HDMI->VGA, nie do końca działa...

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 8 sierpnia 2016, o 20:57

Witam,

posiadam dekoder TechniSat TerraBox T2 HD. Chcę go podłączyć do monitora Acer, który ma tylko wejście VGA. Zakupiłem konwerter, połączyłem i tu zaczyna się problem. Dekoder jest sprawny (podłączałem pod telewizor i wszystko jest ok). Monitor wykrywa sygnał, ale nie wyświetla obrazu. Zmiany w ustawieniach dekodera i monitora nie pomogły. Ktoś wie o co może chodzić, lub jest jakieś alternatywne rozwiązanie?

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: eter » 9 sierpnia 2016, o 20:35

Pewnie potrzebny jest sygnał na wyjściu dekodera z częstotliwością 60 Hz w progressive scan, żeby ruszył monitor przez ten konwerter.
W zależności od dekodera może być potrzeba przełączenia sygnału na NTSC, jeśli nie ma osobnego trybu przełączania 50/60 Hz przy danych rozdzielczościach.
Nigdzie nie podają jakie tuner ma sygnały wyjściowe.
Musisz sam sprawdzić i przełączyć sygnał na NTSC, jeśli nie ma innego osobnego ustawiania 50/60HZ.
Czyli na przykład 480p/60 Hz, 720p/60 Hz 1080p/60Hz, czyli wszystkie sygnały po przestawieniu na NTSC
480p (NTSC) i tak dalej.
Nie będzie wówczas rozdzielczości 525 i 576 ponieważ nie występuje ona w NTSC.
Tak jest na przykład w Wiwie, nie wiem jak w twoim tunerze.
Ostatnio zmieniony 9 sierpnia 2016, o 20:41 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 9 sierpnia 2016, o 20:41

Problem w tym dekoderze polega na tym, że nie wiem czemu, ale nie mogę zmienić rozdzielczości z 1080p... A na innym da się. Nie wiem, spróbuję przywrócić ustawienia fabryczne. NTSC też włączyłem-przy zmianie tego trybu monitor przez chwilę nie wykrywa sygnału, po chwili jednak komunikat znika, sygnał jest, a obrazu brak. Może przejściówka SCART-VGA coś da?

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: eter » 9 sierpnia 2016, o 20:44

To znowu jeśli masz na NTSC 1080p czyli poprawnie 60 Hz, to pewnie monitor nie obsługuje trybu full HD tylko 1280x1024 i stąd brak obrazu.
Tutaj zapewne pies pogrzebany, że nie możesz zmienić tego 1080p (?) na 720p
Ostatnio zmieniony 9 sierpnia 2016, o 21:06 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 9 sierpnia 2016, o 20:50

Możliwe, spróbuję z tym powalczyć. Monitor ma rozdzielczość max. 1920x1080, 60Hz, więc powinno być ok

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: eter » 9 sierpnia 2016, o 21:08

To faktycznie powinien zaskoczyć na 1080p NTSC.
Możliwe, że coś z tym konwerterem nie tak (może to on nie podaje takiej rozdzielczości).
Dziwne, że nie możesz zmienić w samym dekoderze na inną, pewnie by na którejś z niższych "zaskoczył".

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 9 sierpnia 2016, o 21:11

A kij wie... Pokombinuję z tą rozdzielczością, jak to nic nie da, to zaopatrzę się w przejściówkę SCART-VGA, może to lepiej jakoś wyjdzie, bo słyszałem, że z HDMI różnie to bywa. Dzięki za pomoc.

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: eter » 9 sierpnia 2016, o 21:17

Tak jeszcze na koniec daj info co za konwerter masz.
Gostek na YouTube testował różne i o dziwo nawet te najtańsze pracowały dobrze.

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 9 sierpnia 2016, o 21:39

Właśnie mam ten najtańszy, za 25 zł. Może trefny jakiś :D

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: eter » 9 sierpnia 2016, o 23:34

Tak przejrzałem specyfikacje tych konwerterów i te które ją podają wyglądają podobnie

Obrazek

więc jeśli twój również (zapewne) posiada format wyjściowy jedynie do 1080i a nie ma 1080p, więc nie pójdzie ci przy ustawieniu tunera na 1080p bo wyjściowy jest jedynie 1080i jak z tego wynika a 1080i nie łyknie monitor.
Musi mieć 1080p/60 Hz.
Tak więc potrzebny jest sygnał z tunera 720p lub 576p, 480p 60 Hż (NTSC) i nie ma innej opcji.
Dopiero przy takim sygnale wyjściowym z tunera pojawi się obraz, oczywiście przy 720p najlepszej jakości.

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 10 sierpnia 2016, o 10:54

Dobra, będę kombinował. Dzięki za pomoc :)

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 10 sierpnia 2016, o 13:07

Hmm... Pojawia się nowy wątek w sprawie. Przy zmianie rozdzielczości na jakąkolwiek inną, na monitorze pojawia się komunikat "Input not Supported". Teraz to już całkiem zgłupiałem...

