OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 12 stycznia 2018, o 08:56

czy ktoś korzysta z opcji internetowych na tym dekoderze. Da się na nim oglądać np. netflix , showmax lub onet vod.

roko
Posty: 13
Rejestracja: 20 grudnia 2017, o 18:52

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: roko » 13 stycznia 2018, o 09:54

Nie ma takiej opcji oglądania tych serwisów na tym dekoderze i wątpie że kiedykolwiek będzie,jedyne wyjście to zakup tv boxa, tunera (dekodera) z androidem lub tv smart.

robbi
Posty: 12
Rejestracja: 31 października 2017, o 22:07
Odbiornik: opticum sloth combo plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęza

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: robbi » 13 stycznia 2018, o 21:23

Dzięki za zwięzłą odpowiedź . to do czego nadaje się ten dekoder od strony internetowej poza YouTube i Dailymotion ? chyba do niczego więcej.

SN72
Posty: 110
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 13 stycznia 2018, o 22:29

Jeżeli masz soft z Stalker Portals to możesz się pobawić coś tam można obejrzeć. Tu jest to opisane do U2C https://iptv-smarttv.com/help-config/u2c/

wave
Posty: 25
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 17:02

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: wave » 14 stycznia 2018, o 13:30

Hej.

Pytanie do osób testujących różne wersje firmware w tym tunerze.

Czy w którejś wersji w opcji "multiroomu domowego" w menu "Dostęp warunkowy" (Menu Główne > Ustawienia systemowe > Dostęp warunkowy: Net Client / Net Server) pokazanym na zdjęciu 4 w poście

viewtopic.php?p=228079#p228079

w opcji "Net Server" > "Protocol" występują oprócz protokołów "HomeShare 1.0" / "HomeShare 2.0" także inne np. New*Camd lub CC*cam (oczywiście bez * "gwiazdki" w nazwie :)) ?
Oczywiście wszystko legalnie w obrębie jednego gospodarstwa domowego.

Chciałem to spiąć z tunerem w drugim pokoju "Ferguson Ariva 120 Combo" z firmware "EDU" w konfiguracji SERWER (Opticum) / KLIENT (Ariva), nie na odwrót - Opticum ma działać w salonie !!!

W drugą stronę wszystko działa pięknie multiroom z kartą Smart HD+ (Conax) po protokole New*Camd w układzie:
SERWER (Ariva - New*Camd Server) / KLIENT (Opticum - New*Camd Client).

Pozdr,
wave
-

roko
Posty: 13
Rejestracja: 20 grudnia 2017, o 18:52

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: roko » 14 stycznia 2018, o 14:30

... nie cytuj posta pod postem.


Niestety ten tuner nie obsługuje tych protokołów w żadnym firmware tylko HomeShare 1 i 2. Jedyne wyjście to pisać do AX w sprawie wprowadzenia tych opcji new camd i cccam w następnym firmware chociaż może być ciężko.

wave
Posty: 25
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 17:02

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: wave » 14 stycznia 2018, o 15:23

Dzięki.

Chociaż podejrzewam, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby te "opcje" działały :)

Ja korzystam aktualnie z wersji 2.1.70 (SUN1507E_English_Full_140914_2.1.70_2016.09.27) - taka była wgrana po zakupie tunera.

Jednak zastanawia mnie brak tych protokołów dla opcji Net Server, bo w opcji Net Client występują i działają poprawnie.

Protokoły HomeShare 1.0/2.0 to jakiś wymysł programistów producenta, wymagane są wtedy sprzęty obsługujące ten sam protokół (np. dwa takie same urządzenia).

Natomiast New*Camd lub CC*cam są niezależne od platformy i można korzystać z różnych urządzeń :)

Zastanawiam się, czy nie ma jakiegoś kodu lub opcji wciśnięcia na pilocie jakiegoś przycisku aktywującego te protokoły (w odpowiednim miejscu menu), jak to czasami jest w konkurencyjnych sprzętach :)
_

roko
Posty: 13
Rejestracja: 20 grudnia 2017, o 18:52

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: roko » 15 stycznia 2018, o 15:03

Napisałem w tej sprawie do AX Technology odpowiedzialnych za oprogramowanie do tego tunera opticum i odpisali że nie prowadzą wsparcia dla tego rodzaju oprogramowania.

