Niewłaściwy soft wgrany do pilota

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Niewłaściwy soft wgrany do pilota

Post autor: kniew01 » 25 sierpnia 2016, o 21:39

Dostałem dekoder za darmo do naprawy. Dekoder to Synaps thd-2800s. Naprawiłem dekoder i zacząłem kombinować. Skończyło sie tym, ze pilot nie działa bo dekoder myśli ze jest dekoderem firmy Canva.

Dekoder sie włącza i dochodzi do ekranu pierwszej instalacji. Nic nie zrobię bo guziki z przodu i pilot nie działa. To chyba znaczy ze da sie go naprawić?

Szukałem na internecie i znalazłem wejście UART żeby wejść do systemu poprzez RS232, ale na nowszy chip mstar 7818. Podłączyłem sie pod to i nic.

Oprogramowanie oryginalne od dekodera znalazłem na stronie synaps. Teraz muszę je jakoś wgrać do dekodera.

Ktoś mi zaradzi co mam zrobić?

Byczek12345
Posty: 231
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: Byczek12345 » 26 sierpnia 2016, o 00:45

Zdobyć pilot od "Canva" i ...., może będzie można nim sterować, by wgrać właściwe oprogramowanie.

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: kniew01 » 26 sierpnia 2016, o 12:41

Myślałem o tym, ale jak guziki nie działają to pilot by zadziałał? Znalazłem taki pilot jak potrzebuje na Allegro za 30zł.

Greeg2
Posty: 23
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T-750i
Instalacja antenowa: AX1000+ LTE Combo VHF + UHF Wzmacniacz 20dB . 1 piętro. 12 km od PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: Greeg2 » 26 sierpnia 2016, o 13:17

Jest jeszcze możliwość zainstalowania np. na telefonie z Androidem posiadającym port podczerwieni aplikację ze sklepu Google np. SURE do sterowania sprzętem audiowizualnym.
w konfiguracji tego programu wybrać odpowiednie urządzenie i model .

Może wtedy coś zadziała....

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 220
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: Bogoes » 26 sierpnia 2016, o 19:03

Kiedyś zrobiłem to samo... na szczęście mam uniwersalny pilot (polski- OSCAR firmy Elmak) i rozpocząłem poszukiwania kodów i nie było łatwo, kilka podstawowych działań znalazłem na dwóch kodach i oba zaprogramowałem i później działałem przełączając między dwoma zaprogramowanymi urządzeniami na pilocie (w zależności od potrzebnej operacji)... aż w końcu udało mi się dojść do aktualizacji i powrócić do właściwego oprogramowania... i 2dni "naprawiania" wyleczyły mnie z zabaw z alternatywnym softem :lol:

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: kniew01 » 26 sierpnia 2016, o 19:40

Poszukam pilota na internecie, a telefon z pilotem to raczej nikt nie ma ale popytam sie. Ja już tez sie chyba wyleczyłem z zabaw z oprogramowaniem :)

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: kniew01 » 26 sierpnia 2016, o 22:55

Mam aplikacje na telefonie do tego forum, i kiedy ją używam to samo mi się wpisuje :( To jest poza moją kontrolą, pózniej spróbuje wyłączyć.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2359
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: JaroslawMroczkowski » 26 sierpnia 2016, o 23:34

Pomysł z wykorzystaniem telefonu lub tabletu z "IR blaserem" (nadajnikiem podczerwieni) i aplikacji typu pilot do TV wydaje się całkiem niezły, o ile gdzieś pod ręką trafi się takie urządzenie.

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: kniew01 » 26 sierpnia 2016, o 23:49

Nie znalazłem nikogo z ir-blaster w telefonie, ale na ebayu znalazłem taki małe coś z Chin, nadajnik IR USB, jak bym znalazł w oprogramowaniu kody IR to mógł bym jakoś dostać się do menu i wgrać poprawne oprogramowanie.

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: kniew01 » 26 sierpnia 2016, o 23:58

Poczytałem dalej i mówią że jak podłącze LED podczerwieniowy do jacka 3.5mm, to jest apka na iphony żeby sterować wszystkim. Jutro się pobawie tym, teraz jest troche pózno i jutro wam powiem czy zadziałało.

Byczek12345
Posty: 231
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: Byczek12345 » 27 sierpnia 2016, o 10:35

Do modelu dekodera "Synaps THD-2800s FTA PVR", są dwa rodzaje pilotów, także pewnie są dwa firmware.
Remote control unit: IR (36kHz) RC3 / other on request (38kHz)NEC
http://www.synaps.tv/?q=product&id=34

Tu masz także firmware do Twojego;
http://www.satsupreme.com/showthread.ph ... are-Synaps
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2016, o 13:27 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 1 raz.

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: kniew01 » 27 sierpnia 2016, o 12:34

Other on request sugeruje ze trzeba kupić specjalnie od synaps taki dekoder z innym pilotem

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: Maniek99 » 27 sierpnia 2016, o 14:33

Gdybyś znał chociaż numer adresu (komendy można odgadnąć) pilota Canvy to na jakimś kontrolerze (np. atmel/arduino) można by zrobić zrobić nadajnik IR.

Gorzej jak wgrasz soft z RC3, a masz wersję NECa, wtedy bez programatora i wylutu flasha nie ruszysz.
Swoją drogą nigdzie nie widzę opisu protokółu RC3, w chinolach zwykle są NEC-i.

Może być też tak że w tej wersji softu odbiornik IR jest na zupełnie innym pinie proca, wtedy nie będzie reakcji na żadnego pilota.

macro
Posty: 19
Rejestracja: 18 maja 2014, o 19:50

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: macro » 27 sierpnia 2016, o 15:20

Może żaden pilot nie ruszy a może tak, warto popróbować.

Najpierw napisz jaki procesor ma ten synaps i model tej canvy i dlaczego akurat ten soft oraz czy może być inny a później coś sie dopasuje.

Byczek12345
Posty: 231
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: Byczek12345 » 27 sierpnia 2016, o 15:59

Maniek99 pisze: Swoją drogą nigdzie nie widzę opisu protokółu RC3, w chinolach zwykle są NEC-i....
Właśnie tu może być cały problem, ten dekoder może sprzętowo nie obsługiwać NEC-a, bardziej popularnego, pewnie taki siedzi w Canvie.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: Maniek99 » 27 sierpnia 2016, o 18:54

@Byczek12345
Procek to chyba realizuje programowo, więc to nie powinno być ograniczeniem.

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: kniew01 » 27 sierpnia 2016, o 19:32

Canva t261 i Synaps THD-2800s oby dwa maja procesor MStar 7828


Wysłane z ...

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: kniew01 » 27 sierpnia 2016, o 19:34

Pilot kosztuje 12,90. Jak kupie i nie zadziała to tak żle nie będzie.

macro
Posty: 19
Rejestracja: 18 maja 2014, o 19:50

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: macro » 27 sierpnia 2016, o 21:50

Takich softów na tym procku jest kilka więc niewarto się spieszyć z tym zakupem pilota a kupić pilot uniwersalny na usb logitecha i wgrywać po kolei softy a któryś przypasuje.

kniew01
Posty: 11
Rejestracja: 25 sierpnia 2016, o 21:26

Re: Wgrałem opr. od innego dekodera i teraz pilot nie działa. Pomocy!

Post autor: kniew01 » 31 sierpnia 2016, o 21:38

Jadę niedługo do Anglii a mój ojciec ma galaxy s5 z tym ir blasterem.

Odpowiedz