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: giaur500 » 10 sierpnia 2016, o 13:38

Przejściówka podaje nie taki format jak trzeba. Pewnie nie masz na to wpływu. Jeśli masz możliwość to zamiast tunera podłącz komputer, pokombinuj z rozdzielczościami i zobacz czy w ogóle da się cokolwiek uzyskać.

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 10 sierpnia 2016, o 13:51

Ostatnio właśnie podłączałem komputer, tylko, że odwrotnie (do karty graficznej podłączałem HDMI, a do monitora VGA) i coś ta rozdzielczość nie była najlepsza... Możliwe jest, żeby to była wina przejściówki? Bo mam na oku też przejściówkę SCART-VGA, może to coś pomoże.

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: eter » 10 sierpnia 2016, o 18:39

O tej zwykłej przejściówce SCART-VGA (czyli tylko kabel z wtyczkami) to zapomnij.
To ci w ogóle nie zadziała, są konwertery, ale dają o wiele gorszą jakość obrazu niż HDMI-VGA.

Przy ustawieniu dekodera na 720p włącz go i dopiero za chwilę, jak już dekoder wskoczy na jakiś program to włącz monitor.
Możliwe, że ekran startowym tunera blokuje monitor.
"Jakakolwiek inna rozdzielczość" musi być ustawiona w NTSC oczywiście i tylko w progressive scan, czyli z literką "p" nie "i" na tunerze, wyłącznie takie mogą zadziałać.
Na monitorze próbuj w auto i włącz go dopiero po tym jak tuner przełączy się na program.

Ps. Jak ostatnio podłączałeś odwrotnie?
Przecież z kompem podłączałeś tak samo HDMI na kompie (czyli tuner) i VGA monitor, przecież to taka sama sytuacja....albo ja czegoś nie skumałem.
Podaj namiary na ten konwerter, zobaczymy co to za cudaka masz.

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 10 sierpnia 2016, o 19:01

Z tym podłączaniem odwrotnie, to pomyliłem się przy pisaniu. Przy każdej rozdzielczości wyświetla mi się komunikat "Input not Supported". Nawet, jeśli monitor był włączany po zaskoczeniu kanału. Oprócz jednej rozdzielczości, nie wiem nawet której. Wszystkie operacje wykonuję na ślepo, wzoruję się na dekoderze z pokoju obok, który jest podłączony do telewizora. Dodam, że jeśli monitor nie wyświetla żadnego obrazu, to w moim przypadku nie da się zmienić jego żadnych ustawień. Nawet za pomocą przycisku auto. Dziwna sprawa.

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 10 sierpnia 2016, o 19:49

Na internecie znalazłem jeszcze coś takiego, ale nie wiem, jak to się ma do tematu:

http://www.cyfrowydoradca.pl/cyfrowa/ak ... a-vga.html

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: eter » 10 sierpnia 2016, o 20:20

Podłączanie na ślepo nie ma sensu.
Musisz podłączyć dekoder pod TV i ustawić w nim na pewno 720p.
Potem tak jak mówiłem, sprawdzić podłączenie z opóźnionym włączeniem monitora.
Jeżeli twój dekoder faktycznie miesza coś z HDCP to prosto to sprawdzić.
Przy ustawieniu rozdzielczości na tunerze na 480p NTSC czyli 60 Hz (ale oczywiście prawidłowo ustawionej na TV), HDCP automatycznie się wyłączy, ponieważ dotyczy ono jedynie sygnału w wersji HD, więc przy 480p nie będzie blokować sygnału.
Na tej "jakiejś" w ciemno częstotliwości rozumiem, że nie daje komunikatu, ale również jest czarny ekran...
Poza tym miałeś dać namiary na ten twój konwerter.
Daj namiary również na ten twój monitor, bo wygląda na to, że jednak źle coś ustawiasz, albo faktycznie twoja konfiguracja sprzętowa nie chce się z jakiegoś powodu dogadać.
Pozostaje więc po kolei sprawdzanie urządzeń, gdzieś jest przyczyna.

Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 10 sierpnia 2016, o 20:33


Piotr9888
Posty: 20
Rejestracja: 8 sierpnia 2016, o 20:50
Odbiornik: TechniSat TerraBox T2 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKIN

Re: HDMI->VGA, nie do końca działa...

Post autor: Piotr9888 » 10 sierpnia 2016, o 21:50

Podłączyłem do telewizora i... Nie mogłem zmienić rozdzielczości. Nie wiem dlaczego, na innym dekoderze mogę. Wg instrukcji wspierane rozdzielczości to: 480i/480p/576i/576p/720p/1080i/1080p

Odpowiedz