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 448
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: a.d. » 31 stycznia 2018, o 20:12

    Jest nowy soft 2.2.38 na Niemieckiej stronie TUTAJ
    sprawdzcie co tam nowego zostalo dodane?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1611
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Krosnoludek » 2 lutego 2018, o 17:26

Czy znajdzie się tu jakaś dobra duszyczka, by przetłumaczyła na angielski naszą listę poprawek ?
Wysłalibyśmy to bezpośrednio do producenta do Chin, bo AX już chyba lagę położył na tym tunerze, miałem z nimi kontakt, ale od grudnia zeszłego roku się urwał więc chyba porzucili już ten tuner.
Zresztą sami widzicie, kolega @a.d. miał info że nowy soft miał być w połowie grudnia, potem w styczniu, a teraz okazuje się że w styczniu już nie, tylko za 1 - 2 miesiące. Przyjdzie marzec i znów przesunie się o następne 2 miesiące. Może jest jakiś konflikt na linii AX / producent o pieniążki ???

Krosnoludek pisze:
1. Nadal brak całego szczegółowego opisu programu z DVB-T, brak takich danych jak (każde od nowej linijki):
Reżyser: .....
Aktor: ......
Rok produkcji: .....
Kraj produkcji: .....

Zdjęcia porównawcze szczegółowego opisu programu, byście mogli porównać 1:1, czego w Sloth brakuje: viewtopic.php?p=227003#p227003

2. Czcionka w szczegółowym opisie EPG (wejście poprzez Info na danym kanale, nie poprze EPG) wydaje się być już dobra i czytelna. Prosimy szczegółowy opis EPG poszerzyć na cały ekran, tj. na boki i do góry, tak jak na zdjęciu zaznaczyliśmy.

3. Na bannerze info - paski siły i jakości sygnału, IP oraz wskaźniki przenieść z bannera info do informacji o parametrach programu (3 x info), a napis FAV1 dać w jednej linii co nazwa kanału i nazwa satelity i tym sposobem cała linijka zostaje pusta i można na to miejsce powiększyć czcionkę aktualnej i następnej pozycji antenowej. Te dane co wyżej wymieniłem na bannerze info są niepotrzebne, tylko zaśmiecają i wprowadzają zamęt, banner info ma być prosty przejrzysty i czytelny z tylko najpotrzebniejszymi informacjami o programie. Kto będzie chciał sprawdzić siłę sygnału, nr IP czy zobaczyć piktogramy wciśnie 3xinfo i zobaczy te wszystkie dane, a jest tam dla nich miejsce w sam raz. Również zaznaczyłem to na zdjęciach.

4. Na bannerze info dołożyć wyświetlanie prognozy pogody wybranej dla swojego miasta

5. Dołożyć w menu, gdzie tuner ma na liście głównej zapisać kanały z DVB-T:

Miejsce kanałów DVB-T na liście głównej:
-Na początku
-Na końcu
-Wyłącz

6. W Menu, ustawienia systemowe, języki i ustawienia menu - po wyborze funkcji Przejrzystość OSD - jasność obrazu OSD Menu jest ściemniana , razem z napisami. Powinno być jasność na stałym poziomie czcionka napisów wygaszana.

7. Błędne tłumaczenie napisu paska głośności jest Wielkość powinno być Głośność.

8. Powinien być wprowadzony napis USB na wyświetlaczu LED dekodera podczas korzystania z pamięci przenośnej.

9. Coś z polskich serwisów internetowych oczywiście po podpisaniu zgód z ich właścicielami dałoby się dołożyć np.: IPLA, player.pl, vod.tvp.pl, vod.pl, cda.pl ????

10. viewtopic.php?p=227006#p227006



roko
Posty: 13
Rejestracja: 20 grudnia 2017, o 18:52

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: roko » 5 lutego 2018, o 16:40

1. There is still no detailed description of the program from DVB-T, no data like (each from the new line):
Director: .....
Actor: ......
Year of production: .....
Country of production: .....

Comparative pictures of the detailed program description, so you could compare 1: 1, what Sloth lacks: viewtopic.php? P = 227003 # p227003

2. The font in the detailed EPG description (input via Info on a given channel, will not support the EPG) seems to be good and clear. Please, add a detailed description of the EPG to the entire screen, i.e. side to side, as shown in the picture.

