodniego clona Opticum Sloth Combo (bez plusa), u mnie działa
b) nie mam kablówki i nie mam pojęcia czy ten edytor poprawnie rozpozna kanały z kablówki

Jak chcesz możesz sprawdzić. Na własne ryzyko ;)
Link

Może ktoś bardziej zorientowany coś lepiej Ci doradzi.

Pozdrawiam.

mlesniew
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2016, o 11:01

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: mlesniew » 29 września 2016, o 08:34

Dzięki za program. Powinien się nadać. Na razie otworzyłem nim plik z kopią ustawień i chyba się uda zrobić to o co mi chodzi. Co prawda w tym programie w FAV nie mogę wpisać ręcznie nr programu ale mogę przeciągnąć go na żądaną pozycję. Ale to wystarczy.

Co do streamingu to mniej więcej o to mi chodziło co piszesz. Jeszcze sprawdzę Twoją radę.
Interesuje mnie też to czy da się za pomocą komputera zlecić nagrywanie jakiegoś programu przez dekoder.

Co do wcześniej zgłaszanych przeze mnie problemów z odtwarzaniem nagranego programu to faktycznie pomogła wymiana dysku na inny. Teraz odtwarza we wszystkich dostępnych prędkościach.

Ale zauważyłem inne problemy. Gdy wcisnę podczas oglądania jakiegoś programu klawisz EPG i chcę podejrzeć EPG innego programu to dekoder oprócz tego, że pokazuje EPG tego innego programu to niepotrzebnie przełącza się na niego. A mnie w danym momencie chodzi tylko o to by zobaczyć repertuar z innego programu a oglądać i słuchać chcę cały czas bieżący.

I jeszcze jedna wada, której wcześniej nie zauważyłem (chyba jej nie było...)
Jak nagrywam jakiś program i chcę przełączyć się na inny to tuner "bez problemu" się na niego przełącza przerywając jednocześnie nagrywanie. Co prawda w prawym górnym rogu pokazuje się REC i nazwa rzekomo nagrywanego programu. W rzeczywistości nagranie zostało jednak przerwane.
Mógłbym przysiąc, że wcześniej dekoder informował, że w trybie nagrywania nie wszystkie funkcje są dostępne i wyświetlał tylko listę dostępnych w danym momencie kanałów. I to było lepsze.

SN72
Posty: 112
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: SN72 » 29 września 2016, o 11:40

Zastanawiam się dlaczego ax technology nie wydaje nowego oprogramowania do tego tekodera na swojej stronie oraz na stronie Opticum .Tylko trzeba szukać go po forach internetowych. Dekoder taki jak z Opticum widnieje na stronie manufaktury SUPERSTAR adres strony http://www.superstar-digital.com Nie wiadomo nic konkretnego o procesorze Sunplus 1507 oraz o jego odmianach : 1507A- 1507E brak datasheet nawet u Sunplusa.
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2016, o 18:49 przez SN72, łącznie zmieniany 1 raz.

panaho
Posty: 182
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: panaho » 29 września 2016, o 12:20

mlesniew pisze:Dzięki za program. Powinien się nadać. Na razie otworzyłem nim plik z kopią ustawień i chyba się uda zrobić to o co mi chodzi. Co prawda w tym programie w FAV nie mogę wpisać ręcznie nr programu ale mogę przeciągnąć go na żądaną pozycję. Ale to wystarczy.
Ja pobierałem listę kanałów za pomocą programu bezpośrednio z tunera przez kabel LAN i po edycji wgrywałem również programem, przez LAN.
Zapisie na pendrajw i próba wczytania tej listy z pendrajwa do tunera ponoć niektórym nie dawała rezultatów.

I jeszcze żeby nie było tak różowo. W programie nie ustawisz niestety kanałów na każdej liście FAV według różnej kolejności. Poprawnie działa tylko edycja na głównej liście. Przynajmniej u mnie tak jest. W samym tunerze jest chyba taka możliwość ale jeszcze nie miałem czasu niestety się w to tak zagłębić.
Ale chyba nic lepszego nie ma jak na razie i nie wiadomo czy będzie :(

mlesniew
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2016, o 11:01

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: mlesniew » 29 września 2016, o 13:14

SN72 pisze:Zastanawiam się dlaczego ax technology nie wydaje nowego oprogramowania do tego tekodera na swojej stronie oraz na stronie Opticum .Tylko trzeba szukać go po forach internetowych. Dekoder taki jak z Opticum widnieje na stronie manufaktury SPERSTAR adres strony http://www.superstar-digital.com Nie wiadomo nic konkretnego o procesorze Sunplus 1507 oraz o jego odmianach : 1507A- 1507E brak datasheet nawet u Sunplusa.
Nie dosyć, że nie publikują na swojej stronie to nawet nie wiadomo co te nowe wersje wnoszą, bo opisu też nie znalazłem.
A jest do niego jakiś soft alternatywny?

SN72
Posty: 112
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: SN72 » 29 września 2016, o 15:15

Z tym oprogramowaniem alternatywnym do tego dekodera to będzie chyba problem.Bo nie wiadomo czy takie oprogramowanie obsłuży wsad tego dekodera.Dlatego chciałem zapoznać się z datasheet Sumplusa1507.Nie wiadomo czy takie oprogramowanie obsługuje Chipy MaxLiner czy Rafael, i demodulator.I dlatego strach wgrywać żeby nie uwalić dekodera.

mlesniew
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2016, o 11:01

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: mlesniew » 30 września 2016, o 11:39

Po podpowiedzi Kolegi panaho udało mi się uruchomić stream kanału. Brakowało mi "/live" na końcu adresu ;)

Natomiast nie udaję mi się w pełni uruchomić STB Smart Client. Z tego pakietu działa mi tylko funkcja pilota i to tylko na Androidzie. A ja najbardziej potrzebuję podglądu EPG w celu możliwości zdalnego zlecenia nagrywania. O ile w ogóle to możliwe.
Przy próbie uruchomienia pozostałych opcji z Availink SetTopBox otrzymuję komunikat: WebSerwe version low.
Wiec chyba rychła aktualizacja softu dekodera jest niezbędna.
Na PC nie znalazłem nic co by współpracowało w tym zakresie z dekoderem. Poza streamem oglądanego kanału oczywiście.

PanJ26
Posty: 26
Rejestracja: 24 lipca 2010, o 18:48

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: PanJ26 » 26 października 2016, o 18:11

Jak ma się funkcja IPTV w tym tunerze. Podobno została wyłączona i nie da się oglądać dodatkowych kanałów. Czy to prawda i czy jest szansa, aby to powróciło ?

elektronik23
Posty: 8
Rejestracja: 26 maja 2015, o 15:45

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: elektronik23 » 5 listopada 2016, o 18:48

Soft 2.1.61 brak IPTV , jedynie stalker portal. Korzysta ktoś z karty TNK/ SMART HD ? Jakieś problemy ?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: Krosnoludek » 17 listopada 2016, o 13:38

Kurcze, co tak przystawiło z tym nowym oprogramowaniem i poprawką w DVB-T polskiej czcionki, której jak piszą użytkownicy brakuje oraz niekompletny jest szczegółowy opis programów w EPG, w którym brakuje takich danych jak: klasyfikacja audycji, reżyser, aktor itp. niema tego w ogóle w Sloth Combo Plus, pomimo że te dane są nadawane i na innych tunerach bez problemu wyświetlane na np. Wiwie, Opticum XS65 Combo, czy TV LG. Tych danych również brakowało w tunerze Globo N2 http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=169853#p169853 , lecz producent zaraz po zgłoszeniu stanął na wysokości zadania i poprawił te rzeczy

W sierpniu odnośnie nowego oprogramowania taką dostałem odpowiedź:
Jezeli chodzi o oprogramowanie do Sloth Combo Plus, to wymaga jeszcze ono lekkiej adaptacji. Aktualnie adaptacja I udoskonalenie oprogramowania do tego produktu jest na naszej liście priorytetów.
Ja dopiero chcę kupić ten tuner, ale czekam aż poprawią oprogramowanie.

Chyba jednak AX Technology nie sprezentował koledze @JakiTaki z forum satedu tego tunera, brak do niego jakichkolwiek opisów, list kanałów itp. Szkoda :(

SN72
Posty: 112
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: SN72 » 17 listopada 2016, o 21:58

Witam AX Technology zapewne zleca pisanie nowego oprogramowania programistom z chin.Oprogramowanie tunera nie jest do końca przetłumaczone , np zamiast być głośność to jest wielkość.Polak by takiego błędu nie popełnił jak by opracowywał to oprogramowanie.Na stronie AX Technology nie ma żadnego oprogramowania do tego modelu - to jest podejrzane. Tylko trzeba szukać na forach internetowych.
Ostatnio zmieniony 18 listopada 2016, o 18:04 przez SN72, łącznie zmieniany 1 raz.

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: kdf54 » 17 listopada 2016, o 22:23

AX techn. coś tam kombinuje na chińskim produkcie ,a tak na prawdę,chińscy młodzi konstr.śmieją się z was.
Dawaj więcej kasy.

PanJ26
Posty: 26
Rejestracja: 24 lipca 2010, o 18:48

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: PanJ26 » 18 listopada 2016, o 13:15

Zakupiłem ten tuner i w sofcie 2.1.56 jest funkcja DIY IPTV, a już 2.1.61 nie ma tak jak mówi elektronik23. Niestety nawet przy silnym sygnale wifi następuje zrywanie lub zacięcie po pewnym czasie sygnału danego kanału. Czy ma to związek z źródłem z którego pobierany jest strumień czy też jest to wina softu? PS. A jak zmienić listy na SUPER IPTV ?

panaho
Posty: 182
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: panaho » 19 listopada 2016, o 02:23

Krosnoludek pisze: ...W sierpniu odnośnie nowego oprogramowania taką dostałem odpowiedź:...
To i tak dobrze ,że ktoś Ci odpisał. Moje maile są ignorowane.
Kiedy dzwonię są tylko zapewnienia, że prace trwają.
Miałem mieć przesłane jakieś nowsze oprogramowanie na maila. Minęło chyba ze dwa tygodnie i nic.
Zadzwonię pewnie jeszcze raz i jak dalej będzie takie zwodzenie to prawdopodobnie pozbędę się tego tunera (ja mam bez plusa).
Od biedy ja do mojego mogę wgrać jeszcze jakąś starszą wersję gdzie przynajmniej poprawnie wyświetlana jest polska czcionka. Żeby tu chodziło o jakieś niedziałające serwisy pogodowe czy IPTV to bym machnął ręką na to ale poprawne wyświetlanie opisów programów to jak dla mnie jedna z podstawowych funkcjonalności tunera.
Może gdyby więcej użytkowników domagało się od nich poprawek to coś by drgnęło w tym temacie a tak to kiszka.

SN72
Posty: 112
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: SN72 » 19 listopada 2016, o 10:40

Witam ja też do nich pisałem nie jeden raz . Podawałem im listę błędów , co można poprawić. Ale AX-Technology ma to w nosie. Nasze maile to lądują w koszu a telefony od nas są traktowane obciachowo.Widocznie im na tym nie zależy, i liczy się tylko kasa.Skoro tuner ma poważne błędy to AX powinien na swojej stronie podać poprawione oprogramowanie a nie my musimy ich błagać o to żeby łaskawie kiedyś tam przysłali sprawne oprogramowanie na skrzynkę meilową.

Awatar użytkownika
Kuba.G
Posty: 147
Rejestracja: 24 października 2016, o 21:05
Odbiornik: Panasonic TX-P42GT20E
Instalacja antenowa: UHF antena GSM ATK 20
Antena VHF 3 elementowa
Wzmacniacz MA082L Terra
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok "Krynice"

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Post autor: Kuba.G » 19 listopada 2016, o 12:51

PanJ26 pisze:Zakupiłem ten tuner i w sofcie 2.1.56 jest funkcja DIY IPTV, a już 2.1.61 nie ma tak jak mówi elektronik23. Niestety nawet przy silnym sygnale wifi następuje zrywanie lub zacięcie po pewnym czasie sygnału danego kanału. Czy ma to związek z źródłem z którego pobierany jest strumień czy też jest to wina softu? PS. A jak zmienić listy na SUPER IPTV ?
Po pierwsze:
Każdy chiniski tuner lub TV-box ma słaby (wolny) adapter Wi-Fi ,i dlatego do oglądania telewizji IP najlepiej jast
podłączyć tuner do routera kablem ethernet (RJ45), jak nie masz możliwości puścić kabel sieciowy to antene zewnetrzna wifi (Zrób To Sam)
dla swojego tunera może pomoże.
2: Z doświadczenia wiem, że zwiększenie wydajności pracy też polepsza modernizacja chłodzenia procesora (Zrób To Sam),chińczycy albo daja jakis mały radiator na chip albo w ogóle go tam nie ma.

Odpowiedz