3. At info banner - signal strength and quality bars, IP and indicators transfer from info banner to information about program parameters (3 x info), and FAV1 inscription to give in one line what channel name and name of the satellite and in this way the entire line is empty and you can enlarge the current and next position of the antenna position to this place. This data as mentioned above on the info banner is unnecessary, only clutter and confuse, banner info is to be simple and clear with only the most necessary information about the program. Who will want to check the signal strength, IP number or see pictograms will press 3xinfo and see all the data, and there is a place for them just right. I also marked it in the pictures.

4. At the info banner, add a weather forecast for your city

5. Add in the menu, where the tuner has DVB-T channels on the main list:

Place of DVB-T channels on the main list:
-At the beginning
-At the end
-flop

6. In the menu, system settings, languages ​​and menu settings - after selecting the function OSD Transparency - OSD image brightness The menu is dimmed, along with subtitles. There should be a constant brightness of the captioned fonts.

7. The wrong translation of the volume bar's text should be Volume.

8. The USB word should be entered on the LED display of the decoder when using a memory stick.

9. Something from Polish websites, of course, after signing consents with their owners could be added eg: IPLA, player.pl, vod.tvp.pl, vod.pl, cda.pl ????

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1611
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Krosnoludek » 5 lutego 2018, o 21:42

Przetłumaczyłeś to sam czy translatorem Google ?

Ramirez
Posty: 24
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Ramirez » 13 lutego 2018, o 21:24

Wszystko na to wskazuje że ten tuner nie radzi sobie z dyskami na USB. Nie działa z nim pospolity dysk WD Elements 1000 GB. Wykrywa go ale nic więcej. Jest jakieś ograniczenie co do wielkości?

sawo
Posty: 11
Rejestracja: 2 stycznia 2017, o 11:01
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, Cryptobox 652HD, OPTICUM Combo plus
Instalacja antenowa: Antena LOG 21-69, ANTENA VHF kanał 8, ANTENA LOGARYTMICZNA SPL-40 /21-69/
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: sawo » 14 lutego 2018, o 07:26

Witam,

Posiadam identyczny dysk o tej samej pojemności i ten tuner współpracuje z nim bez jakichkolwiek problemów.

Pozdrawiam

SN72
Posty: 110
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 14 lutego 2018, o 15:08

Ramirez pisze:Wszystko na to wskazuje że ten tuner nie radzi sobie z dyskami na USB. Nie działa z nim pospolity dysk WD Elements 1000 GB. Wykrywa go ale nic więcej. Jest jakieś ograniczenie co do wielkości?

Dziwna sprawa?.Dwa miesiące temu miałem do dyspozycji dysk Seagate Expansion 1TB bezpośrednio zasilany z USB - nie miałem żadnych problemów!!! :o . Spróbuj wgrać nowy soft do tunera , lub przywrócić Domyślne ustawienia fabryczne?.( Co prawda producent tunera zaleca zasilanie dysku z zewnętrznego zasilacza oraz aby dysk posiadał jedną partycję sformatowaną w obsługiwanym formacje danych).

Ramirez
Posty: 24
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Ramirez » 14 lutego 2018, o 17:24

Wygląda na to że problem rozwiązany, może się komuś w przyszłości przyda. Pomogło sformatowanie w linuxie programem Gparted. Formatowanie i tworzenie partycji w Windowsie nic nie dawało..

penknife
Posty: 229
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: penknife » 16 lutego 2018, o 16:58

Prawdopodobna przyczyna do sprawdzenia to format tablicy partycji MBR(stare -wspierane) oraz GPT (nowszy - czasami nieobsługiwany).

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1611
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Krosnoludek » 1 marca 2018, o 13:35

Zapowiadany jest następca Opticum Sloth Classic plus oznaczony jako Opticum Sloth S1 https://www.univision24.pl/pl/p/Tuner-O ... oth-S1/613
Widzicie jakieś różnice między nimi ?

Może też i następca Opticum Sloth Combo plus pojawi się z obsługą HbbTV, trzymajmy za to kciuki

SN72
Posty: 110
Rejestracja: 27 września 2016, o 18:24

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: SN72 » 1 marca 2018, o 15:05

Nie widzę żadnej różnicy ( Procesor , Pamięc, Flash - te same, Tuner Input Level -65dBm-25dBm- tak samo?) POZA ZMIANĄ NAZWY NA S1.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1611
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM RED SLOTH Combo plus (DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC)

Postautor: Krosnoludek » 1 marca 2018, o 22:05

Według karty katalogowej ma 32 ulubione grupy kanałów, ile ma obecny ?
https://www.univision24.pl/pl/p/file/e1 ... 018-PL.pdf


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika